Παχύσαρκοι όσοι έχουν μεγάλα χρέη

obesity-and-cash

 
Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλα χρέη  συσσωρεύουν περιττά κιλά και έχουν  περισσότερες πιθανότητες να είναι γίνουν παχύσαρκοι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε   Γερμανική μελέτη  που διαπίστωσε ότι όσοι είναι τόσο χρεωμένοι ώστε να καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις τους έχουν διπλάσια πιθανότητα να ζυγίζουν περισσότερο από το κανονικό.  Την έρευνα διεξήγαγε η Εva Muenster, καθηγήτρια  στο  Πανεπιστήμιο  της Mainz με τους  συνεργάτες της.

Τα χρέη έχουν δυσμενή επίπτωση στην υγεία

Η  οικονομική κρίση εκτίναξε στα ύψη  τον αριθμό των υπερ-χρεωμένων ατόμων  στις  Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι  7,6%  από τα γερμανικά νοικοκυριά  πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ώστε να συγκαταλέγονται στην  κατηγορία   των υπερ-χρεωμένων ατόμων. «Το κοινωνικό-οικονομικό status   συνδέεται με την υγεία αλλά οι μετρήσεις που γίνονται δεν περιλαμβάνουν τα χρέη σαν  ανεξάρτητο παράγοντα, ο οποίος επιδρά στην υγεία» επισημαίνει η Εva Muenster.   Προκειμένου λοιπόν να μελετήσει την επίδραση των χρεών στον οργανισμό των χρεωμένων ατόμων, η ομάδα των Γερμανών ειδικών  παρακολούθησε 949   βουτηγμένους στα χρέη ανθρώπους και 8.318 άτομα χωρίς χρέη. Οι χρεωμένοι ήταν νεότεροι σε ηλικία και λιγότερο μορφωμένοι, ενώ βρέθηκε να  υποφέρουν περισσότερο από κατάθλιψη και παχυσαρκία. Επίσης,  είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι συστηματικοί καπνιστές.
Αναλύοντας τα  δεδομένα της έρευνας  η Εva Muenster βρήκε ότι η  ύπαρξη χρεών  σχεδόν διπλασιάζει   τον κίνδυνο να είναι κανείς υπέρβαρος, ενώ υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα οι χρεωμένοι  είναι κατά 1.97 φορές πιο συχνά υπέρβαροι και κατά 2.56  φορές πιο συχνά παχύσαρκοι.

Φθηνά σνακ προτιμούν οι  χρεωμένοι

Επιπλέον, οι ψυχολογικοί παράγοντες οδηγούν σε φαύλο κύκλο  τους χρεωμένους,    εντείνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας. «Κι αυτό γιατί συχνά οι χρεωμένοι βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό προσπαθώντας να αποβάλλουν το στρες» λέει η Εva Muenster. Στο πρόβλημα  μπορεί να συμβάλλει και το γεγονός πως  τα υγιεινά τρόφιμα, σαν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά ή τα δημητριακά ολικής άλεσης  είναι πιο ακριβά, οπότε οι χρεωμένοι άνθρωποι καταλήγουν να τρώνε  παχυντικά σνακ που είναι πιο φθηνά.
Πηγή: BMC Public Health

1 σχόλια:

καλή συνέχεια...

 

Δημοσίευση σχολίου