Νέα μέθοδος ανακόπτει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου


Ελβετοί επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να σταματούν την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, επεμβαίνοντας σε μία γενετική οδό που επιτρέπει στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους.
doctors-with-peopleΗ μέθοδος που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην αποτροπή της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πιο προχωρημένα στάδια, καθώς και της μετάστασής του σε άλλα όργανα, παρουσιάζεται στο περιοδικό EMBOMolecular Medicine.
Η έρευνα των Ελβετών έδειξε ότι ο αποκλεισμός μιας οδού επικοινωνίας των κυττάρων που ονομάζεται Hedgehog-GLI (HH-GLI) θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων, η αύξηση των οποίων βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την οδό.
«Αν και σε προηγούμενες μελέτες είχε διατυπωθεί η υπόνοια ότι η οδός HH-GLI ενδέχεται να διαδραματίζει ρόλο στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στη συνέχεια άλλες μελέτες διέψευσαν αυτή την υπόθεση, με αποτέλεσμα ο ρόλος της HH-GLI να παραμείνει ασαφής», ανέφερε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Καθηγητής Ariel Ruiz i Altaba από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη, αποδείξαμε ότι η HH-GLI είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και αύξηση των όγκων του παχέος εντέρου», συμπλήρωσε ο ερευνητής.
Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες που ενδέχεται να συμβάλουν στην πρόληψη των μεταστάσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άλλα όργανα του σώματος, ακόμη και μετά την εμφανή αποθεραπεία του ασθενή (υποτροπή).
Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν κυκλοπαμίνη, ένα φυτικό παράγωγο, προκειμένου να αποκλείσουν την οδό HH-GLI σε ποντίκια με καρκίνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εξάλειψη των όγκων τους, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια επιβίωσαν έως και για ένα έτος χωρίς να εμφανίσουν νέους όγκους.
Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, καθώς η υποτροπή αποτελεί μείζον πρόβλημα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δήλωσαν οι ερευνητές της μελέτης.
Πηγή: HealthDay News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου