Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν τα τελευταία 2,000 χρόνια

news-temperatures-increased-arcticΟι θερμοκρασίες στην Αρκτική είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 2,000 χρόνια, αποκάλυψε μελέτη επιστημόνων.
Οι αλλαγές στην τροχιά της Γης προκάλεσαν πολλούς αιώνες ψυχρών θερμοκρασιών, όμως τα τελευταία 100 χρόνια αυξήθηκαν λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Οι επιστήμονες συλλέξανε στοιχεία από τους πάγους, από τους κορμούς των δέντρων και από τα ιζήματα των λιμνών.
Η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας και στην αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Οι 23 περιοχές που επέλεξαν οι επιστήμονες ήταν αρκετές για να διαμορφώσουν μια πιο αναλυτική εικόνα των αρκτικών θερμοκρασιών ανά δεκαετία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η περίοδος από το 1998 έως 2008 ήταν η πιο θερμή.
Τα προηγούμενα 1900 χρόνια οι θερμοκρασίες έπεφταν, ενώ τα τελευταία 100 χρόνια αυξάνονται.
Ακόμα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονη μεταβλητότητα στις θερμοκρασίες στην Αρκτική τα τελευταία 100 χρόνια, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο πλανήτη.
Ο 20ς αιώνας είναι ο πρώτος αιώνας για τον οποίο, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο πράγμα η ενέργεια που παίρνουμε από τον ήλιο, αλλά οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της Αρκτικής, δήλωσε ένας επιστήμονες από την ομάδα που σύνταξε τη μελέτη.
Κατά μέσο όρο η Αρκτική ψυχραινόταν με 0,2 βαθμών Κελσίου ανά χιλιετία μέχρι το 1900. Έκτοτε όμως έχει θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Πρόσφατα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, επισκέφθηκε την Αρκτική για να διαπιστώσει από κοντά το λιώσιμο των πάγων.
Οι επιστήμονες κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι τρομοκρατούν τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά στην ουσία τρόμο προκαλούν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το οικονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δυσβάσταχτο, δήλωσε ο Ban Ki-moon σε ομιλία του στη Γενεύη.
Πηγή: econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου