Απίθανη η μετάλλαξη του H1N1 σε «σούπερ-ιό»


Ο χειρότερος φόβος των επιστημόνων ότι ιός Η1ΝΙ που προκαλεί τη νέα γρίπη, θα μεταλλαχθεί σε έναν «σούπερ-ιό», είναι απίθανο να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον σε αυτή την σεζόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νέος ιός, επειδή καταφέρνει να εξαπλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που κυκλοφορούν παράλληλα με αυτόν, αντί να αναμιγνύεται μαζί τους, επικρατεί σε βάρος τους.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υπό τον ιολόγο Ντάνιελ Πέρεζ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PloS Currents», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη κουναβιών που μολύνθηκαν σκοπίμως με τον πανδημικό ιό Η1Ν1 (που αποκαλείται και «2009 Η1Ν1"), καθώς και με άλλους εποχικούς ιούς, όπως το στέλεχος Η1Ν1 της εποχικής γρίπης και το στέλεχος Η3Ν2. Όπως διαπιστώθηκε, ο ιός «2009 Η1Ν1» δεν συνδυάστηκε γενετικά με τα άλλα στελέχη της εποχικής γρίπης, κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο ανησυχητική μετάλλαξή του, αλλά απλώς υπερίσχυσε πάνω τους, γεγονός που άλλωστε εξηγεί γιατί ο ιός της νέας γρίπης εξαπλώνεται τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ο πανδημικός ιός Η1Ν1 έχει ένα σαφές βιολογικό πλεονέκτημα έναντι των δύο κυριότερων στελεχών της εποχικής γρίπης», συνεπώς δεν βρίσκεται υπό εξελικτική βιολογική πίεση να αναμιχθεί με τους άλλους ιούς για να επιβιώσει, αφού μπορεί, προς το παρόν εύκολα, να επικρατεί σε σχέση με αυτούς. Γι' αυτό άλλωστε, έχει καταφέρει τόσο γρήγορα να έχει γίνει σήμερα το πιο κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης παγκοσμίως.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο νέος ιός μόλυνε το αναπνευστικό σύστημα των κουναβιών σε μεγαλύτερο βάθος (και στους πνεύμονες) σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που περιορίστηκαν στις ρινικές διόδους, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί στους ανθρώπους. Η μόλυνση, εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, επεκτάθηκε και στα έντερα. Όσα ζώα μολύνθηκαν ταυτόχρονα από τον ιό της νέας γρίπης και από την εποχική γρίπη, εκδήλωσαν σοβαρότερα συμπτώματα, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και για τις μολύνσεις στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Πέρεζ δήλωσε ότι και η νέα έρευνα δείχνει πως πρέπει να γίνει εκτεταμένος εμβολιασμός για το νέο ιό στη διάρκειας της ερχόμενης χειμερινής περιόδου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το ένα τρίτο της ανθρωπότητας θα μολυνθεί από το νέο ιό, ενώ τα στελέχη της εποχικής γρίπης μολύνουν κάθε χρόνο το 5% - 20% ενός πληθυσμού. Το 90% των σοβαρών περιστατικών και θανάτων από την εποχική γρίπη (που σκοτώνει περίπου 250.000 - 500.000 άτομα ετησίως), αφορούν ηλικιωμένους, αντίθετα με τη νέα γρίπη που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου