Βιώνοντας τις αισθήσεις των ζώων

Μια νέα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας δίνει στους ανθρώπους μια «πραγματική» γεύση από τις ακραίες αισθήσεις όρασης και ακοής που έχουν ορισμένα ζώα. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μια ιδέα τι σημαίνει να βλέπεις με την υπεριώδη όραση των πουλιών ή να ακούς με τις τρομερά χαμηλές συχνότητες των φαλαινών.
Η τεχνολογία, που επιδεικνύεται στο πλαίσιο της διεθνούς ετήσιας έκθεσης τεχνολογίας Siggraph στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, αποτελεί δημιούργημα αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας, υπό την Κάρολ Λαφαγιέτ, σύμφωνα με το BBC.
Στόχος των ερευνητών είναι για πρώτη φορά να επιτρέψουν στο ευρύ κοινό να έχει μια άμεση εμπειρία από τις αισθήσεις των ζώων που περιγράφονται στις επιστημονικές μελέτες, αλλά που ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι σημαίνουν στην πράξη, εκτός και δει και ακούσει ο ίδιος με τα μάτια και τα αυτιά των ζώων.
Το φως που μπορούν να δουν και οι ήχοι που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι, αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα της συνολικής γκάμας ακτινοβολίας και ήχων στη φύση.
Πολλά ζώα μπορούν να παράγουν και να ακούσουν ήχους σε πολύ υψηλότερες ή χαμηλότερες συχνότητες από τον άνθρωπο (π.χ. οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τους υπερήχους). Από την άλλη, πολλά ζώα αντιλαμβάνονται και άλλα τμήματα του φάσματος της ακτινοβολίας, π.χ. τα πουλιά το υπεριώδες φως, ενώ οι κροταλίες είναι ευαίσθητοι στην υπέρυθρη ακτινοβολία, βλέποντας τη θερμότητα που εκπέμπει η λεία τους.
Το σύστημα των αμερικανών ερευνητών αποτελείται από πέντε μεγάλες οθόνες προβολής σε ημικύκλιο, όπου απεικονίζεται σε εικονική πραγματικότητα μια σκηνή από το νησί Κόκος, δυτικά της Κόστα Ρίκα.
Οι «επισκέπτες» μπορούν να περιηγηθούν στα δάση του νησιού ή να κολυμπήσουν στα τροπικά νερά του, με τη βοήθεια ενός τροποποιημένου ασύρματου χειριστήριου βιντεοπαιγνιδιού Nintendo. Κατά βούληση, μπορούν να αλλάζουν τη γκάμα αυτών που μπορούν να δουν και να ακούσουν, ανάλογα σε ποιού ζώου ή πουλιού το σώμα «μπαίνουν».
Οι εναλλαγές αυτές προσφέρουν στον εικονικό «επισκέπτη» μια εντυπωσιακή ποικιλία θεαμάτων και ήχων, αρκετά διαφορετικών από αυτά που ένας άνθρωπος έχει συνηθίσει με βάση τις δικές του αισθήσεις.
Με τη βοήθεια ισχυρών ηχείων περιμετρικά, ο θεατής-ακροατής νιώθει να «βυθίζεται» σε μια άλλη βιολογική πραγματικότητα.
Βέβαια, κατά τους ερευνητές, αναγκαστικά τα χρώματα αντιστοιχούνται αυθαίρετα με τα διάφορα μήκη κύματος της ακτινοβολίας, επειδή δεν μπορούμε να «μεταφράσουμε» σε ανθρώπινους όρους τι ακριβώς βλέπουν τα ζώα.
Source : Enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου