Τεστ για την γρίπη των χοίρων: Η διάγνωση-αστραπή με τα τεστ Η1Ν1 και ο εργαστηριακός έλεγχος

swine-flu-test

Τα ταχείας ανίχνευσης τεστ για την γρίπη των χοίρων μπορεί να χαρακτηρίσθηκαν αναποτελεσματικά, οι δοκιμές όμως συνεχίζονται και νέα αποτελέσματα αναμένονται.
Η αμερικάνικη υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων δήλωσε την Τρίτη 25 Αυγούστου πως επέτρεψε την χρήση έκτακτης ανάγκης διαγνωστικών τεστ για την γρίπη των χοίρων για τα στρατεύματα των ΗΠΑ εκτός συνόρων, δίνοντας την άδεια στο υπουργείο Αμυνας να διανείμει το διαγνωστικό τεστ ταχείας ανίχνευσης στις μονάδες στη Μέση Ανατολή και τα πλοία του Ναυτικού. Οι παραδόσεις θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Εκτελεστικό Γραφείο Χημικής και Βιολογικής Αμυνας, Λίγες εβδομάδες πριν βέβαια, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) διατύπωσε την ανησυχία του για την αναποτελεσματικότητα αυτών των τεστ.
Τα αποκαλούμενα ταχείας ανίχνευσης τεστ για την γρίπη των χοίρων, που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα μέσα σε 15 - 30 λεπτά είναι επιρρεπή στα λάθη, όπως τόνισε στην τελευταία σχετική ανακοίνωση του το CDC, προσθέτοντας ότι η ακρίβειά τους κυμαίνεται μεταξύ 40% και 69% για τον ακριβή εντοπισμό της γρίπης των χοίρων. Σε κλινικά εργαστήρια των ΗΠΑ, ωστόσο, γίνονται και σήμερα δοκιμές αξιολόγησης των τεστ - αστραπή.

Περιμένουν αποτελέσματα από τεστ Η1Ν1

Στις 24 Ιουλίου η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι είχε χορηγηθεί άδεια έκτακτης ανάγκης στην Focus Diagnostics για την κυκλοφορία του πρώτου εμπορικού τεστ για την γρίπη των χοίρων. Λιγες μέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου η υπηρεσία και η εταιρεία προχώρησαν σε νέα ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι το ανιχνευτικό τεστ για την γρίπη των χοίρων είναι πλέον διαθέσιμο για να δοκιμαστεί σε κλινικά εργαστήρια των ΗΠΑ, όπου θα εκτελεστούν δοκιμές «υψηλής πολυπλοκότητας», προκειμένου  να αξιολογηθεί.
Σε αναφορά του για τα τεστ Η1Ν1, το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του επισημαίνει πως οι ταχείες διαγνωστικές μέθοδοι που διατίθενται στο εμπόριο για την ανίχνευση γρίπης τύπου Α έχουν χαμηλή ευαισθησία σε σύγκριση με άλλες εργαστηριακές διαγνωστικές μεθόδους και μπορούν να δώσουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Πώς γίνεται ο έλεγχος και η διάγνωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η διάγνωση της νέας γρίπης γίνεται με τις τρεις μεθόδους, οι οποίες και χαρακτηρίζονται ως οι πιο ασφαλείς: Με θετική RT-PCR (αντίστροφη μεταγραφή-αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο), με θετική καλλιέργεια για τον ιό της νέας γρίπης Α Η1Ν1 και με τετραπλασιασμό του τίτλου των ειδικών αντισωμάτων για τον ιό της νέας γρίπης.
Οπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο έλεγχος για τη νέα γρίπη προτείνεται να γίνεται σε δείγμα από τον φάρυγγα (επίχρισμα ή έκπλυμα). Ωστόσο, εναλλακτικά και μετά από συννενόηση με τα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα δείγματα όπως το ρινικό επίχρισμα, το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, το ρινοφαρυγγικό έκπλυμα, το τραχειακό έκπλυμα, το βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα ή ακόμα και τεμάχιο βιοψίας πνεύμονα.
Τα δείγματα συλλέγονται στα φιαλίδια που παρέχονται από τα εργαστήρια αναφοράς γρίπης, τα οποία αφού  κλειστούν καλά τοποθετούνται σε ειδικό δοχείο μεταφοράς για μολυσματικά δείγματα (τριπλό κουτί). Κάθε δείγμα έχει ετικέτα με τα στοιχεία του ασθενούς, την ημερομηνία λείψης και το νοσοκομείο από το οποίο προέρχεται, ενώ συνοδεύονται πάντα από ειδικό συνοδευτικό δελτίο. Ετσι αποστέλλονται στα τρία εργαστήρια αναφοράς γρίπης (Ινστιτούτο Παστέρ και εργαστήριο μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών για τη νότια Ελλάδα και Εργαστήριο Β' Μικροβιολογίας Ιατρικό Τμήμα Α.Π.Θ, για τη βόρεια Ελλάδα).

Ποιοι ασθενείς εξετάζονται για νεά γρίπη

Εξετάζονται οι ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης ή επιπλοκές, που τους οδήγησαν στο νοσοκομείο (πνευμονία, αναπνευστική δυσχέρεια με πυρετό κλπ) και σε ασθενείς που κατέληξαν από άνεξήγητη οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, έλεγχος για νέα γρίπη γίνεται σε περιπτώσεις που τρία ή περισσότεροι άτομα που μένουν, σπουδάζουν, εργάζονται ή συνευρίσκονται συχνά στον ίδιο χώρο, παρουσιάζουν τυπικές εκδηλώσεις γρίπης. Τέλος, σύμφωνα  με την κρίση του θεράποντος ιατρού ελέγχονται μεμονωμένοι ασθενείς σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που λαμβάνουν αντιική αγωγή και παρόλα αυτά έχουν μη αναμενόμενη παράταση της νόσου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξάλλου προτείνει να γίνεται λήψη φαρυγγικού δείγματος από περιορισμένο αριθμό ασθενών σε περιοχές όπου δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοση της νέας γρίπης τοπικά.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζει ότι προτιμότερο είναι το δείγμα να ληφθεί μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και προσθέτει ότι ο ιός μπορεί να απομονωθεί έως τρεις και τέσσερις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων στους ενήλικες, ενώ τα μικρά παιδιά  μπορεί να αποβάλλουν τον ιό για χρονικό διάστημα και πέραν των πέντε ημερών.
By Healthview

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου