Πες μου τον φίλο σου, να σου πω πόσο ζυγίζεις

obesity-trampala

Προσοχή στους συνδαιτυμόνες των παιδιών σας! Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου της επιθεώρησης American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν οι έφηβοι εξαρτάται από το πόσο ζυγίζουν οι φίλοι τους.
Στην εν λόγω μελέτη, επιτράπηκε σε 130 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών να φάνε όσα σνακ ήθελαν ενώ έκαναν παρέα με κάποιον φίλο τους ή με κάποιον συνομήλικό τους τον οποίον δεν γνώριζαν. Όλα τα παιδιά έφαγαν περισσότερο όταν βρίσκονταν με έναν φίλο από ό,τι με έναν ξένο. Όμως, τα υπέρβαρα παιδιά έφαγαν περισσότερο όταν βρίσκονταν με έναν υπέρβαρο ξένο - κατά μέσον όρο 300 θερμίδες παραπάνω από ό,τι όταν έκαναν παρέα με έναν λεπτότερο φίλο τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ίδια η φιλία αυξάνει την όρεξη: όταν τα υπέρβαρα παιδιά έφαγαν μαζί με παιδιά παρόμοιου βάρους που ήταν ήδη φίλοι τους, κατανάλωσαν επιπλέον 250 θερμίδες σε σχέση με αυτές που κατανάλωσαν με παχουλά παιδιά που μόλις είχαν συναντήσει.
Η επικεφαλής ερευνήτρια και κλινική ψυχολόγος Sarah-Jeanne Salvy δηλώνει ότι η έρευνά της δείχνει μια αποκαλυπτική κοινωνική θεωρία: ότι η παχυσαρκία είναι μεταδοτική.
Μήπως πρόκειται στην πραγματικότητα για τον «ιό της παχυσαρκίας»; Το 2007, ένας ερευνητής του Harvard, ο Nicholas Christakis, και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα 32 ετών από ένα κοινωνικό δίκτυο 12.000 ενηλίκων και βρήκαν ότι οι πιθανότητες ενός ατόμου να γίνει παχύσαρκο αύξαναν κατά 37% αν ο/η σύζυγός του  είχε αναπτύξει παχυσαρκία, κατά 40% αν κάποιος αδερφός/ή του είχε αναπτύξει παχυσαρκία και κατά 57% αν κάποιος φίλος/φίλη του είχε αναπτύξει παχυσαρκία.
Η παρέα με υπέρβαρα άτομα μπορεί να μεταβάλει τις αντιλήψεις μας περί φυσιολογικού. Αυξάνει την ανοχή μας απέναντι στην παχυσαρκία τόσο των άλλων όσο και τη δική μας. Το φαινόμενο έχει επίσης να κάνει με την άρση των αναστολών. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν είναι μαζί με φίλους και συγγενείς από ό,τι όταν είναι μαζί με ξένους. Δεν ανησυχούν για το πώς θα φανούν αν γεμίσουν και τρίτο πιάτο ή αν προτιμήσουν μια παχιά σος από τη βινεγκρέτ.
Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι προτιμάμε να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που είναι σαν εμάς. Ο Jeffrey Sobal, ειδικός στην κοινωνιολογία της διατροφής, εξηγεί ότι «ειδικά μεταξύ δύο υπέρβαρων ατόμων υπάρχει ένα είδος άδειας. Ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον να φάει περισσότερο».
Όταν πρόκειται να συγκρατηθούμε, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που να κόβει περισσότερο την όρεξή μας από την παρουσία ατόμου του αντίθετου φύλου, τουλάχιστον όταν είμαστε αδέσμευτοι/ες. Σε μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Οκτωβρίου του Αppetite, ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ παρατήρησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί 460 φοιτητές κολεγίου που έτρωγαν σε καφετέριες της πανεπιστημιούπολης. Βρήκαν ότι όταν μια γυναίκα ήταν μαζί με έναν άνδρα έτρωγε περίπου 100 θερμίδες λιγότερο από ό,τι αν ήταν μαζί με γυναίκα. Όσο περισσότεροι άνδρες βρίσκονταν στην παρέα, τόσο λιγότερες θερμίδες είχε η γυναίκα στον δίσκο της. Οι γυναίκες έτρωγαν περίπου 100 θερμίδες λιγότερο για κάθε άνδρα στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν υπήρχε αντίστοιχη επίδραση στους άνδρες.
Για τους γονείς, πάντως, που ενδιαφέρονται λιγότερο για τις συμπεριφορές ζευγαρώματος και ανησυχούν περισσότερο μήπως τα υπέρβαρα παιδιά επηρεάσουν το δικό τους παιδί, η απάντηση δεν είναι να το ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει τους υπέρβαρους φίλους του. Αν τα παιδιά ντρέπονται για το σώμα τους μπορεί να οδηγηθούν σε κοινωνική απομόνωση, κάτι που είναι πολύ χειρότερο, υποστηρίζει η κ. Salvy. Προηγούμενη έρευνά της έχει βρει ότι οι υπέρβαροι έφηβοι τείνουν να καταναλώνουν κατά μέσον όρο 400 θερμίδες παραπάνω όταν τρώνε μόνοι τους από ό,τι όταν τρώνε μαζί με φίλους οποιουδήποτε βάρους.
Ο Dr. Marc Jacobson, μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δηλώνει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής και άσκησης εμείς οι ίδιοι - έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να μιλάμε απλά για απώλεια βάρους.
Πηγή:
Time

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου