Βιολογικά διαφορετικοί οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών

Οι ψυχοπαθείς που πραγματοποιούν εγκληματικές και βίαιες πράξεις χαρακτηρίζονται από ελαττωματικές συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που διαχειρίζονται τα αισθήματα και εκείνων που χειρίζονται τις παρορμήσεις και τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σε μια μελέτη ψυχοπαθών που έχουν διαπράξει φόνο, ομαδική δολοφονία, πολλαπλό βιασμό και στραγγαλισμό, οι Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η διαδρομή που συνδέει δύο σημαντικές εγκεφαλικές περιοχές περιείχε κενά, σε αντίθεση με τους μη-ψυχοπαθείς.
Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών των πιο επικίνδυνων περιπτώσεων ψυχοπάθειας στο μέλλον, σύμφωνα με τον Μάικλ Κρέγκ, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του κολεγίου Κίνγκς στο Λονδίνο, ενώ μπορεί να έχει παράλληλα σημαντικές επιπτώσεις στους γιατρούς, τους ερευνητές αλλά και το ποινικό σύστημα δικαιοσύνης.
«Στην ουσία βρήκαμε ότι οι συνδέσεις στους εγκέφαλους των ψυχοπαθών δεν ήταν τόσο καλές όσο σε εκείνους των μη-ψυχοπαθών. Θα τους περιέγραφα ως δρόμους μεταξύ δύο περιοχών, και βρήκαμε ότι στους ψυχοπαθείς οι διαδρομές αυτές έχουν κενά».
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι προς το παρόν τα ευρήματα τους δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το τον τρόπο και τους λόγους που οι εγκεφαλικές συνδέσεις παθαίνουν ζημιά.
«Η πιο συναρπαστική ερώτηση σε αυτή τη φάση είναι το πότε εμφανίζονται τα κενά στις συνδέσεις, αν οι άνθρωποι γεννιούνται με αυτές, αν αναπτύσσονται στα πρώτα στάδια της ζωής ή αν είναι η συνέπεια κάποιας άλλης λειτουργίας», αναφέρει ο Κρεγκ. Ακραίες περιπτώσεις ψυχοπαθών έχουν παρουσιαστεί σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως ο κατά συρροή δολοφόνος και κανίβαλος Χάνιμπαλ Λέκτερ. Οι ψυχοπαθείς συχνά παραβιάζουν τις κοινωνικές δομές, εκμεταλλεύονται καταστάσεις και πρόσωπα, είναι παρορμητικοί και δεν εμφανίζουν εμπάθεια ή μεταμέλεια.
Η μελέτη χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες απεικόνισης εγκεφάλου για την περαιτέρω ανάλυση των εγκεφάλων των ψυχοπαθών. «Μέχρι πρόσφατα η τεχνολογία δεν μας επέτρεπε να δούμε στις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου», εξήγησε ο Κρεγκ. Όμως, μια νέα μέθοδος μαγνητικής απεικόνισης, η DT-MRI, επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν στη λευκή ύλη που συνδέει εγκεφαλικές περιοχές.
«Σχετικά με την ηθική συμβολή της μελέτης στην κοινωνία και τον τρόπο που αυτή χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις, είναι μάλλον πρόωρο να μιλάμε για τέτοια πράγματα», είπε ο Κρεγκ. «Είναι μια μικρή προς παρόν μελέτη, και είναι σημαντικό ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε αυτό το πεδίο».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου