Αθώο το κοιλιακό λίπος, ένοχο το ηπατικό

surprised-hippo

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, έρχεται να αθωώσει το κοιλιακό (σπλαχνικό) λίπος που κατηγορείται από παλιά ως υπεύθυνο για πολλές σχετιζόμενες με την παχυσαρκία νόσους, υποδεικνύοντας ως πραγματικό ένοχο το ηπατικό λίπος.Το λιπώδες ήπαρ, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές, που συχνά συνυπάρχει με τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σχετιζόμενων με την παχυσαρκία μεταβολικών διαταραχών, που συχνά συνδέονται με διαβήτη, καρδιοπάθεια και άλλες νόσους.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και άλλους παράγοντες σε παχύσαρκα άτομα με παρόμοιο κοιλιακό λίπος αλλά με διαφορετικά επίπεδα ηπατικού λίπους, βρήκαν ότι τα άτομα με λιπώδες ήπαρ είχαν χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και υψηλότερη έκκριση τριγλυκεριδίων.
Ωστόσο, οι διαφορές αυτές δεν διαπιστώθηκαν όταν έγινε σύγκριση μεταξύ ατόμων με διαφορετικά επίπεδα κοιλιακού λίπους αλλά παρόμοια επίπεδα ηπατικού λίπους.
Καθώς το λιπώδες ήπαρ είναι μια νόσος που μπορεί να αντιμετωπισθεί, το εύρημα αυτό σημαίνει ότι η απώλεια μικρής ποσότητας σωματικού λίπους και μεγάλης ποσότητας ηπατικού λίπους ενδέχεται να παρέχει μεγάλο όφελος για την υγεία, αναφέρεται στη μελέτη.
«Στην πραγματικότητα», δήλωσαν οι ερευνητές, «ακόμη και δύο ημέρες περιορισμού της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση του ηπατικού λίπους και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη».
Πηγή: United Press International

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου