Spacebook, o φορητός υπολογιστής -γίγας με δύο οθόνες

Αν σκοπεύετε να έχετε αυτόν τον φορητό υπολογιστή, θα πρέπει να έχετε σίγουρα πολύ γερά γόνατα ή μεγαλύτερο γραφείο. Ο φορητός Spacebook της αμερικανικής εταιρίας gScreen πηγαίνει αντίθετα με τις τάσεις σμίκρυνσης που έχουν κυριεύσει την παγκόσμια αγορά υπολογιστών: ζυγίζει περίπου 5,5 κιλά και είναι ο πρώτος στον κόσμο που θα προσφέρει δύο οθόνες των 17 ιντσών, οι οποίες «ξεδιπλώνουν» η μια δίπλα στην άλλη, προσφέροντας συνολικά χώρο 34 ιντσών. Το μήκος του, με τις δύο οθόνες ανοιχτές, πλησιάζει τα 80 εκατοστά!
Έχοντας τη δυνατότητα των δύο οθονών δίπλα-δίπλα, ο χρήστης μπορεί να δουλεύει παράλληλα διαφορετικές εφαρμογές ή να εργάζεται στη μια, ενώ ρίχνει κλεφτές ματιές σε κάποια ταινία στη διπλανή... Αν ο χρήστης επιθυμεί, μπορεί να σύρει τη μια οθόνη πίσω από την άλλη κι έτσι να δουλεύει με μια μόνο οθόνη.
Η gScreen που παράγει το Spacebook, είναι μια μικρή σχεδόν άγνωστη εταιρία με έδρα την Αλάσκα, που δημιούργησε ο σχεδιαστής Γκόρντον Στιούαρτ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, στόχος του, από πλευράς υποψήφιων αγοραστών, είναι ο αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων, στελεχών και ελεύθερων επαγγελματιών (τραπεζίτες, μηχανικοί, σχεδιαστές γραφικών κ.α.), που χρειάζονται ταυτόχρονα πάνω από μια οθόνη μπροστά τους. Υπάρχουν ήδη μεγαλύτεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές που προσφέρουν τη δυνατότητα των δύο οθονών.
Το Spacebook αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ φέτος το Δεκέμβριο (με τιμή περίπου 3.000 δολάρια) και στη Βρετανία μετά από τρεις έως έξι μήνες. Θα διαθέτει μνήμη 4 GB, σκληρό δίσκο 320 GB, επεξεργαστή Intel Core 2 Duo P8400, κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 9800M GT και DVD player. Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου μοντέλου, που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, έχουν προκαλέσει αισθητή «έξαψη» στους χρήστες.
Η εταιρία ετοιμάζει παράλληλα μικρότερες εκδόσεις του Spacebook, που θα διαθέτουν δύο μικρότερες οθόνες, των 15 ή 13 ιντσών η κάθε μια. Επίσης η gScreen βρίσκεται σε συζητήσεις με το Στρατό και το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για την προμήθεια ενός μοντέλου της (με την εύγλωττη ονομασία «Τιτάν») – καθόλου παράξενο για έναν υπολογιστή αντάξιο του Τζέιμς Μποντ!
Πάντως ο φορητός Η/Υ της gScreen δεν είναι ο πρώτος στον κόσμο με δυνατότητα διπλής οθόνης. H κινεζική εταιρία Lenovo ήδη από την αρχή του έτους διαθέτει ένα λάπτοπ στη σειρά W με μια κύρια οθόνη 17 ιντσών και μια βοηθητική πλαϊνή οθόνη 10,6 ιντσών (με τιμή περίπου 2.100 δολάρια).
Όμως η gScreen είναι η πρώτη που θα εμφανίσει δύο κύριες οθόνες (όχι η μία μικρότερη και συμπληρωματική της κύριας, όπως στην περίπτωση της Lenovo), που συνολικά θα προσφέρουν περισσότερο χώρο.
Source : enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου