Ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για το εμβόλιο κατά του AIDS

Η ανακάλυψη δύο αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθενται στον ιό του AIDS ενδέχεται να οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει τον άνθρωπο από τη θανατηφόρο και ανίατη επί του παρόντος αυτή λοίμωξη. HIV-virus3Αμερικανοί ερευνητές, που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς το αίμα 1.800 ατόμων προσβεβλημένων από τον ιό HIV, εντόπισαν δύο αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον ιό και ένα νέο τμήμα του ιού που αποτελεί στόχο αυτών των αντισωμάτων. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν ένα νέο τρόπο σχεδιασμού ενός εμβολίου, δήλωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
Τα περισσότερα εμβόλια προκαλούν μια αντισωματική απόκριση, που δίνει το έναυσμα στον οργανισμό ώστε να παράγει αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν και επιτίθενται στους εισβολείς όπως τα βακτήρια και οι ιοί.
Τα δύο αντισώματα, που ονομάζονται PG9 και PG16, είναι τα πρώτα νέα αντισώματα στον HIV που εντοπίζονται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και στοχεύουν σε ένα τμήμα του ιού που το χρησιμοποιεί για να προσβάλλει τα κύτταρα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι για την ανακάλυψή τους οι ερευνητές.
Αν και τα αντισώματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία, ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που θα παράγει αντισώματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν εξαρχής την προσβολή των ανθρώπων από τον ιό.
Πηγή: Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου