Επιστήμονες κατέγραψαν συγχώνευση γαλαξιών



Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας φαίνεται να επεκτείνεται συγχωνεύοντας άστρα άλλων γαλαξιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όταν διεθνής ομάδα επιστημόνων χαρτογράφησαν τον μακρινό γαλαξία, ανακάλυψαν αστέρια που ήταν «απομεινάρια» άλλων μικρών γαλαξιών. Αν και το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ωστόσο η νέα εκτεταμένη μελέτη παρέχει λεπτομερείς εικόνες όσων συμβαίνουν.
Το επιστημονικό μοντέλο προβλέπει ότι μεγάλοι γαλαξίες περιβάλλονται από υπολείμματα γαλαξιών τους οποίους έχουν συγχωνεύσει. Σε ότι αφορά την Ανδρομέδα, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τις παρυφές του γαλαξία και εντόπισαν άστρα που δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον ίδιο γαλαξία.
Η Πολίν Μπάρμπι, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τις πρόσφατες παρατηρήσεις, δήλωσε ότι το είδος των άστρων φανέρωσε την προέλευση τους. «Η Ανδρομέδα βρίσκεται αρκετά κοντά ώστε να μπορούμε να χαρτογραφήσουμε όλα τα αστέρια της», επεσήμανε. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας απέχει 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, συνεχίζει να επεκτείνεται.
Οι επιστήμονες τους είδαν επίσης μια σειρά άστρων ενός κοντινού γαλαξία να «τεντώνονται» προς την Ανδρομέδα. Ο Δρ. Σκοτ Τσάπμαν, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανέφερε ότι οι δύο αυτοί γαλαξίες ενδέχεται τελικά να ενωθούν. «Με έναν ειρωνικό τρόπο, ο σχηματισμός και η καταστροφή των γαλαξιών, φαίνεται να πηγαίνουν χέρι-χέρι».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου