Τι πρέπει να γνωρίζει ο ταξιδιώτης για τη Νέα Γρίπη Α (Η1Ν1)

airport


Συγγραφέας: 
Ανδρούλα Παυλή, MD. FRACGP DTM (RCPS, Glasgow)
Από τον Απρίλιο 2009 εξελίσσεται επιδημία από νέο ιό γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για νόσο του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στο νέο ιό Α(Η1Ν1) της γρίπης. Εμφανίστηκε αρχικά στο Μεξικό, στη συνέχεια επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και ακολούθησε η Ευρώπη, με περισσότερα κρούσματα στην Αγγλία και την Ισπανία. Με την ταχεία και μεγάλη μετακίνηση ταξιδιωτών με τα αεροπορικά ταξίδια ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, με μετέπειτα εμφάνιση κρουσμάτων παγκοσμίως.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό έως την εκδήλωση συμπτωμάτων είναι 1-7 ημέρες. Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι όμοια με της εποχικής γρίπης: αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος) με μυαλγία, κεφαλαλγία, ενώ μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός;
Οι άνθρωποι μολύνονται από το νέο ιό Α(Η1Ν1) με τον ίδιο τρόπο όπως στην εποχική γρίπη. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια που παράγονται από έναν ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός πιθανόν να μεταδοθεί και έμμεσα, αν τα χέρια μας έρθουν σε επαφή με επιφάνειες άμεσα και πρόσφατα μολυσμένες (πχ χερούλια τουαλέτας, πόμολα πόρτας) και ακουμπήσουν στη συνέχεια τη μύτη ή το στόμα.

Τι εννοούμε με τον όρο «πανδημία γρίπης»;
Ως πανδημία γρίπης χαρακτηρίζεται μία επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση που προκαλείται από ένα καινούριο ιό της γρίπης. Ο νέος ιός προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, επειδή δεν υπάρχει ανοσία στον ιό στον πληθυσμό αυτό, δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν προστατευτικά αντισώματα από προηγούμενη επαφή τους με τον ιό. Κατά τον εικοστό αιώνα, υπήρξαν τρεις μεγάλες πανδημίες (το 1918, το 1957 και το 1968) και πολλές μικρότερες επιδημίες.

Υπάρχει εμβόλιο για το νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1);
Το εμβόλιο της γρίπης από το νέο ιό Α (Η1Ν1) βρίσκεται  σε στάδιο ανάπτυξης και έχει ανακοινωθεί η διάθεση του στο κοινό το επόμενο φθινόπωρο. Το πανδημικό εμβόλιο είναι ειδικό για την γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) και δεν προστατεύει από την εποχική γρίπη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα άτομα που ανήκουν στις υψηλές ομάδες κινδύνου, όπως οι επαγγελματίες υγείας, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή, νεοπλασίες,  καρδιακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες κ.λ.π), πρέπει να εμβολιάζονται και με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Παρότι ο νέος ιός έχει κάποιες ομοιότητες με την κοινή εποχική γρίπη, δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από το νέο ιό Α(Η1Ν1).  Η σειρά με την οποία είναι καλύτερο να γίνουν τα συνιστώμενα εμβόλια θα ανακοινωθεί κατά το χρόνο διάθεσης των εμβολίων το φθινόπωρο.

Μπορεί να θεραπευτεί η γρίπη από το νέο ιό Α (Η1Ν1) στους ανθρώπους;
Η θεραπεία για τη γρίπη είναι κυρίως αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με αντιπυρετικά φάρμακα, άφθονα υγρά και ανάπαυση. Σε υγιή νέα άτομα με τη συνηθισμένη ήπια εικόνα της γρίπης δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία με αντιικά φάρμακα και η νόσος υποχωρεί μόνη της. Νοσηλεία σε νοσοκομείο και χορήγηση αντιικών φαρμάκων χρειάζονται ασθενείς με βαριά κλινική εικόνα, συνήθως ηλικιωμένοι ή άτομα με σοβαρά προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Μπορεί κάποιος να ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Δεν υπάρχει οδηγία για απαγόρευση ταξιδιού με βάση τα δεδομένα της παρούσας φάσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας. Άτομα υψηλού κινδύνου και ευπαθείς ομάδες ταξιδιωτών, π.χ. έγκυοι, πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους πριν το ταξίδι.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ταξιδιώτης για το προορισμό;
Ο ταξιδιώτης πρέπει να ενημερώνεται για το επίπεδο εξάπλωσης της νόσου στη χώρα προορισμού, και εάν η χώρα επιβάλλει κάποιους περιορισμούς όπως καραντίνα ή απαγόρευση εισόδου στη χώρα π.χ. σε ταξιδιώτες με συμπτώματα γρίπης, ή που έρχονται από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, ή που συνταξίδεψαν πιθανά κρούσματα. Πρέπει την εποχή αυτή οι ταξιδιώτες να αναμένουν κάποιες πιθανές καθυστερήσεις στα ταξίδια τους, όταν στη χώρα προορισμού εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου ταξιδιωτών στα αεροδρόμια.

Τι πρέπει να κάνει ο ταξιδιώτης πριν το ταξίδι;
Ο ταξιδιώτης πρέπει να ενημερώνεται για την εξέλιξη της πανδημίας και να αναζητεί πληροφορίες ανάλογα με τον προορισμό του από διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τα Μέσα Μαζικής  Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο από πηγές αξιόπιστες, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι οργανισμοί Δημόσιας Υγείας των χωρών προορισμού. Προτείνουμε για παράδειγμα την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας ( www.who.int/en ) του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (www.keelpno.gr ), του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ( www.cdc.gov ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων ( www.ecdc.europa.eu ).
Συνιστούμε στους ταξιδιώτες να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα, ώστε να αξιολογείται η κατάσταση υγείας τους και να κρίνεται αν μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνιστούμε στους ταξιδιώτες τα παρακάτω μέτρα για την προστασία από τη μετάδοση της νέας γρίπης, αλλά και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων γενικότερα:
1.Να φροντίσουν για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως: 
Προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή εναλλακτικά καθαρισμός με αλκοολούχο διάλυμα, αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα και δεν υπάρχει νερό και σαπούνι. Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντιλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα. Το χαρτομάντιλο πρέπει να πετιέται αμέσως μετά τη χρήση στα σκουπίδια. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια για την πρόληψη διασποράς των μικροβίων.
2.Αποφυγή επαφής με ασθενείς με  συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Τηρείτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ή προτιμότερα δύο μέτρων, αν αυτό είναι δυνατόν, από άτομο που βήχει επίμονα.
3.Αποφυγή συνθηκών συνωστισμού, ειδικά σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους
4.Αν εκδηλωθούν συμπτώματα γρίπης, να παραμείνετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ή στο σπίτι και να  αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.  Να αναβάλουν το ταξίδι της επιστροφής, μέχρι να γίνουν καλά.Μετά το ταξίδι
Ο ταξιδιώτης πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του για 7 μέρες μετά την επιστροφή του από μια περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση της νέας γρίπης στον πληθυσμό. Αν εμφανίσει πυρετό (>38ºC) και συμπτώματα γρίπης (βήχα, πόνο στο λαιμό, καταρροή, δύσπνοια, μυαλγία, κεφαλαλγία), συνιστάται να αναζητεί ιατρική βοήθεια.  Δε συνιστάται να απομονώνονται ή να κάνουν προληπτικές εξετάσεις ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με πολλά κρούσματα νέας γρίπης, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν συμπτώματα γρίπης.
Πηγή : Healthview

1 σχόλια:

χρήσιμο...καλή αρχή φίλε...γενετιστή

 

Δημοσίευση σχολίου