hippocampus.jpgΗ φυσική άσκηση όλοι ξέρουμε (αλλά ελάχιστοι δυστυχώς εφαρμόζουμε στην πράξη) ότι βελτιώνει την υγεία μας, την αντοχή μας, και τις σωματικές μας ικανότητες. Είναι αποτελέσματα τα οποία έχουν τεκμηριωθεί πολλές φορές, και θεωρούσαμε ότι λίγο πολύ ξέραμε όλα τα ευεργετήματα που προκύπτουν από αυτήν.
Οι επιστήμονες όμως έρχονται να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας η οποία αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος επηρεάζεται όχι μόνο όσον αφορά την πνευματική διαύγεια αλλά και όσον αφορά τη μορφή του, από την άσκηση…
Ο ιππόκαμπος (απεικονίζεται η θέση του στον εγκέφαλο στην φωτογραφία του άρθρου) είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ευθύνεται για την βραχεία μνήμη και τον προσανατολισμό στον χώρο.  Είναι από τις πρώτες περιοχές που προσβάλλονται σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer, για αυτό και η απώλεια μνήμης και ο αποπροσανατολισμός είναι από τα πρώτα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας.
Οι έρευνες έχουν δείξει σε γενικές γραμμές ότι το μέγεθος του ιππόκαμπου μεταβάλλεται τόσο συναρτήσει του χρόνου αλλά και σε συνδυασμό με διάφορες δραστηριότητες.
Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι το μέγεθός του μειώνεται όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει (η γνωστή σταδιακή απώλεια μνήμης), αλλά επίσης έχει αποδειχθεί από έρευνες που έχουν γίνει στην Αγγλία σε έμπειρους οδηγούς ταξί, ότι το οπίσθιο τμήμα του είναι μεγαλύτερο στη συγκεκριμένη ομάδα από ότι στο μέσο όρο. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και σε φοιτητές ιατρικής οι οποίοι προετοιμάζονταν για τις τελικές τους εξετάσεις.
Το μέγεθος του ιππόκαμπου λοιπόν, αλλάζει ανάλογα με τις εμπειρίες αλλά και ανάλογα με την ηλικία. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο καλύτερη είναι και η μνήμη.