Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από ωάριο που είχε ελεγχθεί με CGH


Γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία το πρώτο μωρό στον κόσμο για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνική CGH, μια νέα τεχνική προδιαγνωστικού ελέγχου που βοηθά τους επιστήμονες να διαλέξουν το ωάριο με την καλύτερη ποιότητα για θεραπεία γονιμότητας. newborn-2Η τεχνική αυτή μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας γονιμότητας, καθώς θεωρείται ότι ένας από τους κύριους λόγους αποτυχίας στη σύλληψη ή αποβολής είναι οι χρωμοσωμικές βλάβες στο ωάριο. Αν μόνο τέλεια ωάρια γονιμοποιούνται και εμφυτεύονται στη μήτρα, τότε οι πιθανότητες κύησης αυξάνονται.
Η τεχνική, η οποία ονομάζεται συστοιχία Συγκριτικού Γονιδιωματικού Υβριδισμού (CGH), εφαρμόστηκε στην κλινική Care Fertility στο Νότιγχαμ. Οι γονείς, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είχαν αποτύχει σε 13 προηγούμενες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Καθηγητής Simon Fishel, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Care Fertility, δήλωσε: «Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες παίζουν μεγάλο ρόλο στην αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης. Η πλήρης ανάλυση χρωμοσωμάτων μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα επιτυχίας σε ζευγάρια με μικρή πιθανότητα σύλληψης ή με ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών, καθώς και να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα σύλληψης σε όλα τα ζευγάρια».
Όπως αναφέρει ο Καθ. Fishel, έως και το 50% των ωαρίων στις νέες γυναίκες και έως και το 75% των ωαρίων στις γυναίκες άνω των 39 ετών φέρουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η συστοιχία CGH χρησιμοποιείται για να ελεγχθούν τα ωάρια ή τα έμβρυα σε έναν κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να αξιολογηθούν τα χρωμοσώματα και να επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα.
Στη διαδικασία αυτή, οι επιστήμονες λαμβάνουν ένα «περίσσιο» σετ χρωμοσωμάτων που αποβάλλεται από το ωάριο κατά την ένωσή του με το σπερματοζωάριο.
Τα χρωμοσώματα συγκρίνονται στη συνέχεια με μια ομάδα χρωμοσωμάτων από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, η οποία έχει αποδειχθεί φυσιολογική.
Για την ολοκλήρωση της τεχνικής απαιτούνται 48 ώρες, το οποίο σημαίνει ότι τα ωάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν «φρέσκα», δηλαδή δεν χρειάζεται να καταψυχθούν, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας.
Η μέθοδος αυτή προσθέτει ένα επιπλέον κόστος περίπου 2.000 λιρών στο κόστος του κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Tony Rutherford, Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για τη Γονιμότητα, αφού συνεχάρη την ομάδα επιστημόνων της κλινικής, διευκρίνισε ότι η τεχνική CGH θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και ότι θα πρέπει να παρέχεται σε γονείς μόνο στο πλαίσιο αυστηρά σχεδιασμένων κλινικών μελετών, σε εξαιρετικά εξειδικευμένα κέντρα.
«Για την εξάπλωση της χρήσης αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το ποιοι γονείς ωφελούνται περισσότερο. Πολύ συχνά ακούμε συνταρακτικά νέα για τεχνικές που γεννούν πολλές ελπίδες, αλλά τελικά δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες όταν εφαρμόζονται στην ευρεία κλινική πρακτική» πρόσθεσε ο κ. Rutherford.
Πηγή:
Telegraph

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου