Ε.Ε.: 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι υποσιτισμένοι


Τριάντα εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποσιτισμένα, γεγονός που δημιουργεί στα κράτη ένα κόστος ύψους 170 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στο συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας διατροφολόγων που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βιέννη.
old-woman's-hand«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι υποτιμημένο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 5-15% του συνολικού πληθυσμού, 40% των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 60% των τροφίμων στους οίκους ευγηρίας είναι υποσιτισμένοι ή με κίνδυνο υποσιτισμού» εξηγεί σε δελτίο τύπου ο Dr. Cornel Sieber, επικεφαλής του Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ηλικιωμένων στο Πανεπιστήμιο του Erlangen (νοτιοανατολική Γερμανία). «Το κόστος που προκαλεί ο υποσιτισμός εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος για την Ε.Ε.»
Το κόστος του υποσιτισμού είναι «τρεις φορές μεγαλύτερο από το κόστος της παχυσαρκίας» υπογραμμίζει ο Dr. Sieber.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 75.000 νοσηλευόμενους ασθενείς σε 30 χώρες έδειξε 60% των ασθενών δεν καταναλώνουν ολόκληρα τα γεύματα που τους προτείνονται. Από αυτούς, 43% παραδέχονται ότι δεν έχουν όρεξη. Μόνο 25% των ασθενών που δεν έτρωγαν το μεσημέρι δέχονταν στη συνέχεια παρεντερική σίτιση.
Οι διατροφολόγοι τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κακή σίτιση στην ανάπτυξη επιπλοκών και στην πρόγνωση του ασθενούς. Στους οίκους ευγηρίας, τα ποσοστά θανάτου ήταν διπλάσια στα άτομα που υποσιτίζονταν.
Πηγή:
Le Figaro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου