Μεγάλη η επιρροή των «τηλεοπτικών» γιατρών στις ΗΠΑ

Οι γιατροί-πρωταγωνιστές των ιατρικών τηλεοπτικών σειρών που θεραπεύουν τους ασθενείς από μυστηριώδεις αρρώστιες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους πραγματικούς ασθενείς που ζητούν να τους χορηγηθούν φανταστικές θεραπείες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Εκατομμύρια τηλεθεατές της σειράς "Ιατρικές Υποθέσεις" ("Dr House"), στην οποία ο γιατρός Γκρέγκορι Χάουζ ζητάει να υποβληθούν οι ασθενείς σε άπειρες εξετάσεις και τελείως ανορθόδοξες θεραπείεs, είναι πολύ πιθανό να πιστεύουν πως αν αρρωστήσουν θα χρειάζονται και εκείνοι πλήθος αναλύσεων και "παράξενων και βαριών" θεραπειών.
Όμως στην πραγματικότητα τα νοσοκομεία είναι αδύνατον να παρέχουν θεραπείες και συνταγές, όπως αυτές της τηλεόρασης και οι μελέτες έχουν δείξει πως οι βαριές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό από καλό, τονίζουν οι ειδικοί.
"Στις τηλεοπτικές σειρές επικρατεί η τάση οι θεραπείες που χορηγούνται να είναι επιθετικές...γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι η δράση", τονίζει ο Αντριου Χολτζ, δημοσιογράφος που ασχολείται με ιατρικά θέματα και συγγραφέας ενός βιβλίου για την συγκεκριμένη σειρά.
"Πρέπει να υπάρχουν βαριές χειρουργικές επεμβάσεις που σχεδόν πάντα έχουν θετικά αποτελέσματα, κάτι που είναι τελείως εξωπραγματικό", εξηγεί ο Χολτζ και επισημαίνει πως τα προγράμματα αυτά ενισχύουν την λανθασμένη ιδέα ότι κάθε αρρώστια θεραπεύεται. "Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως αν ψάξουν αρκετά, αν ξοδέψουν πολλά χρήματα, αν βρουν έναν καλό γιατρό θα σωθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην κανονική ζωή", προσθέτει.
Πολλοί γιατροί προσφέρουν συχνά συμβουλές σε σεναριογράφους. Ενας από αυτούς είναι ο Αλαν Χάμιλτον, σύμβουλος της διάσημης σειράς "Grey's Anatomy". Οι σεναριογράφοι μας λένε ότι "θέλουν ένας από τους ασθενείς να παρουσιάζει βελτίωση μέχρι ένα σημείο και ξαφνικά η κατάστασή του να επιδεινώνεται ραγδαία", λέει χαρακτηριστικά.
"Πολλές φορές τους λέω ότι αυτό ή εκείνο δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα και μου απαντούν 'ναι, μα εδώ είναι Χόλιγουντ'. Ολα μπορούν να συμβούν'". Ως γιατρός ο Χάμιλτον ανησυχεί για τις επιπτώσεις που έχουν οι πειραματικές θεραπείες οι οποίες προβάλλονται στις σειρές.
"Οταν δουν κάτι τέτοιο, οι τηλεθεατές αναρωτιούνται: 'δεν μπορούμε να βρούμε παρόμοιους γιατρούς; Δεν υπάρχει ένας Δρ Χάουζ να ασχοληθεί μαζί μου;'.
Για το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η δύναμη των ιατρικών σειρών μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου. Ενα από τα παραρτήματα του πανεπιστημίου έχει ονομαστεί "Χόλιγουντ, υγεία και κοινωνία" και χρηματοδοτείται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ για να βοηθάει τους σεναριογράφους των ιατρικών σειρών να γράφουν ρεαλιστικές ιστορίες.
"Οταν η σειρά είναι πειστική, οι τηλεθεατές πραγματικά ζουν αλλού. Ξεχνούν το δικό τους περιβάλλον και βλέπουν τους ήρωες σαν φίλους και συγγενείς. Ετσι ενημερώνονται ευκολότερα", διευκρινίζει η Σάντρα Μπάφινγκτον, διευθύντρια του παραρτήματος. Η ομάδα της, που συνεργάζεται με σειρές όπως το "Grey's Αnatomy", είχε μεγάλη επιτυχία, όπως στην περίπτωση ενός από τους πρωταγωνιστές της σειράς "Τόλμη και Γοητεία", ο οποίος μολύνεται με τον ιό ΗΙV και παίρνει όλες τις πληροφορίες και τη βοήθεια που χρειάζεται από μια τηλεφωνική υπηρεσία για το AIDS. Η κρισιμότερη στιγμή στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που έκανε ρεκόρ τηλεθέασης, ήταν όταν ο Τόνι ανακοίνωσε στη μνηστή του Κρίστεν ότι είναι φορέας.
Source : Enet

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από ωάριο που είχε ελεγχθεί με CGH


Γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία το πρώτο μωρό στον κόσμο για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνική CGH, μια νέα τεχνική προδιαγνωστικού ελέγχου που βοηθά τους επιστήμονες να διαλέξουν το ωάριο με την καλύτερη ποιότητα για θεραπεία γονιμότητας. newborn-2Η τεχνική αυτή μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας γονιμότητας, καθώς θεωρείται ότι ένας από τους κύριους λόγους αποτυχίας στη σύλληψη ή αποβολής είναι οι χρωμοσωμικές βλάβες στο ωάριο. Αν μόνο τέλεια ωάρια γονιμοποιούνται και εμφυτεύονται στη μήτρα, τότε οι πιθανότητες κύησης αυξάνονται.
Η τεχνική, η οποία ονομάζεται συστοιχία Συγκριτικού Γονιδιωματικού Υβριδισμού (CGH), εφαρμόστηκε στην κλινική Care Fertility στο Νότιγχαμ. Οι γονείς, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είχαν αποτύχει σε 13 προηγούμενες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Καθηγητής Simon Fishel, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Care Fertility, δήλωσε: «Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες παίζουν μεγάλο ρόλο στην αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης. Η πλήρης ανάλυση χρωμοσωμάτων μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα επιτυχίας σε ζευγάρια με μικρή πιθανότητα σύλληψης ή με ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών, καθώς και να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα σύλληψης σε όλα τα ζευγάρια».
Όπως αναφέρει ο Καθ. Fishel, έως και το 50% των ωαρίων στις νέες γυναίκες και έως και το 75% των ωαρίων στις γυναίκες άνω των 39 ετών φέρουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η συστοιχία CGH χρησιμοποιείται για να ελεγχθούν τα ωάρια ή τα έμβρυα σε έναν κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να αξιολογηθούν τα χρωμοσώματα και να επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα.
Στη διαδικασία αυτή, οι επιστήμονες λαμβάνουν ένα «περίσσιο» σετ χρωμοσωμάτων που αποβάλλεται από το ωάριο κατά την ένωσή του με το σπερματοζωάριο.
Τα χρωμοσώματα συγκρίνονται στη συνέχεια με μια ομάδα χρωμοσωμάτων από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, η οποία έχει αποδειχθεί φυσιολογική.
Για την ολοκλήρωση της τεχνικής απαιτούνται 48 ώρες, το οποίο σημαίνει ότι τα ωάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν «φρέσκα», δηλαδή δεν χρειάζεται να καταψυχθούν, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας.
Η μέθοδος αυτή προσθέτει ένα επιπλέον κόστος περίπου 2.000 λιρών στο κόστος του κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Tony Rutherford, Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για τη Γονιμότητα, αφού συνεχάρη την ομάδα επιστημόνων της κλινικής, διευκρίνισε ότι η τεχνική CGH θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και ότι θα πρέπει να παρέχεται σε γονείς μόνο στο πλαίσιο αυστηρά σχεδιασμένων κλινικών μελετών, σε εξαιρετικά εξειδικευμένα κέντρα.
«Για την εξάπλωση της χρήσης αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το ποιοι γονείς ωφελούνται περισσότερο. Πολύ συχνά ακούμε συνταρακτικά νέα για τεχνικές που γεννούν πολλές ελπίδες, αλλά τελικά δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες όταν εφαρμόζονται στην ευρεία κλινική πρακτική» πρόσθεσε ο κ. Rutherford.
Πηγή:
Telegraph

Τομάτα σε χάπι ωφελεί την καρδιά

Κάψουλες που κλείνουν μέσα τους τα οφέλη της τομάτας μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση των αθηρωματικών πλακών μέσα σε μόλις δύο μήνες
Η καθημερινή λήψη μιας κάψουλας που κλείνει μέσα της τα οφέλη της τομάταςφαίνεται ότι ωφελεί σημαντικά την καρδιά. Αυτό τουλάχιστον έχει μέχρι στιγμής προκύψει από τα αποτελέσματα μιας πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Αteronon σε 150 καρδιοπαθείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, μια κάψουλα Αteronon την ημέραμπορεί όχι μόνο να σταματήσει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα, αλλά και να αναστρέψει την κατάσταση των αθηρωματικών πλακών μέσα σε μόλις δύο μήνεςχωρίς παρενέργειες.

Το φάρμακο περιέχει λυκοπένιο (το χημικό που χαρίζει στις ώριμες τομάτες το κόκκινο χρώμα τους) και συγκεκριμένα κάθε κάψουλα παρέχει στον οργανισμό ποσότητα λυκοπένιου αντίστοιχη με εκείνη που παρέχεται από την κατανάλωση τριών κιλών ώριμων τοματών. Εφέτος θα ξεκινήσουν μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε 10.000 ασθενείς στη Βρετανία, στην Ιταλία, στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ.
source : tovima.gr

Οι υγιεινές συνήθειες προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού

healthy-habits

Σχεδόν 40% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν οι γυναίκες διατηρούσαν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, έπιναν λιγότερο αλκοόλ, ασκούνταν περισσότερο και θήλαζαν τα μωρά τους, αναφέρουν σε έκθεσή τους Αμερικανοί ερευνητές.
Η ανασκόπηση 81 νέων μελετών, που εστίαζαν στη σχέση του τρόπου ζωής με τον καρκίνο, έδειξε ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη 70.000 περιστατικών καρκίνου του μαστού ετησίως.
«Είμαστε πλέον πιο σίγουροι από ποτέ ότι η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η σωματική άσκηση και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες για καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Dr. Martin Wiseman, επικεφαλής της έρευνας.
Η έκθεση, που αναρτήθηκε στο www.dietandcancerreport.org/, συνιστά σε όλα τα άτομα καθημερινή άσκηση διάρκειας τουλάχιστον μισής ώρας και περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ στα δύο ποτά για τους άνδρες και στο ένα ποτό για τις γυναίκες.
Αν και ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του μαστού οφείλεται σε γονιδιακά αίτια και δεν συνδέεται με τον τρόπο ζωής, ωστόσο πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους  και ο θηλασμός μπορούν να προλάβουν αρκετά περιστατικά καρκίνου του μαστού.
Πηγή: Reuters

Βιολογικό πλεονέκτημα του H1N1 έναντι ιών της εποχικής γρίπης

fighting-the-virus

Τα προκαταρκτικά ευρήματα ζωικών μελετών δείχνουν ότι ο νέος ιός της γρίπης H1N1 μεταδίδεται πιο εύκολα, προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και τα επίπεδά του αυξάνονται πιο γρήγορα, σε σύγκριση με δύο ανθρώπινους ιούς εποχικής γρίπης.
Το παρήγορο είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πραγματοποίησαν τις δοκιμές, ότι δεν διαπιστώθηκε συνδυασμός του H1N1 με κανένα από τα δύο στελέχη εποχικής γρίπης για το σχηματισμό ενός νέου «μεταλλαγμένου» ιού. Όπως φαίνεται, πιθανολογούν οι ερευνητές, η μάλλον «άνετη» κυριαρχία του νέου ιού την επερχόμενη εποχή γρίπης σημαίνει ότι δεν θα του είναι βιολογικά αναγκαίος ο συνδυασμός του με άλλους κυκλοφορούντες ιούς προκειμένου να επιβιώσει.
«Η μελέτη αυτή», δήλωσε ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων ((NIAID),  «παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης του H1N1 με άλλα στελέχη του ιού της γρίπης. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού των ανθρώπων έναντι τόσο των ιών εποχικής γρίπης όσο και του H1N1 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.»
Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν τα ζώα ταυτόχρονα στο στέλεχος H1N1 του 2009 και σε ένα από τα δύο στελέχη εποχικής γρίπης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, διαπίστωσαν ότι αν και τα ζώα ήταν προσβεβλημένα και από τους δύο ιούς μετέδωσαν μόνο τον ιό της νέας γρίπης.
Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα προκειμένου να δει εάν η ταυτόχρονη προσβολή των ζώων με τον H1N1 του 2009 και ιούς της εποχικής γρίπης θα οδηγούσε σε συνδυασμό των στελεχών και «μετάλλαξη» του ιού, κάτι που -για καλή μας τύχη- δεν παρατηρήθηκε ούτε στα άμεσα προσβεβλημένα ζώα ούτε σε αυτά που προσβλήθηκαν κατόπιν επαφής τους με τα ζώα που έφεραν τους δύο ιούς.
Πηγή: EurekAlert!

Το Tetris αυξάνει τη φαιά ουσία και ενισχύει την ικανότητα σκέψης


Το κλασικό παιχνίδι Tetris ενδέχεται, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, να βελτιώνει την ικανότητα σκέψης, καθώς η έρευνά τους έδειξε ότι, παρά τη σχετική του απλότητα σε σύγκριση με τα σημερινά βιντεοπαιχνίδια, η τακτική ενασχόληση με το εν λόγω παιχνίδι μπορεί να αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου των χρηστών. tetrisΣτη μελέτη των ερευνητών συμμετείχαν κορίτσια εφηβικής ηλικίας, τα οποία κλήθηκαν να παίξουν Tetris για μισή ώρα ημερησίως για τρεις μήνες. Οι απεικονιστικές μελέτες, που έγιναν στη συνέχεια, αποκάλυψαν «δομικές μεταβολές» σε τμήματα του εγκεφάλου «που συνδέονταν με την κίνηση, την κριτική σκέψη, την αιτιολόγηση, τη γλώσσα και την επεξεργασία πληροφοριών», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό BMC Research Notes.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η πρακτική εξάσκηση στο παιχνίδι -που περιλαμβάνει την περιστροφή σχημάτων που πέφτουν ώστε να εφαρμόσουν στα σχήματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης χωρίς να αφήνουν κενά τετράγωνα- ενδέχεται να ενισχύει την «αποδοτικότητα του εγκεφάλου».
Όπως δήλωσε ο νευροψυχολόγος Dr Rex Jung, «ένα από τα πιο απρόσμενα ευρήματα της σχετικής με τον εγκέφαλο έρευνας της τελευταίας πενταετίας ήταν ότι η εξάσκηση με τέτοια παιχνίδια αυξάνει τη φαιά ουσία σε κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. Πραγματοποιήσαμε τη μελέτη με το Tetris προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν η εξάσκηση αυξάνει το πάχος του φλοιού, που αποτελεί ένδειξη αυξημένης φαιάς ουσίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί μία εξήγηση για τα ευρήματα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία η νοητική εξάσκηση αυξάνει την αποδοτικότητα του εγκεφάλου.»
Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει την υπόθεση αυτή, καθώς οι ερευνητές δήλωσαν ότι διαπίστωσαν διαφορές στο πάχος του φλοιού του εγκεφάλου μεταξύ των κοριτσιών που έπαιζαν καθημερινά Tetris και εκείνων που δεν ασχολήθηκαν με το παιχνίδι.
Για την ιστορία, το Tetris αναπτύχθηκε από το Ρώσο προγραμματιστή Alexey Pajitnov το 1984 και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια παγκοσμίως.
Πηγή: Telegraph

Αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε κοριτσάκι από τη βόρεια Ελλάδα


Σε επιτυχή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον δικό της ομφάλιο λώρο υποβλήθηκε ένα κοριτσάκι 2,5 χρόνων από τη βόρεια Ελλάδα. Το αίμα του ομφάλιου λώρου φυλασσόταν σε ιδιωτική τράπεζα από το 2006 και η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Dukes των Ηνωμένων Πολιτειών, στις αρχές Αυγούστου.
surgery
Το κοριτσάκι πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και είναι η πρώτη φορά που μεταμοσχεύονται βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου από ελληνική τράπεζα φύλαξης για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Όπως έγινε γνωστό, η μικρή παρουσιάζει ήδη σημεία βελτίωσης στην κινητικότητα και το λόγο της.
Οι γιατροί του θα παρακολουθούν σε μηναία βάση την πρόοδο και τις εργαστηριακές εξετάσεις του μικρού κοριτσιού ενώ έχουν ζητήσει να την εξετάσουν και κλινικά ύστερα από 6 μήνες.
source : Healthview

Συλλέγουν βλαστοκύτταρα από… δόντια

Από τα νεογιλά δόντια των παιδιών ή από τους φρονιμίτες των ενηλίκων μπορεί να γίνει η συλλογή των βλαστικών κυττάρων, τα οποία δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία σοβαρών νόσων.

http://www.perfectsmile-dental.com/_images/childrens_teeth.jpgΒλαστοκύτταρα από τα νεογιλά δόντια και τους φρονιμίτες συμβάλλουν στη θεραπεία ζωτικών οργάνων και των οστών.

Η συλλογή τους γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, λίγο πριν το παιδί «αλλάξει δόντια» και πριν αφαιρεθεί ο φρονιμίτης στους ενηλίκους. Πρόκειται για μία δεύτερη ευκαιρία συλλογής βλαστοκυττάρων σε άτομα τα οποία δεν υποβλήθηκαν σε συλλογή κατά τον τοκετό, από αίμα του ομφάλιου λώρου.
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων του οδοντικού πολφού, έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου οδήγησε σε βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας κ. Γιώργος Κολιάκος. Τα ίδια βλαστοκύτταρα -εξηγεί- μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπλαση του πνευμονικού ιστού, των νεφρών, του παγκρέατος και του μυϊκού ιστού.
Οι επιστήμονες πραγματοποιούν σειρά μελετών σε όλο τον κόσμο, καθώς η χορήγηση βλαστοκυττάρων φαίνεται ότι παρέχει σημαντικές ελπίδες για θεραπεία σοβαρών νόσων. Εχουν, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιηθεί για θεραπεία επούλωσης καταγμάτων, για αναγέννηση τμήματος του οστού της γνάθου και των ούλων και δημιουργία τμήματος του δοντιού και του περιοδοντίου.
Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρθρώσεων έπειτα από οστεοαρθρίτιδα, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και για εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος και δημιουργία σπερματοζωαρίων ή και τη θεραπεία της φαλάκρας.
Πλεονέκτημα
Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μεταναστεύουν στην πάσχουσα περιοχή, ανεξάρτητα από το αν θα χορηγηθούν τοπικά ή ενδοφλέβια. Εχουν μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης, σε σχέση με απλά μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία συλλέγονται από ιστούς ενηλίκων, όπως ο μυελός ή το λίπος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δύο τύπους βλαστοκυττάρων: τα αιμοποιητικά και τα μεσεγχυματικά. Τα αιμοποιητικά δημιουργούνται από κύτταρα του αίματος και του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος. Βρίσκονται κυρίως στον μυελό των οστών, στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο περιφερικό αίμα.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα δεν έχουν αιμοποιητική δραστηριότητα. Μπορούν, όμως, να δημιουργήσουν πολλούς άλλους τύπους κυττάρων, όπως κύτταρα των οστών, χονδροκύτταρα, λιποκύτταρα, μυοκύτταρα, κύτταρα του μυοκαρδίου, νευρικά κύτταρα και κύτταρα του δέρματος.
Εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες στον ομφάλιο λώρο, στον μυελό των οστών, στο λίπος και στα δόντια.
Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνται μελέτες σε πολλές χώρες του κόσμου, από βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από το λίπος (ύστερα από λιποαναρρόφηση). Υστερα από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο, χορηγούνται στον πάσχοντα για μια σειρά από παθήσεις, αλλά και για αισθητικούς λόγους.

dkarag@pegasus.gr

Τα μπλε M&Ms’ θεραπεύουν τις βλάβες του νωτιαίου μυελού

http://www.facebook.com/profile/pic.php?uid=AAAAAQAQeGuJqedpXqF8uLVKqYmE-gAAAAqIe84p1iiKTLr7jflBPGDFΗ χρωστική ουσία που δίνει το μπλε χρώμα στα μπλε M&Ms’ σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές βρέθηκε ότι μπορεί να θεραπεύσει τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Η χρωστική αυτή που είναι γνωστή ως BBG (Brilliant Blue G) δρα μπλοκάροντας μια χημική ουσία που σκοτώνει τα υγιή κύτταρα του νωτιαίου μυελού, γύρω από την περιοχή του τραυματισμού. Με τον τρόπο αυτό, η BBG σταματά την επέκταση της βλάβης, χωρίς ωστόσο η θετική της δράση να σταματά εδώ.
Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι όχι μόνο μειώνει τις περαιτέρω αλλοιώσεις αλλά επιπρόσθετα βοηθά στην ανάκτηση κινητικής ικανότητας.
Στα τρωκτικά που χορηγήθηκε η BBG, ανέπτυξαν σταδιακά ικανότητα από το να κινούν ένα άκρο τους, μέχρι να περπατούν. Αντίθετα όσα δεν έλαβαν την ουσία δεν κατάφεραν ποτέ ξανά να περπατήσουν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Goldman, τα θετικά αποτελέσματα διαπιστώθηκαν όταν η θεραπεία άρχιζε τις πρωτες ώρες μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ακόμη αποδειχτεί πειραματικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε οξείς τραυματισμούς του ανθρώπινου νωτιαίου μυελού.
Σκοπός των ερευνητών που είναι αισιόδοξοι για την εφαρμογή της BBG και στον άνθρωπο είναι η άμεση εκμετάλλευση της ιδιότητάς της να σταματά την δευτερογενή βλάβη η οποία λαμβάνει χώρα παραπλεύρως της πρωτοπαθούς,
Το περίεργο είναι ότι κατά την διάρκεια που τα ποντίκια λάμβαναν την αγωγή με την ενέσιμη BBG το δέρμα τους έπαιρνε προσωρινά μια μπλε απόχρωση!
Η θεραπευτική δόση βέβαια που ευθύνεται για τον χρωματισμό των ποντικιών είναι πολύ μεγαλύτερη από όση κανείς μπορεί να προσλάβει από το στόμα με τα εν λόγω γλυκίσματα.
Και επειδή η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση, και η νωτιαία έγχυση της BBG δεν είναι και η πιο απλή, οι ερευνητές προσανατολίστηκαν σε άλλες οδούς χορήγησή της. Επικρατέστερη μέχρι στιγμής είναι η πρόσφατη παρασκευή ενδοφλέβιας δόσης, η οποία έχει κριθεί εκτός από προσιτή και αποτελεσματική στα ποντίκια.
Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να αποδειχτεί η ασφάλειά της για να αρχίσει η κλινική δοκιμή της και στον άνθρωπο.

http://www.tritiopsi.gr/

Απίθανη η μετάλλαξη του H1N1 σε «σούπερ-ιό»


Ο χειρότερος φόβος των επιστημόνων ότι ιός Η1ΝΙ που προκαλεί τη νέα γρίπη, θα μεταλλαχθεί σε έναν «σούπερ-ιό», είναι απίθανο να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον σε αυτή την σεζόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νέος ιός, επειδή καταφέρνει να εξαπλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που κυκλοφορούν παράλληλα με αυτόν, αντί να αναμιγνύεται μαζί τους, επικρατεί σε βάρος τους.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υπό τον ιολόγο Ντάνιελ Πέρεζ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PloS Currents», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη κουναβιών που μολύνθηκαν σκοπίμως με τον πανδημικό ιό Η1Ν1 (που αποκαλείται και «2009 Η1Ν1"), καθώς και με άλλους εποχικούς ιούς, όπως το στέλεχος Η1Ν1 της εποχικής γρίπης και το στέλεχος Η3Ν2. Όπως διαπιστώθηκε, ο ιός «2009 Η1Ν1» δεν συνδυάστηκε γενετικά με τα άλλα στελέχη της εποχικής γρίπης, κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο ανησυχητική μετάλλαξή του, αλλά απλώς υπερίσχυσε πάνω τους, γεγονός που άλλωστε εξηγεί γιατί ο ιός της νέας γρίπης εξαπλώνεται τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ο πανδημικός ιός Η1Ν1 έχει ένα σαφές βιολογικό πλεονέκτημα έναντι των δύο κυριότερων στελεχών της εποχικής γρίπης», συνεπώς δεν βρίσκεται υπό εξελικτική βιολογική πίεση να αναμιχθεί με τους άλλους ιούς για να επιβιώσει, αφού μπορεί, προς το παρόν εύκολα, να επικρατεί σε σχέση με αυτούς. Γι' αυτό άλλωστε, έχει καταφέρει τόσο γρήγορα να έχει γίνει σήμερα το πιο κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης παγκοσμίως.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο νέος ιός μόλυνε το αναπνευστικό σύστημα των κουναβιών σε μεγαλύτερο βάθος (και στους πνεύμονες) σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που περιορίστηκαν στις ρινικές διόδους, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί στους ανθρώπους. Η μόλυνση, εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, επεκτάθηκε και στα έντερα. Όσα ζώα μολύνθηκαν ταυτόχρονα από τον ιό της νέας γρίπης και από την εποχική γρίπη, εκδήλωσαν σοβαρότερα συμπτώματα, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και για τις μολύνσεις στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Πέρεζ δήλωσε ότι και η νέα έρευνα δείχνει πως πρέπει να γίνει εκτεταμένος εμβολιασμός για το νέο ιό στη διάρκειας της ερχόμενης χειμερινής περιόδου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το ένα τρίτο της ανθρωπότητας θα μολυνθεί από το νέο ιό, ενώ τα στελέχη της εποχικής γρίπης μολύνουν κάθε χρόνο το 5% - 20% ενός πληθυσμού. Το 90% των σοβαρών περιστατικών και θανάτων από την εποχική γρίπη (που σκοτώνει περίπου 250.000 - 500.000 άτομα ετησίως), αφορούν ηλικιωμένους, αντίθετα με τη νέα γρίπη που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ








Οι άνδρες βλέπουν καλύτερα μακριά και οι γυναίκες κοντά


Βρετανική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη όραση σε μακρινές αποστάσεις λόγω του παρελθόντος τους ως κυνηγοί, ενώ οι γυναίκες βλέπουν καλύτερα αντικείμενα που είναι κοντά τους λόγω του παρελθόντος τους ως συλλέκτριες τροφής.
senior-coupleΟι ερευνητές ζήτησαν από μία ομάδα 48 ανδρών και γυναικών να χρησιμοποιήσουν ένα δείκτη λέιζερ και να σημειώσουν το μέσο των γραμμών σε ένα κομμάτι χαρτί, ενώ αυτό βρισκόταν σε διαφορετικές αποστάσεις από τους ίδιους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες επιτύγχαναν το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις γυναίκες όταν το χαρτί βρισκόταν σε απόσταση ενός μέτρου από τους ίδιους, ενώ οι γυναίκες επιτύγχαναν το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν το χαρτί βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 εκατοστών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ήδη υπήρχαν στοιχεία ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται διαφορετικά τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουμε από κοντά και από μακριά, η μελέτη τους έδειξε ότι οι άνδρες επεξεργάζονται καλύτερα τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουν από μακριά ενώ οι γυναίκες τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουν από κοντά.
Πηγή: Fox News

Θεραπεία με τανγκό στα ψυχικά νοσήματα


tangoΣτο μεγαλύτερο νοσοκομείο  ψυχικών νοσημάτων του Μπουένος Άιρες έχει δημιουργηθεί  αίθουσα χορού όπου οι ασθενείς χορεύουν ταγκό  με τους γιατρούς και  τις νοσοκόμες.  Πριν από τέσσερις μήνες που ξεκίνησαν τα θεραπευτικά μαθήματα ταγκό  οι περισσότεροι  ασθενείς ντρέπονταν και μετά βίας έκαναν  δειλά βήματα στην πίστα. Σήμερα χορεύουν με άνεση με το ιατρικό προσωπικό και κάνουν φιγούρες  ακολουθώντας την μουσική.  Οι γιατροί σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου από την Ιταλία  μέχρι την Αυστραλία  χρησιμοποιούν τα μαθήματα   τανγκό  σαν θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ,  την νόσο Πάρκινσον, τα προβλήματα γάμου, τις φοβίες και τις ψυχιατρικές διαταραχές.
 Μεγάλη πρόοδος στους ψυχικά άρρωστους με το τανγκό
«Η θεραπεία δεν περιλαμβάνει μόνο φάρμακα αλλά και   πρέπει να δημιουργεί και αίσθημα ευχαρίστησης»  επισημαίνει η Trinidad Cocha, ψυχολόγος   που διδάσκει τανγκό  κάθε εβδομάδα στο Borda Hospital  του Μπουένος Άιρες. Η ίδια τονίζει ότι τα μαθήματα τανγκό βοήθησαν τους  ασθενείς  ακόμα και στο να συμμορφωθούν καλύτερα με τους κανόνες υγιεινής.   «Στο επόμενο μάθημα  θα έρθουν καθαροί και καλά ντυμένοι, κάτι που αποτελεί τεράστια βελτίωση γι αυτούς».
 Τανγκό, αντίδοτο στην άνοια
Από την άλλη,  ερευνητές  στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου  της Washington βρήκαν ότι  τα μαθήματα τανγκό  βελτιώνουν την ισορροπία των ασθενών με  Πάρκινσον,  ενώ στην M.  Bρετανία το τανγκό βελτίωσε τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ.  «Το τανγκό σου προσφέρει το  πλεονέκτημα επιλογής του κατάλληλου στυλ  για κάθε ασθενή» προσθέτει  ο Martin  Sotelano,  διευθυντής της International Association of Tango Therapy, που εδρεύει στην Ουαλία.
Πηγή: Reuters

Στοχευμένη ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών


Σουηδοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών ραδιενεργές ουσίες οι οποίες «αναζητούν και καταστρέφουν» τους όγκους.
Η πρώτη μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω θεραπεία σε ασθενείς διεξήχθη από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Gothenburg και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska και τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nuclear Medicine.
Οι ερευνητές χορήγησαν με ένεση στην κοιλιά της ασθενούς ένα ραδιενεργό ισότοπο, το οποίο ήταν προσδεδεμένο σε μόρια-φορείς που δεσμεύονται στην επιφάνεια των κυττάρων του όγκου. Εκεί, το ισότοπο εκπέμπει άλφα σωματίδια με τέτοιο μικρό εύρος που καταστρέφεται μόνο το DNA που βρίσκεται πολύ κοντά στα κύτταρα του όγκου.
medical-success«Η ερευνητική μας ομάδα έλπιζε από πολύ καιρό να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μια τόσο υψηλά στοχευμένη ακτινοθεραπεία», δήλωσε ο Hakan Andersson του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska. «Είναι πολύ πιθανόν η εν λόγω θεραπεία να αποδειχθεί αποτελεσματική, καθώς η μελέτη μας δείχνει ότι στα κύτταρα του όγκου φθάνει επαρκής ποσότητα της ουσίας χωρίς να παρατηρηθούν μετρήσιμες ανεπιθύμητες ενέργειες».


Πηγή: United Press International

Η κατάθλιψη στην εφηβεία υπονομεύει την ψυχική υγεία στην ενήλικο ζωή

depressed-teen

Οι έφηβοι που παρουσιάζουν ήπια κατάθλιψη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή τους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ψυχίατρους του Πανεπιστημίου του Κολούμπια και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι το άγχος, η σοβαρή κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές ήταν προβλήματα πολύ πιο συνήθη σε άτομα 20 και 30 ετών που είχαν εμφανίσει ήπια κατάθλιψη ως έφηβοι.
Οι ερευνητές, που έλαβαν συνεντεύξεις από 750 άτομα ηλικίας 14-16 ετών τα οποία εκτιμήθηκαν στη συνέχεια ξανά ως ενήλικες, βρήκαν ότι 8% των συμμετεχόντων είχαν ήπια κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία.
Τα άτομα αυτά, μέχρι να φθάσουν στην ηλικία των 20 και 30 ετών διέτρεχαν τετραπλάσιο κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης στην πρώτη συνέντευξη, ενώ επιπλέον διέτρεχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αγοραφοβίας, άγχους και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και τριπλάσιο κίνδυνο ανορεξίας ή βουλιμίας.
Οι ερευνητές όρισαν την ήπια κατάθλιψη ως ηπιότερη από την κλινική κατάθλιψη, αλλά με διάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων και με συμπτώματα όπως δυσθυμία, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, προβλήματα ύπνου και πτωχή συγκέντρωση.
Αν και σύμφωνα με δήλωση του Dr Jeffrey Johnson, κύριου ερευνητή της μελέτης, απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διευκρινισθεί εάν τα προβλήματα κατάθλιψης στους εφήβους αποτελούν μια πρώιμη φάση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής ή εάν η ήπια κατάθλιψη σε μικρή ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από αυτό η μελέτη δείχνει τη σημασία της σωστής υποστήριξης των εφήβων αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα προβλήματα.
Πηγή: BBC News

Μεσογειακή διατροφή, η καλύτερη δίαιτα για το διαβήτη


Η μεσογειακού τύπου διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική από μια συνήθη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιορισμένες θερμίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine. mediteranian-dietΗ μεσογειακή διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, αναφέρουν οι ερευνητές, οδήγησε όχι μόνο σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και σε βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης αίματος, μείωση της ανάγκης λήψης αντιδιαβητικής φαρμακευτικής αγωγής και βελτίωση ορισμένων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως, περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, σχετικά υψηλή ποσότητα λιπαρών από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων, ενώ μια συνήθης δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνιστά τη μείωση της πρόσληψης όλων των τύπων διατροφικών λιπαρών. Και οι δύο τύποι διατροφής συνιστώνται για απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Καθώς οι μακροχρόνιες μελέτες σύγκρισης των δύο αυτών τύπων διατροφής είναι ελάχιστες, Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης τυχαιοποίησαν 215 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είτε σε μια μεσογειακού τύπου χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες διατροφή είτε σε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά για τέσσερα έτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μετά την πάροδο των τεσσάρων ετών, μόνο 44% των ασθενών στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της γλυκόζης αίματος, σε σύγκριση με 70% των ασθενών στην ομάδα της διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Οι ασθενείς της ομάδας μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη απώλεια βάρους, ενώ επιπλέον είχαν σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις της «καλής» HDL-χοληστερόλης και μεγαλύτερες μειώσεις των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.
Τα ευρήματα αυτά, αναφέρουν οι ερευνητές, επιβεβαιώνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, στα οποία συχνά δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, καθώς η τρέχουσα ιατρική βιβλιογραφία δίνει έμφαση στις βασισμένες στα φάρμακα παρεμβάσεις.
Πηγή: Reuters Health

Ανδρική υπογονιμότητα και προβλήματα του σπέρματος


Τα τελευταία 50 χρόνια γίναμε μάρτυρες μερικών εκπληκτικών αλλαγών στο κόσμο μας. Το 1953 πχ ένας άνδρας στα 40 η στα 50 του θεωρούνταν ήδη 'μεγάλος' και στην οδό της συνταξιοδότησης του. Το 2008 όμως τα 40 δεν θεωρούνται από τους περισσότερους -ιδιαίτερα από εκείνους πού έχουν ήδη ξεκινήσει την 4η δεκαετία της ζωή τους- σαν πολλά!!! Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να βλέπουμε σαραντάρηδες να ξεκινούν μια 2η ή 3η καριέρα, να ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό η να γίνονται για πρώτη φορά πατέρες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 35-54 που γίνονται γονείς για πρώτη φορά αυξήθηκαν κατά 20% τα τελευταία 20 χρόνια.
sperm Ταυτόχρονα όμως με την μεγαλύτερη ηλικία στην οποία οι άνδρες 'συναντούν' την πατρότητα , μεγαλύτερα είναι και τα προβλήματα για αυτούς. Στις μέρες μας ο ανδρικός παράγοντας ευθύνεται για το 50% των προβλημάτων στα υπογόνιμα ζευγάρια, αφορώντας περίπου το 15% του γενικού πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος με ακόμα μεγαλύτερο προσωπικό, συναισθηματικό, κοινωνικό ακόμα και οικονομικό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ( WHO) μελετά την αλλαγή -προς τα κάτω- των φυσιολογικών παραμέτρων υγείας του σπέρματος, καθώς όλο και συχνότερα οι παράμετροι αυτοί δεν βρίσκονται σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες.

Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας σχηματικά είναι τα ακόλουθα:

Ελαττωμένη σπερματογενετική ικανότητα

Στην περίπτωση αυτή το σπερματικό επιθήλιο- οι όρχεις δηλαδή- παρουσιάζουν ελαττωμένη ικανότητα για παραγωγή σπερματοζωαρίων ( Ολίγο-ασθενοσπερμία, Μη- απφρακτική αζωοσπερμία, Τερατοσπερμία). Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται πέρα από γενετικούς παράγοντες, σε προηγούμενες φλεγμονές του οργάνου, χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμό, χρήση αναβολικών φαρμάκων , στο κάπνισμα και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, την επίδραση περιβαλλοντικών ρύπων η χημικών ουσιών ή την επίδραση ακτινοβολίας.
Δυστυχώς ο αριθμός των χημικών ουσιών που δυνητικά μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος είναι πολύ μεγάλος και βρίσκονται σχεδόν παντού!!!! Πλαστικά, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται για δημητριακά και φρούτα, ουσίες για την επικάλυψη τροφίμων η την χρήση τους στην οδοντιατρική ή ακόμα και τα προϊόντα σόγιας μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος.
Ένας πιθανός τρόπος για τον τρόπο με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί ρύποι μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος είναι διαμέσου της παραγωγής ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια τα οποία παράγονται κατά τον κυτταρικό μεταβολισμό από τα υγιή κύτταρα των σπερματοζωαρίων συμπεριλαμβανόμενων . ενώ όμως το ανθρώπινο σώμα παράγει αντιοξειδωτικές ουσίες για την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η αύξηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν, ανατρέπει την ευαίσθητη αυτή ισορροπία προκαλώντας στην συγκεκριμένη περίπτωση διαταραχές στην πυκνότητα, την μορφολογία, την κινητικότητα και την κυτταρική μορφή των σπερματοζωαρίων. Μελέτες έχουν δείξει αύξηση του ποσοστού των ελευθέρων ριζών στο 40% των ανδρών με διαταραχές γονιμότητας.

Απόφραξη των εκφορητικών οδών του σπέρματος

Στην περίπτωση αυτή ενώ οι όρχεις παράγουν φυσιολογικά σπερματοζωάρια αυτά δεν μπορούν 'να βρουν τον δρόμο τους' κατά την διάρκεια της ωρίμανσης και της εκσπερμάτισης. (Αποφρακτική αζωοσπερμία). Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε προηγούμενες φλεγμονές -επιδιδυμίτιδες, προστατίτιδες, ουρηθρίτιδες κλπ- γεγονός εξαιρετικά σημαντικό εάν αναλογιστούμε την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων , στα οποία ανήκουν τα παραπάνω νοσήματα, που παρατηρείται στις μέρες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι το 40% των περιπτώσεων ιδιοπαθούς, αγνώστου αιτιολογίας δηλαδή αποφρακτικής αζωοσπερμίας οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων HSV I/II
Μια αναφορά θα πρέπει να γίνει στην βαζεκτομή και την αποκατάσταση αυτής. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση-αντισύλληψη για τον άνδρα- όχι δημοφιλή στη χώρα μας. Κατά την επέμβαση αυτή απολινώνονται -κόβονται- οι εκφορητικές οδοί του σπέρματος. Η χειρουργική διόρθωση της βαζεκτομής, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σπερματοζωάρια επιτυγχάνει στο 90% των ασθενών με τα ποσοστά εγκυμοσύνης να φτάνουν το 60-70%.

Ορμονικές διαταραχές

Η επάρκεια και η ακεραιότητα των ορμονικών μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή του σπέρματος έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την φυσιολογική παραγωγή αυτού. Η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα αλλά και οι μεταβολίτες τους και οι ορμόνες που ευθύνονται για την παραγωγή τους (FSH, LH) είναι όροι πολύ οικείοι στα υπογόνιμα ζευγάρια.
Διαταραχές ορμονών μπορεί να προκληθούν από χειρουργικές επεμβάσεις, με ιατρική η μη χρήση ορμονών (αναβολικά), από την ύπαρξη νεοπλασμάτων ιδιαιτέρα των όρχεων αλλά και από την φυσιολογική ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης η οποία παρατηρείτε μετά την ηλικία των 40 ετών, όψιμος υπογοναδισμός καθώς επίσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες
Είναι γνωστό από την δεκαετία του '70 ότι περιβαλλοντικοί ρύποι - ιδιαίτερα τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα- μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος μέσω της διαταραχής-διακοπής των φυσιολογικών ορμονικών οδών - υποθαλάμου, υπόφυσης όρχεων- η ακεραιότητα των οποίων είναι απαραίτητη για την σπερματογεννητική ικανότητα.

Χρωμοσωμικές/γενετικές ανωμαλίες

Αν και η έρευνα για τις γενετικές/χρωμοσωμικές ανωμαλίες βρίσκεται δυστυχώς σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι ήδη γνωστό ότι γενετικά κληρονομούμενα νοσήματα πχ η κυστική ίνωση είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα υπογόνιμα ζευγάρια.
Είναι επίσης γνωστό ότι χρωμοσωμικές ανωμαλίες πχ μικροελλείψεις του Υ χρωμοσώματος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα γονιμότητας. Ακόμα και εάν δεν υπάρχουν 'θεραπείες' για τα νοσήματα αυτά, ο έλεγχος τους είναι απαραίτητος αφού το ζευγάρι θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια του να αποκτήσει παιδί

Διαταραχές ωρίμανσης του σπέρματος

Τα σπερματοζωάρια δεν παράγονται από τους όρχεις στην μορφή που βρίσκονται όταν γονιμοποιούν το ωάριο. Τα άωρα, όπως λέγονται, σπερματοζωάρια υφίστανται μια διαδικασία ωρίμανσης με κατάληξη την απόκτηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών απαραίτητων για την γονιμοποίηση. Χημικοί και φυσικοί παράγοντες μπορεί να βλάψουν η και να διακόψουν τελείως αυτή την διαδικασία. Χημικές ουσίες, η ακτινοβολία, η θερμοκρασία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κυρίως στην μορφολογία και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και δευτερευόντως στον αριθμό τους.
Ένας από τα πιο γνωστά αίτια για την πρόκληση υπογονιμότητας και με αυτό τον μηχανισμό είναι η ύπαρξη κιρσοκήλης. Πρόκειται για μια ανατομική διαταραχή η οποία αφορά στο φλεβικό δίκτυο του όρχι. Στην περίπτωση αυτή οι φλέβες δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ανεπάρκεια των βαλβίδων. Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους η κιρσοκήλη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκαθαρισμένοι, η σχέση μεταξύ ανδρικής υπογονιμότητας και κιρσοκήλης είναι αδιαμφισβήτητη. Η χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών επιτυγχάνει βελτίωση έως και 80% στην ποιότητα του σπέρματος ιδιαίτερα στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης φτάνουν έως και το 40% με το μεγαλύτερο ποσοστό να συμβαίνει μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες.
Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν την σχέση της κιρσοκήλης με ελαττωμένα επίπεδα τεστοστερόνης που πιθανόν να αποτελεί ένα ακόμα τρόπο με το οποίο το νόσημα αυτό επηρεάζει την σπερματογενετική ικανότητα και όχι μόνο!!

Αντί-σπερμικά αντισώματα.

Αυτοάνοσες διαταραχές του σπέρματος ευθύνονται για το 6% περίπου της ανδρικής υπογονίμοτητας. Αν και τα σπερματοζωάρια είναι προστατευμένα από την εναντίον τους δημιουργία αντισωμάτων μερικοί άνδρες δημιουργούν αντισπερμικά αντισώματα πχ μετά από χειρουργική επέμβαση πχ βαζεκτομή ή/και τραύμα στους όρχεις.
Πολλά πράγματα είναι ακόμα άγνωστα στην ανδρική γονιμότητα. Απαιτείται ακόμα πολύ έρευνα σε αυτό τον τομέα. Γίνεται όμως αντιληπτό ότι ο παράγοντας άνδρας μπορεί να έχει τα ίδια προβλήματα με το παράγοντα γυναίκα στην διαδικασία γονιμοποίησης. Πρόκειται για την ισότητα των δύο φύλλων στη πράξη. Πολλοί από του παράγοντες αυτούς μπορούν να αναστραφούν. Κάποιοι άλλοι μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της ικανότητας αναπαραγωγής ενός άνδρα. Και κάθε ζευγάρι αξίζει μια ευκαιρία να αποκτήσει παιδί με την φυσιολογική οδό.
Source : Healthview