Ο ιός HPV συνδέεται με καρκίνο του πέους

news-hpv-linked-to-penile-cancer1Τουλάχιστον με τα μισά περιστατικά καρκίνου του πέους συνδέεται ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός HPV, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα.
Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV, ορισμένα εκ των οποίων μεταδίδονται με την ερωτική επαφή.
Κάποια μάλιστα θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα δεδομένου ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.
Για παράδειγμα, τα στελέχη 16 και 18 του ιού HPV συνδέονται με το 70% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το στέλεχος 16 του ιού HPV ενοχοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του πέους, όπως επίσης και το στέλεχος 18.
Αυτό προκύπτει από τη μελέτη χιλιάδων περιστατικών καρκίνου του πέους που καταγράφηκαν από το 1986 μέχρι το 2008.
Όπως αποδείχτηκε από τη μελέτη, το 46,9% των καρκίνων του πέους συνδεόταν με τον ιό HPV.
Ο καρκίνος του πέους θεωρείται εξαιρετικά σπάνιος και υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ «χτυπά» έναν στους 100.000 άνδρες.
Ωστόσο, στη Νότιο Αμερική και στην Αφρική σημειώνονται πολύ περισσότερα περιστατικά, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 26.300 νέα περιστατικά παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για καρκίνο του πέους συγκαταλέγεται η έλλειψη υγιεινής και το κάπνισμα.
Επισημαίνεται ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HPV.
Ωστόσο, τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν 100%, δεδομένου ότι ο ιός ενδέχεται να βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος όπως ο πρωκτός.
source :i-live.gr 

Επιστήμονες ερευνούν τη τεράστια δίνη σκουπιδιών στον Ειρηνικό

Επιστήμονες από τη Καλιφόρνια θα επιχειρήσουν με ειδικά εξοπλισμένο πλοίο να μελετήσουν τη τεράστια δίνη πλαστικών σκουπιδιών «The Great Pacific Garbage Patch» που βρίσκεται στο Ειρηνικό Ωκεανό. news-scientists-study-great-pacific-garbage-patchΕίναι ένα από τα πιο παράξενα και πιο δυσάρεστα περιβαλλοντικά φαινόμενα, ένας ατελείωτος επιπλέοντας σκουπιδότοπος από πλαστικά απορρίμματα, στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Η 30μελη ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας μαζί με τεχνικούς και τα μέλη του πληρώματος του ωκεανογραφικού πλοίου «New Horizon» απέπλευσαν από το λιμάνι στου Σαν Ντιέγκο, για ένα ταξίδι διάρκειας 3 εβδομάδων, όπου θα μελετήσουν και θα καταγράψουν το εν λόγω φαινόμενο.
Η αποστολή θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα δύο βασικά τμήματα της τεράστιας δίνης σκουπιδιών, αφού μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα αεροσκάφη και τους δορυφόρους με ακρίβεια, καθώς αποτελείται από θρυμματισμένα πλαστικά που επιπλέουν στα νερά του Ειρηνικού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.
Το Δυτικό τμήμα βρίσκεται κατά προσέγγιση μεταξύ Ιαπωνίας και Χαβάης και το Ανατολικό μεταξύ των Δυτικών Ακτών των ΗΠΑ και της Χαβάης.
Θα συλλέξουν δείγματα από το θαλάσσιο σκουπιδότοπο για περαιτέρω μελέτη, θα εξετάσουν τις επιπτώσεις που υπάρχουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα όπως στο πλαγκτόν, στα ψάρια και στους άλλους μικροοργανισμούς.
Το πλοίο «New Horizon» είναι άριστα εξοπλισμένο και διαθέτει ολόκληρο εργαστήριο για να την έρευνα των επιστημόνων. Φυσικά δείγματα των πλαστικών θα μεταφερθούν για περαιτέρω ανάλυση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Η δίνη των πλαστικών σκουπιδιών έχει σχηματιστεί λόγω των ρευμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού τα οποία τα παρασύρουν σε μια αργή κυκλική κίνηση και επειδή δεν υπάρχουν σε μεγάλη ακτίνα νησιά για να καταλήξουν στις ακτές τα σκουπίδια, αναμειγνύονται με το πλαγκτόν προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Επίσης η αποστολή θα εξετάσει από τα δείγματα που θα συλλέξει αν περιέχονται και άλλοι ρύποι, όπως φυτοφάρμακα.
Τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια μοιάζουν με πλαγκτόν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια και να τα τρώνε. Η «τοξική» τροφή δεν λιώνει μέσα στα ψάρια με αποτέλεσμα να τρέφονται συνεχώς.
Οι επιστήμονες θέλουν να ερευνήσουν αναλυτικά την εν λόγω «τοξική βόμβα» η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων, καθώς τα ψάρια αποτελούν μέρος της διατροφικής αλυσίδας.
Πηγή: econews.gr

Το σεξ και η σοκολάτα "ενισχύουν"...

Το σεξ και η σοκολάτα μπορούν να ενισχύσουν τις πνευματικές μας ικανότητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέγραψαν σχετικό βιβλίο
Το σεξ και η σοκολάτα μπορούν να ενισχύσουν τις πνευματικές μας ικανότητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέγραψαν σχετικό βιβλίο.
Απολαύστε τη μαύρη σοκολάτα, κάντε άφθονο σεξ, τρώτε κρύα κρέατα και ψάρι για πρωινό και μπορεί να ενισχύσετε τις πνευματικές σας ικανότητες, δηλώνουν οι συγγραφείς ενός νέου βιβλίου.
Ο επιστήμονας της γνωστικής ψυχολογίας Τέρι Χορν και ο βιοχημικός Σάιμον Γούτον, που συνέγραψαν από κοινού το βιβλίο με τίτλο: "Δίδαξε τον Εαυτό Σου: Πώς να Εκπαιδεύσεις το Μυαλό Σου", υποστηρίζουν ότι επιλογές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρησή μας σε εξαιρετικά καλή διανοητική κατάσταση.
"Ο τρόπος ζωής μπορεί να ενισχύσει τις διανοητικές σας ικανότητες", σημειώνει ο Χορν, "ο τρόπος ζωής βοηθάει στη δημιουργία των (κατάλληλων) χημικών συνθηκών στον εγκέφαλό σας".
Το μυαλό είναι μάλλον σαν ένα χημικό εργοστάσιο παρά σαν ένας υπολογιστής, δηλώνει ο Χορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερ για την κυκλοφορία του βιβλίου.
"Μπορείς να δημιουργήσεις τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες στο μυαλό σου (...) Δεν είσαι απλώς ένα παθητικό θύμα των γονιδίων σου", προσθέτει. Οι δύο συγγραφείς διαφωνούν με αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι αναπόφευκτη μια φθίνουσα πορεία της γνωστικής ικανότητας από την ηλικία των 17 ετών και πάνω. Με προσεκτικές επιλογές στον τρόπο ζωής "μπορείς να αποκτήσεις περαιτέρω γνωστική ικανότητα", σημειώνει ο Χορν.
Οι δύο επιστήμονες περιέχουν στο βιβλίο τους έναν ενδιαφέροντα κατάλογο των πραγμάτων που πρέπει να κάνει κανείς και αυτών που δεν πρέπει να κάνει και επιμένουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ενεργήσουν για να διατηρήσουν την ευστροφία τους.
Πολλά από αυτά που συστήνουν οι δύο επιστήμονες αποτελούν καθαρά θέμα κοινής λογικής. "Το στρες είναι κακό για τον τρόπο σκέψης σας. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και το κάπνισμα κάνναβης", σημειώνουν.
Επίσης συστήνουν στους αναγνώστες να μην παρακολουθούν σαπουνόπερες στην τηλεόραση και, σύμφωνα με τον Χορν, να αποφεύγουν "τη συναναστροφή με παραπονιάρηδες, μεμψίμοιρους, γκρινιάρηδες και κυνικούς τύπους ανθρώπων".
Το βιβλίο, το οποίο στηρίζεται σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες από ολόκληρο τον κόσμο, δίδει επίσης πρακτικές συμβουλές για το πώς θα διατηρήσει κανείς το μυαλό του σε πολύ καλή κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.
"Τα κρύα κρέατα και το ψάρι είναι καλά για το πρωινό σας (...) Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πολύ καλή για σας, επειδή περιέχει πολλές από τις χημικές ουσίες που είναι παρούσες όταν το μυαλό σας σκέφτεται καλά. Επίσης χαλαρώνει τους μυς γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει πράγματι τη ροή αίματος στον εγκέφαλό σας".
Πηγή : Pathfinder news

Βιώνοντας τις αισθήσεις των ζώων

Μια νέα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας δίνει στους ανθρώπους μια «πραγματική» γεύση από τις ακραίες αισθήσεις όρασης και ακοής που έχουν ορισμένα ζώα. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μια ιδέα τι σημαίνει να βλέπεις με την υπεριώδη όραση των πουλιών ή να ακούς με τις τρομερά χαμηλές συχνότητες των φαλαινών.
Η τεχνολογία, που επιδεικνύεται στο πλαίσιο της διεθνούς ετήσιας έκθεσης τεχνολογίας Siggraph στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, αποτελεί δημιούργημα αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας, υπό την Κάρολ Λαφαγιέτ, σύμφωνα με το BBC.
Στόχος των ερευνητών είναι για πρώτη φορά να επιτρέψουν στο ευρύ κοινό να έχει μια άμεση εμπειρία από τις αισθήσεις των ζώων που περιγράφονται στις επιστημονικές μελέτες, αλλά που ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι σημαίνουν στην πράξη, εκτός και δει και ακούσει ο ίδιος με τα μάτια και τα αυτιά των ζώων.
Το φως που μπορούν να δουν και οι ήχοι που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι, αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα της συνολικής γκάμας ακτινοβολίας και ήχων στη φύση.
Πολλά ζώα μπορούν να παράγουν και να ακούσουν ήχους σε πολύ υψηλότερες ή χαμηλότερες συχνότητες από τον άνθρωπο (π.χ. οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τους υπερήχους). Από την άλλη, πολλά ζώα αντιλαμβάνονται και άλλα τμήματα του φάσματος της ακτινοβολίας, π.χ. τα πουλιά το υπεριώδες φως, ενώ οι κροταλίες είναι ευαίσθητοι στην υπέρυθρη ακτινοβολία, βλέποντας τη θερμότητα που εκπέμπει η λεία τους.
Το σύστημα των αμερικανών ερευνητών αποτελείται από πέντε μεγάλες οθόνες προβολής σε ημικύκλιο, όπου απεικονίζεται σε εικονική πραγματικότητα μια σκηνή από το νησί Κόκος, δυτικά της Κόστα Ρίκα.
Οι «επισκέπτες» μπορούν να περιηγηθούν στα δάση του νησιού ή να κολυμπήσουν στα τροπικά νερά του, με τη βοήθεια ενός τροποποιημένου ασύρματου χειριστήριου βιντεοπαιγνιδιού Nintendo. Κατά βούληση, μπορούν να αλλάζουν τη γκάμα αυτών που μπορούν να δουν και να ακούσουν, ανάλογα σε ποιού ζώου ή πουλιού το σώμα «μπαίνουν».
Οι εναλλαγές αυτές προσφέρουν στον εικονικό «επισκέπτη» μια εντυπωσιακή ποικιλία θεαμάτων και ήχων, αρκετά διαφορετικών από αυτά που ένας άνθρωπος έχει συνηθίσει με βάση τις δικές του αισθήσεις.
Με τη βοήθεια ισχυρών ηχείων περιμετρικά, ο θεατής-ακροατής νιώθει να «βυθίζεται» σε μια άλλη βιολογική πραγματικότητα.
Βέβαια, κατά τους ερευνητές, αναγκαστικά τα χρώματα αντιστοιχούνται αυθαίρετα με τα διάφορα μήκη κύματος της ακτινοβολίας, επειδή δεν μπορούμε να «μεταφράσουμε» σε ανθρώπινους όρους τι ακριβώς βλέπουν τα ζώα.
Source : Enet

Διατροφή και νέα γρίπη

fruit-and-veg

Στα μέτρα ασπίδα κατά της νέας γρίπης, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC επισημαίνει πως η σωστή διατροφή συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας και επομένως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Από αυτήν την άποψη, οι συμβουλές του Ευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Ιδρύματος (ΕLF) - επίσημου εκπροσώπου της  Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) - για την σχέση διατροφής και υγείας των πνευμόνων μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη σχέση διατροφής και νέας γρίπης.
Θαυματουργή διατροφή για τη νέα γρίπη μπορεί να μην υπάρχει, υπάρχουν όμως βασικοί διατροφικοί κανόνες που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των πνευμόνων. Στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο της «διατροφή και πνεύμονες», το ΕLF τονίζει ότι η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και η αποφυγή κάποιων τροφών μπορούν να ενδυναμώσει τους πνεύμονες σε υγιή άτομα, αλλά και να επιφέρουν βελτίωση ακόμη και στην κατάσταση ατόμων με συγκεκριμένες πνευμονικές παθήσεις.
Η σωστή διατροφή μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, να προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών, να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων. Αντιθέτως, η πτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων προκαλώντας από φλεγμονή των αεραγωγών έως αλλεργικές αντιδράσεις και αφήνει τους πνεύμονες ευάλωτους στις λοιμώξεις και άρα στη λοίμωξη από τον ιό Η1Ν1, αλλά και στην πνευμονία, η οποία συνδέεται με τη νέα γρίπη.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ιδρυμα (ΕLF), από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας των πνευμόνων είναι το οξειδωτικό στρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει κύτταρα, ιστούς και όργανα και πυροδοτείται μεταξύ άλλων από τον καπνό των τσιγάρων, τη ρύπανση του αέρα και τα μικρόβια, που μαζί με τις λοιμώξεις προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Source : Healthview

Νέα υπόθεση δηλητηρίασης παιδιών από μόλυβδο στην Κίνα

Περισσότερα από 200 παιδιά που ζουν δίπλα σε βιομηχανικό πάρκο στη νοτιοδυτική Κίνα βρέθηκε ότι έχουν υπερβολικές ποσότητες μόλυβδου στο αίμα τους, δήλωσαν χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο περιστατικό μέσα στον Αύγουστο. Οι αρχές υγείας έλεγξαν περίπου 1.000 παιδιά στα περίχωρα της πόλης Kunming, δήλωσε η επίσημη εφημερίδα China Daily.
chinese-girl«Τα επίπεδά τους είναι όλα υψηλότερα από 100 μg μολύβδου ανά λίτρο αίματος, αλλά χαμηλότερα από 200 μg ανά λίτρο» δήλωσε ο ιατρός Wu Ling, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η δηλητηρίαση από μόλυβδο αναπτύσσεται οργά και προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μικρές ποσότητες μολύβδου, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Τα προβλήματα υγείας γίνονται πιο σοβαρά καθώς τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα γίνονται υψηλότερα.
Οι γονείς αποδίδουν τη δηλητηρίαση στο κοντινό βιομηχανικό πάρκο, αν και το τοπικό γραφείο προστασίας του περιβάλλοντος αρνείται ότι υπάρχει άμεση σχέση με τους βιομηχανικούς ρύπους.
Όπως δήλωσε το γραφείο περιβάλλοντος, το πρόβλημα προκαλείται από παράγοντες όπως οι εκπομπές από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.
«Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στην επαρχία Dongchuan και σε άλλες περιοχές και αναρωτιέμαι γιατί μόνο στα παιδιά γύρω από το βιομηχανικό πάρκο έχουν υπερβολικό μόλυβδο στο αίμα τους» σχολιάζει μητέρα που ζει στην περιοχή.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, περισσότερα από 800 παιδιά που ζουν κοντά σε χυτήριο μετάλλων στη νοτιοδυτική επαρχία Shaanxi βρέθηκε ότι είχαν επικίνδυνες ποσότητες μολύβδου στο αίμα τους και περισσότερα από 150 στάλθηκαν στο νοσοκομείο.
Το ίδιο πρόβλημα έχει παρατηρηθεί επίσης σε βάσεις βαρέων μετάλλων στις επαρχίες Hunan, Henan, Yunnan και Guangdong.
Τουλάχιστον τρία χυτήρια μολύβδου στην επαρχία Henan και δύο στην επαρχία Shaanxi διατάχθηκαν να διακόψουν προσωρινά την παραγωγή τους, μετά από διαδηλώσεις κατά της ρύπανσης σε ένα χυτήριο μολύβδου και ψευδαργύρου στην επαρχία Shaanxi.
Πηγή:
Reuters

Η οικονομική κρίση πλήττει και την ψυχική υγεία

Στρεσσογόνο παράγοντα για όλο τον πληθυσμό της Γης αποτελεί η οικονομική κρίση. Μάλιστα όσοι είναι πιο ευάλωτοι (π.χ. άνθρωποι με ευαίσθητη σωματική ή ψυχική υγεία, ηλικιωμένοι, φτωχοί, γυναίκες, άνεργοι κλπ) κινδυνεύουν περισσότερο και είναι φυσικό η ψυχιατρική νοσηρότητα αλλά και η ψυχολογική δυσφορία να αυξάνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Αυτά τονίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Αθήνα (2 με 6 Σεπτεμβρίου) του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ψυχικής Υγιεινής.
Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Το Συνέδριο διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής με την συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής και είναι υπό την Αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
Τονίστηκε δε ιδιαίτερα πως το Συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ψυχική υγεία του πληθυσμού παγκοσμίως, αφού όταν υπάρχει οικονομική δυσπραγία, οι πρώτες υπηρεσίες που θίγονται είναι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή είναι διαπίστωση με παγκόσμια εμβέλεια.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η αντιφατική στάση που υιοθετείται παγκοσμίως σε σχέση με αυτό το θέμα. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο κάτω από συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας να αποστερούνται των δυνατοτήτων προστασίας τους, πρόληψης και θεραπείας. Το αντίθετο ακριβώς θα έπρεπε να γίνεται και αυτή είναι η επιστημονική επιταγή στην παρούσα συγκυρία.
Ανεπαρκής η εκπαίδευση των γενικών γιατρών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι Γενικοί Γιατροί, (που είναι, μαζί με τους επισκέπτες υγείας, οι κύριοι φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα ψυχικά νοσήματα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την πάθηση που οδηγεί συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη στην αυτοκτονία, δηλαδή την κατάθλιψη.
Έχει βρεθεί ότι περίπου 50% των ασθενών με ψυχικά προβλήματα που επισκέπτονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παραμένουν αδιάγνωστοι. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στην ανεπαρκή εκπαίδευση των Γενικών Γιατρών αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η ανυπαρξία «προσωπικού» γιατρού που να γνωρίζει τα προβλήματα του ασθενούς, η απουσία συστήματος συνεντεύξεων (ραντεβού) κ,λπ
Κι όλα αυτά την στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν πως σύντομα (το 2010) μόνο μία από τις παθήσεις του ψυχοπαθολογικού φάσματος, η κατάθλιψη θα αποτελέσει τη δεύτερη αιτία αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα από τα 450 εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικό νόσημα παγκοσμίως, λιγότεροι από τους μισούς υποβάλλονται σε θεραπεία. Μάλιστα σε πολλές φτωχές, «αναπτυσσόμενες» χώρες υπάρχουν μόνο ένας ή δύο ψυχίατροι για ολόκληρο τον πληθυσμό και σε πολλές «αναπτυγμένες» χώρες περιορίστηκαν τα κονδύλια για στελέχωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
"Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να ανατραπεί και θα πρέπει όλοι να εργασθούν για τη δημιουργία ενός προσωποκεντρικού (person-centered) κατάλληλου (appropriate) οικονομικά προσεγγίσιμου (affordable) και προσιτού (accessible) συστήματος υγείας που να μεριμνά για τη σωματική και την ψυχική υγεία των πολιτών (ολιστική, συνολική προσέγγιση - holistic)» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και υπεύθυνος για την περιοχή της Ευρώπης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής.
Οι ασθενείς με σοβαρά ψυχικά νοσήματα πεθαίνουν από σωματικά νοσήματα κατά μέσο όρο 25 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Έχουν, επίσης, διπλάσια πιθανότητα να νοσούν και από σωματικά νοσήματα. Το ίδιο ισχύει με τους ασθενείς από σωματικά νοσήματα που έχουν αυξημένη νοσηρότητα σε ψυχικές διαταραχές.
Ένας άλλος παράγων που καθιστά την ψυχική υγεία θέμα άμεσης προτεραιότητας είναι η γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως αλλά ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα. Στη χώρα μας το τμήμα του πληθυσμού άνω των 65 ετών είναι διογκωμένο σε 17,5% αλλά οι προοπτικές είναι ακόμη δυσμενέστερες, μία που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 35% το 2050. Το φαινόμενο αυτό έχει τη θετική του πλευρά με την έννοια της μακροζωίας (δηλ. με τα μέτρα προληπτικής ιατρικής, τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων και των επιδημιών ο σημερινός άνθρωπος ζει περισσότερα χρόνια) έχει όμως και αρκετές αρνητικές πλευρές που απορρέουν βασικά από τη μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας του πληθυσμού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ οι δείκτες γονιμότητας είναι 1,6 ανά γυναίκα, δηλ. μικρότερος από το 2,1 ανά γυναίκα που αποτελεί κριτήριο πληθυσμιακής σταθερότητας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως συνεπάγεται και αύξηση των νόσων φθοράς του οργανισμού, και στην περίπτωση των νευροψυχιατρικών νοσημάτων, της νόσου Alzheimer και των άλλων ανοϊκών καταστάσεων. Έχει από πολλές πλευρές επισημανθεί ότι, λόγω της δημογραφικής γήρανσης, πρέπει η ψυχιατρική να επικεντρωθεί περισσότερο στις ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν το γήρας (κατάθλιψη, παρανοειδείς καταστάσεις, ανοϊκές καταστάσεις) και η κρατική πρόνοια να επικεντρωθεί επιλεκτικά στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.
Επομένως, σωματική και ψυχική υγεία πάνε χέρι-χέρι. Αυτό υπαγορεύει την ανάγκη συντονισμένης και απαρτιωμένης «ολιστικής» αντιμετώπισης.
Ειδικά προγράμματα ενημέρωσης για τη διάγνωση
Η διάγνωση ψυχιατρικών προβλημάτων στην πρώιμη φάση της νόσου καθιστά την θεραπεία εφικτή και την πρόγνωση καλύτερη, συντελεί στην αποτροπή βαρύτερων συνεπειών της νόσου και επιτρέπει τη διάγνωση και θεραπεία καταστάσεων που ενδεχομένως δεν θα έφθαναν ποτέ στον
ειδικό γιατρό. Οι διαπιστώσεις αυτές συνηγορούν για την απαρτίωση των υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας σε ένα ενιαίο σύστημα στο επίπεδο της κοινότητας.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν οδηγήσει στον καταρτισμό προγραμμάτων για την ενημέρωση και εκπαίδευση των γενικών γιατρών και άλλων κοινοτικών φορέων σε θέματα ψυχικής υγιεινής. Αναφέρονται ενδεικτικά τα προγράμματα που τρέχουν στην παρούσα φάση σε πανελλαδικό επίπεδο από το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά πριν 10 χρόνια (και συνεχίζονται και σήμερα) σε συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία για την ενημέρωση κοινοτικών φορέων (γενικών γιατρών, ιερέων, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων, αστυνομικών κλπ).
www.kathimerini.gr

Η WADA έτοιμη για το «βιολογικό αποτύπωμα»

Η εποχή που κάθε αθλητής θα έχει το δικό του «διαβατήριο» με σκοπό την καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι πιο κοντά απ’ ότι πιστεύουμε όλοι.
Σύμφωνα με τη WADA το «βιολογικό αποτύπωμα» θα παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αφού οποιαδήποτε ανωμαλία στους δείκτες, ακόμα και στην EPO θα αναγνωρίζεται αμέσως.
Η ιδέα για το νέο σύστημα με την καθιέρωση του διαβατηρίου προέρχεται από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες ποδηλασίας και σκι, όπου η χρήση ερυθροποιητίνης είναι πολύ διαδεδομένη, δηλαδή κάνει… θραύση.

«Θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της WADA, Τζον Φάχεϊ και προσθέτει ότι ήδη δείγματα αίματος από αθλητές υπάρχουν στη συλλογή της WADA ως μέρος της προετοιμασίας ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου το καλοκαίρι στο Βερολίνο. Πειραματικά λοιπόν θα δουλέψει το σύστημα και θα υπάρχει σύγκριση παλαιών και νέων δειγμάτων.
Οι πληροφορίες από το «διαβατήριο των αθλητών» όπως το ονομάζει η WADA, μαζί με αυτές για τις τοποθεσίες προετοιμασίας των αθλητών και τη χρονική διάρκεια θα βρίσκονται στη γνωστή «Adams database». Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποδεικτικό στοιχείο παραβίασης του κώδικά ντόπινγκ και θα επιφέρει ποινές.
«Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ξεκίνησε το 2006 όμως δεν προχώρησε με την ταχύτητα που θα ήθελε η WADA» δηλώνει ο Ντέιβιντ Χάουμαν και προσθέτει ότι είναι μεν ενοχλητική αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, όμως μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο προς χρήση.
Μεταξύ των προβλημάτων που έπρεπε να επιλύσει η WADA πριν προχωρήσει ήταν η σειρά των τεστ για την αξιοπιστία του «γενετικού αποτυπώματος», η επιστημονική μεθοδολογία της μεθόδου και τα νομικά επιχειρήματα που προκύπτουν ώστε σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης να μην εμφανίζονται κενά στις διαδικασίες και ξεφεύγουν οι ένοχοι. 

Source : greek-olympics.blogspot.com

Ε.Ε.: 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι υποσιτισμένοι


Τριάντα εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποσιτισμένα, γεγονός που δημιουργεί στα κράτη ένα κόστος ύψους 170 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στο συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας διατροφολόγων που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βιέννη.
old-woman's-hand«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι υποτιμημένο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 5-15% του συνολικού πληθυσμού, 40% των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 60% των τροφίμων στους οίκους ευγηρίας είναι υποσιτισμένοι ή με κίνδυνο υποσιτισμού» εξηγεί σε δελτίο τύπου ο Dr. Cornel Sieber, επικεφαλής του Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ηλικιωμένων στο Πανεπιστήμιο του Erlangen (νοτιοανατολική Γερμανία). «Το κόστος που προκαλεί ο υποσιτισμός εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος για την Ε.Ε.»
Το κόστος του υποσιτισμού είναι «τρεις φορές μεγαλύτερο από το κόστος της παχυσαρκίας» υπογραμμίζει ο Dr. Sieber.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 75.000 νοσηλευόμενους ασθενείς σε 30 χώρες έδειξε 60% των ασθενών δεν καταναλώνουν ολόκληρα τα γεύματα που τους προτείνονται. Από αυτούς, 43% παραδέχονται ότι δεν έχουν όρεξη. Μόνο 25% των ασθενών που δεν έτρωγαν το μεσημέρι δέχονταν στη συνέχεια παρεντερική σίτιση.
Οι διατροφολόγοι τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κακή σίτιση στην ανάπτυξη επιπλοκών και στην πρόγνωση του ασθενούς. Στους οίκους ευγηρίας, τα ποσοστά θανάτου ήταν διπλάσια στα άτομα που υποσιτίζονταν.
Πηγή:
Le Figaro

Βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση οστικών βλαβών

 stem-cells-3
 Βρετανοί χειρουργοί πραγματοποίησαν μία από τις πρώτες επεμβάσεις στις οποίες εφαρμόσθηκε μία νέα τεχνική που χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση οστών που έχουν υποστεί βλάβες.Η διαδικασία αυτή, αναφέρουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να γλιτώσει χιλιάδες ασθενείς από την αρθροπλαστική ισχίου.Οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα μυελού των οστών τα οποία έλαβαν από την πύελο του ασθενή και στη συνέχεια τα ανέμειξαν με οστό από έναν άλλο ασθενή που είχε υποβληθεί σε αρθροπλαστική. Αφού καθάρισαν το νεκρό ιστό από το ισχίο του ασθενή, οι γιατροί εμφύτευσαν το μείγμα βλαστοκυττάρων και οστού.Όπως δήλωσαν οι χειρουργοί, η προσθήκη του οστού δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς τα βλαστοκύτταρα του ασθενή και ο ασθενής θα χρειαζόταν αρθροπλαστική.Η νέα μέθοδος έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα σε έξι ασθενείς και έχει σημειωθεί μόνο μία αποτυχία.
Πηγή: Fox News

Η κατάχρηση αλκοόλ και καφέ συνδέεται με κολπική μαρμαρυγή


Η κατανάλωση πάνω από 10 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα (λιγότερων από 2 ημερησίως) ή 4 φλιτζανιών δυνατού καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής αρρυθμίας που είναι γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο μελετών που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.
martini
Η κολπική μαρμαρυγή, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου ή να παρουσιάσει άλλα καρδιακά προβλήματα.
Η μελέτη για το αλκοόλ, στην οποία συμμετείχαν 8.830 άνδρες και γυναίκες στη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν ποσότητα ισοδύναμη με 10 συνήθη ποτά διέτρεχαν αυξημένο κατά 80% κίνδυνο να λάβουν διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής εντός πέντε ετών.
Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν μέση ηλικία τα 67 έτη και λάμβαναν ήδη θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς ωστόσο να έχουν παρουσιάσει προηγούμενες ενδείξεις κολπικής μαρμαρυγής. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 4,8 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καρδιολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν κολπική μαρμαρυγή σε 5,7% των ασθενών που ανέφεραν ότι κατανάλωναν πάνω από 10 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, σε σύγκριση με 3,9% των ασθενών που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ ή δεν έπιναν καθόλου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα 10 ποτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως το όριο για αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αν και η ποσότητα αλκοόλ που περιέχεται σε ένα σύνηθες ποτό διαφέρει πολλές φορές μεταξύ των χωρών.
Η δεύτερη μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση καφέ που ισοδυναμεί με πάνω από 4 δόσεις εσπρέσσο ημερησίως θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο, ακόμη κι αν κατά τ' άλλα ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.
Πηγή: Fox News

Μίνι λέιζερ ανοίγει δρόμο για την έρευνα του DNA

Αμερικανοί ερευνητές κατασκεύασαν το μικρότερο στον κόσμο λέιζερ, ικανό να δημιουργήσει ορατό φως σε έναν χώρο μικρότερο και από ένα μόριο πρωτεϊνης. Πρόκειται για ένα ορόσημο στο πεδίο της φυσικής των λέιζερ και μια πραγματική πρόοδο στον τομέα της οπτικής, που ανοίγει νέους δρόμους στην οπτικο (ή οπτο)-ηλεκτρονική.
Η ανακάλυψη, που "γεφυρώνει" τον κόσμο των ηλεκτρονικών με αυτό των οπτικών σε μοριακό πλέον επίπεδο, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, υπό τον καθηγητή μηχανικής Ζιάν Τσανγκ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.
Οι επιστήμονες όχι μόνο κατάφεραν να συμπιέσουν το φως σε ένα υπερβολικά μικρό χώρο, αλλά επιπλέον ανακάλυψαν έναν καινοτομικό τρόπο να εμποδίζουν τη διάχυση της ενέργειας του φωτός, επιτυγχάνοντας έτσι τη δράση του λέιζερ.
"Η νέα έρευνα καταστρέφει τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τα όρια του λέιζερ και αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, με πιθανές εφαρμογές στο πεδίο της βιο-ιατρικής, των επικοινωνιών και των υπολογιστών", δήλωσε ο Τσανγκ.
Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη νανο-λέιζερ που θα μπορούν να ερευνούν και να "χειραγωγούν" τα μόρια του DNA, στη δημιουργία τηλεπικοινωνιών με βάση την οπτική, που θα είναι πολύ ταχύτερες από τις σημερινές, καθώς και στην κατασκευή οπτικών υπολογιστών όπου το φως θα αντικαθιστά τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, πράγμα που θα επιτρέψει ένα ουσιαστικό άλμα στην ταχύτητα υπολογισμών και την επεξεργαστική ισχύ.
Η επιστήμη των λέιζερ έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσει όλο και πιο υψηλής ενέργειας, ταχύτερες και μικρότερες πηγές φωτός. Τέτοια πρόσφατα επιτεύγματα περιλαμβάνουν μικροσκοπικά λέιζερ που μπορούν να φτάσουν το όριο της διάθλασης και τα οποία βασίζονται σε φωτονικά κρύσταλλα, νανοσύρματα κ.α. Όμως υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά τα λέιζερ, που έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαστάσεις τους.
Η πρόκληση των επιστημόνων είναι πλέον η κατασκευή λέιζερ σε νανοκλίμακα, πέρα και από το όριο της διάθλασης, κάτι που υπόσχονται τα λεγόμενα "λέιζερ πλασμονίων", τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα για νέες "ακραίες" αλληλεπιδράσεις του φωτός με την ύλη, ανοίγοντας κυριολεκτικά νέους δρόμους σε πολλά τεχνολογικά πεδία.
Η ανακάλυψη των αμερικανών ερευνητών εντάσσεται σε αυτό το νέο πεδίο έρευνας των λεγόμενων "επιφανειακών πλασμονίων" (plasmons), τα οποία δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση του φωτός με τα ηλεκτρόνια που ταλαντώνονται στην επιφάνεια των μετάλλων. Πολλές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν λέιζερ πλασμονίων, όμως συναντούν πρακτικές δυσκολίες, καθώς η αντίσταση των μετάλλων αναγκάζει τα πλασμόνια να διαλύονται σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία τους.
Η ομάδα του Μπέρκλεϊ κατάφερε όμως για πρώτη φορά να αποτρέψει αυτή τη διάλυση κι έτσι να αξιοποιήσει τα πλασμόνια για τη δημιουργία του πιο μικροσκοπικού λέιζερ. Οι αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να "παγιδέψουν" την ενέργεια των φωτός, ώστε να μην διαχυθεί, σε ένα κενό "κανάλι" πλάτους 40 και ύψους πέντε νανομέτρων (όσο ένα μόριο πρωτεϊνης), που δημιούργησαν ανάμεσα σε ένα νανοσύρμα από θειούχο κάδμιο (κατά 1.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα) και σε μια ασημένια επιφάνεια καλυμμένη με ένα λεπτότατο στρώμα φθοριούχου μαγνησίου πάχους μερικών νανομέτρων, παράγοντας τελικά φως λέιζερ με μήκος κύματος 489 νανομέτρων.
Το επίτευγμα έγινε με την χρήση υλικών ημιαγωγών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται ευρέως από την σύγχρονη βιομηχανία ηλεκτρονικών συνεπώς η νέα τεχνολογία της "πλασμονικής" μπορεί ευκολότερα να αξιοποιηθεί πρακτικά για την κατασκευή εξελιγμένων "τσιπ".
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μελλοντικές συσκευές που θα ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία, θα είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικές, ενώ θα προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες και εύρος ζώνης.
Παράλληλα, η ανακάλυψη έχει πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, όπως δείχνει και το γεγονός ότι η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει και από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Spacebook, o φορητός υπολογιστής -γίγας με δύο οθόνες

Αν σκοπεύετε να έχετε αυτόν τον φορητό υπολογιστή, θα πρέπει να έχετε σίγουρα πολύ γερά γόνατα ή μεγαλύτερο γραφείο. Ο φορητός Spacebook της αμερικανικής εταιρίας gScreen πηγαίνει αντίθετα με τις τάσεις σμίκρυνσης που έχουν κυριεύσει την παγκόσμια αγορά υπολογιστών: ζυγίζει περίπου 5,5 κιλά και είναι ο πρώτος στον κόσμο που θα προσφέρει δύο οθόνες των 17 ιντσών, οι οποίες «ξεδιπλώνουν» η μια δίπλα στην άλλη, προσφέροντας συνολικά χώρο 34 ιντσών. Το μήκος του, με τις δύο οθόνες ανοιχτές, πλησιάζει τα 80 εκατοστά!
Έχοντας τη δυνατότητα των δύο οθονών δίπλα-δίπλα, ο χρήστης μπορεί να δουλεύει παράλληλα διαφορετικές εφαρμογές ή να εργάζεται στη μια, ενώ ρίχνει κλεφτές ματιές σε κάποια ταινία στη διπλανή... Αν ο χρήστης επιθυμεί, μπορεί να σύρει τη μια οθόνη πίσω από την άλλη κι έτσι να δουλεύει με μια μόνο οθόνη.
Η gScreen που παράγει το Spacebook, είναι μια μικρή σχεδόν άγνωστη εταιρία με έδρα την Αλάσκα, που δημιούργησε ο σχεδιαστής Γκόρντον Στιούαρτ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, στόχος του, από πλευράς υποψήφιων αγοραστών, είναι ο αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων, στελεχών και ελεύθερων επαγγελματιών (τραπεζίτες, μηχανικοί, σχεδιαστές γραφικών κ.α.), που χρειάζονται ταυτόχρονα πάνω από μια οθόνη μπροστά τους. Υπάρχουν ήδη μεγαλύτεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές που προσφέρουν τη δυνατότητα των δύο οθονών.
Το Spacebook αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ φέτος το Δεκέμβριο (με τιμή περίπου 3.000 δολάρια) και στη Βρετανία μετά από τρεις έως έξι μήνες. Θα διαθέτει μνήμη 4 GB, σκληρό δίσκο 320 GB, επεξεργαστή Intel Core 2 Duo P8400, κάρτα γραφικών Nvidia GeForce 9800M GT και DVD player. Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου μοντέλου, που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, έχουν προκαλέσει αισθητή «έξαψη» στους χρήστες.
Η εταιρία ετοιμάζει παράλληλα μικρότερες εκδόσεις του Spacebook, που θα διαθέτουν δύο μικρότερες οθόνες, των 15 ή 13 ιντσών η κάθε μια. Επίσης η gScreen βρίσκεται σε συζητήσεις με το Στρατό και το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για την προμήθεια ενός μοντέλου της (με την εύγλωττη ονομασία «Τιτάν») – καθόλου παράξενο για έναν υπολογιστή αντάξιο του Τζέιμς Μποντ!
Πάντως ο φορητός Η/Υ της gScreen δεν είναι ο πρώτος στον κόσμο με δυνατότητα διπλής οθόνης. H κινεζική εταιρία Lenovo ήδη από την αρχή του έτους διαθέτει ένα λάπτοπ στη σειρά W με μια κύρια οθόνη 17 ιντσών και μια βοηθητική πλαϊνή οθόνη 10,6 ιντσών (με τιμή περίπου 2.100 δολάρια).
Όμως η gScreen είναι η πρώτη που θα εμφανίσει δύο κύριες οθόνες (όχι η μία μικρότερη και συμπληρωματική της κύριας, όπως στην περίπτωση της Lenovo), που συνολικά θα προσφέρουν περισσότερο χώρο.
Source : enet

Νέα μέθοδος ανακόπτει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου


Ελβετοί επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να σταματούν την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, επεμβαίνοντας σε μία γενετική οδό που επιτρέπει στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους.
doctors-with-peopleΗ μέθοδος που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην αποτροπή της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πιο προχωρημένα στάδια, καθώς και της μετάστασής του σε άλλα όργανα, παρουσιάζεται στο περιοδικό EMBOMolecular Medicine.
Η έρευνα των Ελβετών έδειξε ότι ο αποκλεισμός μιας οδού επικοινωνίας των κυττάρων που ονομάζεται Hedgehog-GLI (HH-GLI) θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων, η αύξηση των οποίων βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την οδό.
«Αν και σε προηγούμενες μελέτες είχε διατυπωθεί η υπόνοια ότι η οδός HH-GLI ενδέχεται να διαδραματίζει ρόλο στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στη συνέχεια άλλες μελέτες διέψευσαν αυτή την υπόθεση, με αποτέλεσμα ο ρόλος της HH-GLI να παραμείνει ασαφής», ανέφερε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Καθηγητής Ariel Ruiz i Altaba από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη, αποδείξαμε ότι η HH-GLI είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και αύξηση των όγκων του παχέος εντέρου», συμπλήρωσε ο ερευνητής.
Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες που ενδέχεται να συμβάλουν στην πρόληψη των μεταστάσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άλλα όργανα του σώματος, ακόμη και μετά την εμφανή αποθεραπεία του ασθενή (υποτροπή).
Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν κυκλοπαμίνη, ένα φυτικό παράγωγο, προκειμένου να αποκλείσουν την οδό HH-GLI σε ποντίκια με καρκίνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εξάλειψη των όγκων τους, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια επιβίωσαν έως και για ένα έτος χωρίς να εμφανίσουν νέους όγκους.
Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, καθώς η υποτροπή αποτελεί μείζον πρόβλημα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δήλωσαν οι ερευνητές της μελέτης.
Πηγή: HealthDay News

Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για το νέο κύμα Η1Ν1

H1N1-Europe

Οι αρχές υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη αναμένουν ότι το ένα τρίτο των πληθυσμών τους θα μολυνθεί από τον νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 αυτό το φθινόπωρο, αλλά δεν προγραμματίζουν κλείσιμο σχολείων ή άλλα δραστικά μέτρα τέτοιου τύπου.
Αντίθετα, προγραμματίζουν να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με την απαιτούμενη υγιεινή, καθώς και να εφοδιαστούν το νωρίτερο δυνατό με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, καθώς ελπίζουν ότι ο πανδημικός ιός Η1Ν1 δεν θα γίνει πιο θανατηφόρος από ό,τι έχει αποδειχθεί έως τώρα.
Ο επιδημιολόγος Giovanni Rezza, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, δήλωσε ότι η Ιταλία, όπως και η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες χώρες, σκοπεύει να εμβολιάσει το 30-40% του πληθυσμού της, ένα επίπεδο το οποίο χαρακτήρισε ως «πρακτικό και λογικό».
«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η έμμεση κάλυψη θα είναι αρκετή για να σταματήσει την ταχεία εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό» δήλωσε ο κ. Rezza.
Η Γαλλία, όπου τα σχολεία ανοίγουν στις 2 Σεπτεμβρίου, αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδιά της κατά της πανδημίας γρίπης, λανσάροντας ένα πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού μέσω του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του Internet, καλώντας τους πολίτες της να πλένουν τα χέρια τους και να είναι προσεκτικοί και συνιστώντας τους να φτερνίζονται στα μανίκια τους αν δεν έχουν χαρτομάντιλο.
Η Σλοβενία και η Αυστρία έχουν παρόμοια σχέδια. «Όλοι οι δάσκαλοι έχουν λάβει οδηγίες... και κάθε νοικοκυριό θα λάβει ένα φυλλάδιο με οδηγίες για την προσωπική υγιεινή» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Σλοβενίας.
Στην Ισπανία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας και στους δασκάλους, μόλις θα έχει στη διάθεσή της το εμβόλιο, αλλά έχει απορρίψει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, καθώς και το αίτημα μιας ένωσης δασκάλων να επιτραπεί στις έγκυες δασκάλες να μην επιστρέψουν στα σχολεία έως ότου διατεθεί το εμβόλιο.
Το κλείσιμο των σχολείων σε μεγάλη κλίμακα, όπως έγινε στη Μ. Βρετανία όταν πρωτοεκδηλώθηκε η έξαρση της νέας γρίπης τον Απρίλιο και τον Μάιο, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα καμίας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο νέος ιός Η1Ν1 έχει πλέον εξαπλωθεί σε 177 χώρες και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 2.185 θανάτους.
Η Angus Nicoll, συντονίστρια σε θέματα γρίπης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στη Στοκχόλμη, παρουσίασε ως παράδειγμα τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπως η Αυστραλία, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ECDC, 147 άτομα έχουν πεθάνει και 422 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων πάνω από το ένα πέμπτο στην εντατική.
«Πέρασαν από ένα έντονο κύμα μεταδοτικότητας» δήλωσε η κ. Nicoll. «Οι αριθμοί των ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ευρώπη είναι μάλλον μέτριοι, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα φθινόπωρο και ένα χειμώνα με υψηλή μεταδοτικότητα.»
Η νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά στις ευρωπαϊκές χώρες τις προσεχείς εβδομάδες, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αύξηση της μετάδοσης του ιού.
Πηγή:
Reuters

Σκουλαρίκια και κολιέ ηλικίας 80.000 - 110.000 ετών

Σε εμπόριο κοσμημάτων επιδίδονταν οι πρώτοι εκπρόσωποι του homo sapiens.


Τρυπημένες χάντρες από κοχύλια, που ανακαλύφθηκαν σε τέσσερις τοποθεσίες στο Μαρόκο, επιβεβαιώνουν ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) φορούσαν συστηματικά και πιθανότατα εμπορεύονταν συμβολικά κοσμήματα ήδη πριν τουλάχιστον 80.000 χρόνια.
Είχαν προηγηθεί πρόσφατα παρόμοια ευρήματα, ακόμα παλαιότερα (ηλικίας μέχρι 110.000 ετών) στην Αλγερία, το Μαρόκο, το Ισραήλ και τη Ν.Αφρική, τα οποία θεωρούνται οι αρχαιότερες μορφές προσωπικής διακόσμησης, που έχουν ποτέ βρεθεί. Οι σχετικές ανακαλύψεις -που αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία της σύγχρονης ανθρώπινης κουλτούρας- παρουσιάζονται στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Το πιο πρόσφατο εύρημα αφορά την ανακάλυψη 25 χαντρών από θαλασσινά κοχύλια, ηλικίας 70.000 - 85.000 ετών, στο Μαρόκο, από ομάδα ευρωπαίων ερευνητών από 12 χώρες, υπό τον Φρανσέσκο ντ' Ερίκο, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος EUROCORES του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (ESF) σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπου και των γλωσσών, το οποίο βασίζεται στη συνεργασία βιολόγων-γενετιστών, γλωσσολόγων, ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων, νευροφυσιολόγων, ψυχολόγων κ.α.
Όλες οι χάντρες έχουν τρύπα στο κέντρο φτιαγμένη από ανθρώπινα χέρια, ενώ μερικές έχουν ίχνη χρωστικής ουσίας, καθώς και παρατεταμένης χρήσης, μια ένδειξη ότι φοριούνταν ως διακοσμητικά κοσμήματα. Το γεγονός ότι βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες μακριά από τη θάλασσα από όπου προέρχονταν τα κοχύλια, δείχνει ότι η χρήση τους ήταν ένα διαδεδομένο φαινόμενο, μια κοινή παράδοση που έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν πήγαν οι ίδιοι στις ακτές για να βρουν τα κοχύλια-χάντρες, αλλά τα προμηθεύτηκαν μέσα από δίκτυα εμπορικών ανταλλαγών, που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στους κατοίκους των παρακτίων περιοχών και σε εκείνους της ενδοχώρας.
Για τους ανθρωπολόγους, χάντρες τόσο παλαιές δεν αποτελούν απλώς διακοσμητικά σύμβολα, αλλά μια πιο εξελιγμένη «τεχνολογία», ενδεικτική μιας πιο προχωρημένης σκέψης και της σταδιακής ανάπτυξης των σύγχρονων πολιτισμικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν και το σημερινό πολιτισμό μας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ερευνητή Φρανσέσκο ντ' Ερίκο, τέτοια διακοσμητικά σύμβολα αποτελούν ένα είδος «γλώσσας», καθώς αυτός ή αυτή που τα φορά, μεταφέρει μηνύματα στους γύρω ανθρώπους και μια εικόνα του εαυτού του/της, διαφορετική από το βιολογικό εαυτό.
Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η εφεύρεση των πρώτων προσωπικών διακοσμητικών στολιδιών είχε συμπέσει με τον αποικισμό της Ευρώπης από τους homo sapiens πριν περίπου 40.000 χρόνια. Όμως το 2006 η ανακάλυψη τρυπημένων χαντρών, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολύ παλαιότερων (ηλικίας 75.000 ετών τουλάχιστον) ανέτρεψε αυτή την αντίληψη, δείχνοντας ότι η ανάδυση της συμβολικής σκέψης και των πρώτων προσωπικών διακοσμητικών στολιδιών αναπτύχθηκε βαθμιαία ήδη από πολύ παλαιότερα, στο πλαίσιο της εξέλιξης των ανθρώπων, πριν φτάσουν στην Ευρώπη.
Το μυστήριο πάντως, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι αυτές οι διακοσμητικές χάντρες από κοχύλια εξαφανίζονται από τα αρχαιολογικά αρχεία της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής πριν περίπου 70.000 χρόνια, μαζί με άλλες πολιτισμικές καινοτομίες, όπως τα χαράγματα σε πλάκες ώχρας και τα καλοδουλεμένα εργαλεία από κόκκαλα, και επανεμφανίζονται σε διαφορετικές μορφές κάπου 30.000 αργότερα. Αυτή τη φορά, τα προσωπικά στολίδια ανακαλύπτονται ταυτόχρονα στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία.
Η προσωρινή εξαφάνιση των πολιτισμικών καινοτομιών, όπως η προσωπική συμβολική διακόσμηση του σώματος, κατά τους επιστήμονες, πιθανότατα οφείλεται σε σημαντική μείωση των πληθυσμών των homo sapiens λόγω της έντονης επιδείνωσης των κλιματολογικών συνθηκών πριν 60.000 - 73.000 χρόνια, γεγονός που εκτιμάται ότι απομόνωσε πολλές ομάδες ανθρώπων και διέρρηξε τα μεταξύ τους δίκτυα ανταλλαγής (π.χ. κοχυλιών για χάντρες).
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ