Creutzfeldt Jakob


4Ιδιαίτερη ερευνητική δραστηριότητα αναπτύσσεται και ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις νόσους που προκαλούνται από τους μολυσματικούς παράγοντες prions. Η παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob (vCJD) (η θανατηφόρος ασθένεια που έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση βοοειδών που πάσχουν από τη νόσο των "τρελών αγελάδων") προκαλεί ελάττωση της μάζας του εγκεφάλου, δίνοντάς του σπογγόμορφη υφή και δημιουργώντας κενά μεταξύ των ιστών. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.
Ιδιαίτερη ερευνητική δραστηριότητα αναπτύσσεται και ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις νόσους που προκαλούνται από τους μολυσματικούς παράγοντες prions. Η παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob (vCJD) (η θανατηφόρος ασθένεια που έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση βοοειδών που πάσχουν από τη νόσο των "τρελών αγελάδων") προκαλεί ελάττωση της μάζας του εγκεφάλου, δίνοντάς του σπογγόμορφη υφή και δημιουργώντας κενά μεταξύ των ιστών. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.
4Βρετανοί ερευνητές, από το Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ. John Collinge ανακάλυψαν ότι είναι δυνατόν να εντοπιστούν, με τη χρήση ειδικών αντισωμάτων, οι μολυσματικοί παράγοντες (prions) που ευθύνονται για τη νόσο, σε ιστούς του σώματος πέρα από τον εγκέφαλο, όπως στο σπλήνα, τις αμυγδαλές και τους λεμφαδένες. Σύμφωνα με την Δρ. Moira E. Bruce κανένας μολυσματικός παράγοντας δεν ανιχνεύθηκε στο αίμα ασθενών με vCJD, αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα τα prions να υπάρχουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις ακόμη και μέσα στο αίμα. Η παραπάνω ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση ‘The Lancet’, αποτελεί την πρώτη απόδειξη, πως ασθενείς με vCJD έχουν τον μολυσματικό παράγοντα prions, σε ιστούς εκτός εγκεφάλου. Λίγο αργότερα μελέτη που διεξήγαγε η ομάδα του Stanley Prusiner σε πειραματόζωα έδειξε ότι η χρήση του ανθελονοσιακού φαρμάκου Quinacrine και του αντιψυχωτικού Chlorpromazine (πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα εδώ και δεκαετίες) μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό του παθολογικού παράγοντα prion.
Σε μια δεύτερη σειρά πειραμάτων, in vivo αυτή τη φορά, δυο ασθενείς θεραπεύτηκαν από τη νόσο Creutzfeldt-Jakob με τη χρήση της Quinacrine. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και έχουν εγείρει ήδη τις αμφιβολίες από ανταγωνιστικά εργαστήρια για το κατά πόσον τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Πάντως σε κάθε περίπτωση η έρευνα πάνω στη νόσο Creutzfeldt-Jakob προχωρά ταχύτατα και οι πρώτες κλινικές δοκιμές φαρμάκων που θα στοχεύουν στη θεραπεία από τη νόσο ελπίζεται να ξεκινήσουν σε λιγότερο από ένα χρόνο. 
Πηγή : science news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου