Καρκίνος μαστού: κάπνισμα και παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο

overweight-woman


Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cancer Epidemiology, δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ του υπερβάλλοντος βάρους, του καπνίσματος και του καρκίνου του μαστού δεν υφίσταται μόνο για τις γυναίκες με τις γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, αλλά για όλες τις γυναίκες.
Οι ερευνητές απέκλεισαν από τη μελέτη τις γυναίκες με αυτές τις γονιδιακές μεταλλάξεις, που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού, προκειμένου να μπορέσουν να εστιάσουν στην επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η άσκηση, η διατροφή και το βάρος, στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
«Απ' όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες χωρίς τις μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, οι οποίες είναι αρκετά συχνές στις Καναδές γυναίκες γαλλικής καταγωγής», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Vishnee Bissonauth.
Η μελέτη βρήκε ότι η αύξηση του βάρους σώματος μετά την ηλικία των 20 ετών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Όταν η αύξηση του βάρους υπερβαίνει τα 15,5 κιλά, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 68%. Ο κίνδυνος, δήλωσαν οι ερευνητές, αυξάνεται ανάλογα με το πόσο αργά στη ζωή της αποκτά μια γυναίκα πρόσθετα κιλά. Έτσι, μια γυναίκα που αποκτά πάνω από 10 επιπλέον κιλά μετά την ηλικία των 30 ετών ή πάνω από 5,5 κιλά μετά την ηλικία των 40 ετών έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μία γυναίκα που διατηρεί το βάρος της σταθερό. Επιπλέον, ο κίνδυνος τριπλασιάζεται εάν ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται στα μέγιστα επίπεδά του μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η ομάδα των ερευνητών βρήκε επίσης ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως για εννέα έτη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 59%, επίδραση που μειώνεται για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε 50%.
Τα θετικά νέα είναι ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 52% για τις γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Ο συσχετισμός αυτός, δήλωσαν οι ερευνητές, παρατηρήθηκε και για τις γυναίκες με έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά χωρίς σημαντική διαφορά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Καθώς ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη νόσος που μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια, κατέληξαν οι ερευνητές, είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσέχοντας το βάρος μας, αποφεύγοντας το κάπνισμα και ασκώντας τακτικά το σώμα μας.
Πηγή: Medical News Today

1 σχόλια:

Σίγουρα το κάπνισμα, μαζί με τη σωματική άσκηση και τις διατροφικές μας συνήθειες αποτελούν τους κύριους λόγους εμφάνισης διαφόρων παθήσεων και ασθενειών στους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ο καρκίνος. Συμφωνώ πως το να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας περισσότερη σωματική άσκηση αυτομάτως αποτελεί και μία «θεραπεία» και για τους άλλους δύο κινδύνους. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Αν μπει κάποιος σε μια ψυχολογία και τρόπο ζωής «αθλητή» μετά πολύ δύσκολα ξαναγυρνάει πίσω.

 

Δημοσίευση σχολίου