Αβέβαιο το μέλλον για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός του κόσμου, αντιμετωπίζει έντονη την απειλή εξαφάνισης λόγων των κλιματικών αλλαγών και της παράκτιας ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αν και έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το Φράγμα που έχει έκταση 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα ανατολικά της Αυστραλίας, ο κίνδυνος καταστροφής του αυξάνεται κάθε χρόνο. «Ακόμη και μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες διαχείρισης που έχουν σκοπό να αυξήσουν την αντοχή του κοραλλιογενούς φράγματος, η συνολική του εικόνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και η ζημιά στο οικοσύστημα δεν είναι αντιστρέψιμη», αναφέρει το κυβερνητικό όργανο διαχείρισης του φράγματος στην έκθεση.
Η πενταετής μελέτη βρήκε ότι οι κλιματικές αλλαγές, η επιδείνωση στην ποιότητα του νερού, η ανάπτυξη των ακτών και η παράνομη αλιεία συνιστούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για το φράγμα. Τα πορίσματα της μελέτης συμφωνούν με τις ανησυχίες των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, που αναφέρουν ότι το φράγμα μπορεί να μην υπάρχει σε μερικές δεκαετίες.
Ξεχωριστή μελέτη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι γη θερμοκρασία του ωκεανού στα βόρεια τμήματα του φράγματος είναι ένα βαθμό υψηλότερη από το μέσο όρο, γεγονός που προφανώς επιδεινώνει την κατάσταση.
Σχολιάζοντας τις νέες εκθέσεις, η WWF δήλωσε ότι έρχονται να προστεθούν και να επιτείνουν την ανάγκη διαλόγου για τον περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στην Αυστραλία. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι την ώρα που εξαφανίζεται το μεγαλύτερο κοραλλιογενές φράγματ ου κόσμου», δήλωσε η οργάνωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου