Εφεύρεση αυτόματης απενεργοποίησης ηλεκτρικών συσκευών

Μια εφεύρεση, η οποία απενεργοποιεί αυτόματα τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, μειώνοντας έτσι τόσο την κατανάλωση ρεύματος όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ανέπτυξαν ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλωνίας στην Ισπανία.
Η εφεύρεση μπορεί να εφαρμοστεί στις υφιστάμενες συσκευές, αλλά και σε νέα προϊόντα της αγοράς, και αναμένεται να μειώσει την οικιακή κατανάλωση ρεύματος έως και 20%.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 4 εκατ. ηλεκτρικά προϊόντα βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση αναμονής (stand by) στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Αυτό οδηγεί στην εκπομπή 20 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και σε κόστος 7 δισ. ευρώ ανά έτος.
Γενικότερα, στις ανεπτυγμένες χώρες, το 12% των οικιακών λογαριασμών ρεύματος και το 1% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται σε συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διοργανώνονται ενημερωτικές καμπάνιες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που προτρέπουν τους καταναλωτές να απενεργοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές.
Σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, συζητείται ακόμα και η απαγόρευση της πώλησης συσκευών με τη δυνατότητα αναμονής.
Η εφεύρεση των Ισπανών ερευνητών, με την ονομασία "100%Off" («100% Κλειστή»), βασίζεται σε έναν μικροεπεξεργαστή 8-bit που μετρά την κατανάλωση ρεύματος κατά την πλήρη λειτουργία και την κατάσταση αναμονής της συσκευής. Όταν ανιχνεύεται η κατάσταση αναμονής, η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήστη.
Η επανενεργοποίηση της συσκευής γίνεται εύκολα, πατώντας ένα πράσινο κουμπί του εξαρτήματος.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Miquel Teixidο, η εφεύρεση αυτή μπορεί να μειώσει την οικιακή κατανάλωση ρεύματος κατά 20%. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που πληρώνει 367 ευρώ το χρόνο για ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έτσι 44 ευρώ.
Source : Enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου