Εξωτερικές πισίνες και άσθμα


01Η κολύμβηση σε χλωριωμένες υπαίθριες πισίνες φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης του άσθματος παιδικής ηλικίας σύμφωνα με Βέλγους ερευνητές. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ χλωρίου και άσθματος, αλλά τα νέα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση European Respiratory Journal αμφιβάλουν πως οι υπαίθριες πισίνες είναι ασφαλέστερες από τις εσωτερικές επειδή οι ατμοί χλωρίου δεν παγιδεύονται μέσα σε ένα κλειστό χώρο. "Το καινούριο στη μελέτη μας είναι πως εξετάσαμε για πρώτη φορά τις υπαίθριες πισίνες", λέει ο καθηγητής Alfred Bernard, στο Catholic University of Louvain και από τους κύριες ερευνητές της δημοσίευσης. Το άσθμα, που έχει επιπτώσεις σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι η πιό κοινή χρόνια παιδική ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, περιορισμό της αναπνοής, βήξιμο, θωρακική συμπίεση.
Ο Dr. Bernard και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν πως τα παιδιά δαπανούν περισσότερο χρόνο στις υπαίθριες πισίνες. Κατά συνέπεια τα παιδιά είναι πιθανότερο να καταπιούν το χλωριωμένο νερό ή να προσλάβουν ατμούς που περιέχουν χημικές ουσίες τοξικές για το κυψελοειδές σύστημα του πνεύμονα. "Διαπιστώνουμε πως ο κίνδυνος στις υπαίθριες πισίνες είναι ίδιος και ακόμα υψηλότερος από τις εσωτερικές επειδή τα παιδιά έχουν την τάση να παραμένουν περισσότερο στις υπαίθριες πισίνες οι οποίες επιπλέον είναι και πιο χλωριωμένες. Όσο περισσότερο κολυμπάνε, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος", καταλήγει ο Dr. Bernard.
Η βελγική ερευνητική ομάδα εξέτασε 847 μαθητές στην ηλικία των 15 ετών για αλλεργίες και άσθμα. Επιπλέον ρώτησε τους γονείς τους για την έκθεση σε κινδύνους άσθματος όπως ο καπνός του τσιγάρου, τα κατοικίδια ζώα και η ρύπανση καθώς και το χρονικό διάστημα που τα παιδιά παρέμεναν μέσα στις χλωριωμένες πισίνες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος για τα παιδιά που είχαν προδιάθεση για άσθμα και αλλεργίες σχετιζόταν άμεσα με το χρονικό διάστημα που αυτά παρέμεναν μέσα στην πισίνα. Παιδιά με παρουσία μίας ώρας την εβδομάδα επί 10 έτη είχαν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με συνομήλικούς τους που δεν είχαν κολυμπήσει ποτέ σε πισίνα. "Τα μικρά παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα επειδή καταπίνουν περισσότερο νερό και οι πνεύμονές τους είναι ακόμα υπό ανάπτυξη", καταλήγει ο Dr. Bernard. 
Πηγή : sciencenews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου