Στοχευμένη ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών


Σουηδοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών ραδιενεργές ουσίες οι οποίες «αναζητούν και καταστρέφουν» τους όγκους.
Η πρώτη μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω θεραπεία σε ασθενείς διεξήχθη από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Gothenburg και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska και τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nuclear Medicine.
Οι ερευνητές χορήγησαν με ένεση στην κοιλιά της ασθενούς ένα ραδιενεργό ισότοπο, το οποίο ήταν προσδεδεμένο σε μόρια-φορείς που δεσμεύονται στην επιφάνεια των κυττάρων του όγκου. Εκεί, το ισότοπο εκπέμπει άλφα σωματίδια με τέτοιο μικρό εύρος που καταστρέφεται μόνο το DNA που βρίσκεται πολύ κοντά στα κύτταρα του όγκου.
medical-success«Η ερευνητική μας ομάδα έλπιζε από πολύ καιρό να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μια τόσο υψηλά στοχευμένη ακτινοθεραπεία», δήλωσε ο Hakan Andersson του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska. «Είναι πολύ πιθανόν η εν λόγω θεραπεία να αποδειχθεί αποτελεσματική, καθώς η μελέτη μας δείχνει ότι στα κύτταρα του όγκου φθάνει επαρκής ποσότητα της ουσίας χωρίς να παρατηρηθούν μετρήσιμες ανεπιθύμητες ενέργειες».


Πηγή: United Press International

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου