Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για το νέο κύμα Η1Ν1

H1N1-Europe

Οι αρχές υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη αναμένουν ότι το ένα τρίτο των πληθυσμών τους θα μολυνθεί από τον νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 αυτό το φθινόπωρο, αλλά δεν προγραμματίζουν κλείσιμο σχολείων ή άλλα δραστικά μέτρα τέτοιου τύπου.
Αντίθετα, προγραμματίζουν να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με την απαιτούμενη υγιεινή, καθώς και να εφοδιαστούν το νωρίτερο δυνατό με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, καθώς ελπίζουν ότι ο πανδημικός ιός Η1Ν1 δεν θα γίνει πιο θανατηφόρος από ό,τι έχει αποδειχθεί έως τώρα.
Ο επιδημιολόγος Giovanni Rezza, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, δήλωσε ότι η Ιταλία, όπως και η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες χώρες, σκοπεύει να εμβολιάσει το 30-40% του πληθυσμού της, ένα επίπεδο το οποίο χαρακτήρισε ως «πρακτικό και λογικό».
«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η έμμεση κάλυψη θα είναι αρκετή για να σταματήσει την ταχεία εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό» δήλωσε ο κ. Rezza.
Η Γαλλία, όπου τα σχολεία ανοίγουν στις 2 Σεπτεμβρίου, αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδιά της κατά της πανδημίας γρίπης, λανσάροντας ένα πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού μέσω του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του Internet, καλώντας τους πολίτες της να πλένουν τα χέρια τους και να είναι προσεκτικοί και συνιστώντας τους να φτερνίζονται στα μανίκια τους αν δεν έχουν χαρτομάντιλο.
Η Σλοβενία και η Αυστρία έχουν παρόμοια σχέδια. «Όλοι οι δάσκαλοι έχουν λάβει οδηγίες... και κάθε νοικοκυριό θα λάβει ένα φυλλάδιο με οδηγίες για την προσωπική υγιεινή» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Σλοβενίας.
Στην Ισπανία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας και στους δασκάλους, μόλις θα έχει στη διάθεσή της το εμβόλιο, αλλά έχει απορρίψει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, καθώς και το αίτημα μιας ένωσης δασκάλων να επιτραπεί στις έγκυες δασκάλες να μην επιστρέψουν στα σχολεία έως ότου διατεθεί το εμβόλιο.
Το κλείσιμο των σχολείων σε μεγάλη κλίμακα, όπως έγινε στη Μ. Βρετανία όταν πρωτοεκδηλώθηκε η έξαρση της νέας γρίπης τον Απρίλιο και τον Μάιο, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα καμίας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο νέος ιός Η1Ν1 έχει πλέον εξαπλωθεί σε 177 χώρες και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 2.185 θανάτους.
Η Angus Nicoll, συντονίστρια σε θέματα γρίπης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στη Στοκχόλμη, παρουσίασε ως παράδειγμα τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπως η Αυστραλία, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ECDC, 147 άτομα έχουν πεθάνει και 422 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων πάνω από το ένα πέμπτο στην εντατική.
«Πέρασαν από ένα έντονο κύμα μεταδοτικότητας» δήλωσε η κ. Nicoll. «Οι αριθμοί των ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ευρώπη είναι μάλλον μέτριοι, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα φθινόπωρο και ένα χειμώνα με υψηλή μεταδοτικότητα.»
Η νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά στις ευρωπαϊκές χώρες τις προσεχείς εβδομάδες, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αύξηση της μετάδοσης του ιού.
Πηγή:
Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου