Μακάβρια ερωτήματα

Ποιες πιθανότητες υπάρχουν να πεθάνετε του χρόνου; Κάποια ασθένεια ή ένα δυστύχημα είναι η πιο πιθανή αιτία; Είναι η αιτία θανάτου κάτι που μπορεί κανείς να ελέγξει σε ένα βαθμό; Μακάβρια ερωτήματα, αλλά τελικά επιστημονικά.

Ένας νέος δικτυακός τόπος (www.DeathRiskRankings.com) φιλοδοξεί να δώσει μια…γεύση στους περίεργους, αν και οι δυσοίωνες προβλέψεις αφορούν βασικά ομάδες ανθρώπων με βάση κάποια χαρακτηριστικά, παρά επιμέρους άτομα.
Σε τελική ανάλυση, το τέλος καθενός καθορίζεται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το στιλ ζωής και τα πάσης φύσης απρόοπτα. Παρόλα αυτά, επειδή όλοι μας ανήκουμε σε ομάδες του πληθυσμού (π.χ. άνδρες, ευρωπαίοι, λευκοί κλπ.), υποκείμεθα σε κάποιους στατιστικές πιθανότητες όσον αφορά ακόμα και τον θάνατο.
Το νέο site αναπτύχθηκε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Κάρνετζι Μέλον με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φίσμπεκ και επιτρέπει στους χρήστες να ανατρέξουν σε μια ποικιλία στατιστικών και άλλων στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μπορούν έτσι να συγκρίνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας που αντιμετωπίζει κάποιος, ανάλογα με το φύλο του, την ηλικία του, τη γεωγραφική περιοχή του, την πιθανή αιτία θανάτου κλπ.
Το site δεν δίνει μόνο την πιθανότητα να πεθάνει κανείς του χρόνου, αλλά επίσης αξιολογεί και ιεραρχεί τις πιθανότερες αιτίες θανάτου και επιτρέπει γρήγορες συγκρίσεις, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Science Daily και Live Science.
Για παράδειγμα, μια Βρετανίδα έχει 33% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο του στήθους, αλλά μια Αμερικανίδα 29% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων ή του λάρυγγα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά τη γέννηση του παιδιού ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κάθε χρόνο με εκθετικό ρυθμό. Εξάλλου, για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού και σε όλες τις χώρες, οι άνδρες έχουν πολύ υψηλότερο ετήσιο ρίσκο θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες.
Για τους 20χρονους, το ρίσκο αυτό είναι δυόμιση με τρεις φορές μεγαλύτερο, καθώς οι άνδρες είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε δυστυχήματα, ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες, ενώ έχουν παράλληλα σαφώς υψηλότερο ρίσκο να πεθάνουν από καρδιά, σε σχέση με τις γυναίκες (μετά τα 50 χρόνια τους οι άνδρες έχουν δυόμιση φορές παραπάνω κίνδυνο να πεθάνουν από αυτή την αιτία).
Από την άλλη, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τους άνδρες, να πεθάνουν από καρκίνο στις δεκαετίες των 30 και 40 τους. Οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλότερο ρίσκο θανάτου από καρκίνο του προστάτη και του στήθους σε σχέση με τους Αμερικανούς, αλλά οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Ο θάνατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι πολύ μεγαλύτερος στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ ο κίνδυνος θανάτου ενός 60χρονου λόγω διαβήτη είναι τριπλάσιος στις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.
Πηγή : Enet

1 σχόλια:

Καλορίζικο και πολύ ενδιαφέρον! Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

 

Δημοσίευση σχολίου