Τεστ σάλιου για τη διάγνωση του καρκίνου του στόματος

woman's-mouth 

Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην διάγνωση του καρκίνου του στόματος με ένα απλό τεστ σάλιου αντί της βιοψίας. Ερευνητές στη Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας βρήκαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις συγκεκριμένων χημικών ουσιών αποτελούν δείκτη για τον καρκίνο του στόματος.
Αν και η μελέτη τους χαρακτηρίζεται «συναρπαστική» από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, απαιτούνται και άλλες έρευνες προτού το απλό τεστ σάλιου προταθεί ως υποκατάστατο της βιοψίας.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Cancer Research  και δείχνουν ότι δύο υποπροϊόντα της διαδικασίας κατά την οποία τα  κύτταρα συνθέτουν πρωτεϊνες (δηλαδή δύο microRNAs) σχετίζονται με τον καρκίνο του στόματος.

Δείκτης καρκίνου του στόματος στο σάλιο

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σάλιου από 50 ασθενείς  με  ακανθοκυτταρικό στοματικό καρκίνωμα και 50 υγιή άτομα και διαπίστωσαν ότι όσα δείγματα περιείχαν χαμηλά  επίπεδα από τα microRNAs mir-125a και mir200a αντιστοιχούσαν σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος.
«Η δημιουργία ενός απλού τεστ σάλιου που παρακάμπτει τη βιοψία είναι το ζητούμενο εδώ και χρόνια για την ιατρική  και φαντάζει περίπου σαν την ανακάλυψη του ιερού δισκοπότηρου», επισημαίνει η Jennifer Grandis, καθηγήτρια Ωτολαρυγγολογίας και Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή και το Iνστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Pittsburg. «Είναι πολύ ελκυστική η ιδέα πως με ένα απλό τεστ σάλιου μπορούμε να ανιχνεύσουμε καρκινικούς δείκτες στον ασθενή», προσθέτει η ίδια.

Τεστ σάλιου Vs βιοψίας για τον καρκίνο του στόματος

Ωστόσο, ο καθηγητής St. John Crean, Διευθυντής οδοντιατρικών σπουδών στο Peninsula Dental School του Plymouth, τονίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  πόσο ακριβές είναι το τεστ σάλιου στη διάγνωση του καρκίνου γιατί ακόμα και ένα χαμηλό ποσοστό λανθασμένων απαντήσεων θα σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς με καρκίνο του στόματος δεν θα δεχτούν τη σωστή θεραπεία.
«Συνεπώς, χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ευαισθησία του τεστ σάλιου.  Παράλληλα, επειδή η  συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα (50 ασθενείς και 50 υγιή άτομα) δεν ξέρουμε αν το τεστ σάλιου μπορεί να  ανιχνεύσει προκαρκινικά κύτταρα στους ασθενείς», επισημαίνει ο St. John Crean.
Ο ειδικός τονίζει επίσης πως η βιοψία πλεονεκτεί έναντι του τεστ σάλιου και στο ότι δείχνει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος και πόσο επιθετικός είναι, παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπεία.

Στατιστικά για τον καρκίνο του στόματος

Στη Μ. Βρετανία διαγιγνώσκονται 5.325 ασθενείς με καρκίνο του στόματος ετησίως, ενώ  καταγράφονται 1850 θάνατοι. Η αυξημένη συχνότητα καρκίνου του στόματος από το 1980 και μετά αποδίδεται στη διάδοση του καπνίσματος και στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Πηγή: Telegraph

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου