Ανάκτηση όρασης μετά από εγκεφαλικό

old-man-eye-check

Ανέκτησε την όρασή του μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ένας 70χρονος Βρετανός που είχε εξαιρετικά κακή όραση  από την ηλικία των 2 ετών. Ο Βρετανός ονομάζεται Malcolm Darby και είναι συνταξιούχος αρχιτέκτονας. Λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετώπιζε σε όλη του την ζωή ήταν υποχρεωμένος να φορά διαρκώς γυαλιά με χοντρούς φακούς  και χαρακτηρίζονταν τυφλός σαν νυχτερίδα από τους συγγενείς του.  Ωστόσο, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που παραλίγο να του στοιχίσει  την ζωή και  τον οδήγησε για 2 ώρες στο χειρουργεί  βλέπει καλύτερα από τους υγιείς 20αρηδες.   «Πρόκειται για θαύμα» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας με χιούμορ  πως το εγκεφαλικό επεισόδιο  είναι ό,τι καλύτερο του συνέβη στην ζωή του.

Προβληματική  όραση από  δύο ετών

Ο Malcolm Darby υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο προ τεσσάρων μηνών   στις 13 Μαϊου και ενώ εργαζόταν στο σπίτι του στο Oakham. Πρόλαβε να ζητήσει από την γυναίκα του Sylvia να καλέσει το  τοπικό 166  προτού σωριαστεί αναίσθητος στο πάτωμα. Το ασθενοφόρο ήρθε και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Kettering όπου υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση  για την αφαίρεση ενός θρόμβου που  έφραζε κατά 80% την καρωτίδα του.

Είδε καθαρά μετά το χειρουργείο

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και όταν ο κύριος Darby συνήλθε από την αναισθησία  είπε ότι η όρασή του είχε επιδεινωθεί.  Κι αυτό γιατί  ενώ ήταν ακόμα ζαλισμένος από την  αναισθησία φόρεσε τα γυαλιά του και δεν έβλεπε τίποτα.  Έβγαλε τα γυαλιά του πιστεύοντας ότι θα' πρεπε να αγοράσει καινούρια με άλλη συνταγή  και είδε καθαρά μπροστά του μια νοσοκόμα να κρατά ανάποδα στο χέρι της μια εφημερίδα. Το παράδοξο ήταν ότι μπορούσε να διαβάσει και τον τίτλο της.   Επειδή το εγκεφαλικό του είχε στερήσει την ικανότητα ομιλίας προσπάθησε με κραυγές να ενημερώσει τους δικούς του ότι έβλεπε καθαρά. Τελικά,  μια νοσοκόμα του έδωσε χαρτί και στυλό οπότε έγραψε ότι ανέκτησε την όρασή του.

Πως βελτίωσε την όραση το εγκεφαλικό

Αν και είναι άγνωστο πως το εγκεφαλικό βελτίωσε την  όρασή του, οι γιατροί πιστεύουν ότι  η αφαίρεση του θρόμβου απήλλαξε ένα οπτικό  νεύρο από την πίεση την οποία δεχόταν όλα αυτά τα χρόνια. «Μυστήριο» χαρακτήρισε την θετική παρενέργεια του εγκεφαλικού  ο δρ. Martin Fotherby,  γιατρός του Leicester Stroke Center.  Όπως προσθέτει ο ίδιος:  «Είναι  συχνό φαινόμενο  μετά από  εγκεφαλικό να προκληθεί διπλή όραση, αλλά συνήθως παρατηρείται επιδείνωση της όρασης και όχι  βελτίωση».
Πηγή: Telegraph

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου