Βιολογικό πλεονέκτημα του H1N1 έναντι ιών της εποχικής γρίπης

fighting-the-virus

Τα προκαταρκτικά ευρήματα ζωικών μελετών δείχνουν ότι ο νέος ιός της γρίπης H1N1 μεταδίδεται πιο εύκολα, προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και τα επίπεδά του αυξάνονται πιο γρήγορα, σε σύγκριση με δύο ανθρώπινους ιούς εποχικής γρίπης.
Το παρήγορο είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πραγματοποίησαν τις δοκιμές, ότι δεν διαπιστώθηκε συνδυασμός του H1N1 με κανένα από τα δύο στελέχη εποχικής γρίπης για το σχηματισμό ενός νέου «μεταλλαγμένου» ιού. Όπως φαίνεται, πιθανολογούν οι ερευνητές, η μάλλον «άνετη» κυριαρχία του νέου ιού την επερχόμενη εποχή γρίπης σημαίνει ότι δεν θα του είναι βιολογικά αναγκαίος ο συνδυασμός του με άλλους κυκλοφορούντες ιούς προκειμένου να επιβιώσει.
«Η μελέτη αυτή», δήλωσε ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων ((NIAID),  «παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης του H1N1 με άλλα στελέχη του ιού της γρίπης. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού των ανθρώπων έναντι τόσο των ιών εποχικής γρίπης όσο και του H1N1 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.»
Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τα ζώα ταυτόχρονα στο στέλεχος H1N1 του 2009 και σε ένα από τα δύο στελέχη εποχικής γρίπης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, διαπίστωσαν ότι αν και τα ζώα ήταν προσβεβλημένα και από τους δύο ιούς μετέδωσαν μόνο τον ιό της νέας γρίπης.
Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα προκειμένου να δει εάν η ταυτόχρονη προσβολή των ζώων με τον H1N1 του 2009 και ιούς της εποχικής γρίπης θα οδηγούσε σε συνδυασμό των στελεχών και «μετάλλαξη» του ιού, κάτι που -για καλή μας τύχη- δεν παρατηρήθηκε ούτε στα άμεσα προσβεβλημένα ζώα ούτε σε αυτά που προσβλήθηκαν κατόπιν επαφής τους με τα ζώα που έφεραν τους δύο ιούς.
Πηγή: EurekAlert!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου