Η τεστοστερόνη ευνοεί τις ριψοκίνδυνες αποφάσεις στις γυναίκες


Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους τείνουν να συμπεριφέρονται όπως οι άνδρες όταν πρόκειται για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Γνωστή ως η ανδρική σεξουαλική ορμόνη, η τεστοστερόνη συναντάται και στις γυναίκες, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα. Πολλές μελέτες την έχουν συνδέσει με την ανταγωνιστικότητα και την τάση για κυριαρχία, τη μείωση του φόβου και τη λήψη αποφάσεων σε συμπεριφορές που περιλαμβάνουν ρίσκο, όπως ο τζόγος.
Η Πάολα Σαπιένζα, του πανεπιστημίου Northwestern και μέλος της ερευνητικής ομάδας, σημείωσε ότι, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν οικονομικό ρίσκο σε σχέση με τους άνδρες. «Το 36% των γυναικών φοιτητριών Διοίκησης Επιχειρήσεων επέλεξαν οικονομικές καριέρες που εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο, σε σύγκριση με το 57% των ανδρών. Θέλαμε να ερευνήσουμε κατά πόσο αυτές οι διαφορές σχετίζονται με την τεστοστερόνη», εξήγησε η ίδια.
Προηγούμενη μελέτη στην Αγγλία έδειξε τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ευνοούσαν την οικονομική επιτυχία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ερευνητές είχαν μελετήσει άντρες traders το πρωί και το απόγευμα, και βρήκαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης το πρωί ήταν πιθανότερο να σημειώσουν κέρδη εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα.
Από την νέα μελέτη προέκυψε επίσης ότι οι γυναίκες με υψηλότερη από το φυσιολογικό τεστοστερόνη είχαν μέχρι και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν κάποιο μεγάλο ρίσκο σε τυχερό παιχνίδι, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Τέλος, μεταξύ των αντρών, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ανύπαντροι εμφανίζονται περισσότερο διατεθειμένοι να λάβουν μια ριψοκίνδυνη απόφαση σε σχέση με τους παντρεμένους.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου