Πανδημία γρίπης: ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το δεύτερο κύμα

H1N1-red-sign

Στηριζόμενος στην παρακολούθηση των εξάρσεων της νέας γρίπης σε διάφορα μέρη του κόσμου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν πλέον επαρκείς πληροφορίες ώστε να εξαχθούν κάποιες πρώτες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.
Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου να ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα της πανδημίας γρίπης. Οι χώρες με τροπικά κλίματα, στις οποίες ο πανδημικός ιός έφθασε αργότερα από ό,τι αλλού, θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένες για μια αύξηση του αριθμού των περιστατικών.
Οι χώρες στις εύκρατες περιοχές του νότιου ημισφαιρίου θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση. Όπως έχει δείξει η εμπειρία, είναι πιθανό να υπάρξουν τοπικά «θερμά σημεία» στα οποία μπορεί να συνεχιστεί η αυξανόμενη μετάδοση του ιού, ακόμη και όταν η πανδημία έχει φθάσει στην αιχμή της σε εθνικό επίπεδο.
Ο Η1Ν1 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος
Τα στοιχεία από πολλά μέρη δείχνουν ότι ο πανδημικός ιός Η1Ν1 εγκαταστάθηκε γρήγορα και είναι τώρα το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Η πανδημία θα επιμείνει τους επόμενους μήνες καθώς ο ιός συνεχίζει να μετακινείται μέσω των ευαίσθητων πληθυσμών.
Η στενή παρακολούθηση των ιών μέσω ενός δικτύου εργαστηρίων του ΠΟΥ δείχνει ότι ο ιός παραμένει πρακτικά πανομοιότυπος, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε πιο μολυσματική ή θανατηφόρο μορφή.
Επίσης, η κλινική εικόνα της πανδημικής γρίπης είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια σε όλες τις χώρες. Οι ασθενείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξακολουθούν να εμφανίζουν ήπια νόσο. Αν και ο ιός μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά και θανατηφόρο νόσο, ακόμη και σε νέα και υγιή άτομα, ο αριθμός αυτών των περιστατικών παραμένει μικρός.
Μεγάλοι πληθυσμοί ευαίσθητοι στη λοίμωξη
Αν και οι τάσεις αυτές είναι ενθαρρυντικές, μεγάλες ομάδες ατόμων σε όλες τις χώρες παραμένουν ευαίσθητες στη λοίμωξη. Ακόμη και αν συνεχιστεί το σημερινό μοντέλο της ήπιας νόσου, οι επιπτώσεις της πανδημίας στη διάρκεια του δεύτερου κύματος θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, καθώς θα μολύνονται μεγάλοι αριθμοί ατόμων.
Οι μεγάλοι αριθμοί ασθενών με βαριά νόσο που χρειάζονται φροντίδα στην εντατική θα είναι πιθανότατα αυτό που θα επιβαρύνει περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας. Οι πιέσεις που θα δημιουργηθούν θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τις μονάδες εντατικής φροντίδας, εμποδίζοντας ενδεχομένως την παροχή φροντίδας για άλλες νόσους.
Παρακολούθηση για αντίσταση στα φάρμακα
Προς το παρόν, σε όλο τον κόσμο έχουν ανιχνευθεί ελάχιστοι πανδημικοί ιοί ανθεκτικοί στην οσελταμιβίρη, παρά το γεγονός ότι έχουν χορηγηθεί πολλά εκατομμύρια θεραπευτικών κύκλων αντι-ιικών φαρμάκων. Τα περιστατικά αντίστασης έχουν διερευνηθεί εκτεταμένα και έως σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης ανθεκτικού ιού. Η στενή παρακολούθηση συνεχίζεται.
Διαφορές από την εποχική γρίπη
Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ της πανδημικής νόσου και αυτής που παρατηρείται στις εποχικές επιδημίες γρίπης.
Οι ηλικίες που πλήττονται από την πανδημία είναι γενικά μικρότερες. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται όσο και για τον αριθμό των ατόμων που αναπτύσσουν βαριά ή θανατηφόρο νόσο.
Έως σήμερα, τα πιο βαριά περιστατικά και οι θάνατοι έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, ενώ οι θάνατοι στους ηλικιωμένους είναι σχετικά σπάνιοι. Αυτή η ηλικιακή κατανομή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την εποχική γρίπη, κατά την οποία περίπου 90% των βαριών και θανατηφόρων περιστατικών παρατηρούνται σε άτομα 65 ετών και άνω.
Βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ίσως το γεγονός ότι οι κλινικοί γιατροί από όλο τον κόσμο αναφέρουν μια πολύ βαριά μορφή της νόσου, η οποία επίσης πλήττει τα νέα και κατά τα άλλα υγιή άτομα, κάτι που παρατηρείται σπανίως με την εποχική γρίπη. Στους ασθενείς αυτούς, ο ιός πλήττει απευθείας τον πνεύμονα, προκαλώντας βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Η επιβίωση σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτάται από την παροχή εξαιρετικά εξειδικευμένης και απαιτητικής φροντίδας στην εντατική, συνήθως με μακρόχρονη και δαπανηρή νοσηλεία.
Στη διάρκεια του χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου, αρκετές χώρες ανέφεραν την ανάγκη για εντατική φροντίδα ως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις υπηρεσίες υγείας. Ορισμένες πόλεις στις χώρες αυτές αναφέρουν ότι σχεδόν 15% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν εντατική φροντίδα.
Στα μέτρα ετοιμότητας θα πρέπει να προβλέπεται η αυξημένη ζήτηση για μονάδες εντατικής φροντίδας, οι οποίες θα μπορούσαν να εξουθενωθούν από μια αιφνίδια αύξηση του αριθμού των βαριών περιστατικών.
Ευαίσθητες ομάδες
Ο αυξημένος κίνδυνος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον καλά τεκμηριωμένος σε όλες τις χώρες. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει κατά προτίμηση νέους ανθρώπους.
Τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ότι ορισμένες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά και θανατηφόρο νόσο. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι νόσοι του αναπνευστικού, ιδίως το άσθμα, η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και η ανοσοκαταστολή.
Στην προσπάθειά τους να προβλέψουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι αξιωματούχοι υγείας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πολλές από αυτές τις παθήσεις που δημιουργούν προδιάθεση είναι πολύ πιο συχνές τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των ευαίσθητων ατόμων.
Η παχυσαρκία, η οποία είναι συχνά παρούσα στα βαριά και θανατηφόρα περιστατικά, αποτελεί σήμερα παγκόσμια επιδημία. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι, παγκοσμίως, περισσότερα από 230 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από άσθμα και περισσότερα από 220 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη.
Υψηλότερος κίνδυνος για νοσοκομειακή νοσηλεία και θάνατο
Αρκετές πρώιμες μελέτες δείχνουν υψηλότερο κίνδυνο για νοσοκομειακή νοσηλεία και θάνατο σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού, όπως οι μειονότητες και οι αυτόχθονες. Σε ορισμένες μελέτες, ο κίνδυνος σε αυτές τις ομάδες είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Αν και τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, φαίνεται ότι αυτό σχετίζεται με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και την κακή συνολική κατάσταση της υγείας, που περιλαμβάνει μεγάλα ποσοστά παθήσεων όπως το άσθμα, ο διαβήτης και η υπέρταση.
Επιπτώσεις για τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τα ευρήματα αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς η πανδημία εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου πολλά εκατομμύρια άτομα ζουν υπό κακές συνθήκες, με πολλαπλά προβλήματα υγείας και με μικρή πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας.
Καθώς πολλά από τα στοιχεία για την πανδημία προέρχονται από πλούσιες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, η κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Ο ίδιος ιός που προκαλεί αντιμετωπίσιμα προβλήματα στις πλούσιες χώρες θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες σε ορισμένα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Συν-λοίμωξη από τον HIV
Η πανδημία γρίπης του 2009 είναι η πρώτη που παρατηρείται μετά την εμφάνιση του HIV/AIDS. Πρώιμα δεδομένα από δύο χώρες δείχνουν ότι τα άτομα με ταυτόχρονη λοίμωξη από τον νέο ιό Η1Ν1 και τον HIV δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαριά ή θανατηφόρο νόσο, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία. Στους περισσότερους από αυτούς τους ασθενείς, η νόσος από τον Η1Ν1 ήταν ήπια και οι ασθενείς ανέρρωσαν πλήρως.
Αν τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα επιβεβαιωθούν, τα νέα θα είναι καθησυχαστικά για τις χώρες στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο νέος ιός Η1Ν1 και η κάλυψη με αντιρετροϊικά φάρμακα είναι καλή.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, περίπου 33 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο ζουν με HIV/AIDS. Από αυτούς, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 4 εκατομμύρια λάμβαναν αντιρετροϊική θεραπεία στα τέλη του 2008.
 Πηγή : Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Το Νοέμβριο η επαναλειτουργία του LHC

Ο γιγάντιος υπόγειος επιταχυντής σωματιδίων του CERN, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, θα τεθεί ξανά σε λειτουργία περί τα μέσα του Νοεμβρίου φέτος, σε χαμηλότερο όμως -περίπου το μισό- επίπεδο ενέργειας από το αρχικά σχεδιαζόμενο, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων.
Το CERN ξεκαθάρισε ότι, μετά από ένα χρόνο σχεδόν, πλέον δεν χρειάζονται άλλες επισκευές, καθώς ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και στις 10.000 ηλεκτρικές συνδέσεις του επιταχυντή. Το μεγαλύτερο μηχάνημα του κόσμου, τα πειράματά του οποίου αναμένεται να έχουν ιστορική σημασία για την επιστήμη, είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του πέρυσι το Σεπτέμβριο, εννιά μόλις μέρες μετά τα εγκαίνιά του, λόγω σοβαρής ηλεκτρικής βλάβης.
Το CERN, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεκκινήσει τον επιταχυντή με ενέργεια 3,5 τερα-ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), «προκειμένου να επιτρέψει στους χειριστές του επιταχυντή να αποκτήσουν εμπειρία στον ασφαλή χειρισμό του μηχανήματος». Η χαμηλότερη ενέργεια θα αποτρέψει την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών συνδέσεων και θα επιτρέψει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας τους.
Τα πειράματα θα συνεχιστούν με αυτή την χαμηλότερη ενέργεια, «μέχρι να συλλεχθεί ένα σημαντικό δείγμα δεδομένων και η ομάδα των χειριστών να έχει αποκτήσει εμπειρία πάνω στη λειτουργία του μηχανήματος». Στη συνέχεια, το ενεργειακό επίπεδο των συγκρούσεων σωματιδίων θα αυξηθεί σταδιακά προς το επίπεδο των 5 TeV ανά εκπεμπόμενη ακτίνα. Συγκριτικά, ο «ανταγωνιστικός» επιταχυντής Tevatron του Fermilab των ΗΠΑ λειτουργεί στο ενεργειακό επίπεδο του ενός έως δύο TeV.
Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόιερ διαβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά όλα θα κυλήσουν ομαλά, επειδή, όπως είπε, «έχουμε κατανοήσει τον επιταχυντή πολύ καλύτερα από ό,τι πριν ένα χρόνο».
Τα πειράματα, στο τεράστιο κυκλικό υπόγειο τούνελ μήκους 27 χλμ. κοντά στη Γενεύη, θα διεξαχθούν σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν και θα αναπαραχθούν οι συνθήκες που πιστεύεται ότι ίσχυαν κατά το αρχικό «Μπινγκ Μπανγκ» του σύμπαντος πριν 13,7 δισ. χρόνια. Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αναμένεται να συγκεντρωθούν λίγες εβδομάδες μετά την «πυροδότηση» της πρώτης ακτίνας μέσα στο τούνελ.
Στο τέλος του 2010, προγραμματίζεται, σύμφωνα με το CERN, ο επιταχυντής να λειτουργήσει με ιόντα μολύβδου για πρώτη φορά. Μετά από αυτό, ο επιταχυντής θα διακόψει τη λειτουργία του και θα ξαναλειτουργήσει στο ακόμα υψηλότερο ενεργειακό επίπεδο των 7 TeV ανά ακτίνα, οπότε θα καταστεί εφικτή η σύγκρουση σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις με ενέργειες επτά φορές μεγαλύτερες από ό,τι έχουν ποτέ επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι φυσικοί ευελπιστούν ότι αυτές οι συγκρούσεις, μεταξύ άλλων, θα αποκαλύψουν για πρώτη φορά νέα «εξωτικά» σωματίδια της ύλης ή ακόμα θα ανοίξουν νέες διαστάσεις του χώρου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεχνητά δέντρα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος

Τη κατασκευή ενός δάσους αποτελούμενου από 100 χιλιάδες τεχνητά δέντρα που θα κατασκευαστούν μέσα σε 10 έως 20 χρόνια, ώστε να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να κατασκευάσει ομάδα επιστημόνων προκειμένου να αντιστρέψει την περιβαλλοντική μόλυνση, η οποία έχει προκύψει από τις εκπομπές καυσαερίων.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Βρετανίας, η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται ως η πλέον εφικτή μεταξύ τριών άλλων γεωμηχανικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Τιμ Φόξ, επικεφαλής της έρευνας,δήλωσε ότι η γεωμηχανική δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά ως ένα επιπρόσθετο μέτρο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.
Επίσης σύμφωνα με τον Τιμ Φόξ,τα τεχνητά δέντρα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής και ο σχεδιασμός τους είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος, ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρώτο στάδιο της κατασκευής είναι υψηλής τεχνολογίας.
"Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα δέντρα αυτά θα μπορούν να βγουν στην μαζική παραγωγή" δήλωσε ο Φοξ και διευκρίνισε ότι ο τρόπος που αυτά θα λειτουργούν θα είναι σαν ένα φίλτρο που θα συγκεντρώνει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκεύεται. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και η ανάλογη τεχνολογία αποθήκευσης του συγκεντρωμένου από τα τεχνητά δέντρα, διοξειδίου του άνθρακα.
Το πειραματικό μοντέλο έχει το μέγεθος ενός κοντέινερ και μπορεί να απορροφήσει από την ατμόσφαιρα  χιλιάδες φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι ένα κανονικό δέντρο, του ίδιου μεγέθους με το τεχνητό.
Οι άλλες προτεινόμενες μέθοδοι για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα που θεωρούνται εφικτές από τους βρετανούς επιστήμονες, είναι η τοποθέτηση φωτοβιοαντιδραστήρων σε κτίρια, οι οποίοι θα περιέχουν άλγη που θα απορροφά  το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω φωτοσύνθεσης.
Η τρίτη επιλογή είναι ο περιορισμός της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας, μέσω της κατασκευής ειδικών καθρεπτών που θα τοποθετηθούν στις ταράτσες των κτιρίων και θα αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα.
Η ερευνητική ομάδα επισήμανε ωστόσο ότι όλες αυτές οι επιλογές απαιτούν περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα ενδεχόμενα ρίσκα, αλλά και το κόστος εφαρμογής τους και κάλεσαν τη Βρετανική κυβέρνηση να επενδύσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών, για το σκοπό αυτό.
Πηγή : Enet

Ρομπότ στο Χίθροου

Ειδικά οχήματα-ρομπότ, χωρίς οδηγό, που θα κινούνται με μπαταρίες, σύντομα θα μεταφέρουν σε χρόνο-ρεκόρ τους επιβάτες από το ένα μέρος στο άλλο του αχανούς αεροδρομίου «Χίθροου» του Λονδίνου.
Το φιλόδοξο σύστημα Προσωπικής Ταχείας Διακίνησης (Personal Rapid Transit System-PRT) θα είναι το πρώτο που θα εφαρμοστεί σε αεροδρόμιο του κόσμου, συνδυάζοντας την άνεση ενός ταξί και την αξιοπιστία ενός τρένου – αν και προς το παρόν η νέα φουτουριστική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους ταξιδιώτες της business θέσης.
Τέτοιου είδους συστήματα έχουν προταθεί από οραματιστές μηχανικούς ήδη από τη δεκαετία του ‘70, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν υλοποιηθεί. Το σύστημα PRT του «Χίθροου», το οποίο είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, θα είναι το πρώτο που θα επιτρέψει στους επιβάτες να ελέγχουν που θέλουν να πάνε, σύμφωνα με το New Scientist.
To έργο προετοιμάζεται από το 2005 από την βρετανική εταιρία Advanced Transport Systems (ATS), μετά από πρωτοβουλία της εταιρίας ΒΑΑ που έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου του Λονδίνου. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών, πριν ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του 2009 με την ονομασία “Ultra”.
Σε πρώτη (πιλοτική) φάση, θα μεταφέρει επιβάτες ανάμεσα στο business πάρκινγκ του αεροδρομίου και στο νέο «Τερματικό σταθμό 5» του αεροδρομίου.
Κάθε ρομποτικό όχημα θα μπορεί να διακινεί μέχρι τέσσερις επιβάτες με ταχύτητα έως 40 χλμ. την ώρα, σε μια απόσταση μήκους 4,3 χλμ., κάνοντας τρεις στάσεις καθ’ οδόν. Η διαδρομή του αυτόματου οχήματος –που θα ελέγχεται από ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα- θα διαρκεί περίπου τρία λεπτά. Η νέα μέθοδος είναι ταχύτερη και πιο άνετη από τα συμβατικά λεωφορεία που κάνουν σήμερα τις διαδρομές εντός του αεροδρομίου, ενώ καταναλώνει τη μισή ενέργεια.
Η νέα ρομποτική τεχνολογία έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλες χρήσεις, πέρα από τα αεροδρόμια, ακόμα και να εκτοπίσει κάποια μέρα τα αυτοκίνητα από το κέντρο των πόλεων.
Ένα σχετικό ρομποτικό σύστημα Προσωπικής Ταχείας Διακίνησης ήδη εγκαθίσταται από την ολλανδική εταιρία 2GetThere στην υπό κατασκευή νέα πόλη Μασντάρ του Αμπού Ντάμπι και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.
Διάφορες άλλες τοποθεσίες στον κόσμο, όπως η πόλη Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια και η πόλη Μπαθ στη Βρετανία, εξετάζουν ανάλογα συστήματα PRT.
Όμως αρκετοί αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί κατά πόσο η νέα τεχνολογία μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια εφικτή εναλλακτική λύση στα μέσα μαζικής μεταφοράς των πόλεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν η πιλοτική πρωτοβουλία του «Χίθροου» αποδειχτεί πετυχημένη, αναμένεται ότι σταδιακά το σύστημα Προσωπικής Ταχείας Διακίνησης θα επεκταθεί σε όλο το αεροδρόμιο και ο αρχικός στόλος των 21 ρομποτικών οχημάτων, που κάνουν τρεις στάσεις, θα διευρυνθεί σε 400 οχήματα που θα κάνουν 50 στάσεις.
Πηγή : Enet

Γιατί συνήθως κάνουμε κύκλους όταν χάνουμε τον δρόμο μας;

Στη δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Lost» («Οι αγνοούμενοι»), οι ήρωες, επιζώντες από ένα αεροπορικό δυστύχημα, βρίσκονται χαμένοι σε ένα άγνωστο νησί του Ειρηνικού. Στην προσπάθειά τους να το εξερευνήσουν, συχνά διαπιστώνουν με απόγνωση ότι απλώς κάνουν κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο.
Αλλά και οι άνθρωποι που ζουν στις μεγαλουπόλεις συχνά βιώνουν το ίδιο αίσθημα απώλειας του προσανατολισμού τους. Οι συχνές αλλαγές που επέρχονται στη φυσιογνωμία μιας πόλης, από τις πολύ μεγάλες έως τις πιο μικρές, είναι σε θέση να δημιουργήσουν σύγχυση στους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να νομίζουν ότι κάνουν κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο, αλλά πράγματι συχνά να κάνουν.
Αυτή η σισύφεια διάσταση του ανθρώπινου αισθητηριοκινητήριου συστήματος πλοήγησης άρχισε να απασχολεί σοβαρά ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιοκυβερνητική στο Τίμπιγκεν της Γερμανίας ύστερα από σχετική ερώτηση που τους έγινε από τους υπεύθυνους τηλεοπτικής επιστημονικής εκπομπής μεγάλης θεαματικότητας στη Γερμανία.
Στην αρχή οι ερευνητές πίστευαν ότι οι άνθρωποι που χάνουν τον δρόμο τους θα έτειναν να κινούνται είτε προς τη δεξιά είτε προς την αριστερή κατεύθυνση. Προηγούμενες έρευνες, μάλιστα, είχαν υποστηρίξει ότι αυτό έχει να κάνει με την ασυμμετρία του ανθρώπινου σώματος, με το ότι δηλαδή στην πλειονότητα των ανθρώπων τα κάτω άκρα διαφέρουν σε μήκος και σε δύναμη, γεγονός που δημιουργεί μια φυσική προδιάθεση κίνησης προς την κατεύθυνση του «κυρίαρχου» μέλους.
Η ομάδα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, με επικεφαλής τον Jan Souman, αποφάσισε λοιπόν να πραγματοποιήσει σειρά πειραμάτων ώστε να επιβεβαιώσει και εμπειρικά τι ακριβώς συμβαίνει στους ανθρώπους όταν «χάνουν τον μπούσουλά τους», την εσωτερική τους πυξίδα.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους «εκπαίδευσαν» πρώτα εννέα εθελοντές στο να περπατούν σε ευθεία γραμμή σε ένα δάσος της Γερμανίας και στην έρημο Σαχάρα και μετά τους άφησαν να κινηθούν μόνοι τους ακολουθώντας την πορεία που τους είχαν υποδείξει. Για να παρακολουθούν την κίνησή τους, χρησιμοποίησαν ένα σύστημα προσδιορισμού θέσης (Global Positioning System) GPS. Εξι από τους εθελοντές περπάτησαν επί ώρες στο δάσος, οι δύο με ηλιοφάνεια και οι τέσσερις με συννεφιά. Οι άλλοι τρεις περπάτησαν στην έρημο, οι δύο την ημέρα και ο τρίτος τη νύχτα.
Οπως περιγράφουν στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην online έκδοση του περιοδικού «Current Biology», ο Souman και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που είχαν περπατήσει την ημέρα και με ηλιοφάνεια είχαν διανύσει ευθεία πορεία. Οσοι, αντίθετα, είχαν περπατήσει την ημέρα αλλά με συννεφιά επανέρχονταν στα ίδια σημεία από τα οποία είχαν ξαναπεράσει, και μάλιστα χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Ο εθελοντής που είχε περπατήσει στην έρημο τη νύχτα, όσο είχε φεγγάρι διατήρησε ευθεία πορεία. Μόλις όμως κρύφτηκε το φεγγάρι, άρχισε να κάνει και αυτός κύκλους.
Αυτό δείχνει σαφώς, σύμφωνα με τον Marc Ernst, μέλος της ερευνητικής ομάδας, ότι ακόμη και όταν οι άνθρωποι είναι βέβαιοι ότι ακολουθούν ευθεία πορεία, η αντίληψή τους αυτή δεν είναι πάντοτε αξιόπιστη. Το ανθρώπινο σύστημα προσανατολισμού είναι ένας σύνθετος γνωσιακός μηχανισμός για την καλή λειτουργία του οποίου απαιτείται η συνδρομή κάποιων σταθερών εξωτερικών σημείων αναφοράς, όπως ένα βουνό, η θέση του ήλιου ή του φεγγαριού. Η απουσία τέτοιων σταθερών σημείων αναφοράς ισοδυναμεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, με συσσώρευση «θορύβου», που απορυθμίζει το ανθρώπινο αισθητηριοκινητικό σύστημα. Και ενδεχομένως η κίνηση σε κύκλους να αποτελεί εκδήλωση αυτής της κατάστασης σύγχυσης που οι επιστήμονες της Πληροφορικής περιγράφουν ως θόρυβο.
Πηγή : Enet

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ταξιδιώτης για τη Νέα Γρίπη Α (Η1Ν1)

airport


Συγγραφέας: 
Ανδρούλα Παυλή, MD. FRACGP DTM (RCPS, Glasgow)
Από τον Απρίλιο 2009 εξελίσσεται επιδημία από νέο ιό γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για νόσο του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στο νέο ιό Α(Η1Ν1) της γρίπης. Εμφανίστηκε αρχικά στο Μεξικό, στη συνέχεια επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και ακολούθησε η Ευρώπη, με περισσότερα κρούσματα στην Αγγλία και την Ισπανία. Με την ταχεία και μεγάλη μετακίνηση ταξιδιωτών με τα αεροπορικά ταξίδια ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, με μετέπειτα εμφάνιση κρουσμάτων παγκοσμίως.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό έως την εκδήλωση συμπτωμάτων είναι 1-7 ημέρες. Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι όμοια με της εποχικής γρίπης: αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος) με μυαλγία, κεφαλαλγία, ενώ μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός;
Οι άνθρωποι μολύνονται από το νέο ιό Α(Η1Ν1) με τον ίδιο τρόπο όπως στην εποχική γρίπη. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια που παράγονται από έναν ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός πιθανόν να μεταδοθεί και έμμεσα, αν τα χέρια μας έρθουν σε επαφή με επιφάνειες άμεσα και πρόσφατα μολυσμένες (πχ χερούλια τουαλέτας, πόμολα πόρτας) και ακουμπήσουν στη συνέχεια τη μύτη ή το στόμα.

Τι εννοούμε με τον όρο «πανδημία γρίπης»;
Ως πανδημία γρίπης χαρακτηρίζεται μία επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση που προκαλείται από ένα καινούριο ιό της γρίπης. Ο νέος ιός προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, επειδή δεν υπάρχει ανοσία στον ιό στον πληθυσμό αυτό, δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν προστατευτικά αντισώματα από προηγούμενη επαφή τους με τον ιό. Κατά τον εικοστό αιώνα, υπήρξαν τρεις μεγάλες πανδημίες (το 1918, το 1957 και το 1968) και πολλές μικρότερες επιδημίες.

Υπάρχει εμβόλιο για το νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1);
Το εμβόλιο της γρίπης από το νέο ιό Α (Η1Ν1) βρίσκεται  σε στάδιο ανάπτυξης και έχει ανακοινωθεί η διάθεση του στο κοινό το επόμενο φθινόπωρο. Το πανδημικό εμβόλιο είναι ειδικό για την γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) και δεν προστατεύει από την εποχική γρίπη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα άτομα που ανήκουν στις υψηλές ομάδες κινδύνου, όπως οι επαγγελματίες υγείας, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή, νεοπλασίες,  καρδιακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες κ.λ.π), πρέπει να εμβολιάζονται και με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Παρότι ο νέος ιός έχει κάποιες ομοιότητες με την κοινή εποχική γρίπη, δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από το νέο ιό Α(Η1Ν1).  Η σειρά με την οποία είναι καλύτερο να γίνουν τα συνιστώμενα εμβόλια θα ανακοινωθεί κατά το χρόνο διάθεσης των εμβολίων το φθινόπωρο.

Μπορεί να θεραπευτεί η γρίπη από το νέο ιό Α (Η1Ν1) στους ανθρώπους;
Η θεραπεία για τη γρίπη είναι κυρίως αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με αντιπυρετικά φάρμακα, άφθονα υγρά και ανάπαυση. Σε υγιή νέα άτομα με τη συνηθισμένη ήπια εικόνα της γρίπης δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία με αντιικά φάρμακα και η νόσος υποχωρεί μόνη της. Νοσηλεία σε νοσοκομείο και χορήγηση αντιικών φαρμάκων χρειάζονται ασθενείς με βαριά κλινική εικόνα, συνήθως ηλικιωμένοι ή άτομα με σοβαρά προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Μπορεί κάποιος να ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Δεν υπάρχει οδηγία για απαγόρευση ταξιδιού με βάση τα δεδομένα της παρούσας φάσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας. Άτομα υψηλού κινδύνου και ευπαθείς ομάδες ταξιδιωτών, π.χ. έγκυοι, πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους πριν το ταξίδι.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ταξιδιώτης για το προορισμό;
Ο ταξιδιώτης πρέπει να ενημερώνεται για το επίπεδο εξάπλωσης της νόσου στη χώρα προορισμού, και εάν η χώρα επιβάλλει κάποιους περιορισμούς όπως καραντίνα ή απαγόρευση εισόδου στη χώρα π.χ. σε ταξιδιώτες με συμπτώματα γρίπης, ή που έρχονται από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, ή που συνταξίδεψαν πιθανά κρούσματα. Πρέπει την εποχή αυτή οι ταξιδιώτες να αναμένουν κάποιες πιθανές καθυστερήσεις στα ταξίδια τους, όταν στη χώρα προορισμού εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου ταξιδιωτών στα αεροδρόμια.

Τι πρέπει να κάνει ο ταξιδιώτης πριν το ταξίδι;
Ο ταξιδιώτης πρέπει να ενημερώνεται για την εξέλιξη της πανδημίας και να αναζητεί πληροφορίες ανάλογα με τον προορισμό του από διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τα Μέσα Μαζικής  Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο από πηγές αξιόπιστες, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι οργανισμοί Δημόσιας Υγείας των χωρών προορισμού. Προτείνουμε για παράδειγμα την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας ( www.who.int/en ) του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (www.keelpno.gr ), του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ( www.cdc.gov ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων ( www.ecdc.europa.eu ).
Συνιστούμε στους ταξιδιώτες να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα, ώστε να αξιολογείται η κατάσταση υγείας τους και να κρίνεται αν μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνιστούμε στους ταξιδιώτες τα παρακάτω μέτρα για την προστασία από τη μετάδοση της νέας γρίπης, αλλά και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων γενικότερα:
1.Να φροντίσουν για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως: 
Προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή εναλλακτικά καθαρισμός με αλκοολούχο διάλυμα, αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα και δεν υπάρχει νερό και σαπούνι. Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντιλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα. Το χαρτομάντιλο πρέπει να πετιέται αμέσως μετά τη χρήση στα σκουπίδια. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια για την πρόληψη διασποράς των μικροβίων.
2.Αποφυγή επαφής με ασθενείς με  συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Τηρείτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ή προτιμότερα δύο μέτρων, αν αυτό είναι δυνατόν, από άτομο που βήχει επίμονα.
3.Αποφυγή συνθηκών συνωστισμού, ειδικά σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους
4.Αν εκδηλωθούν συμπτώματα γρίπης, να παραμείνετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ή στο σπίτι και να  αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.  Να αναβάλουν το ταξίδι της επιστροφής, μέχρι να γίνουν καλά.Μετά το ταξίδι
Ο ταξιδιώτης πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του για 7 μέρες μετά την επιστροφή του από μια περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση της νέας γρίπης στον πληθυσμό. Αν εμφανίσει πυρετό (>38ºC) και συμπτώματα γρίπης (βήχα, πόνο στο λαιμό, καταρροή, δύσπνοια, μυαλγία, κεφαλαλγία), συνιστάται να αναζητεί ιατρική βοήθεια.  Δε συνιστάται να απομονώνονται ή να κάνουν προληπτικές εξετάσεις ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με πολλά κρούσματα νέας γρίπης, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν συμπτώματα γρίπης.
Πηγή : Healthview

Οι παχύσαρκοι πάσχουν από εγκεφαλική εκφύλιση

fat-man-eating-doughnut

 
Οι παχύσαρκοι έχουν 8% λιγότερο εγκεφαλικό  ιστό  από τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Το συμπέρασμα που προκύπτει από νέα μελέτη  επιβεβαιώνει ότι εμφανίζουν εγκεφαλική εκφύλιση καθώς το μυαλό τους μοιάζει κατά 16 χρόνια πιο γερασμένο σε σχέση με  τον εγκέφαλο ανθρώπων ίδιας ηλικίας, αλλά φυσιολογικού βάρους.
Η ίδια  έρευνα φανερώνει  ότι  τα υπέρβαρα άτομα  έχουν 4% λιγότερο εγκεφαλικό ιστό από τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους  και  ότι ο εγκέφαλός  τους εμφανίζει κι αυτός εγκεφαλική εκφύλιση που αντιστοιχεί σε πρόωρη γήρανση κατά 8 χρόνια.  Τα αποτελέσματα  της μελέτης που πραγματοποιήθηκε  από το τμήμα Νευρολογίας του πανεπιστημίου UCLA  στην Καλιφόρνια  βασίστηκαν  στα  εγκεφαλογραφήματα 94 ατόμων που βρίσκονται  κοντά στην ηλικία των 70  ετών.

Εγκεφαλική εκφύλιση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

«Η απώλεια εγκεφαλικού ιστού αντιπροσωπεύει σοβαρής μορφής εγκεφαλική εκφύλιση  και εγκυμονεί κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που πλήττουν τον εγκέφαλο» επισημαίνει  ο Paul Tompson, καθηγητής  νευρολογίας στο πανεπιστήμιο  UCLA.
Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Aλτσχάιμερ  με την βοήθεια ενός υγιεινού διαιτολογίου και φροντίζοντας να διατηρούμε φυσιολογικό το βάρος μας.  Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζονται  στην διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Human  Brain Mapping.

Επιπτώσεις  υγείας στους παχύσαρκους

Η παχυσαρκία έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία  μεταξύ των οποίων αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2,  υπέρταση και διάφορες μορφές καρκίνου.  Επίσης έχει φανεί ότι μειώνει την στυτική λειτουργία και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι  είναι παχύσαρκοι  σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι υπέρβαροι φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο και η αιτία για αυτή τη μάστιγα παχυσαρκίας είναι  η κακή διατροφή  και  κυρίως η αυξημένη πρόσληψη επεξεργασμένων και έτοιμων τροφών.

Που υστερούν εγκεφαλικά οι παχύσαρκοι

Οι παχύσαρκοι εμφανίζουν απώλεια εγκεφαλικού ιστού στον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό, δηλαδή εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου  που είναι καθοριστικής σημασίας  για τον σχεδιασμό και  τη μνήμη. Επίσης, απώλεια εγκεφαλικού ιστού διαπιστώνεται  στην εξωτερική έλικα του προσαγωγίου (που συμμετέχει στην συγκέντρωση, την εκδήλωση προσοχής και τις εκτελεστικές λειτουργίες), τον ιππόκαμπο (που σχετίζεται με τη μνήμη  μακράς διάρκειας  και τα βασικά γάγγλια  τα οποία έχουν σχέση με την κίνηση. Οι υπέρβαροι άνθρωποι από την άλλη   εμφανίζουν  απώλεια εγκεφαλικού ιστού στα βασικά γάγγλια, τον ακτινωτό στέφανο της έσω κάψας του εγκεφάλου και τον βρεγματικό λοβό.
«Ο εγκέφαλος  των παχύσαρκων ατόμων   έμοιαζε κατά 16 χρόνια πιο γερασμένος σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους ενώ ο εγκέφαλος των υπέρβαρων  έμοιαζε κατά 8 χρόνια πιο γερασμένος» καταλήγει ο  καθηγητής Tompson.

Υπολογισμός της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία  μετράται με τον δείκτη μάζας σώματος  (ΒΜΙ) που υπολογίζεται  ως το πηλίκο του  βάρους (σε κιλά) διαιρεμένο  με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Υπέρβαροι θεωρούνται όσοι έχουν ΒΜΙ πάνω από 25, ενώ παχύσαρκοι   είναι όσοι έχουν ΒΜΙ πάνω από 30.
Πηγή: Live Science

Παχύσαρκοι όσοι έχουν μεγάλα χρέη

obesity-and-cash

 
Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλα χρέη  συσσωρεύουν περιττά κιλά και έχουν  περισσότερες πιθανότητες να είναι γίνουν παχύσαρκοι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε   Γερμανική μελέτη  που διαπίστωσε ότι όσοι είναι τόσο χρεωμένοι ώστε να καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις τους έχουν διπλάσια πιθανότητα να ζυγίζουν περισσότερο από το κανονικό.  Την έρευνα διεξήγαγε η Εva Muenster, καθηγήτρια  στο  Πανεπιστήμιο  της Mainz με τους  συνεργάτες της.

Τα χρέη έχουν δυσμενή επίπτωση στην υγεία

Η  οικονομική κρίση εκτίναξε στα ύψη  τον αριθμό των υπερ-χρεωμένων ατόμων  στις  Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι  7,6%  από τα γερμανικά νοικοκυριά  πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ώστε να συγκαταλέγονται στην  κατηγορία   των υπερ-χρεωμένων ατόμων. «Το κοινωνικό-οικονομικό status   συνδέεται με την υγεία αλλά οι μετρήσεις που γίνονται δεν περιλαμβάνουν τα χρέη σαν  ανεξάρτητο παράγοντα, ο οποίος επιδρά στην υγεία» επισημαίνει η Εva Muenster.   Προκειμένου λοιπόν να μελετήσει την επίδραση των χρεών στον οργανισμό των χρεωμένων ατόμων, η ομάδα των Γερμανών ειδικών  παρακολούθησε 949   βουτηγμένους στα χρέη ανθρώπους και 8.318 άτομα χωρίς χρέη. Οι χρεωμένοι ήταν νεότεροι σε ηλικία και λιγότερο μορφωμένοι, ενώ βρέθηκε να  υποφέρουν περισσότερο από κατάθλιψη και παχυσαρκία. Επίσης,  είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι συστηματικοί καπνιστές.
Αναλύοντας τα  δεδομένα της έρευνας  η Εva Muenster βρήκε ότι η  ύπαρξη χρεών  σχεδόν διπλασιάζει   τον κίνδυνο να είναι κανείς υπέρβαρος, ενώ υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα οι χρεωμένοι  είναι κατά 1.97 φορές πιο συχνά υπέρβαροι και κατά 2.56  φορές πιο συχνά παχύσαρκοι.

Φθηνά σνακ προτιμούν οι  χρεωμένοι

Επιπλέον, οι ψυχολογικοί παράγοντες οδηγούν σε φαύλο κύκλο  τους χρεωμένους,    εντείνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας. «Κι αυτό γιατί συχνά οι χρεωμένοι βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό προσπαθώντας να αποβάλλουν το στρες» λέει η Εva Muenster. Στο πρόβλημα  μπορεί να συμβάλλει και το γεγονός πως  τα υγιεινά τρόφιμα, σαν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά ή τα δημητριακά ολικής άλεσης  είναι πιο ακριβά, οπότε οι χρεωμένοι άνθρωποι καταλήγουν να τρώνε  παχυντικά σνακ που είναι πιο φθηνά.
Πηγή: BMC Public Health

10 λόγοι για τους οποίους δεν χρειαζόμαστε τα γενετικά τροποποιημένα τροφιμα

μεταλλαγμένα, τρόφιμα, γτο, γ.τ.ο., γενετικά τροποποιημένα, γενετική, μηχανική, καλαμπόκι, γεωργία, διατροφή, επιπτώσεις, υγείαΜε τη ραγδαία πρόσφατη αύξηση του κόστους των τροφίμων – η οποία δεν αφορούσε μόνο τους δυτικούς καταναλωτές, αλλά και τους φτωχούς και πεινασμένους στον αναπτυσσόμενο κόσμο - τα γενετικώς τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα άλλη μια φορά προωθούνται ως τρόπος για να θραφεί ο κόσμο. Αυτό είναι δεν είναι παρά ένα τέχνασμα δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. Πέρα από το απλά να μη χρειαζόμαστε περισσότερα Γ.Τ. τρόφιμα, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι επείγουσα ανάγκη να απαγορευθούν εντελώς:

1. Τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν θα λύσουν την επισιτιστική κρίση
Το 2008 Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της παραγωγής αγροκαυσίμων (βιοκαυσίμων) είναι η κύρια αιτία της αύξησης των τιμών των τροφίμων . Ο Γ.Τ. κολοσσός Monsanto έχει πρωτοστατήσει στην άσκηση πιέσεων για τα αγροκαύσιμα (φυτά που καλλιεργούνται για παραγωγή καύσιμων αντί τροφίμων)- ενώ υπερωφελείται από την επισιτιστική κρίση χρησιμοποιώντας την ως ευκαιρία για την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων!
"Η κλιματική κρίση χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση των αγροκαυσίμων, συμβάλλοντας στη δημιουργία της επισιτιστικής κρίσης. Και τώρα η επισιτιστική κρίση χρησιμοποιείται για να αναζωογονηθεί η μοίρα της Γ.Τ. βιομηχανίας." Daniel Howden, Αφρική, ανταποκριτής, εφημερίδα The Indepedent
"Η κυνική πλευρά μου πιστεύει ότι απλά χρησιμοποιούν τη τρέχουσα κρίση στα τρόφιμα και τα καύσιμα ως εφαλτήριο για την προώθηση και επαναφορά των Γ.Τ. καλλιεργειών στη δημόσια κουβέντα.. Αντιλαμβάνομαι γιατί κάνουν κάτι τέτοιο, ωστόσο ο κίνδυνος είναι ότι οι ισχυρισμοί τους σχετικά με το ότι οι Γ.Τ. καλλιέργειες θα λύσουν το πρόβλημα της ξηρασίας ή τη σίτιση του κόσμου, δεν είναι παρά βλακείες. " Καθ. Denis Murphy, επικεφαλής της βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο του Glamorgan, Ουαλία
2. Οι Γ.Τ. καλλιέργειες που δεν αυξάνουν τις δυνατότητες απόδοσης
Παρά τις υποσχέσεις, οι Γ.Τ.Ο. δεν έχουν αυξήσει τη δυνατότητα απόδοσης των εμπορικών καλλιεργειών  Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη Γ.Τ. καλλιεργειών, η Γ.Τ. σόγια, έχει υποστεί μείωση των αποδόσεων .
"Ας το ξεκαθαρίσουμε. Μέχρι τώρα [2008], δεν υπάρχουν στο εμπόριο Γ.Τ. καλλιέργειες που εγγενώς αύξάνουν την απόδοση. Επίσης, δεν υπάρχουν Γ.Τ. καλλιέργειες στην αγορά που είναι σχεδιασμένες ώστε να έιναι ανθεκτικές στηί ξηρασία τη, μείωση της νιτρικής ρύπανσης [λόγω λιπασμάτων] ή την διατήρηση του εδάφους. Δεν υπάρχει ούτε μία." Δρ Doug Gurian-Sherman, πρώην ειδικός βιοτεχνολογίας της Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος για τους Γ.Τ.Ο. της Food and Drugs Administration.

3. Οι Γ.Τ. καλλιέργειες αυξήσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στις ΗΠΑ οι Γ.Τ. καλλιέργειες έχουν προκαλέσει μια γενική μέση αύξηση, και όχι μείωση, στη χρήση φυτοφαρμάκων, σε σύγκριση με συμβατικές καλλιέργειες .
"Η υπόσχεση ήταν ότι θα χρησιμοποιούσατε λιγότερα χημικά και θα υπήρχε μεγαλύτερη απόδοση. Ωστόσο επιτρέψτε μου να σας πω τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. " Bill Christison, πρόεδρος του αμερικανικού Εθνικού Συνασπισμού Οικογενειακών Αγροκτημάτων
4. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να θραφεί ο κόσμος
Μια σημαντική, πρόσφατη έκθεση 400 επιστημόνων-με χορηγό τον ΟΗΕ και τη Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία επικυρώθηκε από 58 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Γ.Τ. καλλιέργειες έχουν λίγα να προσφέρουν στη παγκόσμια γεωργία και τις προκλήσεις της φτώχειας, της πείνας, και την αλλαγή του κλίματος, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
5. Άλλες γεωργικές τεχνολογίες είναι περισσότερο επιτυχημένες
Η μέθοδος της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών εντόμων, και άλλες καινοτόμες μέθοδοι χαμηλών εισροών ή οι βιολογικές μέθοδοι ελέγχου παρασίτων και ενίσχυσης των αποδόσεων, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.  Άλλη τεχνολογίες αναπαραγωγής φυτών, όπως η Marker Assisted Selection (μη Γ.Τ. γενετική χαρτογράφηση), είναι αναμένεται ευρέως να δώσει ώθηση στη παγκόσμια γεωργική παραγωγικότητα πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια από ότι οι Γ.Τ.Ο. .
"Μια αθόρυβη επανάσταση συμβαίνει στην χαρτογράφηση των γονιδίων, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τα φυτά. Αυτό είναι κάτι προετοιμάζεται και θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις στη γεωργία [από ότι οι Γ.Τ.Ο.]. " John Snape Καθηγητής, Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής γενετική, Κέντρο John Innes
6. Τα Γ.Τ. τρόφιμα δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή προς κατανάλωση
Η γενετική τροποποίηση είναι ένας χονδροειδής και ανακριβής ενσωμάτωσης ξένου γενετικού υλικού (π.χ. από ιούς, βακτήρια) σε φυτά, με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα Γ.Τ. τρόφιμα που προκύπτουν έχουν υποστεί ελάχιστα αυστηρές και μη- μακροπρόθεσμες δοκιμές ασφάλειας, καθώς επίσης δοκιμές σε ζωοτροφές έχουν δείξει ανησυχητικά αποτελέσματα για την υγεία.  Μόνο μία μελέτη έχει δημοσιευθεί για τις άμεσες συνέπειες στους ανθρώπους της διατροφής με Γ.Τ. τρόφιμα . Σε αυτήν, διαπιστώθηκαν απρόσμενες συνέπειες για τα βακτήρια του εντέρου, ωστόσο ποτέ δε συνεχίστηκε.
"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο ισχυρή τεχνολογία ο κόσμος έχει γνωρίσει ποτέ, και αυτό είναι που ανέπτυξε γρήγορα με σχεδόν δεν πίστευα καθόλου να τις συνέπειές του." Dr Suzanne Wuerthele, Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) τοξικολόγος
7. λαθραίοι Γ.Τ.Ο. στις ζωοτροφές χωρίς τη συγκατάθεση των καταναλωτών
Κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα που εκτρέφονται με εκατομμύρια τόνους Γ.Τ. ζωοτροφών που εισάγονται στην Ευρώπη χωρίς να φέρουν επισήμανση. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν ζώα τρέφονται με Γ.Τ. φυτά, το Γ.Τ. υλικό μπορεί να εμφανιστεί στα προϊόντα.  Όπως τα Γ.Τ. τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την υγεία των ζώων, η κατανάλωση Γ.Τ.Ο. μέσω αυτού του “λαθραίου” τρόπου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των καταναλωτών.
8. Κανείς δεν παρακολουθεί τις επιπτώσεις των Γ.Τ. τροφίμων στην υγεία
Υποστηρίζεται ότι οι Αμερικανοί εδώ και χρόνια καταναλώνουν Γ.Τ. τρόφιμα χωρίς αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους. Ωστόσο όλα αυτά τα τρόφιμα κυκλοφορούν χωρίς σήμανση στις ΗΠΑ και κανείς δεν έχει παρακολουθήσει τις συνέπειες. Με άλλα νέα τρόφιμα όπως εκείνα των τρανς-λιπαρών οξέων, είχε πάρει δεκαετίες για να συνειδητοποιήσουμε πως είχαν προκαλέσει εκατομμύρια πρόωρους θανάτους .
9. Γ.Τ.Ο. και μη-Γ.Τ.Ο. δεν μπορούν να συνυπάρξουν
Η μόλυνση με Γ.Τ.Ο. των συμβατικών και βιολογικών τροφών αυξάνεται. Μια μη εγκεκριμένη Γ.Τ. ποικιλία ρυζιού που καλλιεργήθηκε για μια μόνο χρονιά στο πλαίσιο πειραμάτων σε πειραματικούς αγρούς βρέθηκε να έχει μολύνει ευρέως την παραγωγή ρυζιού και τα αποθέματα σπόρων στις Η.Π.Α.  Στον Καναδά, η παραγωγή βιολογικής ελαιοκράμβη έχει ουσιαστικά καταστραφεί λόγω της επιμόλυνσης με αντίστοιχες Γ.Τ. ποικιλίες.  Στην Ισπανία, μια μελέτη έδειξε ότι το Γ.Τ. καλαμπόκι "έχει προκαλέσει δραστική μείωση της βιολογικής καλλιέργειας καλαμποκιού κάνοντας πρακτικά αδύνατη τη συνύπαρξη τους" .
Ήρθε η ώρα να διαλέξουμε μια παγκόσμια παραγωγή τροφίμων που είτε θα βασίζεται στους Γ.Τ.Ο. είτε όχι
"Αν σε κάποιους ανθρώπους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν να καλλιεργούν, να πωλούν και να καταναλώνουν Γ.Τ. τρόφιμα, σύντομα κανείς δεν θα μπορεί να έχει την επιλογή σε τρόφιμα, ή σε μια βιόσφαιρα, απαλλαγμένη από Γ.Τ.Ο.. Είναι ένας τρόπος επιλογής, ακριβώς όπως και η εισαγωγή κουνελιών ή ειδών βατράχων στην Αυστραλία: Μόλις αυτό γίνει, δεν μπορεί κατόπιν να αναστραφεί. " Roger Levett, ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη
10. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις εταιρείες
Οι μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα Γ.Τ. τρόφιμα τους, έχουν ένα τρομακτικό ιστορικό τοξικής μόλυνσης και δημόσιας εξαπάτησης  Οι Γ.Τ.Ο. τους είναι ελκυστικοί για το λόγο ότι μέσω των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους επιτρέπεται ο μονοπωλιακός έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Παρενοχλούν και εκφοβίζουν αγρότες μόνο και μόνο για τα "έγκληματα" της φύλαξης πατενταρισμένων σπόρων ή της "κλοπής" πατενταρισμένων γονιδίων- ακόμα και αν αυτά τα γονίδια βρέθηκαν στα χωράφια των γεωργών μέσω τυχαίας μόλυνσης από τον άνεμο και τα έντομα
"Οι αγρότες που έχουν διωχθεί για τους ΓΤΟ για τους ιδιότητα, που δεν είχαν αγοράσει, δεν θέλουν, δεν θα χρησιμοποιεί και δεν μπορεί να πουλήσει." - Tom Wiley, γεωργός, Βόρεια Ντακότα
Πηγή : Biotech watch

Τα νέα όπλα της Γενετικής Μηχανικής

γενετική μηχανική, μεταλλαγμένα, βιοτεχνολογία, γτο, γ.τ.ο.Ένα πρόσφατο άρθρο του Grain.org που ανιχνεύει τις τελευταίες εξελίξεις των τεχνικών της Γενετικής Μηχανικής, υποδεικνύοντας τον τρόπο με το οποίο αυτές ετοιμάζονται να παρουσιαστούν ως εξελιγμένες μορφές Γενετικής Τροποποίησης, χωρίς τα μειονεκτήματα των προγενέστερων..


Τα τελευταία χρόνια, τα βιοτεχνολογικά εργαστήρια και η αντίστοιχη βιομηχανία έχει αναπτύξει δυο νέες τεχνικές – τα τεχνητά μικροχρωμοσώματα και τα τροποποιημένα οργανίδια – οι οποίες, όπως ισχυρίζεται η βιοτεχνολογική βιομηχανία, θα επιτρέψει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ως τώρα με τους γ.τ.ο., ιδιαίτερα την χαμηλή αποδοτικότητα τους και την γενετική επιμόλυνση. Ωστόσο, βασικές αρχές βιολογίας και τα μαθηματικά δείχνουν ότι, αντίθετα από ότι ισχυρίζεται η βιομηχανία, η νέα τεχνολογία δεν θα αποτρέψει την γενετική επιμόλυνση φυτών. Στη πραγματικότητα, με την σύγκλιση αυτών των δυο τεχνολογιών, προβάλει η τρομακτική πιθανότητα ότι η επιμόλυνση θα φτάσει σε ένα νέο επίπεδο τοξικότητας, και θα υφίσταται όχι μόνο εντός οργανισμών του ίδιου είδους αλλά και μεταξύ ειδών διαφορετικών μεταξύ τους όπως μεταξύ φυτών και βακτηρίων ή φυτών και μυκήτων.
Από το ξεκίνημα της η Γενετική Μηχανική αντιμετώπισε δυο μεγάλα εμπόδια. Πρώτον, υπάρχει το ευρέως πια αποδεκτό γεγονός ότι η θεωρία πως κάθε γονίδιο είναι υπεύθυνο για ένα μόνο χαρακτηριστικό του οργανισμού (ένα γονίδιο-ένα γνώρισμα), αν ισχύει καν, θα ισχύει μόνο για λίγα γονίδια. Όσο περισσότερα μαθαίνονται για την λειτουργία των κυττάρων και οργανισμών, τόσο περισσότερο ευέλικτη και πολλαπλή φαίνεται να είναι η σχέση μεταξύ των γονιδίων και των λειτουργιών τους. Δεύτερον, Υπάρχει μια περίπλοκη και δυναμική αυτό-ρυθμιστική ικανότητα των χρωμοσωμάτων και των γονιδιωμάτων, η οποία τα κάνει να αποβάλλουν, διαγράφουν ή να “αποσιωπούν” γενετικό υλικό το οποίο δεν είναι κομμάτι της κανονικής δομής τους. Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν ευρέως στην φύση, και πολύ συχνά, το ίδιο το γενετικό υλικό ενεργοποιεί μηχανισμούς που τις “διορθώνουν” ή διαγράφουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα μορφής και λειτουργίας από πλευράς οργανισμών.
Τρεις σημαντικά πρακτικά αποτελέσματα προκύπτουν από αυτό: πολλαπλές και απρόβλεπτες παρενέργειες λόγω της γενετικής τροποποίησης, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχημένης και σταθερής “έκφρασης” των γενετικά τροποποιημένων χαρακτηριστικών και μια σημαντική δυσκολία απόδοσης χαρακτηριστικών, μέσω γενετικής τροποποίησης, τα οποία εμπλέκουν πολλά γονίδια ταυτόχρονα. Η βιοτεχνολογική βιομηχανία επιλήφθηκε του πρώτου προβλήματος με το να μη απελευθερώνει γενετικά τροποποιημένους (γ.τ.) οργανισμούς με εμφανώς βλαβερές παρενέργειες και με το να τις αρνείται όταν αυτές συνέβαιναν στο εργαστήριο ή στο χωράφι, καθώς και σε ζώα ή ανθρώπους. Η βιομηχανία επιμελώς έχει αποφύγει να αναφέρει πως λιγότερο από το 1% των προσπαθειών της στη γενετική μηχανική παρουσιάζουν κάποια επιτυχία. Είναι απρόθυμοι επίσης να παραδεχτούν πως καμιά από τις αρχικές υποσχέσεις της βιοτεχνολογίας- ότι θα έκανε όλα τα φυτά ικανά να δεσμεύουν άζωτο και να απορροφούν φώσφορο [ΣτΜ: απαραίτητα θρεπτικά συστατικά-λιπάσματα], ότι θα δημιουργούσε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, στα άλατα και τα βαρά μέταλλα, και το ότι θα δημιουργούσε νέα εμβόλια- δεν πραγματοποιήθηκε. Σημαντικός παράγοντας για την εξήγηση των παραπάνω αποτυχιών είναι πως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ή προϊόντα προϋποθέτουν συμπλέγματα γονιδίων. Αντιθέτως, όλα τα μέχρι τώρα βιοτεχνολογικά προϊόντα βασίζονται στη δράση ενός μόνο γονιδίου κάθε φορά (φυτά ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα ή φυτά που παράγουν την τοξίνη Bt είναι δυο καλά παραδείγματα).
Πέρα από το να βλάπτουν την δημόσια εικόνα της βιομηχανίας, αυτές οι αποτυχίες είχαν σοβαρό πρακτικό αντίκτυπο καθώς μειώνουν τις αποδόσεις και περιορίζουν τα δυνητικά της κέρδη. Χωρίς έκπληξη, η βιομηχανία αναζήτησε νέες προσεγγίσεις ώστε να υπερβεί αυτά τα προβλήματα. Οι βιοτεχνολόγοι και η αντίστοιχη βιομηχανία ισχυρίζονται πως πραγματοποίησαν μια σημαντική ανακάλυψη: πως είναι τώρα ικανοί να δημιουργήσουν μικρά τεχνητά χρωμοσώματα τα οποία φέρουν πολλαπλά γονίδια και γίνονται πλήρως λειτουργικά με το που εισέρχονται στο κύτταρο. Λόγω του μεγέθους τους αυτά τα τεχνητά χρωμοσώματα ονομάζονται “μινιχρωμοσώματα”. Υποστηρίζεται πως θα κάνουν δυνατή την μηχανική πολλαπλών χαρακτηριστικών και θα μειώσουν δραματικά τις παρενέργειες καθώς δεν θα διαταράσσουν το καθαυτού γενετικό υλικό των οργανισμών που θα τροποποιούνται.
Μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη έχει επίσης πραγματοποιηθεί, με λιγότερη ωστόσο δημοσιοποίηση: η γενετική τροποποίηση κυτταρικών οργανιδίων, όπως οι χλωροπλάστες και τα μιτοχόνδρια. Καθώς υπάρχουν έως και εκατοντάδες οργανίδια ανά κύτταρο, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει μια πολύ δυνατότερη έκφραση των γ.τ. χαρακτηριστικών. Καθώς τα γ.τ. οργανίδια δεν μεταφέρονται με την γύρη, η βιομηχανία υποστηρίζει πως η γενετική επιμόλυνση μπορεί έτσι να αποφευχθεί.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε. Νεώτερες έρευνες φανερώνουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό πολυπλοκότητας του δικτύου αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικού υλικού, ακέραιων οργανισμών και περιβάλλοντος, εγείροντας ερωτήματα για το πόσο αποδοτικές θα είναι αυτές οι νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, από μια εμπορική οπτική, είναι αλήθεια ότι ακόμη και αν λειτουργήσουν μερικώς, θα ανοίξει για τις επιχειρήσεις ένα νέο μεγάλο πεδίο προϊόντων και πατέντων. Κι αυτό γιατί επεκτείνει το φάσμα των “εφευρέσεων” που μπορούν να πατενταριστούν, πέρα από τα γονίδια και τα χαρακτηριστικά, στα χρωμοσώματα και σε ολοκληρωμένες φυσιολογικές διαδικασίες.
Τι είναι τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα;
Τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα είναι μικρά χρωμοσώματα [ΣτΜ: χρωμόσωματα όνομάζονται τα στοιχεία της πυρηνικής ουσίας των κυττάρων που αποτελούν τον υλικό φορέα της κληρονομικότητας] που δημιουργούνται με την ενσωμάτωση γονιδίων σε ένα μόριο DNA το οποίο αρχικά εμπεριέχει μόνο τα στοιχεία που ρυθμίζουν την αναπαραγωγή-αντιγραφή των χρωμοσωμάτων (τελομερή), αυτά που θέτουν σε εφαρμογή την αναπαραγωγή-αντιγραφή και αυτά που διασφαλίζουν την σωστή διανομή των χρωμοσωμάτων στα νέα κύτταρα (κεντρομερή). Πολλαπλά γονίδια μπορούν να προστεθούν σε αυτές τις δυο βασικές μονάδες και, για να τα καταστήσουν ενεργά, δεν είναι ανάγκη να συμπεριληφθεί το ρυθμιστικό DNA το οποίο αποτελεί πάνω από το 90% των περισσότερων φυσικών χρωμοσωμάτων. Προς το παρόν, τα μεγαλύτερα τεχνητά μινιχρωμοσώματα φέρουν από δώδεκα μέχρι είκοσι γονίδια, ωστόσο θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στον αριθμό γονιδίων που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα τεχνητό χρωμόσωμα. Τεχνητά μινιχρωμοσώματα μπορούν να κατασκευαστούν και να εισαχθούν σε οποιοδήποτε είδος, από ζύμες και βακτήρια, μέχρι ανώτερα φυτά, θηλαστικά και ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες πρόοδοι έχουν γίνει αρχικά στην ανάπτυξη τεχνητών χρωμοσωμάτων για ζώα και ανθρώπους απ’ ότι για άλλα είδη, αλλά πρόσφατα η αντίστοιχη τεχνολογία για φυτά, ζύμες και βακτήρια έχει επίσης αναπτυχθεί.
Μινιχρωμοσώματα υπάρχουν και στη φύση και απαντιούνται ευρέως μεταξύ διάφορων ειδών και φυσικών βασιλείων. Μπορούν να υπάρχουν στο πυρήνα, καθώς και στα οργανίδια των κύτταρων υπεύθυνα για τη φωτοσύνθεση, την επεξεργασία ενέργειας και άλλες βασικές ζωτικές λειτουργίες. Χαρακτηρίζονται από απουσία ρυθμιστικού DNA και μπορούν να υπάρχουν σε υψηλά μεταβλητούς αριθμούς αντιγράφων μέσα στο ίδιο κύτταρο. Ο ρόλος και η λειτουργία των φυσικών χρωμοσωμάτων είναι ελάχιστα κατανοητά, μπορεί ωστόσο να είναι σημαντικά στις διαδικασίες προσαρμογής ενός οργανισμού σε διαφορετικά και μεταβλητά περιβάλλοντα και συνθήκες.
Ένα χαρακτηριστικό των φυσικών και τεχνητών μινιχρωμοσωμάτων που τράβηξε την προσοχή των βιοτεχνολόγων είναι το ότι δείχνουν να είναι πιο “ανεξάρτητα” από το υπόλοιπο γενετικό υλικό, σε σχέση με τα μεγαλύτερα χρωμοσώματα του πυρήνα. Αυτό σημαίνει πως η έκφραση τους δείχνει να επηρεάζεται ή να επηρεάζει ελάχιστα την συμπεριφορά των άλλων χρωμοσωμάτων. Όταν εισάγονται ξένα γονίδια, το γενετικό υλικό των τεχνητών μινιχρωμοσωμάτων δεν “αποσιωπείται” ή “διαγράφεται”, όπως συχνά συμβαίνει με γονίδια που εισέρχονται σε ήδη υπάρχοντα χρωμοσώματα. Αφού εισαχθούν στο κύτταρο, τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα, παραμένουν φυσικώς ανεξάρτητα από άλλα χρωμοσώματα και γενετικό υλικό. Δεν ενσωματώνονται στο ήδη υπάρχων DNA, γι’ αυτό και δεν του προκαλούν μεταλλάξεις. Η βιομηχανία και τα εργαστήρια που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνολογία υποστηρίζουν έτσι πως με τα μινιχρωμοσώματα θα αποφευχθούν οι επιπλοκές της γενετικής τροποποίησης καθώς δεν υπάρχει διατάραξη του γενετικού υλικού.
Τι είναι τα τροποποιημένα οργανίδια;
Τα οργανίδια-ή αλλιώς πλαστίδια- είναι μικρές κατασκευές που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα φυτών και ζώων. Είναι σημεία όπου πραγματοποιούνται βασικές διαδικασίες, όπως η φωτοσύνθεση και η κυτταρική αναπνοή. Περιλαμβάνουν τους χλωροπλάστες, τα ριβοσώματα και τα μιτοχόνδρια. Υπάρχουν πολλά αντίτυπα ανά κύτταρο, το καθένα με το δικό του DNA. Αν ένα ξένο γονίδιο ή ένα τεχνητό χρωμόσωμα εισαχθεί σε κάποιο οργανίδιο, το κύτταρο το πολλαπλασιάζει, παράγοντας νέα κύτταρα με πολλάπλά αντίγραφα του εισαχθέντος γονιδίου. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που μπορούν να προκληθούν, τα φυτικά κύτταρα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον αριθμό αντιγράφων των οργανιδίων τους. Με αυτό τον τρόπο τα γ.τ. οργανίδια έχουν την δυνατότητα να διασφαλίσουν πολλαπλά αντίγραφα από το εισαχθέν DNA, συνεπώς και ένα υψηλό επίπεδο έκφρασης των τροποποιημένων γονιδίων, θεωρητικά πολύ υψηλότερο από αυτό των μινιχρωμοσωμάτων.
Παρόλο που προσπάθειες για την τροποποίηση των οργανιδίων-ιδιαίτερα των χλωροπλαστών- πραγματοποιούνται την τελευταία δεκαετία, αυτή έχει επιτευχθεί μόνο σε μερικά είδη. Γίνεται ακόμη με τον “παλιό” τρόπο, εισάγοντας ξένα γονίδια στο οργανίδιο, γι’ αυτό και αντιμετωπίζει ακόμα τους σοβαρούς περιορισμούς αυτής της μεθόδου τροποποίησης.
Τι μπορεί να γίνει με αυτές τις τεχνολογίες;
Η βιοτεχνολογική βιομηχανία περιμένει με τη χρήση των μινιχρωμοσωμάτων να υπερβεί κάποια από τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντά. Πρώτον, θα καταστεί δυνατό να εισάγουν πολλαπλά γονίδια σε ένα κύτταρο αναμένοντας την επίτευξη, μέσω γενετικής μηχανικής, της έκφρασης πολλαπλών χαρακτηριστικών (ωστόσο μένει ακόμα να αποδειχθεί αν αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί: τα πολλαπλά χαρακτηριστικά είναι επίσης και περίπλοκα, γι’ αυτό η παρουσία πολλαπλών γονιδίων δεν εγγυάται και την έκφραση πολλαπλών χαρακτηριστικών). Τα μινιχρωμοσώματα θα κάνουν δυνατή και τη δημιουργία του “πακέτου γονιδίων”: πολλά από τα τωρινά μονά γονίδια σε γ.τ. ποικιλίες θα μπορούσαν να συσσωρευτούν σε μια ποικιλία, παρέχοντας νέα ευκαιρία για κέρδη. Το “πακέτο γονιδίων” είναι ήδη πραγματοποιήσιμο από εταιρείες όπως η Monsanto και η Syngenta. Ο απαιτούμενος χρόνος και χρήμα ωστόσο το κάνει, προς το παρόν, ελάχιστα επικερδές. Δεύτερον, τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα θα κάνουν την γενετική μηχανική πιο αποδοτική με το να μειώσουν τις επιπλοκές που καθιστούν τους τροποποιημένους οργανισμούς μη εφικτούς. Τρίτον, θα ξεπεράσουν πολλούς φυσικούς μηχανισμούς γενετικού ελέγχου και αυτορύθμισης των οργανισμών οπότε τα τροποποιημένα γονίδια θα αποκτήσουν υψηλότερα και πιο σταθερά επίπεδα έκφρασης.
Αν πιστέψουμε την βιομηχανία, τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα θα κάνουν δυνατή την μηχανική πολλαπλών γονιδίων, κάτι που θα καταστήσει δυνατή τη παραγωγή οποιασδήποτε ουσίας μέσω της γενετικής τροποποίησης. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της γενετικής μηχανικής; Η βιομηχανία παρουσιάζει δυο εκδοχές. Όταν μιλάει έχοντας υπόψη την δημόσια εικόνα της, παρουσιάζει την νέα τεχνική ως μια αποτελεσματική και ασφαλής τεχνολογία η οποία –για ακόμα μια φορά- θα σώσει τον κόσμο από την πείνα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Daphne Preuss, μια κορυφαία επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία τώρα είναι πρόεδρος της εταιρείας Chromatin πραγματοποίησε παρουσιάσεις για το Ίδρυμα Bill Gates και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το πώς αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να σημάνει μια καινούργια αρχή για την γεωργία της Αφρικής. Ωστόσο, όταν συζητούνται οι πιθανές εφαρμογές αυτής της νέας τεχνολογίας οι οποίες μπορούν να πατεντοποιηθούν, η βιοτεχνολογική βιομηχανία προσεγγίζει την γενετική τροποποίηση φυτών για την παραγωγή τροφής σαν δευτερεύων θέμα, ο κυρίως στόχος είναι η παραγωγή φαρμάκων μέσω τροποποιημένων φυτών, το λεγόμενο “Pharming”. Οι εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν γ.τ. φυτά που θα παράγουν φάρμακα, ανθρώπινες και ζωικές πρωτεΐνες, αγροκάυσιμα, καθώς και συγκεκριμένες βιομηχανικές πρώτες ύλες, περιλαμβάνοντας τοξικές ουσίες. Άλλες πιθανές φαρμογές περιλαμβάνουν “την παραγωγή θρεπτικών ουσιών με φαρμακευτική δράση (nutraceuticals), πρόσθετα τροφίμων, υδατάνθρακες, RNA, λιπίδια, καύσιμα, χρωστικές, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες, εμβόλια, αντισώματα, ορμόνες και άλλα σχετικά”.
Η ιδέα της χρήσης φυτών για την παραγωγή φαρμάκων είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την βιομηχανία για δυο λόγους: τα φυτά μπορούν να είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με τα ζώα ή τα βακτήρια, χρησιμοποιώντας λιγότερες εισροές για την επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγής, ενώ είναι πιο εύκολο τα παραγόμενα φάρμακα να χορηγούνται δια στόματος σε ανθρώπους και ζώα. Ωστόσο, άλλοι τύποι οργανισμών δεν έχουν απορριφθεί. Τα βακτήρια παραμένουν ενδιαφέρων στόχος, επειδή είναι πιο εύκολο να τροποποιηθούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα για την παραγωγή ουσιών υψηλής αξίας σε μικρές ποσότητες, συναντούν, παρά ταύτα, νομικά προβλήματα. Άλλοι οργανισμοί που δοκιμάζονται ως προς την τροποποίηση για την παραγωγή φαρμάκων είναι οι προνύμφες εντόμων και τα βρύα.
Η εφαρμογές των μινιχρωμοσωμάτων δεν σταματούν εδώ. Εκτός από το να υπόσχονται υψηλότερες σοδειές, την δέσμευση αζώτου [ΣτΜ: από τα φυτά, ως απαραίτητο συστατικό θρέψης], τη αντίσταση σε άλατα, την ξηρασία, τα βαρέα μέταλλα, τους ιούς, τα έντομα, τις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή- και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμούς- οι εταιρείες επιμένουν ότι οι πατενταρισμένες εφαρμογές τους έχουν την ικανότητα να διαμορφώσουν κατά βούληση την αρχιτεκτονική και φυσιολογία των φυτών, συμπεριλαμβάνοντας την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Σύμφωνα με τη σχετική πατέντα WIPO 2007/030510, μπορεί να επιτευχθεί “η αντίσταση η ανθεκτικότητα σε ξηρασία, ζέστη, ψύχος, παγετό, εκτεταμένη υγρασία, αλατότητα, μηχανικές καταπονήσεις, ακραία οξύτητα, αλκαλικότητα, τοξίνες, υπέρυθρη ακτινοβολία, ιονίζουσες ακτινοβολίες ή το στρες οξείδωσης, η αύξηση παραγωγής σε ποιότητα ή ποσότητα, η βελτίωση ή μεταβολή απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, η βελτίωση ή μεταβολή της μεταβολικής αποδοτικότητας, η βελτίωση ή μεταβολή των θρεπτικών συστατικών, η μεταβολή των φυτικών ιστών προς χρήση ως τρόφιμα, ζωοτροφή, χρήση ως ίνες ή μεταποίηση, η φυσική εμφάνιση, η αρσενική γονιμότητα, η αποξήρανση, η ικανότητα όρθιας στάσης, η γονιμότητα, η ποσότητα και ποιότητα αμύλου, ελαίου, πρωτεϊνών, η σύνθεση αμινοξέων, η παραγωγή τροποποιημένων χημικών, η τροποποίηση φαρμακευτικών ή θρεπτικών-φαρμακευτικών ιδιοτήτων, η τροποποίηση βιοθεραπευτικών ιδιοτήτων, η αύξηση βιομάζας, η τροποποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, η τροποποίηση φυσικής κατάστασης, η τροποποίηση βιοδιάσπασης, η τροποποίησης δέσμευσης CO2, η εμφάνιση δραστηριότητας ως βιολογικοί δείκτες, η τροποποίηση της χωνευτικότητας από ανθρώπους και ζώα, η τροποποίηση, αλλεργικότητας, η τροποποίηση των χαρακτηριστικών ζευγαρώματος, η τροποποίηση της διασποράς γύρης, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η τροποποίηση δέσμευσης αζώτου. Όπως φαίνεται, υπάρχει μια ευρεία γκάμα μεταλλάξεων βιολογικά πιθανών και η βιομηχανία θα ορίσει τις προτεραιότητες της βλέποντας πρώτα ποιες γενετικές τροποποιήσεις είναι πιο κερδοφόρες.
Η γενετική μηχανική οργανιδίων προσφέρει ακόμα μια σειρά πλεονεκτημάτων για τη βιοτεχνολογική βιομηχανία, ιδιαίτερα μέσω της τροποποίησης των χλωρωπλαστών των φυτών. Το σημαντικότερο από αυτά είναι τα κατά πολύ υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας άσχετα ποια ουσία τα παράγει το τροποποιημένο φυτό.
Αν, λόγου χάρη, κάθε κύτταρο έχει δεκάδες χλωροπλάστες και κάθε χλωροπλάστης έχει περίπου 200 αντίγραφα του ξένου DNA, η δυνατότητα παραγωγής της τροποποιημένης ουσίας θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να είναι πολλαπλάσια απ’ ότι με την χρήση των τωρινών τεχνικών. Οι δοκιμές πράγματι έχουν αποδείξει αυτή την “υπερ-έκφραση” των διαγονιδίων.
Μια δεύτερη σημαντική υπόσχεση για την βιομηχανία είναι η σταθερή μετάβαση στην επόμενη γενιά του ξένου DNA. Τα οργανίδια μεταφέρονται μέσω της λεγόμενης μητρικής κληρονομιάς ως ακριβή αντίγραφα. Ένα θηλυκό ζώο θα μεταφέρει ακριβή αντίγραφα σε όλους τους απογόνους του και ένα φυτό σε όλα τα σπόρια που θα παράγει, χωρίς αλλαγές από την μια γενιά στην επόμενη. Η βιομηχανία υποστηρίζει πως αυτό εγγυάται την σταθερότητα των γ.τ. χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά. Υποστηρίζουν επίσης πως, μιας και τα κύτταρα γύρης δεν φέρουν τα γ.τ. οργανίδια, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μεταφερθούν τυχαία σε άλλους οργανισμούς. Με άλλα λόγια, ισχυρίζονται ότι τα γ.τ. οργανίδια θα είναι ένα δυνατό εργαλείο βιοασφάλειας για την πρόληψη της γενετικής επιμόλυνσης.
Μια εμφανώς δυναμική εξέλιξη θα ήταν ο συνδυασμός αυτών των δυο νέων τεχνικών. Οι διαφορετικές ερευνητικές ομάδες που αναπτύσσουν αυτές τις δύο νέες τεχνικές δεν φαίνεται να έχουν πολύ σχέση μεταξύ τους, κάποιες μεγάλες βιοτεχνολογικές εταιρείες ωστόσο δουλεύουν σκληρά για τον συνδυασμό και κοινή χρήση τους, σε φυτά. Η Bayer έχει υπάρξει πολύ ενεργή μέσω της Icon Genetics α.ε. Ισχυρίζονται ήδη πως έχουν μεγάλη επιτυχία στα τροποποιημένα πλαστίδια, και κατέχουν τουλάχιστον μια πατέντα σχετικά με τα μινιχρωμοσώματα. Η Monsanto, η οποία ήταν και η πρώτη εταιρεία που τροποποίησε χλωροπλάστες, έχει χρηματοδοτήσει έρευνα πάνω στα μινιχρωμοσώματα στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι και έχει υπογράψει μια αδειοδοτική συμφωνία με την Chromatin α.ε., ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο νέο πεδίο, για την χρήση της τεχνολογίας μινιχρωμοσωμάτων. Η Syngenta δουλεύει επίσης πάνω στις δυο νέες τεχνολογίες, παρόλο που δείχνει να είναι λιγότερο δραστήρια από τις προηγούμενες δύο.
Τι θα προκύψει απ’ όλα αυτά;
Τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα και τα γ.τ. πλαστίδια εξελίσσονται ταχύτατα, ειδικά για τις φτικές ποικιλίες, και κάποιες από τις εφαρμογές στο πεδίο είναι ήδη διαθέσιμες. Το αντίκτυπο τους, ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπορεί εύκολα να είναι τεράστιο. Η παραγωγή οποιοδήποτε τύπου μορίου και χημικού είναι τώρα προσβάσιμη και υπόσχεται κερδη, κάτι που για πολλές βιοτεχνολογικές εταιρείες παραείναι δελεαστικό για να το παραβλέψουν. Φαίνεται αναπόφευκτο πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα υπάρχουν διάφορες γ.τ. ποικιλίες που θα καλλιεργούνται για την παραγωγή τοξικών ουσιών. Λόγω της πιθανής εφαρμογής τους στα αγροκαύσιμα και τις πρωτογενείς βιομηχανικές ύλες, η καλλιέργεια τέτοιων ουσιαστικά τοξικών ποικιλιών θα καλύπτει μεγάλες εκτάσεις. Επειδή οι βιοτεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία των τροποποιημένων οργανιδίων περιορίζουν την γενετική επιμόλυνση, θα επιχειρήσουν την εισαγωγή των νέων ποικιλιών στο χωράφι χωρίς τις απαραίτητες δοκιμές ή νομοθετικές ρυθμίσεις.
Αυτές οι νέες τεχνολογίες είναι κάθε άλλο παρά ασφαλείς. Μπορεί να αληθεύει πως τα τροποποιημένα πλαστίδια δεν μεταφέρονται διαμέσου της γύρης στο 99% των περιπτώσεων, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο αριθμό των κόκκων γύρης που κάθε φυτό μπορεί να παράγει, το υπόλοιπο 1% μπορεί να δημιουργήσει ευρεία επιμόλυνση. Τα τοξικά γονίδια θα διασπείρονται με αργότερους ρυθμούς από τα τωρινά γ.τ. γονίδια, δεν θα παύουν παρ’ όλα αυτά να διασπείρονται.
Υπάρχει ακόμα μια οδός γενετικής επιμόλυνσης με τεχνητά χρωμοσώματα. Η ευρεία μεταφορά μέσω βακτηρίων. Τα βακτήρια είναι ικανά να δέχονται DNA από άλλα βακτήρια και να το μεταφέρουν κατόπιν σε άλλα βακτήρια, μικρο-οργανισμούς και φυτά. Το παθογόνο Agrobacterium tumefaciens χρησιμοποιείται στην γενετική μηχανική καθώς είναι ιδιαίτερα ικανό στο να μεταφέρει DNA, αλλά και όλα τα άλλα βακτήρια μπορούν να κάνουν το ίδιο. Τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα μοιράζονται τα ίδια σημαντικά χαρακτηριστικά με το βακτηριδιακό DNA, και πρέπει να αναμένεται πως τα βακτήρια θα είναι ικανά να ενσωματώσουν κάποια από τα γ.τ. γονίδια και να το μεταφέρουν σε άλλα βακτήρια, μικρο-οργανισμούς και φυτά. Έτσι, τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα μπορούν να παράγουν νέες μορφές επιμόλυνσης μεταξύ ειδών και, το πιο ανησυχητικό, μεταξύ φυσικών βασιλείων.
Η βιομηχανία γνωρίζει και άλλους πιθανούς κινδύνους. Η Icon Genetics της Bayer, επισημαίνει σε μια από τις πατενταρισμένες εφαρμογές της πως οι διαγονιδιακοί χλωροπλάστες όχι μόνο θα οδηγήσουν στη παραγωγή διάφορων φαρμάκων και χημικών, αλλά και πως η υπερπαραγωγή αυτών των ουσιών μπορεί να αποβεί πολύ τοξική για τα φυτά, ώστε να διακυβεύεται η ανάπτυξη και επιβίωση τους. Αντί να διακρίνουν σε αυτό το γεγονός έναν καλό λόγο να μην αναπτύξουν αυτή την τεχνολογία, η Icon Genetics το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για την πρωόθηση διάφορων μορφών της τεχνολογίας εξολοθρευτής [ΣτΜ: τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο ενός φυτού, όπως το αν θα αναπτυχθεί, αν θα παράγει καρπό κτλ]. Αναπτύσσουν έτσι φυτά με γονίδια που θα ελέγχουν την έκφραση άλλων γονιδίων σχεδόν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει με την εξωτερική εφαρμογή ποικίλων ουσιών όπως DNA, RNA, λακτόζης, τετρακυκλινών, αραβινόζης, αιθανόλης, στεροειδών, ιόντων χαλκού κ.α. Αν γίνει αποδεκτή μια τέτοια τεχνολογία τίποτα δεν θα εμποδίσει την βιομηχανία να τη χρησιμοποιήσει για την παραγωγή σπόρων με τεχνολογία-εξολοθρευτή.
Δεν πρέπει να παραβλέπεται επίσης πως και οι δυο νέες τεχνολογίες θα διευρύνουν το φάσμα των “εφευρέσεων” που μπορούν να πατενταριστούν. Το πατεντάρισμα γονιδίων θα επεκταθεί και στο πατεντάρισμα χρωμοσωμάτων, οργανιδίων και ολόκληρων φυσιολογικών διεργασιών. Έχοντας υπόψη τις ευρείς εν δυνάμει εφαρμογές των μινιχρωμοσωμάτων και των τροποποιημένων πλαστιδίων, οι πατέντες και η διεκδίκηση θα πολλαπλασιαστούν ραγδαία και επιθετικά. Σε σχετικές ιστοσελίδες του εργαστηρίου το Δρ. H. Daniell στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα δηλώνεται ότι “η τεχνολογία γενετικής μηχανικής χλωρωπλαστών του Δρ Daniell προστατεύεται από περισσότερες από 90 αμερικάνικες και διεθνείς πατέντες. Η βιομηχανία δεν υστερεί σε αυτό. Σε μια λίστα με πατέντες που δημοσιεύτηκε στο MolecularFarming.com, τα δυο τρίτα αυτών που σχετίζονται με το “pharming” βρίσκονται στα χέρια μεγάλων βιοτεχνολογικών εταιρειών.
Απαιτείται επειγόντως η παρακολούθηση αυτών των νέων εξελίξεων και η ενδυνάμωση της κοινωνικής αντίστασης σε αυτήν και κάθε άλλη μορφή γενετικής τροποποίησης. Μακράν από το να λύνουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα η γενετική μηχανική, τα τεχνητά μινιχρωμοσώματα και τα τροποποιημένα οργανίδια δημιουργούν νέους κινδύνους, επιτείνουν τον βιομηχανικό συγκεντρωτισμό και εταιρειακό έλεγχο, και ανοίγουν τον δρόμο για σοβαρά και πιθανώς μη διορθώσιμα πλήγματα σε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη

(Grain.org -Ιανουάριος 2009)

Μακάβρια ερωτήματα

Ποιες πιθανότητες υπάρχουν να πεθάνετε του χρόνου; Κάποια ασθένεια ή ένα δυστύχημα είναι η πιο πιθανή αιτία; Είναι η αιτία θανάτου κάτι που μπορεί κανείς να ελέγξει σε ένα βαθμό; Μακάβρια ερωτήματα, αλλά τελικά επιστημονικά.
Ένας νέος δικτυακός τόπος (www.DeathRiskRankings.com) φιλοδοξεί να δώσει μια…γεύση στους περίεργους, αν και οι δυσοίωνες προβλέψεις αφορούν βασικά ομάδες ανθρώπων με βάση κάποια χαρακτηριστικά, παρά επιμέρους άτομα.
Σε τελική ανάλυση, το τέλος καθενός καθορίζεται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το στιλ ζωής και τα πάσης φύσης απρόοπτα. Παρόλα αυτά, επειδή όλοι μας ανήκουμε σε ομάδες του πληθυσμού (π.χ. άνδρες, ευρωπαίοι, λευκοί κλπ.), υποκείμεθα σε κάποιους στατιστικές πιθανότητες όσον αφορά ακόμα και τον θάνατο.
Το νέο site αναπτύχθηκε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Κάρνετζι Μέλον με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φίσμπεκ και επιτρέπει στους χρήστες να ανατρέξουν σε μια ποικιλία στατιστικών και άλλων στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μπορούν έτσι να συγκρίνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας που αντιμετωπίζει κάποιος, ανάλογα με το φύλο του, την ηλικία του, τη γεωγραφική περιοχή του, την πιθανή αιτία θανάτου κλπ.
Το site δεν δίνει μόνο την πιθανότητα να πεθάνει κανείς του χρόνου, αλλά επίσης αξιολογεί και ιεραρχεί τις πιθανότερες αιτίες θανάτου και επιτρέπει γρήγορες συγκρίσεις, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Science Daily και Live Science.
Για παράδειγμα, μια Βρετανίδα έχει 33% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο του στήθους, αλλά μια Αμερικανίδα 29% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων ή του λάρυγγα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά τη γέννηση του παιδιού ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κάθε χρόνο με εκθετικό ρυθμό. Εξάλλου, για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού και σε όλες τις χώρες, οι άνδρες έχουν πολύ υψηλότερο ετήσιο ρίσκο θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες.
Για τους 20χρονους, το ρίσκο αυτό είναι δυόμιση με τρεις φορές μεγαλύτερο, καθώς οι άνδρες είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε δυστυχήματα, ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες, ενώ έχουν παράλληλα σαφώς υψηλότερο ρίσκο να πεθάνουν από καρδιά, σε σχέση με τις γυναίκες (μετά τα 50 χρόνια τους οι άνδρες έχουν δυόμιση φορές παραπάνω κίνδυνο να πεθάνουν από αυτή την αιτία).
Από την άλλη, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τους άνδρες, να πεθάνουν από καρκίνο στις δεκαετίες των 30 και 40 τους. Οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλότερο ρίσκο θανάτου από καρκίνο του προστάτη και του στήθους σε σχέση με τους Αμερικανούς, αλλά οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Ο θάνατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι πολύ μεγαλύτερος στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ ο κίνδυνος θανάτου ενός 60χρονου λόγω διαβήτη είναι τριπλάσιος στις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.
Πηγή : Enet

«Νεαροί» οι σύγχρονοι λευκοί Ευρωπαίοι

Οι λευκοί Ευρωπαίοι ίσως τελικά να είναι πολύ «φρέσκοι» στην εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το παρελθόν τους να μην ξεπερνά τα 5.500 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που υποστηρίζει ότι οι πρώτοι άνθρωποι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τη Βρετανία, είχαν σκούρο δέρμα και μόνο σχετικά πρόσφατα…άσπρισαν.
Οι νέες εκτιμήσεις έγιναν από τον Γιόχαν Μόχαν του Ινστιτούτου Φυσικής του φινλανδικού πανεπιστημίου του Όσλο και τον βιοφυσικό Ρίτσαρντ Σέτλοου του Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέιβεν των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, μόνο όταν οι άνθρωποι της Ευρώπης εγκατέλειψαν τη ζωή του συλλέκτη-κυνηγού και μεταστράφηκαν στη γεωργία, πριν περίπου 5.500 χρόνια, τότε άρχισε ουσιαστικά το δέρμα τους να γίνεται πιο λευκό.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στο ότι τα τρόφιμα που παράγονται μέσω των αγροτικών καλλιεργειών, υστερούν σε βιταμίνη D. Η έλλειψη της συγκεκριμένης ουσίας θεωρείται επικίνδυνη, επειδή συνδέεται με τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη, την αρθρίτιδα και το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι άνθρωποι μπορούν να αναπληρώσουν την έλλειψη αυτού του ζωτικού συστατικού παράγοντας οι ίδιοι βιταμίνη D στο δέρμα τους, όταν εκτεθούν στον ήλιο, όμως –κι εδώ υπεισέρχεται ο παράγων του εξελικτικού πλεονεκτήματος που ευνοείται από την εξέλιξη- το λευκό δέρμα είναι πιο αποτελεσματικό από το σκούρο δέρμα στην παραγωγή της βιταμίνης D.
Ειδικά σε μέρη με μικρή ηλιοφάνεια, όπως η βόρεια Ευρώπη, η ικανότητα παραγωγής αυξημένης βιταμίνης D μέσω του λευκότερου δέρματος ευνοήθηκε, επειδή προσέφερε αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης σε όσους σταδιακά γίνονταν πιο λευκοί.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι στη Βρετανία μέσα σε 300 μόνο χρόνια (μεταξύ 5.500 – 5.200 χρόνια πριν) οι άνθρωποι σταμάτησαν να τρώνε κυρίως ψάρια και στράφηκαν στις γεωργικές καλλιέργειες και εκτιμάται στο ίδιο διάστημα το δέρμα τους έγινε αισθητά πιο ανοιχτόχρωμο.
Πηγή : Enet

Ρεκόρ Γκίνες για...μαμούθ

Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες καταχωρούνται οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μ., από μαστόδοντα 3 εκατομμυρίων ετών, που ανασκάφθηκε το 2007 από ομάδα του Α.Π.Θ., με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά. Το νέο ρεκόρ ανατρέπει το προηγούμενο μήκους 4.39 μέτρα που έχει καταγραφεί το 1997, στην ίδια περιοχή, από την ανασκαφική ομάδα του Α.Π.Θ.
Το Βραβείο Γκίνες θα δοθεί κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 13.00, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Δ.Δ. Μηλιάς, του Δήμου Ηρακλεωτών, του νομού Γρεβενών.
Το ρεκόρ Γκίνες αποδίδεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς όπου φυλάσσονται τα ευρήματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στις παλαιοντολογικές ανασκαφές που είχαν αποτέλεσμα την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωμάτων, τα μέλη της ομάδας του Α.Π.Θ. και η Αν. Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο και το Νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη.
Να σημειωθεί ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών επιχορηγεί τις δαπάνες των ανασκαφών. Σημαντική είναι και η συνδρομή του Δήμου Ηρακλεωτών, στον οποίο ανήκει διοικητικά το Δ.Δ. της Μηλιάς.
Σύμφωνα με την Αν. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά «το επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος επιβάλλουν την άμεση δημιουργία ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει τα μοναδικά αυτά ευρήματα, σύμφωνα και με την τελευταία σημαντική καταγραφή τους στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες».
Σύντομο ιστορικό της ανασκαφής.
Η συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών άρχισε το 1990 από το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ.
Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια της πόλης των Γρεβενών, με την αποκάλυψη τμήματος σκελετού του γιγαντιαίου ελέφαντα Elephas antiquus 200.000 ετών, η ομάδα με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά, συνέχισε τις έρευνες στη Μηλιά, 15 χλμ. βορειοανατολικά των Γρεβενών.
Οι πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν αναφέρονταν, από το 1986, σε απολιθώματα που βρήκε ο κάτοικος της περιοχής Θανάσης Δεληβός στη Μηλιά. Το 1997, το μέλος της ομάδας Βασίλης Μακρίδης εντόπισε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων ενός γιγαντιαίου, γένους αρσενικού, μαστόδοντα Mammut borsoni (Hays 1834), βάρους πάνω από 6 τόννους και ύψους περίπου 3,5 μέτρα. Το μήκος του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα είναι 4.39 μέτρα.
Οι χαυλιόδοντες, μαζί πλήθος απολιθωμάτων μαστοδόντων και άλλων ζώων (ρινόκερων, ιππαρίων, μαχαιροδόντων, ταπίρων κ.λπ.), στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πάνω από 8.000 επισκέπτες.
Το 2007, μέσα στο αμμορυχείο των αδελφών Πασαγιάννη, στην ίδια περιοχή της Μηλιάς, ανακαλύφθηκε δεύτερο ζευγάρι χαυλιοδόντων του ίδιου είδους του μαστόδοντα των 3 εκατομ. ετών με μεγαλύτερο ακόμα μήκος: 5,02 μέτρα!
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ανασκαφών του ΑΠΘ με επικεφαλής την Ε. Τσουκαλά, σε συνεργασία με τον Ολλανδό Dick Mol συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.
Πηγή : Enet

Αποκατάσταση μετά το καλοκαίρι

after-summer-hols

Το πρόσωπό μας μετά την έκθεση στον ήλιο και την επαφή με το αλάτι της θάλασσας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά με αποτέλεσμα να έχει χάσει την φρεσκάδα και την ελαστικότητά του. Πιθανότατα να έχουν δημιουργηθεί κάποιες αντιαισθητικές πανάδες και δυσχρωμίες, που είναι αποτέλεσμα κυρίως της έκθεσης μας στον ήλιο. Μία δραστική λύση είναι η εφαρμογή της μεσοθεραπείας τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα για άμεση ενυδάτωση, καθώς και η εφαρμογή με υαλουρονικό οξύ. Με την μέθοδο της μεσοθεραπείας γίνονται μικρά τσιμπήματα με πολυβιταμινούχα σκευάσματα στην περιοχή που επιθυμείτε και χρειάζονται περίπου 5-6 συνεδρίες. Το υαλουρονικό οξύ, αποτελεί ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως για να ενισχυθεί το δέρμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ως ενέσιμο εμφύτευμα βελτιώνει τις ρυτίδες γήρανσης -«γεμίζοντας τες»-, αυξάνει τον όγκο των χειλιών ενώ χρησιμοποιείται και στην μεσοθεραπεία προσώπου, προσφέροντας όγκο, σφριγηλότητα και ενυδάτωση στο δέρμα.
Μία από τις νέες θεραπείες τελευταίας τεχνολογίας είναι το «Harmony Laser 360», που προσφέρει ολική ανανέωση στο πρόσωπο μέσα σε 2-3 συνεδρίες, απλά, γρήγορα και μη επεμβατικά. Διαθέτει τρεις διαφορετικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν και να συνδυαστούν μεταξύ τους προσφέροντας μια βελτιωμένη συνολική εικόνα.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος προσφέρει:

Ανάπλαση δέρματος (resurfacing) με το Erbium Pixel laser

Η τεχνολογία Pixel στηρίζεται στην αρχή των μικρο-θερμικών ζωνών θεραπείας. Ο παλμός laser δημιουργεί μικρές επεμβατικές ζώνες αφαιρώντας την επιδερμίδα και την άνω δερμίδα. Με αυτό τον τρόπο διεγείρονται φυσικοί μηχανισμοί επούλωσης που βοηθούν στη δημιουργία νέου και υγιούς ιστού.
Έτσι η τεχνολογία Pixel βελτιώνει την υφή του δέρματος, δίνει τόνο στον ιστό, μειώνει τις ρυτίδες και εξαλείφει τα καφέ σημάδια, που έχουν δημιουργηθεί στο πρόσωπο μετά την ηλιοθεραπεία.

Φωτοανάπλαση με την τεχνολογία παλμικού φωτός AFT

Το δέρμα μας αντανακλά βλάβες λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της καθημερινής καταπόνησης, που αυξάνεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούμε τρόπους μέσω της αισθητικής ιατρικής για πιο νέα και λαμπερή εμφάνιση. Η ενέργεια του παλμικού φωτός και της τεχνολογίας AFT, απορροφάται επιλεκτικά από το στόχο της θεραπείας χωρίς να επηρεάζεται ο παρακείμενος υγιής ιστός. Θερμαίνοντας επιλεκτικά επιτυγχάνεται η συρρίκνωση των αγγείων, ενώ στην περίπτωση των καφέ στιγμάτων η ενέργεια απορροφάτε από το στόχο της χρωστικής της μελανίνης. Με την καταστροφή των παραπάνω στόχων, ο οργανισμός διεγείρει τη διαδικασία επούλωσης και απορρόφησης των κατεστραμμένων στοιχείων. Έτσι με τη βοήθεια της τεχνολογίας του παλμικού φωτός AFT η φωτοανάπλαση συντελεί στην αφαίρεση των γεροντικών κηλίδων (μελαχρωματικές βλάβες) καθώς και των αγγειακών βλαβών.

Ανανέωση & σύσφιξη δέρματος με ραδιοσυχνότητες (Accent Laser)

Οι ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιούνται στην αισθητική ιατρική για να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και την εναπόθεση λίπους σε διάφορες περιοχές, τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Η θερμότητα που μεταφέρεται κάτω από το δέρμα βοηθάει την αύξηση της κυκλοφορίας του, ενώ με τη βοήθεια της ελεγχόμενης αυτής θερμότητας προκαλείται συρρίκνωση στα λιποκύτταρα.
Επίσης με τις ραδιοσυχνότητες διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα σε διάστημα 2-3 μηνών το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό, σφριγηλό και λείο. Το σύστημα του Accent Laser διαθέτει το πλεονέκτημα να παράγει δύο ειδών ραδιοσυχνότητες μονοπολικές και διπολικές. Οι διπολικές ραδιοσυχνότητες με την ειδική κεφαλή εφαρμόζονται για να θερμάνουν τους ιστούς του προσώπου πιο επιφανειακά (π.χ. γύρω από τα μάτια, στην περιοχή του λαιμού). Ενώ με την μονοπολική ραδιοσυχνότητα η θερμότητα μεταφέρεται μέσα από την ειδική κεφαλή πιο βαθειά, σε περιοχές όπως είναι τα μάγουλα. Ο γιατρός παρατηρώντας τις ανάγκες της επιδερμίδας που έχει η κάθε γυναίκα αποφασίζει αν θα χρησιμοποιήσει την μονοπολική ή την διπολική ραδιοσυχνότητα για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι περιοχές του προσώπου που μπορεί να εφαρμοστεί το Accent είναι γύρω από τα μάτια, για να απαλύνει και να λειάνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες που βρίσκονται στο «πόδι της χήνας», καθώς και το πρήξιμο που εμφανίζεται μερικές φορές στο κάτω βλέφαρο. Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί στα μάγουλα με σκοπό να βελτιώσει τόσο την εμφάνιση του δέρματος, όσο και να προκαλέσει σύσφιξη στην περιοχή, προσφέροντας στο πρόσωπο μια πιο φρέσκια όψη.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί το Accent με πολύ καλά αποτελέσματα είναι στο προγούλι.
Χάρη στον ειδικό μηχανισμό ψύξης που διαθέτουν οι τελευταίας τεχνολογίας κεφαλές που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία με το Accent Laser, η ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Μετά την εφαρμογή το δέρμα εμφανίζει μια ελαφριά ερυθρότητα που υποχωρεί σταδιακά μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Η θεραπεία διαρκεί 10-20 λεπτά, μπορεί να επαναληφθεί μετά από δύο εβδομάδες και συνολικά χρειάζονται συνήθως 5-8 συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την ανταπόκριση που έχει κάθε επιδερμίδα.
Η διαδικασία της θεραπείας είναι απολύτως άνετη, γρήγορη, εντελώς ανώδυνη και μπορείτε μετά την εφαρμογή να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Harmony Laser με το Erbium Pixel laser - Ανανέωση προσώπου (resurfacing)

Το Pixel μπορεί να αποκαταστήσει τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδείξεις γήρανσης, να λειάνει λεπτές γραμμές (πχ «πόδι της χήνας», ρυτίδες «του καπνιστή» στο άνω χείλος), να βελτιώσει σημαντικά τις ουλές από ακμή ή τραυματισμούς, αλλά και να δώσει στο κουρασμένο πρόσωπο μια πιο νεανική και σφριγηλή όψη. Η μέθοδος βασίζεται στην επιλεκτική καταστροφή του στόχου με μικρο-ακτίνες που εισχωρούν τμηματικά στην επιδερμίδα, αφήνοντας ανέπαφα τα σημεία, όπου οι ιστοί είναι υγιείς και επιταχύνοντας ως εκ τούτου τη διαδικασία της επούλωσης. H δράση του pixel βασίζεται στην εξάχνωση των ιστών που έχουν υποστεί ζημιά και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Το laser "χαρτογραφεί" την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν την ένδειξη προβλήματος, όπως πχ ουλές, χαλάρωση, ή λεπτές γραμμές. Με τη διατήρηση του περιβάλλοντος ιστού ανέπαφου, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, καθώς ο οργανισμός απομακρύνει δια της λεμφικής οδού μόνο τα σωματίδια που "χτυπά" η ακτίνα του Pixel και η όψη του δέρματος αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα, αφού ο τραυματισμός είναι τμηματικός και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Σύσφιξη προσώπου με παλμικό υπέρυθρο φως - Near Infrared

Η τεχνολογία του παλμικού υπέρυθρου φωτός προσφέρει σύσφιξη στο χαλαρό δέρμα ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία όπως είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια, η κοιλιά. Το παλμικό υπέρυθρο φως διεισδύει και θεραπεύει τις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος αφήνοντας ανέπαφη την επιδερμίδα. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της χαμηλής απορρόφησης από το υγρό στοιχείο του δέρματος διεγείροντας μηχανισμούς για τη βελτίωση της δομής του κολλαγόνου και της ελαστίνης που εγγυώνται μια σφριγηλή και νεανική εμφάνιση. Έτσι το παλμικό φως συσφίγγει, τονώνει και βελτιώνει την υφή του δέρματος, καθώς και την συνολική εικόνα του προσώπου.      
Οι θεραπείες αυτές παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα αφού είναι ασφαλείς, δεν είναι επώδυνες και δεν χρειάζεται χρόνος αποθεραπείας και αποχή από την εργασία μετά την εφαρμογή τους.

Αποτρίχωση με laser

Αν σας ενοχλεί η αντιαισθητική τριχοφυΐα τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα και σας έχει κουράσει η αποτρίχωση με το ξυράφι ή με άλλες μεθόδους όχι και τόσο αποτελεσματικές, τότε η αποτρίχωση με laser θα σας λύσει τα χέρια. Αφού βεβαιωθείτε ότι τα ίχνη από την έκθεσή σας στον ήλιο έχουν εξαφανιστεί, τότε είστε έτοιμες να υποβληθείτε σε αποτρίχωση με laser, έτσι ώστε να επιτύχετε ένα πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Τα laser τελευταίας τεχνολογίας όπως είναι το Apogee 5500 διαθέτουν ένα εξελιγμένο σύστημα αποτρίχωσης χρησιμοποιώντας ακτίνες laser για την απομάκρυνση της τρίχας προσφέροντας ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι και μόνιμα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματος.  Πιο συνηθισμένες περιοχές θεωρούνται τα πόδια, οι μασχάλες, το άνω χείλος, το πηγούνι και η γραμμή του μπικίνι. Στην θεραπεία παίζει ρόλο ο τύπος δέρματος. Συνήθως είναι πιο αποτελεσματική σε άτομα με καστανά ή μαύρα μαλλιά, με σχετικά ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Παρόλα αυτά μπορεί να εφαρμοστεί και σε πιο μελαχρινούς τύπους δέρματος. Η μέθοδος του Apogee εξασφαλίζει αρκετά πλεονεκτήματα όπως τη μικρότερη αίσθηση ενόχλησης σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο laser ή άλλη μέθοδο αποτρίχωσης, τα πλέον μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθώς και το μικρότερο αριθμό εφαρμογών. Ακόμα για την προστασία (ψύξη) της επιδερμίδας χρησιμοποιεί κρύο ατμοσφαιρικό αέρα. Το Apogee 5500 αποτελεί ένα ταχύτατο laser αποτρίχωσης. Αναφορικά με τον αριθμό των εφαρμογών και το μεταξύ τους διάστημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: την περιοχή εφαρμογής, το πάχος, το χρώμα της τρίχας, το στάδιο ανάπτυξής της και το χρώμα του δέρματος.

Τοπικό πάχος - κυτταρίτιδα

Αν κατά τη διάρκεια των διακοπών υποκύψατε σε διάφορους καλοκαιρινούς πειρασμούς και επιστρέψατε με περιττά «παχάκια», τότε τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να δοκιμάσετε τη μέθοδο Endermologie. Πρόκειται για μια μη επεμβατική και ανώδυνη θεραπεία με την οποία γίνεται λεμφικό μασάζ στην περιοχή που υπάρχει τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα, ιδανική για περιπτώσεις χαλάρωσης. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κάποια επέμβαση (λιποαναρρόφηση - λιπογλυπτική) που μπορεί να επιλέξετε να κάνετε. Για να φανεί το αποτέλεσμα θα χρειαστούν 10-15 επαναλήψεις περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την περιοχή στην οποία εμφανίζεται, οι οποίες καλό θα ήταν να επαναλαμβάνονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Κάθε θεραπεία διαρκεί 35 λεπτά περίπου, κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας φοράτε ένα ειδικό κορμάκι -LPG bodywear- το οποίο διευκολύνει την κίνηση των κυλίνδρων στο σώμα και προστατεύει την υγιεινή του. Η εφαρμογή του Endermologie είναι χαλαρωτική και παρέχει μια αίσθηση ευεξίας, ενώ δεν απαιτεί καμία ιατρική πράξη ή χρήση χημικών ουσιών. Απλά ενεργοποιεί και ανανεώνει κάποιες από τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού και του δέρματος.
Μετά το τέλος της θεραπείας και αφού έχει βελτιωθεί η όψη και η υφή του δέρματος καλό θα ήταν για να διατηρήσετε το αποτέλεσμα να γίνονται 1-2 εφαρμογές το τρίμηνο. Τέλος χρειάζεται να γνωρίζουμε πως η απόκτηση ενός αδύνατου και καλλίγραμμου σώματος με πιο απαλό και σφιχτό δέρμα, χρειάζεται υγιεινή διατροφή καθώς και άφθονη κατανάλωση νερού.
Επίσης υπάρχει η μέθοδος της μεσοθεραπείας που ενδείκνυται συνήθως για μικρές περιοχές τοπικού πάχους όπου γίνονται μικρές ενέσεις. Με την μέθοδο αυτή γίνονται μικρά τσιμπήματα με πολυβιταμινούχα σκευάσματα στην περιοχή του τοπικού πάχους και χρειάζονται περίπου 5-6 συνεδρίες. Και οι δύο αυτές θεραπείες για την κυτταρίτιδα μπορούν να εφαρμοστούν είτε μεμονωμένα, είτε να συνδυαστούν μεταξύ τους.
Απόστολος Γαϊτάνης

Τέλος εποχής των συμβατικών λαμπτήρων 100 watt στην Ε.Ε.

Από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου 2009 τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση διάθεσης των διαφανών συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης των 100 watt, καθώς και οποιωνδήποτε ημιδιαφανών (γαλακτερών-ματ) λαμπτήρων, από τα καταστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα καταστήματα θα μπορούν να ξεπουλήσουν και μετά την 1/9/09 τα διαθέσιμα αποθέματά τους, αλλά δεν θα μπορούν εφεξής να κάνουν νέες χονδρικές παραγγελίες για τέτοιες λάμπες.
Το μέτρο ελήφθη προκειμένου να προωθηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων με την χρήση νέας τεχνολογίας λαμπτήρων, που επιπλέον, αν και πιο ακριβοί, έχουν οκτώ έως 15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Υπολογίζεται ότι με τις νέες λάμπες το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 166 ευρώ ετησίως στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε ένα χρόνο θα έρθει η σειρά των συμβατικών λαμπών 75 watt να απαγορευτούν, το 2011 θα απαγορευτούν οι λάμπες πυράκτωσης των 60 watt, οι μικρότερες των 40 και 25 watt θα αποσυρθούν το 2012, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 όλες ανεξαιρέτως οι λάμπες πυράκτωσης θα έχουν πλέον υποχρεωτικά εξαφανιστεί από τα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι το Δεκέμβριο σε κοινοτικό επίπεδο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αντικατάσταση προσδοκάται ότι θα επιτρέψει την εξοικονόμηση στην Ευρώπη μέχρι και του 80% της συνολικής ενέργειας που κατανάλωναν οι παλιές λάμπες, μια εξέλιξη η οποία θα συμβάλει παράλληλα στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και, για αυτό το λόγο, το συγκεκριμένο μέτρο απόσυρσης εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο πρωτοβουλιών της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ ελπίζει να εξοικονομεί 40 TWh (τεραβατώρες) κάθε χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών χαιρέτισε την έναρξη «αποκαθήλωσης» των συμβατικών λαμπτήρων από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, θεωρώντας ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν και οικονομικά. Από την άλλη όμως, εξέφρασε επιφυλάξεις για το υψηλό επίπεδο υδραργύρου που περιέχουν οι νέες λάμπες και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Ανάλογες ανησυχίες για τον υδράργυρο εξέφρασε και η οργάνωση ANEC, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους καταναλωτές σε θέματα προτύπων και προδιαγραφών των προϊόντων. Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύστημα ανακύκλωσης των παλιών λαμπτήρων που αποσύρονται, καθώς επίσης να μπορούν οι καταναλωτές να επιστρέφουν, χωρίς χρέωση, τις χρησιμοποιημένες συμβατικές λάμπες τους στα καταστήματα από όπου τις αγόρασαν.
Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης, μέσω της οργάνωσης Eurocommerce που τις εκπροσωπεί, δήλωσαν προετοιμασμένες για την απόσυρση, αλλά εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες μήπως τα καταστήματα ξεμείνουν από στοκ σε λάμπες εξοικονόμησης, για τις οποίες η ζήτηση θα αυξηθεί απότομα. Επίσης εκτίμησαν ότι (ίσως από νοσταλγία!) ορισμένοι ευρωπαίοι καταναλωτές δημιουργούν αποθέματα από τις υπό απόσυρση λάμπες των 100 watt.
Άλλοι καταναλωτές έχουν εκφράσει παράπονα, κατά καιρούς, ότι οι νέας τεχνολογίας λάμπες εξοικονόμησης εκπέμπουν «ψυχρό» φως, δεν έχουν ελκυστικά σχήματα και αργούν να φτάσουν στο μέγιστο της φωτεινότητάς τους. Τόσο όμως η γερμανική εταιρία Osram, όσο και η ολλανδική Philips, οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι παραγωγοί λαμπτήρων, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι η τεχνολογία στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έχει βελτιωθεί αισθητά πια σε σχέση με πριν μια δεκαετία, βγάζοντας πλέον «θερμότερο» φως και παρέχοντας μεγαλύτερη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και διαστάσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική Greenpeace, οι λάμπες πυράκτωσης βασίζονται σε τεχνολογία του 19ου αιώνα, που ελάχιστα έχει βελτιωθεί μέχρι σήμερα και αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σπάταλου ενεργειακά προϊόντος, καθώς από την ενέργεια που καταναλώνουν, το 90% γίνεται θερμότητα αντί για φως. Μία μόνο λάμπα πυάκτωσης προκαλεί την έκλυση στην ατμόσφαιρα 150 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
Αντίθετα, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν τέσσερις έως πέντε φορές λιγότερη ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (30 κιλά το χρόνο περίπου ανά λάμπα). Επιπλέον, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, εκτιμάται ότι μειώνουν το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου το χρόνο ανά λάμπα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άδοξο τέλος της ινδικής διαστημικής αποστολής

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας τερμάτισε την πρώτη της διαστημική αποστολή, μία μέρα μετά την απώλεια κάθε επαφής με το μη επανδρωμένο όχημα Chandrayaan-1.
«Δεν έχουμε καμία επαφή και έπρεπε να τερματίσουμε την αποστολή», δήλωσε ο επικεφαλής της Isro, της ινδικής διαστημικής ερευνητικής υπηρεσίας. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο είχε απογειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια διετούς διάρκειας αποστολή εξερεύνησης.
Η εκτόξευση του οχήματος θεωρήθηκε μεγάλο βήμα για τη χώρα, στην προσπάθεια της να παραμείνει ανταγωνιστική στον διαστημικό τομέα, με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Πάντως, παρά την αρνητική εξέλιξη και το άδοξο τέλος του προγράμματος, οι ιθύνοντες της Isro ανέφεραν ότι η αποστολή ήταν επιτυχημένη, αφού πραγματοποιήθηκε το 95% των στόχων που είχαν τεθεί,. «Μπορέσαμε να συλλέξουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων 70.000 φωτογραφιών από το φεγγάρι», δήλωσε ο επικεφαλής.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, όταν το διαστημόπλοιο υπέστη βλάβη σε έναν αισθητήρα, γεγονός που επηρέασε και την ποιότητα των εικόνων που στάλθηκαν στη Γη. Το όχημα λειτουργούσε με έναν συλλέκτη ηλιακής ενέργειας, που παρήγαγε 700 watts, ενώ διέθετε πέντε επιστημονικά όργανα ινδικής κατασκευής και πέντε ακόμη όργανα άλλων χωρών.
Το κόστος του προγράμματος είχε υπολογιστεί στα 78 εκατομμύρια δολάρια, σημαντικά χαμηλότερο από αντίστοιχες ιαπωνικές και κινεζικές αποστολές στο φεγγάρι. Ωστόσο, το σύνολο του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής, θεωρώντας το απώλεια πηγών σε μια χώρα που εκατομμύρια κάτοικοι δεν απολαμβάνουν τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Πρωτοποριακή μέθοδος απεικόνισης του μορίου


Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά η λεπτομερής χημική δομή ενός μορίου, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές πρόσφατα. Η νέα μέθοδος απεικόνισης έκανε ορατούς μέχρι και τους χημικούς δεσμούς στο μόριο, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην κατασκευή πολλών πραγμάτων στην μοριακή κλίμακα, ειδικά στο πεδίο των ηλεκτρονικών και των φαρμάκων.
Τη σημαντική αυτή εξέλιξη παρουσίασαν στο επιστημονικό περιοδικό Science οι ερευνητές της IBM, που τον Ιούλιο είχαν επιτύχει τη μέτρηση του φορτίου ενός ατόμου.
Και στις δύο περιπτώσεις, η ερευνητική ομάδα της IΒΜ χρησιμοποίησε το «μικροσκόπιο ατομικής δύναμης» ή AFM. Οι μετρήσεις με το επιστημονικό αυτό όργανο απαιτούν εκπληκτική ακρίβεια, ενώ ο χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται οι παρατηρήσεις βρίσκεται σε κενό αέρος και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται καθαρά οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων άνθρακα στο πεντακένιο που φωτογραφήθηκε, ενώ διακρίνονται και οι δεσμοί προς τα άτομα υδρογόνου στην περιφέρεια του.
Ο επικεφαλής της μελέτης, ΄Λίο Γκρός, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έχει στόχο να συνδυάσει την ικανότητα μέτρησης του φορτίου με τη νέα τεχνική απεικόνισης, παρέχοντας έτσι εικόνες των μορίων με απαράμιλλο επίπεδο λεπτομέρειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο πεδίο της «μοριακής ηλεκτρονικής», όπου τα μόρια χρησιμοποιούντα ως διακόπτες και τρανζίστορς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

SYNC ME @ SYNC

Ποιότητα νερού και υγεία

water-tap

Οι φόβοι για επιπτώσεις της πρόσφατης πυρκαγιάς στην ποιότητα νερού της λίμνης του Μαραθώνα, φέρνουν στο προσκήνιο τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να κρύβει ένα ποτήρι νερό.
Καθώς η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους στο νερό του Μαραθώνα, διαβεβαιώνοντας ότι η ποιότητα είναι άριστη, συνεργεία  καθαρίζουν όλη την περίμετρο της λίμνης από τα αποκαϊδια. Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή αναβαθμών συγκράτησης των φερτών υλικών.  Από την άλλη, τα επιβραδυντικά για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους στους υδάτινους αποδέκτες έχουν εξετασθεί από πλήθος ερευνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτεριικό, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η μεγαλύτερη επίπτωση των επιβραδυντών πυρκαγιάς στο περιβάλλον είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις τους στην ποιότητα νερού.
Το πρόβλημα της υποβαθμισμένης ποιότητας νερού απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας. Πρόσφατα, κοκτέιλ χημικών ανιχνεύθηκε στα υπόγεια νερά της πεδιάδας Αρτάκης - Ψαχνών, ενώ είναι γνωστό το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο στη Βοιωτία ή τα βαρέα μέταλλα στην Αρκαδία. Το νερό δεν είναι μόνο Η2Ο. Στα ποτήρια μας φτάνουν ουσίες που καθορίζουν την σκληρότητα του, καταδεικνύουν ρύπανση, προκαλούν ερεθισμούς, αλλοιώσεις ή βλάβες στον οργανισμό, ενώ κάποιες από αυτές αποδεικνύονται καρκινογόνες. Στην πραγματικότητα, οι  περισσότερες υπάρχουν πάντα στα φυσικά νερά και επικινδυνότητα τους καθορίζεται από τις υψηλές συγκεντρώσεις. Καθώς χιλιάδες Ελληνες σήμερα ζουν με το φόβο, το «λεξικό του νερού» από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό οδηγό πρώτης πληροφόρησης για την ποιότητα του νερού και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.
Πηγή : Healthview