Παυσίπονα με κωδεΐνη προκαλούν εθισμό σε τρεις ημέρες


Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που περιέχουν κωδεΐνη, όπως το Nurofen Plus και το Solpadeine Plus, τα οποία λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό ακόμη και μέσα σε τρεις ημέρες.
headacheΤα χάπια αυτά πωλούνται χωρίς συνταγή και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, τα προβλήματα με τη μέση και τους πόνους της περιόδου.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναπτύξει εξάρτηση από τα φάρμακα αυτά, πολλοί από αυτούς εν αγνοία τους - οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εθισμό.
Η ανησυχία για την εξάπλωση ενός φαινομένου που οι ειδικοί αποκαλούν «κρυφό εθισμό» οδήγησε την Υπηρεσία Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) του Ην. Βασιλείου να αναγγείλει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η MHRA δήλωσε ότι από το επόμενο έτος όλα τα πακέτα των παυσίπονων αυτών θα φέρουν εμφανή ετικέτα που θα αναγράφει: «Μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Χρήση για τρεις ημέρες μόνο».
Η μεγαλύτερη συσκευασία που θα διατίθεται χωρίς συνταγή θα περιέχει μόνο 32 χάπια, αντί για 100 που περιέχει σήμερα, ενώ οι προειδοποιήσεις θα επαναλαμβάνονται και στο ένθετο φυλλάδιο της συσκευασίας.
Οι διαφημίσεις τους δεν θα αναφέρουν πλέον ότι τα φάρμακα αυτά είναι θεραπείες για προβλήματα όπως ο βήχας και το κρυολόγημα. Θα αναφέρουν μόνο ότι μπορούν να ανακουφίσουν τον οξύ και μέτριο πόνο.
Η παραπάνω κίνηση ήταν αποτέλεσμα μιας έκθεσης που κατατέθηκε τον Ιούλιο από βουλευτές στη διακοινοβουλευτική ομάδα για την κατάχρηση φαρμάκων, η οποία υπογράμμισε τον κίνδυνο από τα φάρμακα αυτά. Επίσημες εκτιμήσεις δηλώνουν ότι 32.000 άτομα είναι εθισμένα σε αυτά τα παυσίπονα, αλλά οι βουλευτές δήλωσαν ότι αυτός ο αριθμός είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».
Η κατάχρηση των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι πολύ εύκολη, διότι διατίθενται χωρίς συνταγή, δηλώνουν οι ειδικοί. Όλα περιέχουν κωδεΐνη, ένα οπιούχο που συγγενεύει με την ηρωίνη και τη μορφίνη.
Μετά την αρχική ανακούφιση από τον πόνο, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν όλο και περισσότερα δισκία προκειμένου να επιτύχουν την ίδια αναλγητική δράση.
Υπάρχουν παραδείγματα εθισμένων ατόμων που λαμβάνουν έως και 70 χάπια την ημέρα, με κίνδυνο να υποστούν σοβαρές βλάβες, όπως αιμορραγία στομάχου, προβλήματα στο συκώτι, χολόλιθους και κατάθλιψη.
Οι χρήστες κωδεΐνης αναφέρουν συμπτώματα στέρησης όπως εφίδρωση, ευερεθιστότητα και ναυτία.
Ωστόσο, ο εθισμός συχνά περνά απαρατήρητος διότι η λήψη τέτοιων παυσίπονων σε τακτική βάση είναι κοινωνικά αποδεκτή. Οι γιατροί συχνά αγνοούν το πρόβλημα και οι εθισμένοι πολλές φορές ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια.
Περίπου 27 εκατομμύρια μη συνταγογραφούμενα χάπια που περιέχουν κωδεΐνη πωλούνται κάθε χρόνο, σε μια αγορά το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το Internet έχει διευκολύνει την αγορά των χαπιών αυτών σε μεγάλες ποσότητες.
Πηγή:
Telegraph

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου