Η WADA έτοιμη για το «βιολογικό αποτύπωμα»

Η εποχή που κάθε αθλητής θα έχει το δικό του «διαβατήριο» με σκοπό την καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι πιο κοντά απ’ ότι πιστεύουμε όλοι.
Σύμφωνα με τη WADA το «βιολογικό αποτύπωμα» θα παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αφού οποιαδήποτε ανωμαλία στους δείκτες, ακόμα και στην EPO θα αναγνωρίζεται αμέσως.
Η ιδέα για το νέο σύστημα με την καθιέρωση του διαβατηρίου προέρχεται από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες ποδηλασίας και σκι, όπου η χρήση ερυθροποιητίνης είναι πολύ διαδεδομένη, δηλαδή κάνει… θραύση.

«Θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της WADA, Τζον Φάχεϊ και προσθέτει ότι ήδη δείγματα αίματος από αθλητές υπάρχουν στη συλλογή της WADA ως μέρος της προετοιμασίας ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου το καλοκαίρι στο Βερολίνο. Πειραματικά λοιπόν θα δουλέψει το σύστημα και θα υπάρχει σύγκριση παλαιών και νέων δειγμάτων.
Οι πληροφορίες από το «διαβατήριο των αθλητών» όπως το ονομάζει η WADA, μαζί με αυτές για τις τοποθεσίες προετοιμασίας των αθλητών και τη χρονική διάρκεια θα βρίσκονται στη γνωστή «Adams database». Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποδεικτικό στοιχείο παραβίασης του κώδικά ντόπινγκ και θα επιφέρει ποινές.
«Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ξεκίνησε το 2006 όμως δεν προχώρησε με την ταχύτητα που θα ήθελε η WADA» δηλώνει ο Ντέιβιντ Χάουμαν και προσθέτει ότι είναι μεν ενοχλητική αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, όμως μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο προς χρήση.
Μεταξύ των προβλημάτων που έπρεπε να επιλύσει η WADA πριν προχωρήσει ήταν η σειρά των τεστ για την αξιοπιστία του «γενετικού αποτυπώματος», η επιστημονική μεθοδολογία της μεθόδου και τα νομικά επιχειρήματα που προκύπτουν ώστε σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης να μην εμφανίζονται κενά στις διαδικασίες και ξεφεύγουν οι ένοχοι. 

Source : greek-olympics.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου