Διατροφή και νέα γρίπη

fruit-and-veg

Στα μέτρα ασπίδα κατά της νέας γρίπης, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC επισημαίνει πως η σωστή διατροφή συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας και επομένως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Από αυτήν την άποψη, οι συμβουλές του Ευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Ιδρύματος (ΕLF) - επίσημου εκπροσώπου της  Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) - για την σχέση διατροφής και υγείας των πνευμόνων μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη σχέση διατροφής και νέας γρίπης.
Θαυματουργή διατροφή για τη νέα γρίπη μπορεί να μην υπάρχει, υπάρχουν όμως βασικοί διατροφικοί κανόνες που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των πνευμόνων. Στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο της «διατροφή και πνεύμονες», το ΕLF τονίζει ότι η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και η αποφυγή κάποιων τροφών μπορούν να ενδυναμώσει τους πνεύμονες σε υγιή άτομα, αλλά και να επιφέρουν βελτίωση ακόμη και στην κατάσταση ατόμων με συγκεκριμένες πνευμονικές παθήσεις.
Η σωστή διατροφή μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, να προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών, να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων. Αντιθέτως, η πτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων προκαλώντας από φλεγμονή των αεραγωγών έως αλλεργικές αντιδράσεις και αφήνει τους πνεύμονες ευάλωτους στις λοιμώξεις και άρα στη λοίμωξη από τον ιό Η1Ν1, αλλά και στην πνευμονία, η οποία συνδέεται με τη νέα γρίπη.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ιδρυμα (ΕLF), από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας των πνευμόνων είναι το οξειδωτικό στρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει κύτταρα, ιστούς και όργανα και πυροδοτείται μεταξύ άλλων από τον καπνό των τσιγάρων, τη ρύπανση του αέρα και τα μικρόβια, που μαζί με τις λοιμώξεις προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Source : Healthview

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου