Μεσογειακή διατροφή, η καλύτερη δίαιτα για το διαβήτη


Η μεσογειακού τύπου διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική από μια συνήθη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιορισμένες θερμίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine. mediteranian-dietΗ μεσογειακή διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, αναφέρουν οι ερευνητές, οδήγησε όχι μόνο σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και σε βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης αίματος, μείωση της ανάγκης λήψης αντιδιαβητικής φαρμακευτικής αγωγής και βελτίωση ορισμένων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως, περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, σχετικά υψηλή ποσότητα λιπαρών από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων, ενώ μια συνήθης δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνιστά τη μείωση της πρόσληψης όλων των τύπων διατροφικών λιπαρών. Και οι δύο τύποι διατροφής συνιστώνται για απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Καθώς οι μακροχρόνιες μελέτες σύγκρισης των δύο αυτών τύπων διατροφής είναι ελάχιστες, Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης τυχαιοποίησαν 215 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είτε σε μια μεσογειακού τύπου χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες διατροφή είτε σε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά για τέσσερα έτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μετά την πάροδο των τεσσάρων ετών, μόνο 44% των ασθενών στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της γλυκόζης αίματος, σε σύγκριση με 70% των ασθενών στην ομάδα της διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Οι ασθενείς της ομάδας μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη απώλεια βάρους, ενώ επιπλέον είχαν σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις της «καλής» HDL-χοληστερόλης και μεγαλύτερες μειώσεις των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.
Τα ευρήματα αυτά, αναφέρουν οι ερευνητές, επιβεβαιώνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, στα οποία συχνά δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, καθώς η τρέχουσα ιατρική βιβλιογραφία δίνει έμφαση στις βασισμένες στα φάρμακα παρεμβάσεις.
Πηγή: Reuters Health

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου