Ρομπότ στο Χίθροου

Ειδικά οχήματα-ρομπότ, χωρίς οδηγό, που θα κινούνται με μπαταρίες, σύντομα θα μεταφέρουν σε χρόνο-ρεκόρ τους επιβάτες από το ένα μέρος στο άλλο του αχανούς αεροδρομίου «Χίθροου» του Λονδίνου.
Το φιλόδοξο σύστημα Προσωπικής Ταχείας Διακίνησης (Personal Rapid Transit System-PRT) θα είναι το πρώτο που θα εφαρμοστεί σε αεροδρόμιο του κόσμου, συνδυάζοντας την άνεση ενός ταξί και την αξιοπιστία ενός τρένου – αν και προς το παρόν η νέα φουτουριστική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους ταξιδιώτες της business θέσης.
Τέτοιου είδους συστήματα έχουν προταθεί από οραματιστές μηχανικούς ήδη από τη δεκαετία του ‘70, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν υλοποιηθεί. Το σύστημα PRT του «Χίθροου», το οποίο είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, θα είναι το πρώτο που θα επιτρέψει στους επιβάτες να ελέγχουν που θέλουν να πάνε, σύμφωνα με το New Scientist.
To έργο προετοιμάζεται από το 2005 από την βρετανική εταιρία Advanced Transport Systems (ATS), μετά από πρωτοβουλία της εταιρίας ΒΑΑ που έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου του Λονδίνου. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών, πριν ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του 2009 με την ονομασία “Ultra”.
Σε πρώτη (πιλοτική) φάση, θα μεταφέρει επιβάτες ανάμεσα στο business πάρκινγκ του αεροδρομίου και στο νέο «Τερματικό σταθμό 5» του αεροδρομίου.
Κάθε ρομποτικό όχημα θα μπορεί να διακινεί μέχρι τέσσερις επιβάτες με ταχύτητα έως 40 χλμ. την ώρα, σε μια απόσταση μήκους 4,3 χλμ., κάνοντας τρεις στάσεις καθ’ οδόν. Η διαδρομή του αυτόματου οχήματος –που θα ελέγχεται από ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα- θα διαρκεί περίπου τρία λεπτά. Η νέα μέθοδος είναι ταχύτερη και πιο άνετη από τα συμβατικά λεωφορεία που κάνουν σήμερα τις διαδρομές εντός του αεροδρομίου, ενώ καταναλώνει τη μισή ενέργεια.
Η νέα ρομποτική τεχνολογία έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλες χρήσεις, πέρα από τα αεροδρόμια, ακόμα και να εκτοπίσει κάποια μέρα τα αυτοκίνητα από το κέντρο των πόλεων.
Ένα σχετικό ρομποτικό σύστημα Προσωπικής Ταχείας Διακίνησης ήδη εγκαθίσταται από την ολλανδική εταιρία 2GetThere στην υπό κατασκευή νέα πόλη Μασντάρ του Αμπού Ντάμπι και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.
Διάφορες άλλες τοποθεσίες στον κόσμο, όπως η πόλη Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια και η πόλη Μπαθ στη Βρετανία, εξετάζουν ανάλογα συστήματα PRT.
Όμως αρκετοί αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί κατά πόσο η νέα τεχνολογία μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια εφικτή εναλλακτική λύση στα μέσα μαζικής μεταφοράς των πόλεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν η πιλοτική πρωτοβουλία του «Χίθροου» αποδειχτεί πετυχημένη, αναμένεται ότι σταδιακά το σύστημα Προσωπικής Ταχείας Διακίνησης θα επεκταθεί σε όλο το αεροδρόμιο και ο αρχικός στόλος των 21 ρομποτικών οχημάτων, που κάνουν τρεις στάσεις, θα διευρυνθεί σε 400 οχήματα που θα κάνουν 50 στάσεις.
Πηγή : Enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου