Η κατάχρηση αλκοόλ και καφέ συνδέεται με κολπική μαρμαρυγή


Η κατανάλωση πάνω από 10 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα (λιγότερων από 2 ημερησίως) ή 4 φλιτζανιών δυνατού καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής αρρυθμίας που είναι γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο μελετών που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.
martini
Η κολπική μαρμαρυγή, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου ή να παρουσιάσει άλλα καρδιακά προβλήματα.
Η μελέτη για το αλκοόλ, στην οποία συμμετείχαν 8.830 άνδρες και γυναίκες στη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν ποσότητα ισοδύναμη με 10 συνήθη ποτά διέτρεχαν αυξημένο κατά 80% κίνδυνο να λάβουν διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής εντός πέντε ετών.
Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν μέση ηλικία τα 67 έτη και λάμβαναν ήδη θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς ωστόσο να έχουν παρουσιάσει προηγούμενες ενδείξεις κολπικής μαρμαρυγής. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 4,8 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καρδιολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν κολπική μαρμαρυγή σε 5,7% των ασθενών που ανέφεραν ότι κατανάλωναν πάνω από 10 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, σε σύγκριση με 3,9% των ασθενών που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ ή δεν έπιναν καθόλου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα 10 ποτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως το όριο για αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αν και η ποσότητα αλκοόλ που περιέχεται σε ένα σύνηθες ποτό διαφέρει πολλές φορές μεταξύ των χωρών.
Η δεύτερη μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση καφέ που ισοδυναμεί με πάνω από 4 δόσεις εσπρέσσο ημερησίως θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο, ακόμη κι αν κατά τ' άλλα ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.
Πηγή: Fox News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου