Οι παχύσαρκοι πάσχουν από εγκεφαλική εκφύλιση

fat-man-eating-doughnut

 
Οι παχύσαρκοι έχουν 8% λιγότερο εγκεφαλικό  ιστό  από τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Το συμπέρασμα που προκύπτει από νέα μελέτη  επιβεβαιώνει ότι εμφανίζουν εγκεφαλική εκφύλιση καθώς το μυαλό τους μοιάζει κατά 16 χρόνια πιο γερασμένο σε σχέση με  τον εγκέφαλο ανθρώπων ίδιας ηλικίας, αλλά φυσιολογικού βάρους.
Η ίδια  έρευνα φανερώνει  ότι  τα υπέρβαρα άτομα  έχουν 4% λιγότερο εγκεφαλικό ιστό από τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους  και  ότι ο εγκέφαλός  τους εμφανίζει κι αυτός εγκεφαλική εκφύλιση που αντιστοιχεί σε πρόωρη γήρανση κατά 8 χρόνια.  Τα αποτελέσματα  της μελέτης που πραγματοποιήθηκε  από το τμήμα Νευρολογίας του πανεπιστημίου UCLA  στην Καλιφόρνια  βασίστηκαν  στα  εγκεφαλογραφήματα 94 ατόμων που βρίσκονται  κοντά στην ηλικία των 70  ετών.

Εγκεφαλική εκφύλιση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

«Η απώλεια εγκεφαλικού ιστού αντιπροσωπεύει σοβαρής μορφής εγκεφαλική εκφύλιση  και εγκυμονεί κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που πλήττουν τον εγκέφαλο» επισημαίνει  ο Paul Tompson, καθηγητής  νευρολογίας στο πανεπιστήμιο  UCLA.
Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Aλτσχάιμερ  με την βοήθεια ενός υγιεινού διαιτολογίου και φροντίζοντας να διατηρούμε φυσιολογικό το βάρος μας.  Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζονται  στην διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Human  Brain Mapping.

Επιπτώσεις  υγείας στους παχύσαρκους

Η παχυσαρκία έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία  μεταξύ των οποίων αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2,  υπέρταση και διάφορες μορφές καρκίνου.  Επίσης έχει φανεί ότι μειώνει την στυτική λειτουργία και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι  είναι παχύσαρκοι  σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι υπέρβαροι φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο και η αιτία για αυτή τη μάστιγα παχυσαρκίας είναι  η κακή διατροφή  και  κυρίως η αυξημένη πρόσληψη επεξεργασμένων και έτοιμων τροφών.

Που υστερούν εγκεφαλικά οι παχύσαρκοι

Οι παχύσαρκοι εμφανίζουν απώλεια εγκεφαλικού ιστού στον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό, δηλαδή εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου  που είναι καθοριστικής σημασίας  για τον σχεδιασμό και  τη μνήμη. Επίσης, απώλεια εγκεφαλικού ιστού διαπιστώνεται  στην εξωτερική έλικα του προσαγωγίου (που συμμετέχει στην συγκέντρωση, την εκδήλωση προσοχής και τις εκτελεστικές λειτουργίες), τον ιππόκαμπο (που σχετίζεται με τη μνήμη  μακράς διάρκειας  και τα βασικά γάγγλια  τα οποία έχουν σχέση με την κίνηση. Οι υπέρβαροι άνθρωποι από την άλλη   εμφανίζουν  απώλεια εγκεφαλικού ιστού στα βασικά γάγγλια, τον ακτινωτό στέφανο της έσω κάψας του εγκεφάλου και τον βρεγματικό λοβό.
«Ο εγκέφαλος  των παχύσαρκων ατόμων   έμοιαζε κατά 16 χρόνια πιο γερασμένος σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους ενώ ο εγκέφαλος των υπέρβαρων  έμοιαζε κατά 8 χρόνια πιο γερασμένος» καταλήγει ο  καθηγητής Tompson.

Υπολογισμός της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία  μετράται με τον δείκτη μάζας σώματος  (ΒΜΙ) που υπολογίζεται  ως το πηλίκο του  βάρους (σε κιλά) διαιρεμένο  με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Υπέρβαροι θεωρούνται όσοι έχουν ΒΜΙ πάνω από 25, ενώ παχύσαρκοι   είναι όσοι έχουν ΒΜΙ πάνω από 30.
Πηγή: Live Science

1 σχόλια:

Μεγάλε Πάγκαλε ... :)

 

Δημοσίευση σχολίου