Ο ιός HPV συνδέεται με καρκίνο του πέους

news-hpv-linked-to-penile-cancer1Τουλάχιστον με τα μισά περιστατικά καρκίνου του πέους συνδέεται ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός HPV, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα.
Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV, ορισμένα εκ των οποίων μεταδίδονται με την ερωτική επαφή.
Κάποια μάλιστα θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα δεδομένου ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.
Για παράδειγμα, τα στελέχη 16 και 18 του ιού HPV συνδέονται με το 70% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το στέλεχος 16 του ιού HPV ενοχοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του πέους, όπως επίσης και το στέλεχος 18.
Αυτό προκύπτει από τη μελέτη χιλιάδων περιστατικών καρκίνου του πέους που καταγράφηκαν από το 1986 μέχρι το 2008.
Όπως αποδείχτηκε από τη μελέτη, το 46,9% των καρκίνων του πέους συνδεόταν με τον ιό HPV.
Ο καρκίνος του πέους θεωρείται εξαιρετικά σπάνιος και υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ «χτυπά» έναν στους 100.000 άνδρες.
Ωστόσο, στη Νότιο Αμερική και στην Αφρική σημειώνονται πολύ περισσότερα περιστατικά, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 26.300 νέα περιστατικά παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για καρκίνο του πέους συγκαταλέγεται η έλλειψη υγιεινής και το κάπνισμα.
Επισημαίνεται ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HPV.
Ωστόσο, τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν 100%, δεδομένου ότι ο ιός ενδέχεται να βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος όπως ο πρωκτός.
source :i-live.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου