Αλλεργία: Φθινόπωρο και αλλεργιογόνα


Οι αλλεργίες, επίμονες και ύπουλες, αποτελούν τις συνηθέστερες χρόνιες παθήσεις και ταλαιπωρούν σήμερα έναν στους τρεις Ελληνες. Το πρόβλημα της αλλεργίας μπορεί να φουντώνει μαζί με την φύση κυρίως την άνοιξη, τα αλλεργικά άτομα όμως αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα και το φθινόπωρο.
autumn-allergiesΤο δεύτερο αυτό αλλά εξίσου σημαντικό κύμα συμπτωματολογίας στις φθινοπωρινές αλλεργίες οφείλεται τόσο στην ανθοφορία συγκεκριμένων αλλεργιογόνων φυτών, όσο και σε άλλους φθινοπωρινούς παράγοντες. Οι μεγάλης έντασης άνεμοι, για παράδειγμα, που παρουσιάζονται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, προκαλούν διασπορά της γύρης των αλλεργιογόνων φυτών, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα των αλλεργιών, ενώ σπόρια αλλεργιογόνων μυκήτων εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις στον αέρα. Η αυξημένη υγρασία και οι ήπιες θερμοκρασίες δημιουργούν ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για τα αλλεργιογόνα, ενώ από την άλλη και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης - καθώς οι πρώτες ψύχρες φέρνουν και το κλείσιμο των παραθύρων - αρχίζουν να πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Το φθινόπωρο μπορεί να πυροδοτήσει επίσης αλλεργικές δερματοπάθειες, με συχνή εμφάνιση της κνίδωσης εκ ψύχους, που εκδηλώνεται με εξάνθημα και κνησμό μετά από έκθεση στις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες. Επιδείνωση παρουσιάζει και η ατοπική δερματίτιδα, που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και βρίσκεται συνήθως σε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ειδικοί, εξάλλου, συστείνουν το φθινόπωρο ως την καταλληλότερη περίοδο για την αξιολόγηση των εαρινών αλλεργιών αλλά και την έναρξη ριζικών θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως η ανοσοθεραπεία.
Source : Healthview

Άνδρες: λίγα επιπλέον κιλά στη γυναίκα δεν πειράζουν

couple


Τα επιπλέον κιλά των γυναικών δεν αποτρέπουν τους άνδρες από το να τις φλερτάρουν, ενώ 54% των ανδρών δηλώνουν ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο βάρος σώματος έχουν και καλύτερη σεξουαλική απόδοση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη από τρία websites γνωριμιών.
Την έρευνα πραγματοποίησαν οι ιστότοποι Date.com, Matchmaker.com και Amor.com, οι οποίοι κάλεσαν χιλιάδες μέλη τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου να αναφέρουν την άποψή τους σχετικά με μια ενδεχόμενη σχέση τους με υπέρβαρους άνδρες ή γυναίκες.
85% των ανδρών δήλωσαν ότι τους εξέφραζε η δήλωση «λίγα επιπλέον κιλά δεν με πειράζουν», ενώ 80% των ανδρών ανέφεραν ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν πιο καλή συμπεριφορά από τις αδύνατες. Επιπλέον, περίπου 70% των ανδρών δήλωσαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι το εσωτερικό και όχι η εξωτερική εμφάνιση των γυναικών.
Ωστόσο, 90% των γυναικών πιστεύουν ότι οι άνδρες βρίσκουν το επιπλέον βάρος απωθητικό και ότι οι υπέρβαρες γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν νέες γνωριμίες με το αντίθετο φύλο.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική διαφορά στον τρόπο που οι άνδρες αισθάνονται για τις υπέρβαρες γυναίκες και στο τι πιστεύουν οι γυναίκες ότι ζητά ένας άνδρας από μια σχέση», δήλωσε η Shira Zwebner, σύμβουλος γνωριμιών στα Date.com, Matchmaker.com and Amor.com. «Δυστυχώς, αυτές οι παρανοήσεις μεταξύ των φύλων είναι συνήθεις και ευθύνονται για πολλές χαμένες ευκαιρίες γνωριμιών και σχέσεων».
Πηγή: United Press International

Καρκίνος μαστού: κάπνισμα και παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο

overweight-woman


Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cancer Epidemiology, δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ του υπερβάλλοντος βάρους, του καπνίσματος και του καρκίνου του μαστού δεν υφίσταται μόνο για τις γυναίκες με τις γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, αλλά για όλες τις γυναίκες.
Οι ερευνητές απέκλεισαν από τη μελέτη τις γυναίκες με αυτές τις γονιδιακές μεταλλάξεις, που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού, προκειμένου να μπορέσουν να εστιάσουν στην επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η άσκηση, η διατροφή και το βάρος, στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
«Απ' όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες χωρίς τις μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, οι οποίες είναι αρκετά συχνές στις Καναδές γυναίκες γαλλικής καταγωγής», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Vishnee Bissonauth.
Η μελέτη βρήκε ότι η αύξηση του βάρους σώματος μετά την ηλικία των 20 ετών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Όταν η αύξηση του βάρους υπερβαίνει τα 15,5 κιλά, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 68%. Ο κίνδυνος, δήλωσαν οι ερευνητές, αυξάνεται ανάλογα με το πόσο αργά στη ζωή της αποκτά μια γυναίκα πρόσθετα κιλά. Έτσι, μια γυναίκα που αποκτά πάνω από 10 επιπλέον κιλά μετά την ηλικία των 30 ετών ή πάνω από 5,5 κιλά μετά την ηλικία των 40 ετών έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μία γυναίκα που διατηρεί το βάρος της σταθερό. Επιπλέον, ο κίνδυνος τριπλασιάζεται εάν ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται στα μέγιστα επίπεδά του μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η ομάδα των ερευνητών βρήκε επίσης ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως για εννέα έτη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 59%, επίδραση που μειώνεται για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε 50%.
Τα θετικά νέα είναι ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 52% για τις γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Ο συσχετισμός αυτός, δήλωσαν οι ερευνητές, παρατηρήθηκε και για τις γυναίκες με έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά χωρίς σημαντική διαφορά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Καθώς ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη νόσος που μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια, κατέληξαν οι ερευνητές, είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσέχοντας το βάρος μας, αποφεύγοντας το κάπνισμα και ασκώντας τακτικά το σώμα μας.
Πηγή: Medical News Today

Τα «γονίδια του Αλτσχάιμερ»

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.


Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα οποία αφορούν έως και το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ τα τελευταία 15 χρόνια.
Δύο μεγάλες έρευνες έδειξαν ότι τα τρία νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το πιο γνωστό APOE4 ως σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της πιο κοινής αυτής μορφής άνοιας.
«Αν μπορούσαμε να απαλείψουμε τις επιζήμιες επιδράσεις αυτών των γονιδίων μέσω θεραπειών, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αναλογία των ανθρώπων που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ κατά 20%», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η Τζούλι Ουίλιαμς, καθηγήτρια Νευροψυχολογικής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Κάρντιφ της Βρετανίας.
Από τη νόσο του Αλτσχάιμερ πάσχουν περισσότεροι από 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Το γεγονός ότι για τη νόσο αυτή δεν υπάρχει θεραπεία ή καλά μέσα αντιμετώπισης και η πρόβλεψη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από αυτήν θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ως το 2050 καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών αγωγών.
Οι σημερινές φαρμακευτικές αγωγές μπορούν μόνον να καθυστερήσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.
Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, η οποία ηγήθηκε της μίας από τις δύο έρευνες -τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Genetics- η απάλειψη, μόνον στη Βρετανία, των επιδράσεων των τριών νέων γονιδίων σημαίνει ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη που γίνεται για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα 15 χρόνια που πέρασαν από τότε που βρέθηκε ότι το γονίδιο APOE4 συνδέεται με την ασθένεια αυτή, κατέληξε η ίδια, σημειώνοντας ότι φαρμακοβιομηχανίες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνά τους.
Η έρευνα της οποίας ηγήθηκε η Ουίλιαμς, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από 8 χώρες, οδήγησε στον εντοπισμό δύο νέων γονιδίων που ονομάζονται Clusterin και PICALM, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η δεύτερη έρευνα που έγινε από τον Φιλίπ Αμουγέ και συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, στη οποία μετείχαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και σχεδόν 9.000 υγιείς άνθρωποι στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, οδήγησε στον εντοπισμό του Clusterin και ενός τρίτου γονιδίου που ονομάζεται CR1.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τροφαντοί μηροί ασπίδα για την καρδιά


Δανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκείνοι που έχουν μεγάλη περιφέρεια μηρών όχι μόνο δεν πρέπει να στεναχωριούνται αλλά και να μην κάνουν προσπάθεια να αδυνατίσουν, τουλάχιστον σε εκείνο το σημείο, αφού οι μεγάλοι μηροί προστατεύουν την καρδιά. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης διεπίστωσαν ότι όσοι και όσες έχουν μηρούς με διάμετρο γύρω στα 60 εκατοστά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα, που διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία, έδειξε ότι οι άνθρωποι με λεπτούς μηρούς (διαμέτρου κάτω των 55 εκατοστών) έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η αιτία γι΄ αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχουν αρκετή μυϊκή μάζα για να ρυθμίσουν σωστά την ινσουλίνη τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, στη συνέχεια, καρδιοπάθειας.

Πάντως όσοι έχουν μεγάλους μηρούς θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην υπερβαίνουν τα όρια σε άλλα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια περιφέρεια μέσης άνω των 89 εκατοστών για μια γυναίκα και άνω των 102 εκατοστών για έναν άνδρα αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.
Source : tovima

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν τα τελευταία 2,000 χρόνια

news-temperatures-increased-arcticΟι θερμοκρασίες στην Αρκτική είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 2,000 χρόνια, αποκάλυψε μελέτη επιστημόνων.
Οι αλλαγές στην τροχιά της Γης προκάλεσαν πολλούς αιώνες ψυχρών θερμοκρασιών, όμως τα τελευταία 100 χρόνια αυξήθηκαν λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Οι επιστήμονες συλλέξανε στοιχεία από τους πάγους, από τους κορμούς των δέντρων και από τα ιζήματα των λιμνών.
Η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας και στην αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Οι 23 περιοχές που επέλεξαν οι επιστήμονες ήταν αρκετές για να διαμορφώσουν μια πιο αναλυτική εικόνα των αρκτικών θερμοκρασιών ανά δεκαετία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η περίοδος από το 1998 έως 2008 ήταν η πιο θερμή.
Τα προηγούμενα 1900 χρόνια οι θερμοκρασίες έπεφταν, ενώ τα τελευταία 100 χρόνια αυξάνονται.
Ακόμα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονη μεταβλητότητα στις θερμοκρασίες στην Αρκτική τα τελευταία 100 χρόνια, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο πλανήτη.
Ο 20ς αιώνας είναι ο πρώτος αιώνας για τον οποίο, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο πράγμα η ενέργεια που παίρνουμε από τον ήλιο, αλλά οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της Αρκτικής, δήλωσε ένας επιστήμονες από την ομάδα που σύνταξε τη μελέτη.
Κατά μέσο όρο η Αρκτική ψυχραινόταν με 0,2 βαθμών Κελσίου ανά χιλιετία μέχρι το 1900. Έκτοτε όμως έχει θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Πρόσφατα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, επισκέφθηκε την Αρκτική για να διαπιστώσει από κοντά το λιώσιμο των πάγων.
Οι επιστήμονες κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι τρομοκρατούν τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά στην ουσία τρόμο προκαλούν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το οικονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δυσβάσταχτο, δήλωσε ο Ban Ki-moon σε ομιλία του στη Γενεύη.
Πηγή: econews

H νυχτερινή κατανάλωση φαγητού οδηγεί σε αύξηση του βάρους



mouse-with-cheese
Η κατανάλωση φαγητού μετά τη δύση του ηλίου μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους απ' ότι αν είχε ληφθεί η ίδια ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, έρχεται να επιβεβαιώσει μια μελέτη σε ποντίκια που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Το πείραμα διεξήχθη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η νυχτερινή κατανάλωση φαγητού συμβάλλει στην αύξηση του βάρους λόγω σχετικών με τη συμπεριφορά αιτίων -όπως η υπερβολική πρόσληψη τροφής κατά την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων- ή λόγω βιολογικών αιτίων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάρος σώματος των ποντικιών που έτρωγαν κατά τη διάρκεια των ωρών που φυσιολογικά θα έπρεπε να κοιμούνται αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 48%, ενώ τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου, που έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες των ίδιων τροφών, αλλά κατά τη διάρκεια των ωρών που φυσιολογικά είναι ξύπνια, παρουσίασαν μόνο 20% αύξηση του βάρους τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τώρα θα πρέπει να διεξαχθούν ανθρώπινες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, καθώς στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος καταναλώνει τις περισσότερες θερμίδες μετά τη δύση του ηλίου.
Πηγή: United Press International

Στο βιβλίο Γκίνες οι γιγαντιαίοι χαυλιόδοντες των Γρεβενών


Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο βρέθηκαν στο νομό Γρεβενών και καταχωρήθηκαν επισήμως στο βιβλίο Γκίνες, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς του δήμου Ηρακλεωτών.
Η Guinness World Records βράβευσε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται τα παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία είδαν το φως τα τελευταία χρόνια από τις ανασκαφές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Οι χαυλιόδοντες, που βρέθηκαν, ανήκουν σε προβοσκιδωτό (μαστόδοντα- Mammut borsoni) 3.000.000 ετών και είναι οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως, καθώς έχουν μήκος 5,02 μ. Το βραβείο παρέδωσε στο νομάρχη Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, η εκπρόσωπος της Guinness World Records στην Ελλάδα, Τζένη Καραμποίκη, η οποία τόνισε πως τα Γρεβενά καταγράφονται για δεύτερη φορά στο Ρεκόρ Γκίνες, το 1997 όταν βρέθηκαν χαυλιόδοντες προβοσκιδωτού μήκους 4,39 μέτρων και σήμερα για τους χαυλιόδοντες μήκους 5,02 μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στις παλαιοντολογικές ανασκαφές, που είχαν αποτέλεσμα την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωμάτων, στα μέλη της ομάδας του Α.Π.Θ. και στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, από τον Κοσμήτορα του Α.Π.Θ. Ι. Παπαδογιάννη. Από την πλευρά της η κ. Τσουκαλά, επικεφαλής των ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό των ανασκαφών στην Μηλιά και στα ευρήματα, που, όπως τόνισε, θα πρέπει να στεγαστούν στο Κέντρο Παλαιοντολογίας, το οποίο προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών.
Στην ομιλία του ο νομάρχης, Δημοσθένης Κουπτσίδης, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολυδύναμου Κέντρου Παλαιοντολογίας στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλιάς του δήμου Ηρακλεωτών σε έκταση, που βρίσκεται δίπλα από το χώρο των ανασκαφών .
Όπως είπε, έχουν ήδη υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις του έργου της σύνταξης των μελετών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης τους. Σύμφωνα με τους μελετητές, το Κέντρο Παλαιοντολογίας θα καλύπτει δύο βασικούς τομείς δραστηριοτήτων: της επιστημονικής έρευνας σε θέματα παλαιοντολογίας και της έκθεσης των ευρημάτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το Κέντρο Παλαιοντολογίας θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας, εργαστήρια συντήρησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ξενώνα αφιλοξενίας φοιτητών και ειδικών επιστημόνων, πωλητήριο, αναψυκτήριο, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους.
Η αρχική και βασική εκτίμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παλαιοντολογικού Κέντρου είναι 1.500-2000 μ2. Σε ότι αφορά τη συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών αυτή άρχισε το 1990. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια της πόλης των Γρεβενών, με την αποκάλυψη τμήματος σκελετού του γιγαντιαίου ελέφαντα Elephas antiquus 200.000 ετών, η ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., συνέχισε τις έρευνες στη Μηλιά.
Το 1997, το μέλος της ομάδας Βασίλης Μακρίδης εντόπισε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων ενός γιγαντιαίου, γένους αρσενικού, μαστόδοντα Mammut borsoni (Hays 1834), βάρους πάνω από 6 τόννους και ύψους περίπου 3,5 μέτρα. Το μήκος του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα είναι 4.39 μέτρα.
Οι χαυλιόδοντες, μαζί πλήθος απολιθωμάτων μαστόδοντων και άλλων ζώων (ρινόκερων, ιππαρίων, μαχαιροδόντων, ταπίρων κ.λπ.), στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πάνω από 8.000 επισκέπτες.
Το 2007, μέσα στο αμμορυχείο των αδελφών Πασαγιάννη, στην ίδια περιοχή της Μηλιάς, ανακαλύφθηκε δεύτερο ζευγάρι χαυλιοδόντων του ίδιου είδους του μαστόδοντα των 3 εκατ. ετών με μεγαλύτερο ακόμα μήκος, 5,02 μέτρα. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ανασκαφών του ΑΠΘ με επικεφαλής την κα Τσουκαλά, σε συνεργασία με τον Ολλανδό Dick Mol συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Διοξίνες και η απώλεια βάρους

forest-firesΟι διοξίνες δεν είναι μόρια που φτιάχνονται εκούσια από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως πχ τα παρασιτοκτόνα ή τα βαρέα μέταλλα. Συνήθως, είναι απόβλητα από της βιομηχανικής δραστηριότητας, ειδικά της χλωρίωσης του χαρτιού (για να γίνει άσπρο) και της σύνθεση χημικών ή παρασιτοκτόνων.

Που βρίσκονται οι διοξίνες
Δυστυχώς, μεγάλες ποσότητες διοξινών αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα και από την καύση. Είτε μέσα στο αστικό περιβάλλον από τους καυστήρες, ή από την καύση μηχανών εσωτερικής καύσης και φυσικά στην χώρα μας την καταστροφική καύση των δασών η οποία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξινών στο κοντινό περιβάλλον. Η καύση των σκουπιδιών, επίσης παράγει μεγάλες ποσότητες διοξινών.
Στη φύση μεγάλες ποσότητες διοξινών βρίσκονται στο έδαφος και στον πυθμένα ποταμών και λιμνών. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στον αέρα και το νερό.
Πως φτάνουν οι διοξίνες στο πιάτο μας
Οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές ουσίές που ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να αποβάλλει, και όπως οι περισσότερες λιποδιαλυτές τοξίνες αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό (στο λίπος) των ζώων (και των ανθρώπων). Οι διοξίνες βρίσκονται σε όλα τα ζωικά λίπη, όπως το λίπος των θηλαστικών και των πουλερικών, αλλά και των ψαριών και ψαρικών (γαρίδες, οστρακοειδή κτλ). Ο άνθρωπος λαμβάνει την μεγαλύτερη ποσότητα διοξινών από την διατροφή, έως και 96%.
Έκθεση από την τροφική αλυσίδα
Κύρια μορφή έκθεσης για τον άνθρωπο
  • Ζωικά λιπαρά
  • Γαλακτοκομικά με λιπαρά (πλήρη)
  • Ψάρια με λίπος (σολομός, τόνος, πέστροφα κτλ)
Έκθεση από τον αέρα
  • Εισπνοή προϊόντων καύσης
  • Βιομηχανική έκθεση
Έκθεση στην εργασία
  • Μονάδες παρασκευής παρασιτοκτόνων
  • Μονάδες επεξεργασίας ξύλου
  • Μονάδες επεξεργασίας χαρτιού
  • Μονάδες καύσης αποβλήτων
  • Και άλλες
Έκθεση από ατύχημα
Κυρίως από εργατικά ατυχήματα (όπως το Σοβέσο στην Ιταλία)
Έκθεση από περιοχές αποβλήτων
Διαβίωση κοντά σε περιοχές επεξεργασίας αποβλήτων

Τι προκαλούν οι διοξίνες στον οργανισμό
Οι διοξίνες διαταράσσουν των πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατό τους και να οδηγήσει σε υποπλασία ενός ιστού, ή ακόμα χειρότερα την παράταση της επιβίωσή τους ή των ανεξέλεγκτο διπλασιασμό τους και να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες και έχουν συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.
Επίσης, προκαλούν βλάβες στο έμβρυο, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές του ήπατος, στειρότητα, νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά, νευροπάθεια, διαταραχές του δέρματος και άλλα. Να σημειωθεί επίσης ότι οι διοξίνες απελευθερώνονται στο μητρικό γάλα (και στο γάλα των θηλαστικών που χρησιμοποιούμε για παρασκευή γαλακτοκομικών).
Τι συμβαίνει μετά την έκθεση σε διοξίνες
Μετά την έκθεση, πχ από την τροφή, οι διοξίνες απορροφούνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και γρήγορα αποθηκεύονται στο λίπος. Σταδιακά αποβάλλονται μαζί με τη χολή και στη συνέχεια στα κόπρανα. Ο μεταβολισμός των διοξινών είναι εξαιρετικά βραδύς, και ο χρόνος ημιζωής τους υπολογίζεται στα 7-12 χρόνια. Κοινώς, για να αποβληθούν εντελώς από τον οργανισμό χρειάζονται περίπου 70 χρόνια!
Διοξίνες και δίαιτα
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σχετικά με τις διοξίνες είναι το ίδιο που ισχύει για όλες τις λιπόφιλες τοξίνες: οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους προκαλούν τοξίνωση στον οργανισμό. Σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες, όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με τραγικές συνέπειες για την υγεία. Σκεφτείτε το αυτό πριν σας προτείνουν την επόμενη «θαυματουργή δίαιτα» που σας βοηθάει να χάσετε πολλά κιλά γρήγορα.
Source : Healthview

Ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για το εμβόλιο κατά του AIDS

Η ανακάλυψη δύο αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθενται στον ιό του AIDS ενδέχεται να οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει τον άνθρωπο από τη θανατηφόρο και ανίατη επί του παρόντος αυτή λοίμωξη. HIV-virus3Αμερικανοί ερευνητές, που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς το αίμα 1.800 ατόμων προσβεβλημένων από τον ιό HIV, εντόπισαν δύο αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον ιό και ένα νέο τμήμα του ιού που αποτελεί στόχο αυτών των αντισωμάτων. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν ένα νέο τρόπο σχεδιασμού ενός εμβολίου, δήλωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
Τα περισσότερα εμβόλια προκαλούν μια αντισωματική απόκριση, που δίνει το έναυσμα στον οργανισμό ώστε να παράγει αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν και επιτίθενται στους εισβολείς όπως τα βακτήρια και οι ιοί.
Τα δύο αντισώματα, που ονομάζονται PG9 και PG16, είναι τα πρώτα νέα αντισώματα στον HIV που εντοπίζονται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και στοχεύουν σε ένα τμήμα του ιού που το χρησιμοποιεί για να προσβάλλει τα κύτταρα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι για την ανακάλυψή τους οι ερευνητές.
Αν και τα αντισώματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία, ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που θα παράγει αντισώματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν εξαρχής την προσβολή των ανθρώπων από τον ιό.
Πηγή: Reuters

Τη Δευτέρα το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη

PANDIMIA_GRIPIsAρχίζουν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Πανεληνιου Συνεδρίου για την πανδημία της νέας γρίπης Α (H1N1) και τις πολιτικές προάσπισης της δημόσιας υγείας .  Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση κάθε ιατρικής κοινωνικής παραμέτρου σχετικά με τη νέα γρίπη και την εξάπλωση της στην Ελλάδα.
Το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) με τη συμμετοχή εξειδικευμένων και έγκυρων επιστημόνων, καθώς και επικεφαλής αρμόδιων φορέων. Την έναρξη θα κηρύξει ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ η εναρκτήρια διάλεξη θα δοθεί από τον Denis Coulombier, επικεφαλής της Ομάδας Ετοιμότητας και Αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC.

Τα κρίσιμα θέματα στο πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη

Με δεδομένες τις σημαντικές πιέσεις που θα δημιουργήσει η αύξηση του αριθμού των ασθενών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο σύστημα υγείας της χώρας, το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών της επιδημίας της νέας γρίπης. Επίσης, το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη  εξετάσει διεξοδικά προβλήματα και προοπτικές σε κρίσιμα ζητήματα όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η νοσοκομειακή κάλυψη, το εμβόλιο της νέας γρίπης, οι ανάγκες των σχολείων, τα μέτρα στους χώρους εργασίας.
Στο συνέδριο, που διοργανώνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα εξετασθούν επίσης ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εξάπλωση του ιού Η1Ν1: οι οικονομικές επιπτώσεις, οι κοινωνικές συνέπειες, ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η λειτουργία θεσμών της διοίκησης και της δημόσιας υγείας, η διαχείριση της απόκρισης στην επιδημία, αλλά και η συμβολή των ίδιων πολιτών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site στη διεύθυνση http://www.synedriogripi.gr/

Με ενδοφλέβια ζαναμιβίρη σώθηκε 22χρονη από τη νέα γρίπη

Βρετανοί γιατροί έσωσαν τη ζωή 22χρονης γυναίκας που νοσούσε βαριά από τη νέα γρίπη, χορηγώντας της πειραματικά μια υψηλή δόση αντι-ιικού φαρμάκου απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Το περιστατικό περιγράφεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης The Lancet.
H1N1-sphereΗ γυναίκα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία διότι έπασχε από τη νόσο Hodgkin. Όταν μολύνθηκε από τον νέο ιό Η1Ν1 της γρίπης, οι πνεύμονές της γέμισαν με υγρό και η ασθενής τέθηκε σε μηχανικό αερισμό ώστε να βοηθηθεί η αναπνοή της. Παρόλο που έλαβε επί ημέρες Tamiflu, εισπνεόμενο Relenza και άλλα φάρμακα, η κατάστασή της επιδεινωνόταν.
Έτσι οι γιατροί της αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια άλλη οδό χορήγησης του φαρμάκου στο σώμα της, δεδομένου ότι οι πνεύμονές της αδυνατούσαν να απορροφήσουν τα αντι-ιικά από τη συνήθη οδό. Αφού έλαβαν άδεια από την οικογένειά της και από την αρμόδια επιτροπή του νοσοκομείου, της χορήγησαν μια μη εγκεκριμένη, ενδοφλέβια μορφή του αντι-ιικού φαρμάκου ζαναμιβίρη (Relenza), η οποία διατίθεται από την GlaxoSmithKline, την παρασκευάστρια εταιρεία. Η ασθενής ανέρρωσε σύντομα μετά από αυτό, ενώ δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Η μέθοδος αυτή μπορεί να παρέχει μια τρίτη οδό θεραπείας των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στην αντι-ιική θεραπεία λόγω του ότι το φάρμακο δεν φθάνει στους πνεύμονες» δήλωσε ο Dr. Michael Kidd, κύριος συγγραφέας της μελέτης, από το University College London.
«Αν και γνωρίζουμε ότι η ασθενής μας δεν είχε ιό με αντίσταση στο Tamiflu, η ενδοφλέβια ζαναμιβίρη μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού» πρόσθεσε ο Dr. Kidd.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η θεραπεία είναι πιθανό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι δεν διατίθεται ευρέως και δεν είναι εγκεκριμένη. Ωστόσο, σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα - όπως είναι οι ασθενείς που έχουν λάβει χημειοθεραπεία ή οι ασθενείς με HIV/AIDS - η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι οι ασθενείς αυτοί έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο ανθεκτική στα φάρμακα.
Πηγή:
Associated Press

Παυσίπονα με κωδεΐνη προκαλούν εθισμό σε τρεις ημέρες


Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που περιέχουν κωδεΐνη, όπως το Nurofen Plus και το Solpadeine Plus, τα οποία λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό ακόμη και μέσα σε τρεις ημέρες.
headacheΤα χάπια αυτά πωλούνται χωρίς συνταγή και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, τα προβλήματα με τη μέση και τους πόνους της περιόδου.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναπτύξει εξάρτηση από τα φάρμακα αυτά, πολλοί από αυτούς εν αγνοία τους - οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εθισμό.
Η ανησυχία για την εξάπλωση ενός φαινομένου που οι ειδικοί αποκαλούν «κρυφό εθισμό» οδήγησε την Υπηρεσία Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) του Ην. Βασιλείου να αναγγείλει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η MHRA δήλωσε ότι από το επόμενο έτος όλα τα πακέτα των παυσίπονων αυτών θα φέρουν εμφανή ετικέτα που θα αναγράφει: «Μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Χρήση για τρεις ημέρες μόνο».
Η μεγαλύτερη συσκευασία που θα διατίθεται χωρίς συνταγή θα περιέχει μόνο 32 χάπια, αντί για 100 που περιέχει σήμερα, ενώ οι προειδοποιήσεις θα επαναλαμβάνονται και στο ένθετο φυλλάδιο της συσκευασίας.
Οι διαφημίσεις τους δεν θα αναφέρουν πλέον ότι τα φάρμακα αυτά είναι θεραπείες για προβλήματα όπως ο βήχας και το κρυολόγημα. Θα αναφέρουν μόνο ότι μπορούν να ανακουφίσουν τον οξύ και μέτριο πόνο.
Η παραπάνω κίνηση ήταν αποτέλεσμα μιας έκθεσης που κατατέθηκε τον Ιούλιο από βουλευτές στη διακοινοβουλευτική ομάδα για την κατάχρηση φαρμάκων, η οποία υπογράμμισε τον κίνδυνο από τα φάρμακα αυτά. Επίσημες εκτιμήσεις δηλώνουν ότι 32.000 άτομα είναι εθισμένα σε αυτά τα παυσίπονα, αλλά οι βουλευτές δήλωσαν ότι αυτός ο αριθμός είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».
Η κατάχρηση των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι πολύ εύκολη, διότι διατίθενται χωρίς συνταγή, δηλώνουν οι ειδικοί. Όλα περιέχουν κωδεΐνη, ένα οπιούχο που συγγενεύει με την ηρωίνη και τη μορφίνη.
Μετά την αρχική ανακούφιση από τον πόνο, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν όλο και περισσότερα δισκία προκειμένου να επιτύχουν την ίδια αναλγητική δράση.
Υπάρχουν παραδείγματα εθισμένων ατόμων που λαμβάνουν έως και 70 χάπια την ημέρα, με κίνδυνο να υποστούν σοβαρές βλάβες, όπως αιμορραγία στομάχου, προβλήματα στο συκώτι, χολόλιθους και κατάθλιψη.
Οι χρήστες κωδεΐνης αναφέρουν συμπτώματα στέρησης όπως εφίδρωση, ευερεθιστότητα και ναυτία.
Ωστόσο, ο εθισμός συχνά περνά απαρατήρητος διότι η λήψη τέτοιων παυσίπονων σε τακτική βάση είναι κοινωνικά αποδεκτή. Οι γιατροί συχνά αγνοούν το πρόβλημα και οι εθισμένοι πολλές φορές ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια.
Περίπου 27 εκατομμύρια μη συνταγογραφούμενα χάπια που περιέχουν κωδεΐνη πωλούνται κάθε χρόνο, σε μια αγορά το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το Internet έχει διευκολύνει την αγορά των χαπιών αυτών σε μεγάλες ποσότητες.
Πηγή:
Telegraph

Εφεύρεση αυτόματης απενεργοποίησης ηλεκτρικών συσκευών

Μια εφεύρεση, η οποία απενεργοποιεί αυτόματα τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, μειώνοντας έτσι τόσο την κατανάλωση ρεύματος όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ανέπτυξαν ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλωνίας στην Ισπανία.
Η εφεύρεση μπορεί να εφαρμοστεί στις υφιστάμενες συσκευές, αλλά και σε νέα προϊόντα της αγοράς, και αναμένεται να μειώσει την οικιακή κατανάλωση ρεύματος έως και 20%.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 4 εκατ. ηλεκτρικά προϊόντα βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση αναμονής (stand by) στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Αυτό οδηγεί στην εκπομπή 20 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και σε κόστος 7 δισ. ευρώ ανά έτος.
Γενικότερα, στις ανεπτυγμένες χώρες, το 12% των οικιακών λογαριασμών ρεύματος και το 1% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται σε συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διοργανώνονται ενημερωτικές καμπάνιες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που προτρέπουν τους καταναλωτές να απενεργοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές.
Σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, συζητείται ακόμα και η απαγόρευση της πώλησης συσκευών με τη δυνατότητα αναμονής.
Η εφεύρεση των Ισπανών ερευνητών, με την ονομασία "100%Off" («100% Κλειστή»), βασίζεται σε έναν μικροεπεξεργαστή 8-bit που μετρά την κατανάλωση ρεύματος κατά την πλήρη λειτουργία και την κατάσταση αναμονής της συσκευής. Όταν ανιχνεύεται η κατάσταση αναμονής, η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήστη.
Η επανενεργοποίηση της συσκευής γίνεται εύκολα, πατώντας ένα πράσινο κουμπί του εξαρτήματος.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Miquel Teixidο, η εφεύρεση αυτή μπορεί να μειώσει την οικιακή κατανάλωση ρεύματος κατά 20%. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που πληρώνει 367 ευρώ το χρόνο για ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έτσι 44 ευρώ.
Source : Enet

Τσιπάκι εμφυτεύεται και μεταδίδει τη σκέψη

Oμάδα βρετανών ερευνητών αναπτύσσει ένα τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και μπορεί να μεταδίδει τις σκέψεις του ανθρώπου ώστε να μπορεί να ελέγχει με τη σκέψη ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές (τηλεόραση, υπολογιστές κ.λπ.) ενώ για άτομα με κινητικά προβλήματα θα έχει χρησιμότητα για να μπορούν να κινούν με τη σκέψη τα (ηλεκτρικά) αμαξίδιά τους.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε άτομα με σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας ή με σοβαρά προβλήματα στην κίνησή τους. Το σύστημά μας θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή με τη σκέψη τους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα και έχουν παρουσιαστεί κάποια τηλεπαθητικά συστήματα, όλα όμως κάνουν χρήση καλωδίων τα οποία τα συνδέουν με τις συσκευές που πρέπει να χρησιμοποιεί ο χρήστης. Το δικό μας σύστημα είναι το πρώτο που λειτουργεί ασύρματα και έτσι είναι πιο ασφαλές αλλά και αποδοτικό» δήλωσε στην «Daily Μail» ο καθηγητής Τζον Σπράτλεϊ, επικεφαλής της ομάδας.

Χυμός βατόμουρου καταπολεμά το λίπος

blueberries

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι ο χυμός βατόμουρου της Βορείου Αμερικής που είχε υποστεί βιομετατροπή με βακτήρια από το φλοιό του φρούτου ενδέχεται να καταπολεμά την παχυσαρκία και το διαβήτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του χυμού που είχε υποστεί βιομετατροπή, σε σύγκριση με συνήθη ροφήματα βατόμουρου, σε ποντίκια με προδιάθεση για παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη και υπέρταση και διαπίστωσαν ότι η προσθήκη του χυμού στο νερό των ποντικιών μείωσε την πρόσληψη τροφής και το βάρος τους.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ο ειδικός αυτός χυμός βατόμουρου έχει ισχυρή επίδραση κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη», δήλωσαν οι ερευνητές. «Ο χυμός αυτός ενδέχεται να αποτελεί ένα νέο θεραπευτικό παράγοντα, καθώς μειώνει την υπεργλυκαιμία σε διαβητικά ποντίκια και μπορεί να προστατεύσει τα νεαρά προ-διαβητικά ποντίκια από την ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη», συμπλήρωσαν οι επιστήμονες.
Επιπλέον, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity, βρήκε ότι η κατανάλωση χυμού βατόμουρου που είχε υποστεί ζύμωση μείωσε σταδιακά και σημαντικά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος σε διαβητικά ποντίκια.
Πηγή: United Press International

Πες μου τον φίλο σου, να σου πω πόσο ζυγίζεις

obesity-trampala

Προσοχή στους συνδαιτυμόνες των παιδιών σας! Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου της επιθεώρησης American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν οι έφηβοι εξαρτάται από το πόσο ζυγίζουν οι φίλοι τους.
Στην εν λόγω μελέτη, επιτράπηκε σε 130 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών να φάνε όσα σνακ ήθελαν ενώ έκαναν παρέα με κάποιον φίλο τους ή με κάποιον συνομήλικό τους τον οποίον δεν γνώριζαν. Όλα τα παιδιά έφαγαν περισσότερο όταν βρίσκονταν με έναν φίλο από ό,τι με έναν ξένο. Όμως, τα υπέρβαρα παιδιά έφαγαν περισσότερο όταν βρίσκονταν με έναν υπέρβαρο ξένο - κατά μέσον όρο 300 θερμίδες παραπάνω από ό,τι όταν έκαναν παρέα με έναν λεπτότερο φίλο τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ίδια η φιλία αυξάνει την όρεξη: όταν τα υπέρβαρα παιδιά έφαγαν μαζί με παιδιά παρόμοιου βάρους που ήταν ήδη φίλοι τους, κατανάλωσαν επιπλέον 250 θερμίδες σε σχέση με αυτές που κατανάλωσαν με παχουλά παιδιά που μόλις είχαν συναντήσει.
Η επικεφαλής ερευνήτρια και κλινική ψυχολόγος Sarah-Jeanne Salvy δηλώνει ότι η έρευνά της δείχνει μια αποκαλυπτική κοινωνική θεωρία: ότι η παχυσαρκία είναι μεταδοτική.
Μήπως πρόκειται στην πραγματικότητα για τον «ιό της παχυσαρκίας»; Το 2007, ένας ερευνητής του Harvard, ο Nicholas Christakis, και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα 32 ετών από ένα κοινωνικό δίκτυο 12.000 ενηλίκων και βρήκαν ότι οι πιθανότητες ενός ατόμου να γίνει παχύσαρκο αύξαναν κατά 37% αν ο/η σύζυγός του  είχε αναπτύξει παχυσαρκία, κατά 40% αν κάποιος αδερφός/ή του είχε αναπτύξει παχυσαρκία και κατά 57% αν κάποιος φίλος/φίλη του είχε αναπτύξει παχυσαρκία.
Η παρέα με υπέρβαρα άτομα μπορεί να μεταβάλει τις αντιλήψεις μας περί φυσιολογικού. Αυξάνει την ανοχή μας απέναντι στην παχυσαρκία τόσο των άλλων όσο και τη δική μας. Το φαινόμενο έχει επίσης να κάνει με την άρση των αναστολών. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν είναι μαζί με φίλους και συγγενείς από ό,τι όταν είναι μαζί με ξένους. Δεν ανησυχούν για το πώς θα φανούν αν γεμίσουν και τρίτο πιάτο ή αν προτιμήσουν μια παχιά σος από τη βινεγκρέτ.
Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι προτιμάμε να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που είναι σαν εμάς. Ο Jeffrey Sobal, ειδικός στην κοινωνιολογία της διατροφής, εξηγεί ότι «ειδικά μεταξύ δύο υπέρβαρων ατόμων υπάρχει ένα είδος άδειας. Ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον να φάει περισσότερο».
Όταν πρόκειται να συγκρατηθούμε, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που να κόβει περισσότερο την όρεξή μας από την παρουσία ατόμου του αντίθετου φύλου, τουλάχιστον όταν είμαστε αδέσμευτοι/ες. Σε μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Οκτωβρίου του Αppetite, ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ παρατήρησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί 460 φοιτητές κολεγίου που έτρωγαν σε καφετέριες της πανεπιστημιούπολης. Βρήκαν ότι όταν μια γυναίκα ήταν μαζί με έναν άνδρα έτρωγε περίπου 100 θερμίδες λιγότερο από ό,τι αν ήταν μαζί με γυναίκα. Όσο περισσότεροι άνδρες βρίσκονταν στην παρέα, τόσο λιγότερες θερμίδες είχε η γυναίκα στον δίσκο της. Οι γυναίκες έτρωγαν περίπου 100 θερμίδες λιγότερο για κάθε άνδρα στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν υπήρχε αντίστοιχη επίδραση στους άνδρες.
Για τους γονείς, πάντως, που ενδιαφέρονται λιγότερο για τις συμπεριφορές ζευγαρώματος και ανησυχούν περισσότερο μήπως τα υπέρβαρα παιδιά επηρεάσουν το δικό τους παιδί, η απάντηση δεν είναι να το ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει τους υπέρβαρους φίλους του. Αν τα παιδιά ντρέπονται για το σώμα τους μπορεί να οδηγηθούν σε κοινωνική απομόνωση, κάτι που είναι πολύ χειρότερο, υποστηρίζει η κ. Salvy. Προηγούμενη έρευνά της έχει βρει ότι οι υπέρβαροι έφηβοι τείνουν να καταναλώνουν κατά μέσον όρο 400 θερμίδες παραπάνω όταν τρώνε μόνοι τους από ό,τι όταν τρώνε μαζί με φίλους οποιουδήποτε βάρους.
Ο Dr. Marc Jacobson, μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δηλώνει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής και άσκησης εμείς οι ίδιοι - έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να μιλάμε απλά για απώλεια βάρους.
Πηγή:
Time

Ανάκτηση όρασης μετά από εγκεφαλικό

old-man-eye-check

Ανέκτησε την όρασή του μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ένας 70χρονος Βρετανός που είχε εξαιρετικά κακή όραση  από την ηλικία των 2 ετών. Ο Βρετανός ονομάζεται Malcolm Darby και είναι συνταξιούχος αρχιτέκτονας. Λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετώπιζε σε όλη του την ζωή ήταν υποχρεωμένος να φορά διαρκώς γυαλιά με χοντρούς φακούς  και χαρακτηρίζονταν τυφλός σαν νυχτερίδα από τους συγγενείς του.  Ωστόσο, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που παραλίγο να του στοιχίσει  την ζωή και  τον οδήγησε για 2 ώρες στο χειρουργεί  βλέπει καλύτερα από τους υγιείς 20αρηδες.   «Πρόκειται για θαύμα» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας με χιούμορ  πως το εγκεφαλικό επεισόδιο  είναι ό,τι καλύτερο του συνέβη στην ζωή του.

Προβληματική  όραση από  δύο ετών

Ο Malcolm Darby υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο προ τεσσάρων μηνών   στις 13 Μαϊου και ενώ εργαζόταν στο σπίτι του στο Oakham. Πρόλαβε να ζητήσει από την γυναίκα του Sylvia να καλέσει το  τοπικό 166  προτού σωριαστεί αναίσθητος στο πάτωμα. Το ασθενοφόρο ήρθε και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Kettering όπου υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση  για την αφαίρεση ενός θρόμβου που  έφραζε κατά 80% την καρωτίδα του.

Είδε καθαρά μετά το χειρουργείο

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και όταν ο κύριος Darby συνήλθε από την αναισθησία  είπε ότι η όρασή του είχε επιδεινωθεί.  Κι αυτό γιατί  ενώ ήταν ακόμα ζαλισμένος από την  αναισθησία φόρεσε τα γυαλιά του και δεν έβλεπε τίποτα.  Έβγαλε τα γυαλιά του πιστεύοντας ότι θα' πρεπε να αγοράσει καινούρια με άλλη συνταγή  και είδε καθαρά μπροστά του μια νοσοκόμα να κρατά ανάποδα στο χέρι της μια εφημερίδα. Το παράδοξο ήταν ότι μπορούσε να διαβάσει και τον τίτλο της.   Επειδή το εγκεφαλικό του είχε στερήσει την ικανότητα ομιλίας προσπάθησε με κραυγές να ενημερώσει τους δικούς του ότι έβλεπε καθαρά. Τελικά,  μια νοσοκόμα του έδωσε χαρτί και στυλό οπότε έγραψε ότι ανέκτησε την όρασή του.

Πως βελτίωσε την όραση το εγκεφαλικό

Αν και είναι άγνωστο πως το εγκεφαλικό βελτίωσε την  όρασή του, οι γιατροί πιστεύουν ότι  η αφαίρεση του θρόμβου απήλλαξε ένα οπτικό  νεύρο από την πίεση την οποία δεχόταν όλα αυτά τα χρόνια. «Μυστήριο» χαρακτήρισε την θετική παρενέργεια του εγκεφαλικού  ο δρ. Martin Fotherby,  γιατρός του Leicester Stroke Center.  Όπως προσθέτει ο ίδιος:  «Είναι  συχνό φαινόμενο  μετά από  εγκεφαλικό να προκληθεί διπλή όραση, αλλά συνήθως παρατηρείται επιδείνωση της όρασης και όχι  βελτίωση».
Πηγή: Telegraph

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μαύρη τρύπα

Ιάπωνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γιγάντιο γαλαξία, που περιβάλλει την πιο μακρινή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει ποτέ βρεθεί. Ο γαλαξίας, μεγάλος όσο ο δικός μας περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός και η τερατώδης μαύρη τρύπα του περιέχει ύλη τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από τον ήλιο μας.Η ανακάλυψη έγινε από τον αστρονόμο Τομοτσούγκου Γκότο του πανεπιστημίου της Χαβάης και τους συνεργάτες του, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Σουμπάρου» στο όρος Μάουνα Κέα, και δημοσιεύτηκε στο αστρονομικό περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας του Λονδίνου.
Οι αστρονόμοι ξαφνιάστηκαν που βρήκαν έναν τόσο μεγάλο γαλαξία να υπάρχει σε μια εποχή που το σύμπαν είχε μόνο το 1/16 της σημερινής ηλικίας του και παράλληλα να «φιλοξενεί» μια τέτοια γιγάντια μαύρη τρύπα. Όπως εκτιμούν, τόσο ο γαλαξίας και η μαύρη τρύπα πρέπει να σχηματίστηκαν τρομερά γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν.
Η ανακάλυψη περιπλέκει το μυστήριο του πώς γαλαξίες και μαύρες τρύπες σχηματίστηκαν και εξελίχτηκαν από κοινού στο σύμπαν. Επιπλέον, αντίθετα με τις μικρότερες μαύρες τρύπες, που θεωρούνται ότι σχηματίζονται όταν ένα πολύ μεγάλο άστρο πεθαίνει και καταρρέει προς το εσωτερικό του, η προέλευση των τεράστιων μαύρων οπών παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Μια εκδοχή είναι ότι προέρχονται από τη συγχώνευση μικρότερων μαύρων οπών. Όταν σχηματίζονται, τέτοιες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, επειδή η τρομακτική βαρύτητά τους έλκει συνεχώς ύλη από το γύρω χώρο τους. Η ενέργεια που απελευθερώνεται στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξηγεί το έντονο φως που εκπέμπεται από την περιοχή γύρω από τις μαύρες τρύπες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστήμονες κατέγραψαν συγχώνευση γαλαξιών



Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας φαίνεται να επεκτείνεται συγχωνεύοντας άστρα άλλων γαλαξιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όταν διεθνής ομάδα επιστημόνων χαρτογράφησαν τον μακρινό γαλαξία, ανακάλυψαν αστέρια που ήταν «απομεινάρια» άλλων μικρών γαλαξιών. Αν και το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ωστόσο η νέα εκτεταμένη μελέτη παρέχει λεπτομερείς εικόνες όσων συμβαίνουν.
Το επιστημονικό μοντέλο προβλέπει ότι μεγάλοι γαλαξίες περιβάλλονται από υπολείμματα γαλαξιών τους οποίους έχουν συγχωνεύσει. Σε ότι αφορά την Ανδρομέδα, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τις παρυφές του γαλαξία και εντόπισαν άστρα που δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον ίδιο γαλαξία.
Η Πολίν Μπάρμπι, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τις πρόσφατες παρατηρήσεις, δήλωσε ότι το είδος των άστρων φανέρωσε την προέλευση τους. «Η Ανδρομέδα βρίσκεται αρκετά κοντά ώστε να μπορούμε να χαρτογραφήσουμε όλα τα αστέρια της», επεσήμανε. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας απέχει 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, συνεχίζει να επεκτείνεται.
Οι επιστήμονες τους είδαν επίσης μια σειρά άστρων ενός κοντινού γαλαξία να «τεντώνονται» προς την Ανδρομέδα. Ο Δρ. Σκοτ Τσάπμαν, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανέφερε ότι οι δύο αυτοί γαλαξίες ενδέχεται τελικά να ενωθούν. «Με έναν ειρωνικό τρόπο, ο σχηματισμός και η καταστροφή των γαλαξιών, φαίνεται να πηγαίνουν χέρι-χέρι».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC


Αβέβαιο το μέλλον για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός του κόσμου, αντιμετωπίζει έντονη την απειλή εξαφάνισης λόγων των κλιματικών αλλαγών και της παράκτιας ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αν και έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το Φράγμα που έχει έκταση 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα ανατολικά της Αυστραλίας, ο κίνδυνος καταστροφής του αυξάνεται κάθε χρόνο. «Ακόμη και μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες διαχείρισης που έχουν σκοπό να αυξήσουν την αντοχή του κοραλλιογενούς φράγματος, η συνολική του εικόνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και η ζημιά στο οικοσύστημα δεν είναι αντιστρέψιμη», αναφέρει το κυβερνητικό όργανο διαχείρισης του φράγματος στην έκθεση.
Η πενταετής μελέτη βρήκε ότι οι κλιματικές αλλαγές, η επιδείνωση στην ποιότητα του νερού, η ανάπτυξη των ακτών και η παράνομη αλιεία συνιστούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για το φράγμα. Τα πορίσματα της μελέτης συμφωνούν με τις ανησυχίες των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, που αναφέρουν ότι το φράγμα μπορεί να μην υπάρχει σε μερικές δεκαετίες.
Ξεχωριστή μελέτη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι γη θερμοκρασία του ωκεανού στα βόρεια τμήματα του φράγματος είναι ένα βαθμό υψηλότερη από το μέσο όρο, γεγονός που προφανώς επιδεινώνει την κατάσταση.
Σχολιάζοντας τις νέες εκθέσεις, η WWF δήλωσε ότι έρχονται να προστεθούν και να επιτείνουν την ανάγκη διαλόγου για τον περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στην Αυστραλία. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι την ώρα που εξαφανίζεται το μεγαλύτερο κοραλλιογενές φράγματ ου κόσμου», δήλωσε η οργάνωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

Νέες ελπίδες για την κατασκευή εμβολίου κατά του AIDS

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν δύο νέα ισχυρά αντισώματα που θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση στην παραγωγή ενός εμβολίου για το AIDS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Τα αντισώματα παράγονται με φυσικό τρόπο σε κάποιους ανθρώπους μολυσμένους με τον HIV και μπορούν να εξουδετερώσουν μεγάλο ποσοστό των διαφορετικών τύπων του ιού. Ερευνητές στην Καλιφόρνια πιστεύουν ότι μπορούν να κατασκευάσουν αποτελεσματικό εμβόλιο αν μπορέσουν να προκαλέσουν τον οργανισμό να παράγει αυτά τα αντισώματα.
«Πρόκειται για συναρπαστική εξέλιξη προς την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για το AIDS, επειδή πλέον έχουμε ένα καλύτερο και ξεκάθαρο στόχο να πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο Γουέιν Κοφ, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Εμβολίου κατά του AIDS.
Πρόκειται για τα πρώτα αντισώματα με δυνατότητες καταπολέμησης του ιού που εντοπίζουν οι επιστήμονες εδώ και μια δεκαετία και είναι τα πρώτα από δότες σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου παρατηρείται το 95% των νέων μολύνσεων με τον HIV. Τα συγκεκριμένα αντισώματα στοχεύουν σε μια περιοχή του ιού που χρησιμοποιείται για να προσβάλλει τα κύτταρα, ενώ απομονώθηκαν χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο ελέγχου που μελέτησε το αίμα από περισσότερους από 1.800 φορείς του ιού σε χώρες της υπό-Σαχάριας Αφρικής, της Ταϊλάνδης, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Μεγάλη η επιρροή των «τηλεοπτικών» γιατρών στις ΗΠΑ

Οι γιατροί-πρωταγωνιστές των ιατρικών τηλεοπτικών σειρών που θεραπεύουν τους ασθενείς από μυστηριώδεις αρρώστιες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους πραγματικούς ασθενείς που ζητούν να τους χορηγηθούν φανταστικές θεραπείες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Εκατομμύρια τηλεθεατές της σειράς "Ιατρικές Υποθέσεις" ("Dr House"), στην οποία ο γιατρός Γκρέγκορι Χάουζ ζητάει να υποβληθούν οι ασθενείς σε άπειρες εξετάσεις και τελείως ανορθόδοξες θεραπείεs, είναι πολύ πιθανό να πιστεύουν πως αν αρρωστήσουν θα χρειάζονται και εκείνοι πλήθος αναλύσεων και "παράξενων και βαριών" θεραπειών.
Όμως στην πραγματικότητα τα νοσοκομεία είναι αδύνατον να παρέχουν θεραπείες και συνταγές, όπως αυτές της τηλεόρασης και οι μελέτες έχουν δείξει πως οι βαριές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό από καλό, τονίζουν οι ειδικοί.
"Στις τηλεοπτικές σειρές επικρατεί η τάση οι θεραπείες που χορηγούνται να είναι επιθετικές...γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι η δράση", τονίζει ο Αντριου Χολτζ, δημοσιογράφος που ασχολείται με ιατρικά θέματα και συγγραφέας ενός βιβλίου για την συγκεκριμένη σειρά.
"Πρέπει να υπάρχουν βαριές χειρουργικές επεμβάσεις που σχεδόν πάντα έχουν θετικά αποτελέσματα, κάτι που είναι τελείως εξωπραγματικό", εξηγεί ο Χολτζ και επισημαίνει πως τα προγράμματα αυτά ενισχύουν την λανθασμένη ιδέα ότι κάθε αρρώστια θεραπεύεται. "Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως αν ψάξουν αρκετά, αν ξοδέψουν πολλά χρήματα, αν βρουν έναν καλό γιατρό θα σωθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην κανονική ζωή", προσθέτει.
Πολλοί γιατροί προσφέρουν συχνά συμβουλές σε σεναριογράφους. Ενας από αυτούς είναι ο Αλαν Χάμιλτον, σύμβουλος της διάσημης σειράς "Grey's Anatomy". Οι σεναριογράφοι μας λένε ότι "θέλουν ένας από τους ασθενείς να παρουσιάζει βελτίωση μέχρι ένα σημείο και ξαφνικά η κατάστασή του να επιδεινώνεται ραγδαία", λέει χαρακτηριστικά.
"Πολλές φορές τους λέω ότι αυτό ή εκείνο δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα και μου απαντούν 'ναι, μα εδώ είναι Χόλιγουντ'. Ολα μπορούν να συμβούν'". Ως γιατρός ο Χάμιλτον ανησυχεί για τις επιπτώσεις που έχουν οι πειραματικές θεραπείες οι οποίες προβάλλονται στις σειρές.
"Οταν δουν κάτι τέτοιο, οι τηλεθεατές αναρωτιούνται: 'δεν μπορούμε να βρούμε παρόμοιους γιατρούς; Δεν υπάρχει ένας Δρ Χάουζ να ασχοληθεί μαζί μου;'.
Για το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η δύναμη των ιατρικών σειρών μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου. Ενα από τα παραρτήματα του πανεπιστημίου έχει ονομαστεί "Χόλιγουντ, υγεία και κοινωνία" και χρηματοδοτείται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ για να βοηθάει τους σεναριογράφους των ιατρικών σειρών να γράφουν ρεαλιστικές ιστορίες.
"Οταν η σειρά είναι πειστική, οι τηλεθεατές πραγματικά ζουν αλλού. Ξεχνούν το δικό τους περιβάλλον και βλέπουν τους ήρωες σαν φίλους και συγγενείς. Ετσι ενημερώνονται ευκολότερα", διευκρινίζει η Σάντρα Μπάφινγκτον, διευθύντρια του παραρτήματος. Η ομάδα της, που συνεργάζεται με σειρές όπως το "Grey's Αnatomy", είχε μεγάλη επιτυχία, όπως στην περίπτωση ενός από τους πρωταγωνιστές της σειράς "Τόλμη και Γοητεία", ο οποίος μολύνεται με τον ιό ΗΙV και παίρνει όλες τις πληροφορίες και τη βοήθεια που χρειάζεται από μια τηλεφωνική υπηρεσία για το AIDS. Η κρισιμότερη στιγμή στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που έκανε ρεκόρ τηλεθέασης, ήταν όταν ο Τόνι ανακοίνωσε στη μνηστή του Κρίστεν ότι είναι φορέας.
Source : Enet

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από ωάριο που είχε ελεγχθεί με CGH


Γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία το πρώτο μωρό στον κόσμο για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνική CGH, μια νέα τεχνική προδιαγνωστικού ελέγχου που βοηθά τους επιστήμονες να διαλέξουν το ωάριο με την καλύτερη ποιότητα για θεραπεία γονιμότητας. newborn-2Η τεχνική αυτή μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας γονιμότητας, καθώς θεωρείται ότι ένας από τους κύριους λόγους αποτυχίας στη σύλληψη ή αποβολής είναι οι χρωμοσωμικές βλάβες στο ωάριο. Αν μόνο τέλεια ωάρια γονιμοποιούνται και εμφυτεύονται στη μήτρα, τότε οι πιθανότητες κύησης αυξάνονται.
Η τεχνική, η οποία ονομάζεται συστοιχία Συγκριτικού Γονιδιωματικού Υβριδισμού (CGH), εφαρμόστηκε στην κλινική Care Fertility στο Νότιγχαμ. Οι γονείς, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είχαν αποτύχει σε 13 προηγούμενες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Καθηγητής Simon Fishel, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Care Fertility, δήλωσε: «Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες παίζουν μεγάλο ρόλο στην αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης. Η πλήρης ανάλυση χρωμοσωμάτων μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα επιτυχίας σε ζευγάρια με μικρή πιθανότητα σύλληψης ή με ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών, καθώς και να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα σύλληψης σε όλα τα ζευγάρια».
Όπως αναφέρει ο Καθ. Fishel, έως και το 50% των ωαρίων στις νέες γυναίκες και έως και το 75% των ωαρίων στις γυναίκες άνω των 39 ετών φέρουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η συστοιχία CGH χρησιμοποιείται για να ελεγχθούν τα ωάρια ή τα έμβρυα σε έναν κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να αξιολογηθούν τα χρωμοσώματα και να επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα.
Στη διαδικασία αυτή, οι επιστήμονες λαμβάνουν ένα «περίσσιο» σετ χρωμοσωμάτων που αποβάλλεται από το ωάριο κατά την ένωσή του με το σπερματοζωάριο.
Τα χρωμοσώματα συγκρίνονται στη συνέχεια με μια ομάδα χρωμοσωμάτων από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, η οποία έχει αποδειχθεί φυσιολογική.
Για την ολοκλήρωση της τεχνικής απαιτούνται 48 ώρες, το οποίο σημαίνει ότι τα ωάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν «φρέσκα», δηλαδή δεν χρειάζεται να καταψυχθούν, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας.
Η μέθοδος αυτή προσθέτει ένα επιπλέον κόστος περίπου 2.000 λιρών στο κόστος του κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Tony Rutherford, Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για τη Γονιμότητα, αφού συνεχάρη την ομάδα επιστημόνων της κλινικής, διευκρίνισε ότι η τεχνική CGH θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και ότι θα πρέπει να παρέχεται σε γονείς μόνο στο πλαίσιο αυστηρά σχεδιασμένων κλινικών μελετών, σε εξαιρετικά εξειδικευμένα κέντρα.
«Για την εξάπλωση της χρήσης αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το ποιοι γονείς ωφελούνται περισσότερο. Πολύ συχνά ακούμε συνταρακτικά νέα για τεχνικές που γεννούν πολλές ελπίδες, αλλά τελικά δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες όταν εφαρμόζονται στην ευρεία κλινική πρακτική» πρόσθεσε ο κ. Rutherford.
Πηγή:
Telegraph

Τομάτα σε χάπι ωφελεί την καρδιά

Κάψουλες που κλείνουν μέσα τους τα οφέλη της τομάτας μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση των αθηρωματικών πλακών μέσα σε μόλις δύο μήνες
Η καθημερινή λήψη μιας κάψουλας που κλείνει μέσα της τα οφέλη της τομάταςφαίνεται ότι ωφελεί σημαντικά την καρδιά. Αυτό τουλάχιστον έχει μέχρι στιγμής προκύψει από τα αποτελέσματα μιας πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Αteronon σε 150 καρδιοπαθείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, μια κάψουλα Αteronon την ημέραμπορεί όχι μόνο να σταματήσει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα, αλλά και να αναστρέψει την κατάσταση των αθηρωματικών πλακών μέσα σε μόλις δύο μήνεςχωρίς παρενέργειες.

Το φάρμακο περιέχει λυκοπένιο (το χημικό που χαρίζει στις ώριμες τομάτες το κόκκινο χρώμα τους) και συγκεκριμένα κάθε κάψουλα παρέχει στον οργανισμό ποσότητα λυκοπένιου αντίστοιχη με εκείνη που παρέχεται από την κατανάλωση τριών κιλών ώριμων τοματών. Εφέτος θα ξεκινήσουν μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε 10.000 ασθενείς στη Βρετανία, στην Ιταλία, στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ.
source : tovima.gr

Οι υγιεινές συνήθειες προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού

healthy-habits

Σχεδόν 40% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν οι γυναίκες διατηρούσαν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, έπιναν λιγότερο αλκοόλ, ασκούνταν περισσότερο και θήλαζαν τα μωρά τους, αναφέρουν σε έκθεσή τους Αμερικανοί ερευνητές.
Η ανασκόπηση 81 νέων μελετών, που εστίαζαν στη σχέση του τρόπου ζωής με τον καρκίνο, έδειξε ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη 70.000 περιστατικών καρκίνου του μαστού ετησίως.
«Είμαστε πλέον πιο σίγουροι από ποτέ ότι η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η σωματική άσκηση και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες για καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Dr. Martin Wiseman, επικεφαλής της έρευνας.
Η έκθεση, που αναρτήθηκε στο www.dietandcancerreport.org/, συνιστά σε όλα τα άτομα καθημερινή άσκηση διάρκειας τουλάχιστον μισής ώρας και περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ στα δύο ποτά για τους άνδρες και στο ένα ποτό για τις γυναίκες.
Αν και ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του μαστού οφείλεται σε γονιδιακά αίτια και δεν συνδέεται με τον τρόπο ζωής, ωστόσο πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους  και ο θηλασμός μπορούν να προλάβουν αρκετά περιστατικά καρκίνου του μαστού.
Πηγή: Reuters

Βιολογικό πλεονέκτημα του H1N1 έναντι ιών της εποχικής γρίπης

fighting-the-virus

Τα προκαταρκτικά ευρήματα ζωικών μελετών δείχνουν ότι ο νέος ιός της γρίπης H1N1 μεταδίδεται πιο εύκολα, προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και τα επίπεδά του αυξάνονται πιο γρήγορα, σε σύγκριση με δύο ανθρώπινους ιούς εποχικής γρίπης.
Το παρήγορο είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πραγματοποίησαν τις δοκιμές, ότι δεν διαπιστώθηκε συνδυασμός του H1N1 με κανένα από τα δύο στελέχη εποχικής γρίπης για το σχηματισμό ενός νέου «μεταλλαγμένου» ιού. Όπως φαίνεται, πιθανολογούν οι ερευνητές, η μάλλον «άνετη» κυριαρχία του νέου ιού την επερχόμενη εποχή γρίπης σημαίνει ότι δεν θα του είναι βιολογικά αναγκαίος ο συνδυασμός του με άλλους κυκλοφορούντες ιούς προκειμένου να επιβιώσει.
«Η μελέτη αυτή», δήλωσε ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων ((NIAID),  «παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης του H1N1 με άλλα στελέχη του ιού της γρίπης. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού των ανθρώπων έναντι τόσο των ιών εποχικής γρίπης όσο και του H1N1 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.»
Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τα ζώα ταυτόχρονα στο στέλεχος H1N1 του 2009 και σε ένα από τα δύο στελέχη εποχικής γρίπης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, διαπίστωσαν ότι αν και τα ζώα ήταν προσβεβλημένα και από τους δύο ιούς μετέδωσαν μόνο τον ιό της νέας γρίπης.
Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα προκειμένου να δει εάν η ταυτόχρονη προσβολή των ζώων με τον H1N1 του 2009 και ιούς της εποχικής γρίπης θα οδηγούσε σε συνδυασμό των στελεχών και «μετάλλαξη» του ιού, κάτι που -για καλή μας τύχη- δεν παρατηρήθηκε ούτε στα άμεσα προσβεβλημένα ζώα ούτε σε αυτά που προσβλήθηκαν κατόπιν επαφής τους με τα ζώα που έφεραν τους δύο ιούς.
Πηγή: EurekAlert!

Το Tetris αυξάνει τη φαιά ουσία και ενισχύει την ικανότητα σκέψης


Το κλασικό παιχνίδι Tetris ενδέχεται, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, να βελτιώνει την ικανότητα σκέψης, καθώς η έρευνά τους έδειξε ότι, παρά τη σχετική του απλότητα σε σύγκριση με τα σημερινά βιντεοπαιχνίδια, η τακτική ενασχόληση με το εν λόγω παιχνίδι μπορεί να αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου των χρηστών. tetrisΣτη μελέτη των ερευνητών συμμετείχαν κορίτσια εφηβικής ηλικίας, τα οποία κλήθηκαν να παίξουν Tetris για μισή ώρα ημερησίως για τρεις μήνες. Οι απεικονιστικές μελέτες, που έγιναν στη συνέχεια, αποκάλυψαν «δομικές μεταβολές» σε τμήματα του εγκεφάλου «που συνδέονταν με την κίνηση, την κριτική σκέψη, την αιτιολόγηση, τη γλώσσα και την επεξεργασία πληροφοριών», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό BMC Research Notes.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η πρακτική εξάσκηση στο παιχνίδι -που περιλαμβάνει την περιστροφή σχημάτων που πέφτουν ώστε να εφαρμόσουν στα σχήματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης χωρίς να αφήνουν κενά τετράγωνα- ενδέχεται να ενισχύει την «αποδοτικότητα του εγκεφάλου».
Όπως δήλωσε ο νευροψυχολόγος Dr Rex Jung, «ένα από τα πιο απρόσμενα ευρήματα της σχετικής με τον εγκέφαλο έρευνας της τελευταίας πενταετίας ήταν ότι η εξάσκηση με τέτοια παιχνίδια αυξάνει τη φαιά ουσία σε κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. Πραγματοποιήσαμε τη μελέτη με το Tetris προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν η εξάσκηση αυξάνει το πάχος του φλοιού, που αποτελεί ένδειξη αυξημένης φαιάς ουσίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί μία εξήγηση για τα ευρήματα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία η νοητική εξάσκηση αυξάνει την αποδοτικότητα του εγκεφάλου.»
Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει την υπόθεση αυτή, καθώς οι ερευνητές δήλωσαν ότι διαπίστωσαν διαφορές στο πάχος του φλοιού του εγκεφάλου μεταξύ των κοριτσιών που έπαιζαν καθημερινά Tetris και εκείνων που δεν ασχολήθηκαν με το παιχνίδι.
Για την ιστορία, το Tetris αναπτύχθηκε από το Ρώσο προγραμματιστή Alexey Pajitnov το 1984 και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια παγκοσμίως.
Πηγή: Telegraph

Αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε κοριτσάκι από τη βόρεια Ελλάδα


Σε επιτυχή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον δικό της ομφάλιο λώρο υποβλήθηκε ένα κοριτσάκι 2,5 χρόνων από τη βόρεια Ελλάδα. Το αίμα του ομφάλιου λώρου φυλασσόταν σε ιδιωτική τράπεζα από το 2006 και η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Dukes των Ηνωμένων Πολιτειών, στις αρχές Αυγούστου.
surgery
Το κοριτσάκι πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και είναι η πρώτη φορά που μεταμοσχεύονται βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου από ελληνική τράπεζα φύλαξης για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Όπως έγινε γνωστό, η μικρή παρουσιάζει ήδη σημεία βελτίωσης στην κινητικότητα και το λόγο της.
Οι γιατροί του θα παρακολουθούν σε μηναία βάση την πρόοδο και τις εργαστηριακές εξετάσεις του μικρού κοριτσιού ενώ έχουν ζητήσει να την εξετάσουν και κλινικά ύστερα από 6 μήνες.
source : Healthview

Συλλέγουν βλαστοκύτταρα από… δόντια

Από τα νεογιλά δόντια των παιδιών ή από τους φρονιμίτες των ενηλίκων μπορεί να γίνει η συλλογή των βλαστικών κυττάρων, τα οποία δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία σοβαρών νόσων.

http://www.perfectsmile-dental.com/_images/childrens_teeth.jpgΒλαστοκύτταρα από τα νεογιλά δόντια και τους φρονιμίτες συμβάλλουν στη θεραπεία ζωτικών οργάνων και των οστών.

Η συλλογή τους γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, λίγο πριν το παιδί «αλλάξει δόντια» και πριν αφαιρεθεί ο φρονιμίτης στους ενηλίκους. Πρόκειται για μία δεύτερη ευκαιρία συλλογής βλαστοκυττάρων σε άτομα τα οποία δεν υποβλήθηκαν σε συλλογή κατά τον τοκετό, από αίμα του ομφάλιου λώρου.
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων του οδοντικού πολφού, έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου οδήγησε σε βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας κ. Γιώργος Κολιάκος. Τα ίδια βλαστοκύτταρα -εξηγεί- μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπλαση του πνευμονικού ιστού, των νεφρών, του παγκρέατος και του μυϊκού ιστού.
Οι επιστήμονες πραγματοποιούν σειρά μελετών σε όλο τον κόσμο, καθώς η χορήγηση βλαστοκυττάρων φαίνεται ότι παρέχει σημαντικές ελπίδες για θεραπεία σοβαρών νόσων. Εχουν, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιηθεί για θεραπεία επούλωσης καταγμάτων, για αναγέννηση τμήματος του οστού της γνάθου και των ούλων και δημιουργία τμήματος του δοντιού και του περιοδοντίου.
Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρθρώσεων έπειτα από οστεοαρθρίτιδα, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και για εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος και δημιουργία σπερματοζωαρίων ή και τη θεραπεία της φαλάκρας.
Πλεονέκτημα
Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μεταναστεύουν στην πάσχουσα περιοχή, ανεξάρτητα από το αν θα χορηγηθούν τοπικά ή ενδοφλέβια. Εχουν μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης, σε σχέση με απλά μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία συλλέγονται από ιστούς ενηλίκων, όπως ο μυελός ή το λίπος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δύο τύπους βλαστοκυττάρων: τα αιμοποιητικά και τα μεσεγχυματικά. Τα αιμοποιητικά δημιουργούνται από κύτταρα του αίματος και του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος. Βρίσκονται κυρίως στον μυελό των οστών, στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο περιφερικό αίμα.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα δεν έχουν αιμοποιητική δραστηριότητα. Μπορούν, όμως, να δημιουργήσουν πολλούς άλλους τύπους κυττάρων, όπως κύτταρα των οστών, χονδροκύτταρα, λιποκύτταρα, μυοκύτταρα, κύτταρα του μυοκαρδίου, νευρικά κύτταρα και κύτταρα του δέρματος.
Εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες στον ομφάλιο λώρο, στον μυελό των οστών, στο λίπος και στα δόντια.
Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνται μελέτες σε πολλές χώρες του κόσμου, από βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από το λίπος (ύστερα από λιποαναρρόφηση). Υστερα από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο, χορηγούνται στον πάσχοντα για μια σειρά από παθήσεις, αλλά και για αισθητικούς λόγους.

dkarag@pegasus.gr

Τα μπλε M&Ms’ θεραπεύουν τις βλάβες του νωτιαίου μυελού

http://www.facebook.com/profile/pic.php?uid=AAAAAQAQeGuJqedpXqF8uLVKqYmE-gAAAAqIe84p1iiKTLr7jflBPGDFΗ χρωστική ουσία που δίνει το μπλε χρώμα στα μπλε M&Ms’ σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές βρέθηκε ότι μπορεί να θεραπεύσει τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Η χρωστική αυτή που είναι γνωστή ως BBG (Brilliant Blue G) δρα μπλοκάροντας μια χημική ουσία που σκοτώνει τα υγιή κύτταρα του νωτιαίου μυελού, γύρω από την περιοχή του τραυματισμού. Με τον τρόπο αυτό, η BBG σταματά την επέκταση της βλάβης, χωρίς ωστόσο η θετική της δράση να σταματά εδώ.
Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι όχι μόνο μειώνει τις περαιτέρω αλλοιώσεις αλλά επιπρόσθετα βοηθά στην ανάκτηση κινητικής ικανότητας.
Στα τρωκτικά που χορηγήθηκε η BBG, ανέπτυξαν σταδιακά ικανότητα από το να κινούν ένα άκρο τους, μέχρι να περπατούν. Αντίθετα όσα δεν έλαβαν την ουσία δεν κατάφεραν ποτέ ξανά να περπατήσουν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Goldman, τα θετικά αποτελέσματα διαπιστώθηκαν όταν η θεραπεία άρχιζε τις πρωτες ώρες μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ακόμη αποδειχτεί πειραματικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε οξείς τραυματισμούς του ανθρώπινου νωτιαίου μυελού.
Σκοπός των ερευνητών που είναι αισιόδοξοι για την εφαρμογή της BBG και στον άνθρωπο είναι η άμεση εκμετάλλευση της ιδιότητάς της να σταματά την δευτερογενή βλάβη η οποία λαμβάνει χώρα παραπλεύρως της πρωτοπαθούς,
Το περίεργο είναι ότι κατά την διάρκεια που τα ποντίκια λάμβαναν την αγωγή με την ενέσιμη BBG το δέρμα τους έπαιρνε προσωρινά μια μπλε απόχρωση!
Η θεραπευτική δόση βέβαια που ευθύνεται για τον χρωματισμό των ποντικιών είναι πολύ μεγαλύτερη από όση κανείς μπορεί να προσλάβει από το στόμα με τα εν λόγω γλυκίσματα.
Και επειδή η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση, και η νωτιαία έγχυση της BBG δεν είναι και η πιο απλή, οι ερευνητές προσανατολίστηκαν σε άλλες οδούς χορήγησή της. Επικρατέστερη μέχρι στιγμής είναι η πρόσφατη παρασκευή ενδοφλέβιας δόσης, η οποία έχει κριθεί εκτός από προσιτή και αποτελεσματική στα ποντίκια.
Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να αποδειχτεί η ασφάλειά της για να αρχίσει η κλινική δοκιμή της και στον άνθρωπο.

http://www.tritiopsi.gr/

Απίθανη η μετάλλαξη του H1N1 σε «σούπερ-ιό»


Ο χειρότερος φόβος των επιστημόνων ότι ιός Η1ΝΙ που προκαλεί τη νέα γρίπη, θα μεταλλαχθεί σε έναν «σούπερ-ιό», είναι απίθανο να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον σε αυτή την σεζόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νέος ιός, επειδή καταφέρνει να εξαπλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που κυκλοφορούν παράλληλα με αυτόν, αντί να αναμιγνύεται μαζί τους, επικρατεί σε βάρος τους.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υπό τον ιολόγο Ντάνιελ Πέρεζ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PloS Currents», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη κουναβιών που μολύνθηκαν σκοπίμως με τον πανδημικό ιό Η1Ν1 (που αποκαλείται και «2009 Η1Ν1"), καθώς και με άλλους εποχικούς ιούς, όπως το στέλεχος Η1Ν1 της εποχικής γρίπης και το στέλεχος Η3Ν2. Όπως διαπιστώθηκε, ο ιός «2009 Η1Ν1» δεν συνδυάστηκε γενετικά με τα άλλα στελέχη της εποχικής γρίπης, κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο ανησυχητική μετάλλαξή του, αλλά απλώς υπερίσχυσε πάνω τους, γεγονός που άλλωστε εξηγεί γιατί ο ιός της νέας γρίπης εξαπλώνεται τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ο πανδημικός ιός Η1Ν1 έχει ένα σαφές βιολογικό πλεονέκτημα έναντι των δύο κυριότερων στελεχών της εποχικής γρίπης», συνεπώς δεν βρίσκεται υπό εξελικτική βιολογική πίεση να αναμιχθεί με τους άλλους ιούς για να επιβιώσει, αφού μπορεί, προς το παρόν εύκολα, να επικρατεί σε σχέση με αυτούς. Γι' αυτό άλλωστε, έχει καταφέρει τόσο γρήγορα να έχει γίνει σήμερα το πιο κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης παγκοσμίως.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο νέος ιός μόλυνε το αναπνευστικό σύστημα των κουναβιών σε μεγαλύτερο βάθος (και στους πνεύμονες) σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που περιορίστηκαν στις ρινικές διόδους, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί στους ανθρώπους. Η μόλυνση, εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, επεκτάθηκε και στα έντερα. Όσα ζώα μολύνθηκαν ταυτόχρονα από τον ιό της νέας γρίπης και από την εποχική γρίπη, εκδήλωσαν σοβαρότερα συμπτώματα, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και για τις μολύνσεις στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Πέρεζ δήλωσε ότι και η νέα έρευνα δείχνει πως πρέπει να γίνει εκτεταμένος εμβολιασμός για το νέο ιό στη διάρκειας της ερχόμενης χειμερινής περιόδου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το ένα τρίτο της ανθρωπότητας θα μολυνθεί από το νέο ιό, ενώ τα στελέχη της εποχικής γρίπης μολύνουν κάθε χρόνο το 5% - 20% ενός πληθυσμού. Το 90% των σοβαρών περιστατικών και θανάτων από την εποχική γρίπη (που σκοτώνει περίπου 250.000 - 500.000 άτομα ετησίως), αφορούν ηλικιωμένους, αντίθετα με τη νέα γρίπη που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ








Οι άνδρες βλέπουν καλύτερα μακριά και οι γυναίκες κοντά


Βρετανική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη όραση σε μακρινές αποστάσεις λόγω του παρελθόντος τους ως κυνηγοί, ενώ οι γυναίκες βλέπουν καλύτερα αντικείμενα που είναι κοντά τους λόγω του παρελθόντος τους ως συλλέκτριες τροφής.
senior-coupleΟι ερευνητές ζήτησαν από μία ομάδα 48 ανδρών και γυναικών να χρησιμοποιήσουν ένα δείκτη λέιζερ και να σημειώσουν το μέσο των γραμμών σε ένα κομμάτι χαρτί, ενώ αυτό βρισκόταν σε διαφορετικές αποστάσεις από τους ίδιους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες επιτύγχαναν το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις γυναίκες όταν το χαρτί βρισκόταν σε απόσταση ενός μέτρου από τους ίδιους, ενώ οι γυναίκες επιτύγχαναν το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν το χαρτί βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 εκατοστών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ήδη υπήρχαν στοιχεία ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται διαφορετικά τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουμε από κοντά και από μακριά, η μελέτη τους έδειξε ότι οι άνδρες επεξεργάζονται καλύτερα τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουν από μακριά ενώ οι γυναίκες τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουν από κοντά.
Πηγή: Fox News

Θεραπεία με τανγκό στα ψυχικά νοσήματα


tangoΣτο μεγαλύτερο νοσοκομείο  ψυχικών νοσημάτων του Μπουένος Άιρες έχει δημιουργηθεί  αίθουσα χορού όπου οι ασθενείς χορεύουν ταγκό  με τους γιατρούς και  τις νοσοκόμες.  Πριν από τέσσερις μήνες που ξεκίνησαν τα θεραπευτικά μαθήματα ταγκό  οι περισσότεροι  ασθενείς ντρέπονταν και μετά βίας έκαναν  δειλά βήματα στην πίστα. Σήμερα χορεύουν με άνεση με το ιατρικό προσωπικό και κάνουν φιγούρες  ακολουθώντας την μουσική.  Οι γιατροί σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου από την Ιταλία  μέχρι την Αυστραλία  χρησιμοποιούν τα μαθήματα   τανγκό  σαν θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ,  την νόσο Πάρκινσον, τα προβλήματα γάμου, τις φοβίες και τις ψυχιατρικές διαταραχές.
 Μεγάλη πρόοδος στους ψυχικά άρρωστους με το τανγκό
«Η θεραπεία δεν περιλαμβάνει μόνο φάρμακα αλλά και   πρέπει να δημιουργεί και αίσθημα ευχαρίστησης»  επισημαίνει η Trinidad Cocha, ψυχολόγος   που διδάσκει τανγκό  κάθε εβδομάδα στο Borda Hospital  του Μπουένος Άιρες. Η ίδια τονίζει ότι τα μαθήματα τανγκό βοήθησαν τους  ασθενείς  ακόμα και στο να συμμορφωθούν καλύτερα με τους κανόνες υγιεινής.   «Στο επόμενο μάθημα  θα έρθουν καθαροί και καλά ντυμένοι, κάτι που αποτελεί τεράστια βελτίωση γι αυτούς».
 Τανγκό, αντίδοτο στην άνοια
Από την άλλη,  ερευνητές  στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου  της Washington βρήκαν ότι  τα μαθήματα τανγκό  βελτιώνουν την ισορροπία των ασθενών με  Πάρκινσον,  ενώ στην M.  Bρετανία το τανγκό βελτίωσε τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ.  «Το τανγκό σου προσφέρει το  πλεονέκτημα επιλογής του κατάλληλου στυλ  για κάθε ασθενή» προσθέτει  ο Martin  Sotelano,  διευθυντής της International Association of Tango Therapy, που εδρεύει στην Ουαλία.
Πηγή: Reuters

Στοχευμένη ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών


Σουηδοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών ραδιενεργές ουσίες οι οποίες «αναζητούν και καταστρέφουν» τους όγκους.
Η πρώτη μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω θεραπεία σε ασθενείς διεξήχθη από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Gothenburg και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska και τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nuclear Medicine.
Οι ερευνητές χορήγησαν με ένεση στην κοιλιά της ασθενούς ένα ραδιενεργό ισότοπο, το οποίο ήταν προσδεδεμένο σε μόρια-φορείς που δεσμεύονται στην επιφάνεια των κυττάρων του όγκου. Εκεί, το ισότοπο εκπέμπει άλφα σωματίδια με τέτοιο μικρό εύρος που καταστρέφεται μόνο το DNA που βρίσκεται πολύ κοντά στα κύτταρα του όγκου.
medical-success«Η ερευνητική μας ομάδα έλπιζε από πολύ καιρό να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μια τόσο υψηλά στοχευμένη ακτινοθεραπεία», δήλωσε ο Hakan Andersson του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska. «Είναι πολύ πιθανόν η εν λόγω θεραπεία να αποδειχθεί αποτελεσματική, καθώς η μελέτη μας δείχνει ότι στα κύτταρα του όγκου φθάνει επαρκής ποσότητα της ουσίας χωρίς να παρατηρηθούν μετρήσιμες ανεπιθύμητες ενέργειες».


Πηγή: United Press International

Η κατάθλιψη στην εφηβεία υπονομεύει την ψυχική υγεία στην ενήλικο ζωή

depressed-teen

Οι έφηβοι που παρουσιάζουν ήπια κατάθλιψη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή τους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ψυχίατρους του Πανεπιστημίου του Κολούμπια και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι το άγχος, η σοβαρή κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές ήταν προβλήματα πολύ πιο συνήθη σε άτομα 20 και 30 ετών που είχαν εμφανίσει ήπια κατάθλιψη ως έφηβοι.
Οι ερευνητές, που έλαβαν συνεντεύξεις από 750 άτομα ηλικίας 14-16 ετών τα οποία εκτιμήθηκαν στη συνέχεια ξανά ως ενήλικες, βρήκαν ότι 8% των συμμετεχόντων είχαν ήπια κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία.
Τα άτομα αυτά, μέχρι να φθάσουν στην ηλικία των 20 και 30 ετών διέτρεχαν τετραπλάσιο κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης στην πρώτη συνέντευξη, ενώ επιπλέον διέτρεχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αγοραφοβίας, άγχους και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και τριπλάσιο κίνδυνο ανορεξίας ή βουλιμίας.
Οι ερευνητές όρισαν την ήπια κατάθλιψη ως ηπιότερη από την κλινική κατάθλιψη, αλλά με διάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων και με συμπτώματα όπως δυσθυμία, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, προβλήματα ύπνου και πτωχή συγκέντρωση.
Αν και σύμφωνα με δήλωση του Dr Jeffrey Johnson, κύριου ερευνητή της μελέτης, απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διευκρινισθεί εάν τα προβλήματα κατάθλιψης στους εφήβους αποτελούν μια πρώιμη φάση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής ή εάν η ήπια κατάθλιψη σε μικρή ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από αυτό η μελέτη δείχνει τη σημασία της σωστής υποστήριξης των εφήβων αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα προβλήματα.
Πηγή: BBC News

Μεσογειακή διατροφή, η καλύτερη δίαιτα για το διαβήτη


Η μεσογειακού τύπου διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική από μια συνήθη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιορισμένες θερμίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine. mediteranian-dietΗ μεσογειακή διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, αναφέρουν οι ερευνητές, οδήγησε όχι μόνο σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και σε βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης αίματος, μείωση της ανάγκης λήψης αντιδιαβητικής φαρμακευτικής αγωγής και βελτίωση ορισμένων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως, περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, σχετικά υψηλή ποσότητα λιπαρών από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων, ενώ μια συνήθης δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνιστά τη μείωση της πρόσληψης όλων των τύπων διατροφικών λιπαρών. Και οι δύο τύποι διατροφής συνιστώνται για απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Καθώς οι μακροχρόνιες μελέτες σύγκρισης των δύο αυτών τύπων διατροφής είναι ελάχιστες, Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης τυχαιοποίησαν 215 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είτε σε μια μεσογειακού τύπου χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες διατροφή είτε σε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά για τέσσερα έτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μετά την πάροδο των τεσσάρων ετών, μόνο 44% των ασθενών στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της γλυκόζης αίματος, σε σύγκριση με 70% των ασθενών στην ομάδα της διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Οι ασθενείς της ομάδας μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη απώλεια βάρους, ενώ επιπλέον είχαν σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις της «καλής» HDL-χοληστερόλης και μεγαλύτερες μειώσεις των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.
Τα ευρήματα αυτά, αναφέρουν οι ερευνητές, επιβεβαιώνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, στα οποία συχνά δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, καθώς η τρέχουσα ιατρική βιβλιογραφία δίνει έμφαση στις βασισμένες στα φάρμακα παρεμβάσεις.
Πηγή: Reuters Health

Ανδρική υπογονιμότητα και προβλήματα του σπέρματος


Τα τελευταία 50 χρόνια γίναμε μάρτυρες μερικών εκπληκτικών αλλαγών στο κόσμο μας. Το 1953 πχ ένας άνδρας στα 40 η στα 50 του θεωρούνταν ήδη 'μεγάλος' και στην οδό της συνταξιοδότησης του. Το 2008 όμως τα 40 δεν θεωρούνται από τους περισσότερους -ιδιαίτερα από εκείνους πού έχουν ήδη ξεκινήσει την 4η δεκαετία της ζωή τους- σαν πολλά!!! Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να βλέπουμε σαραντάρηδες να ξεκινούν μια 2η ή 3η καριέρα, να ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό η να γίνονται για πρώτη φορά πατέρες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 35-54 που γίνονται γονείς για πρώτη φορά αυξήθηκαν κατά 20% τα τελευταία 20 χρόνια.
sperm Ταυτόχρονα όμως με την μεγαλύτερη ηλικία στην οποία οι άνδρες 'συναντούν' την πατρότητα , μεγαλύτερα είναι και τα προβλήματα για αυτούς. Στις μέρες μας ο ανδρικός παράγοντας ευθύνεται για το 50% των προβλημάτων στα υπογόνιμα ζευγάρια, αφορώντας περίπου το 15% του γενικού πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος με ακόμα μεγαλύτερο προσωπικό, συναισθηματικό, κοινωνικό ακόμα και οικονομικό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ( WHO) μελετά την αλλαγή -προς τα κάτω- των φυσιολογικών παραμέτρων υγείας του σπέρματος, καθώς όλο και συχνότερα οι παράμετροι αυτοί δεν βρίσκονται σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες.

Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας σχηματικά είναι τα ακόλουθα:

Ελαττωμένη σπερματογενετική ικανότητα

Στην περίπτωση αυτή το σπερματικό επιθήλιο- οι όρχεις δηλαδή- παρουσιάζουν ελαττωμένη ικανότητα για παραγωγή σπερματοζωαρίων ( Ολίγο-ασθενοσπερμία, Μη- απφρακτική αζωοσπερμία, Τερατοσπερμία). Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται πέρα από γενετικούς παράγοντες, σε προηγούμενες φλεγμονές του οργάνου, χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμό, χρήση αναβολικών φαρμάκων , στο κάπνισμα και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, την επίδραση περιβαλλοντικών ρύπων η χημικών ουσιών ή την επίδραση ακτινοβολίας.
Δυστυχώς ο αριθμός των χημικών ουσιών που δυνητικά μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος είναι πολύ μεγάλος και βρίσκονται σχεδόν παντού!!!! Πλαστικά, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται για δημητριακά και φρούτα, ουσίες για την επικάλυψη τροφίμων η την χρήση τους στην οδοντιατρική ή ακόμα και τα προϊόντα σόγιας μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος.
Ένας πιθανός τρόπος για τον τρόπο με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί ρύποι μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος είναι διαμέσου της παραγωγής ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια τα οποία παράγονται κατά τον κυτταρικό μεταβολισμό από τα υγιή κύτταρα των σπερματοζωαρίων συμπεριλαμβανόμενων . ενώ όμως το ανθρώπινο σώμα παράγει αντιοξειδωτικές ουσίες για την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η αύξηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν, ανατρέπει την ευαίσθητη αυτή ισορροπία προκαλώντας στην συγκεκριμένη περίπτωση διαταραχές στην πυκνότητα, την μορφολογία, την κινητικότητα και την κυτταρική μορφή των σπερματοζωαρίων. Μελέτες έχουν δείξει αύξηση του ποσοστού των ελευθέρων ριζών στο 40% των ανδρών με διαταραχές γονιμότητας.

Απόφραξη των εκφορητικών οδών του σπέρματος

Στην περίπτωση αυτή ενώ οι όρχεις παράγουν φυσιολογικά σπερματοζωάρια αυτά δεν μπορούν 'να βρουν τον δρόμο τους' κατά την διάρκεια της ωρίμανσης και της εκσπερμάτισης. (Αποφρακτική αζωοσπερμία). Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε προηγούμενες φλεγμονές -επιδιδυμίτιδες, προστατίτιδες, ουρηθρίτιδες κλπ- γεγονός εξαιρετικά σημαντικό εάν αναλογιστούμε την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων , στα οποία ανήκουν τα παραπάνω νοσήματα, που παρατηρείται στις μέρες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι το 40% των περιπτώσεων ιδιοπαθούς, αγνώστου αιτιολογίας δηλαδή αποφρακτικής αζωοσπερμίας οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων HSV I/II
Μια αναφορά θα πρέπει να γίνει στην βαζεκτομή και την αποκατάσταση αυτής. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση-αντισύλληψη για τον άνδρα- όχι δημοφιλή στη χώρα μας. Κατά την επέμβαση αυτή απολινώνονται -κόβονται- οι εκφορητικές οδοί του σπέρματος. Η χειρουργική διόρθωση της βαζεκτομής, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σπερματοζωάρια επιτυγχάνει στο 90% των ασθενών με τα ποσοστά εγκυμοσύνης να φτάνουν το 60-70%.

Ορμονικές διαταραχές

Η επάρκεια και η ακεραιότητα των ορμονικών μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή του σπέρματος έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την φυσιολογική παραγωγή αυτού. Η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα αλλά και οι μεταβολίτες τους και οι ορμόνες που ευθύνονται για την παραγωγή τους (FSH, LH) είναι όροι πολύ οικείοι στα υπογόνιμα ζευγάρια.
Διαταραχές ορμονών μπορεί να προκληθούν από χειρουργικές επεμβάσεις, με ιατρική η μη χρήση ορμονών (αναβολικά), από την ύπαρξη νεοπλασμάτων ιδιαιτέρα των όρχεων αλλά και από την φυσιολογική ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης η οποία παρατηρείτε μετά την ηλικία των 40 ετών, όψιμος υπογοναδισμός καθώς επίσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες
Είναι γνωστό από την δεκαετία του '70 ότι περιβαλλοντικοί ρύποι - ιδιαίτερα τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα- μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος μέσω της διαταραχής-διακοπής των φυσιολογικών ορμονικών οδών - υποθαλάμου, υπόφυσης όρχεων- η ακεραιότητα των οποίων είναι απαραίτητη για την σπερματογεννητική ικανότητα.

Χρωμοσωμικές/γενετικές ανωμαλίες

Αν και η έρευνα για τις γενετικές/χρωμοσωμικές ανωμαλίες βρίσκεται δυστυχώς σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι ήδη γνωστό ότι γενετικά κληρονομούμενα νοσήματα πχ η κυστική ίνωση είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα υπογόνιμα ζευγάρια.
Είναι επίσης γνωστό ότι χρωμοσωμικές ανωμαλίες πχ μικροελλείψεις του Υ χρωμοσώματος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα γονιμότητας. Ακόμα και εάν δεν υπάρχουν 'θεραπείες' για τα νοσήματα αυτά, ο έλεγχος τους είναι απαραίτητος αφού το ζευγάρι θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια του να αποκτήσει παιδί

Διαταραχές ωρίμανσης του σπέρματος

Τα σπερματοζωάρια δεν παράγονται από τους όρχεις στην μορφή που βρίσκονται όταν γονιμοποιούν το ωάριο. Τα άωρα, όπως λέγονται, σπερματοζωάρια υφίστανται μια διαδικασία ωρίμανσης με κατάληξη την απόκτηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών απαραίτητων για την γονιμοποίηση. Χημικοί και φυσικοί παράγοντες μπορεί να βλάψουν η και να διακόψουν τελείως αυτή την διαδικασία. Χημικές ουσίες, η ακτινοβολία, η θερμοκρασία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κυρίως στην μορφολογία και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και δευτερευόντως στον αριθμό τους.
Ένας από τα πιο γνωστά αίτια για την πρόκληση υπογονιμότητας και με αυτό τον μηχανισμό είναι η ύπαρξη κιρσοκήλης. Πρόκειται για μια ανατομική διαταραχή η οποία αφορά στο φλεβικό δίκτυο του όρχι. Στην περίπτωση αυτή οι φλέβες δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ανεπάρκεια των βαλβίδων. Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους η κιρσοκήλη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκαθαρισμένοι, η σχέση μεταξύ ανδρικής υπογονιμότητας και κιρσοκήλης είναι αδιαμφισβήτητη. Η χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών επιτυγχάνει βελτίωση έως και 80% στην ποιότητα του σπέρματος ιδιαίτερα στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης φτάνουν έως και το 40% με το μεγαλύτερο ποσοστό να συμβαίνει μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες.
Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν την σχέση της κιρσοκήλης με ελαττωμένα επίπεδα τεστοστερόνης που πιθανόν να αποτελεί ένα ακόμα τρόπο με το οποίο το νόσημα αυτό επηρεάζει την σπερματογενετική ικανότητα και όχι μόνο!!

Αντί-σπερμικά αντισώματα.

Αυτοάνοσες διαταραχές του σπέρματος ευθύνονται για το 6% περίπου της ανδρικής υπογονίμοτητας. Αν και τα σπερματοζωάρια είναι προστατευμένα από την εναντίον τους δημιουργία αντισωμάτων μερικοί άνδρες δημιουργούν αντισπερμικά αντισώματα πχ μετά από χειρουργική επέμβαση πχ βαζεκτομή ή/και τραύμα στους όρχεις.
Πολλά πράγματα είναι ακόμα άγνωστα στην ανδρική γονιμότητα. Απαιτείται ακόμα πολύ έρευνα σε αυτό τον τομέα. Γίνεται όμως αντιληπτό ότι ο παράγοντας άνδρας μπορεί να έχει τα ίδια προβλήματα με το παράγοντα γυναίκα στην διαδικασία γονιμοποίησης. Πρόκειται για την ισότητα των δύο φύλλων στη πράξη. Πολλοί από του παράγοντες αυτούς μπορούν να αναστραφούν. Κάποιοι άλλοι μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της ικανότητας αναπαραγωγής ενός άνδρα. Και κάθε ζευγάρι αξίζει μια ευκαιρία να αποκτήσει παιδί με την φυσιολογική οδό.
Source : Healthview