Εφεύρεση αυτόματης απενεργοποίησης ηλεκτρικών συσκευών

Μια εφεύρεση, η οποία απενεργοποιεί αυτόματα τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, μειώνοντας έτσι τόσο την κατανάλωση ρεύματος όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ανέπτυξαν ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλωνίας στην Ισπανία.
Η εφεύρεση μπορεί να εφαρμοστεί στις υφιστάμενες συσκευές, αλλά και σε νέα προϊόντα της αγοράς, και αναμένεται να μειώσει την οικιακή κατανάλωση ρεύματος έως και 20%.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 4 εκατ. ηλεκτρικά προϊόντα βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση αναμονής (stand by) στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Αυτό οδηγεί στην εκπομπή 20 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και σε κόστος 7 δισ. ευρώ ανά έτος.
Γενικότερα, στις ανεπτυγμένες χώρες, το 12% των οικιακών λογαριασμών ρεύματος και το 1% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται σε συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διοργανώνονται ενημερωτικές καμπάνιες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που προτρέπουν τους καταναλωτές να απενεργοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές.
Σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, συζητείται ακόμα και η απαγόρευση της πώλησης συσκευών με τη δυνατότητα αναμονής.
Η εφεύρεση των Ισπανών ερευνητών, με την ονομασία "100%Off" («100% Κλειστή»), βασίζεται σε έναν μικροεπεξεργαστή 8-bit που μετρά την κατανάλωση ρεύματος κατά την πλήρη λειτουργία και την κατάσταση αναμονής της συσκευής. Όταν ανιχνεύεται η κατάσταση αναμονής, η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήστη.
Η επανενεργοποίηση της συσκευής γίνεται εύκολα, πατώντας ένα πράσινο κουμπί του εξαρτήματος.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Miquel Teixidο, η εφεύρεση αυτή μπορεί να μειώσει την οικιακή κατανάλωση ρεύματος κατά 20%. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που πληρώνει 367 ευρώ το χρόνο για ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έτσι 44 ευρώ.
Source : Enet

Τσιπάκι εμφυτεύεται και μεταδίδει τη σκέψη

Oμάδα βρετανών ερευνητών αναπτύσσει ένα τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και μπορεί να μεταδίδει τις σκέψεις του ανθρώπου ώστε να μπορεί να ελέγχει με τη σκέψη ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές (τηλεόραση, υπολογιστές κ.λπ.) ενώ για άτομα με κινητικά προβλήματα θα έχει χρησιμότητα για να μπορούν να κινούν με τη σκέψη τα (ηλεκτρικά) αμαξίδιά τους.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε άτομα με σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας ή με σοβαρά προβλήματα στην κίνησή τους. Το σύστημά μας θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή με τη σκέψη τους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα και έχουν παρουσιαστεί κάποια τηλεπαθητικά συστήματα, όλα όμως κάνουν χρήση καλωδίων τα οποία τα συνδέουν με τις συσκευές που πρέπει να χρησιμοποιεί ο χρήστης. Το δικό μας σύστημα είναι το πρώτο που λειτουργεί ασύρματα και έτσι είναι πιο ασφαλές αλλά και αποδοτικό» δήλωσε στην «Daily Μail» ο καθηγητής Τζον Σπράτλεϊ, επικεφαλής της ομάδας.

Χυμός βατόμουρου καταπολεμά το λίπος

blueberries

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι ο χυμός βατόμουρου της Βορείου Αμερικής που είχε υποστεί βιομετατροπή με βακτήρια από το φλοιό του φρούτου ενδέχεται να καταπολεμά την παχυσαρκία και το διαβήτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του χυμού που είχε υποστεί βιομετατροπή, σε σύγκριση με συνήθη ροφήματα βατόμουρου, σε ποντίκια με προδιάθεση για παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη και υπέρταση και διαπίστωσαν ότι η προσθήκη του χυμού στο νερό των ποντικιών μείωσε την πρόσληψη τροφής και το βάρος τους.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ο ειδικός αυτός χυμός βατόμουρου έχει ισχυρή επίδραση κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη», δήλωσαν οι ερευνητές. «Ο χυμός αυτός ενδέχεται να αποτελεί ένα νέο θεραπευτικό παράγοντα, καθώς μειώνει την υπεργλυκαιμία σε διαβητικά ποντίκια και μπορεί να προστατεύσει τα νεαρά προ-διαβητικά ποντίκια από την ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη», συμπλήρωσαν οι επιστήμονες.
Επιπλέον, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity, βρήκε ότι η κατανάλωση χυμού βατόμουρου που είχε υποστεί ζύμωση μείωσε σταδιακά και σημαντικά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος σε διαβητικά ποντίκια.
Πηγή: United Press International

Πες μου τον φίλο σου, να σου πω πόσο ζυγίζεις

obesity-trampala

Προσοχή στους συνδαιτυμόνες των παιδιών σας! Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου της επιθεώρησης American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν οι έφηβοι εξαρτάται από το πόσο ζυγίζουν οι φίλοι τους.
Στην εν λόγω μελέτη, επιτράπηκε σε 130 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών να φάνε όσα σνακ ήθελαν ενώ έκαναν παρέα με κάποιον φίλο τους ή με κάποιον συνομήλικό τους τον οποίον δεν γνώριζαν. Όλα τα παιδιά έφαγαν περισσότερο όταν βρίσκονταν με έναν φίλο από ό,τι με έναν ξένο. Όμως, τα υπέρβαρα παιδιά έφαγαν περισσότερο όταν βρίσκονταν με έναν υπέρβαρο ξένο - κατά μέσον όρο 300 θερμίδες παραπάνω από ό,τι όταν έκαναν παρέα με έναν λεπτότερο φίλο τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ίδια η φιλία αυξάνει την όρεξη: όταν τα υπέρβαρα παιδιά έφαγαν μαζί με παιδιά παρόμοιου βάρους που ήταν ήδη φίλοι τους, κατανάλωσαν επιπλέον 250 θερμίδες σε σχέση με αυτές που κατανάλωσαν με παχουλά παιδιά που μόλις είχαν συναντήσει.
Η επικεφαλής ερευνήτρια και κλινική ψυχολόγος Sarah-Jeanne Salvy δηλώνει ότι η έρευνά της δείχνει μια αποκαλυπτική κοινωνική θεωρία: ότι η παχυσαρκία είναι μεταδοτική.
Μήπως πρόκειται στην πραγματικότητα για τον «ιό της παχυσαρκίας»; Το 2007, ένας ερευνητής του Harvard, ο Nicholas Christakis, και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα 32 ετών από ένα κοινωνικό δίκτυο 12.000 ενηλίκων και βρήκαν ότι οι πιθανότητες ενός ατόμου να γίνει παχύσαρκο αύξαναν κατά 37% αν ο/η σύζυγός του  είχε αναπτύξει παχυσαρκία, κατά 40% αν κάποιος αδερφός/ή του είχε αναπτύξει παχυσαρκία και κατά 57% αν κάποιος φίλος/φίλη του είχε αναπτύξει παχυσαρκία.
Η παρέα με υπέρβαρα άτομα μπορεί να μεταβάλει τις αντιλήψεις μας περί φυσιολογικού. Αυξάνει την ανοχή μας απέναντι στην παχυσαρκία τόσο των άλλων όσο και τη δική μας. Το φαινόμενο έχει επίσης να κάνει με την άρση των αναστολών. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν είναι μαζί με φίλους και συγγενείς από ό,τι όταν είναι μαζί με ξένους. Δεν ανησυχούν για το πώς θα φανούν αν γεμίσουν και τρίτο πιάτο ή αν προτιμήσουν μια παχιά σος από τη βινεγκρέτ.
Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι προτιμάμε να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που είναι σαν εμάς. Ο Jeffrey Sobal, ειδικός στην κοινωνιολογία της διατροφής, εξηγεί ότι «ειδικά μεταξύ δύο υπέρβαρων ατόμων υπάρχει ένα είδος άδειας. Ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον να φάει περισσότερο».
Όταν πρόκειται να συγκρατηθούμε, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που να κόβει περισσότερο την όρεξή μας από την παρουσία ατόμου του αντίθετου φύλου, τουλάχιστον όταν είμαστε αδέσμευτοι/ες. Σε μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Οκτωβρίου του Αppetite, ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ παρατήρησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί 460 φοιτητές κολεγίου που έτρωγαν σε καφετέριες της πανεπιστημιούπολης. Βρήκαν ότι όταν μια γυναίκα ήταν μαζί με έναν άνδρα έτρωγε περίπου 100 θερμίδες λιγότερο από ό,τι αν ήταν μαζί με γυναίκα. Όσο περισσότεροι άνδρες βρίσκονταν στην παρέα, τόσο λιγότερες θερμίδες είχε η γυναίκα στον δίσκο της. Οι γυναίκες έτρωγαν περίπου 100 θερμίδες λιγότερο για κάθε άνδρα στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν υπήρχε αντίστοιχη επίδραση στους άνδρες.
Για τους γονείς, πάντως, που ενδιαφέρονται λιγότερο για τις συμπεριφορές ζευγαρώματος και ανησυχούν περισσότερο μήπως τα υπέρβαρα παιδιά επηρεάσουν το δικό τους παιδί, η απάντηση δεν είναι να το ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει τους υπέρβαρους φίλους του. Αν τα παιδιά ντρέπονται για το σώμα τους μπορεί να οδηγηθούν σε κοινωνική απομόνωση, κάτι που είναι πολύ χειρότερο, υποστηρίζει η κ. Salvy. Προηγούμενη έρευνά της έχει βρει ότι οι υπέρβαροι έφηβοι τείνουν να καταναλώνουν κατά μέσον όρο 400 θερμίδες παραπάνω όταν τρώνε μόνοι τους από ό,τι όταν τρώνε μαζί με φίλους οποιουδήποτε βάρους.
Ο Dr. Marc Jacobson, μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δηλώνει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής και άσκησης εμείς οι ίδιοι - έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να μιλάμε απλά για απώλεια βάρους.
Πηγή:
Time

Ανάκτηση όρασης μετά από εγκεφαλικό

old-man-eye-check

Ανέκτησε την όρασή του μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ένας 70χρονος Βρετανός που είχε εξαιρετικά κακή όραση  από την ηλικία των 2 ετών. Ο Βρετανός ονομάζεται Malcolm Darby και είναι συνταξιούχος αρχιτέκτονας. Λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετώπιζε σε όλη του την ζωή ήταν υποχρεωμένος να φορά διαρκώς γυαλιά με χοντρούς φακούς  και χαρακτηρίζονταν τυφλός σαν νυχτερίδα από τους συγγενείς του.  Ωστόσο, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που παραλίγο να του στοιχίσει  την ζωή και  τον οδήγησε για 2 ώρες στο χειρουργεί  βλέπει καλύτερα από τους υγιείς 20αρηδες.   «Πρόκειται για θαύμα» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας με χιούμορ  πως το εγκεφαλικό επεισόδιο  είναι ό,τι καλύτερο του συνέβη στην ζωή του.

Προβληματική  όραση από  δύο ετών

Ο Malcolm Darby υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο προ τεσσάρων μηνών   στις 13 Μαϊου και ενώ εργαζόταν στο σπίτι του στο Oakham. Πρόλαβε να ζητήσει από την γυναίκα του Sylvia να καλέσει το  τοπικό 166  προτού σωριαστεί αναίσθητος στο πάτωμα. Το ασθενοφόρο ήρθε και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Kettering όπου υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση  για την αφαίρεση ενός θρόμβου που  έφραζε κατά 80% την καρωτίδα του.

Είδε καθαρά μετά το χειρουργείο

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και όταν ο κύριος Darby συνήλθε από την αναισθησία  είπε ότι η όρασή του είχε επιδεινωθεί.  Κι αυτό γιατί  ενώ ήταν ακόμα ζαλισμένος από την  αναισθησία φόρεσε τα γυαλιά του και δεν έβλεπε τίποτα.  Έβγαλε τα γυαλιά του πιστεύοντας ότι θα' πρεπε να αγοράσει καινούρια με άλλη συνταγή  και είδε καθαρά μπροστά του μια νοσοκόμα να κρατά ανάποδα στο χέρι της μια εφημερίδα. Το παράδοξο ήταν ότι μπορούσε να διαβάσει και τον τίτλο της.   Επειδή το εγκεφαλικό του είχε στερήσει την ικανότητα ομιλίας προσπάθησε με κραυγές να ενημερώσει τους δικούς του ότι έβλεπε καθαρά. Τελικά,  μια νοσοκόμα του έδωσε χαρτί και στυλό οπότε έγραψε ότι ανέκτησε την όρασή του.

Πως βελτίωσε την όραση το εγκεφαλικό

Αν και είναι άγνωστο πως το εγκεφαλικό βελτίωσε την  όρασή του, οι γιατροί πιστεύουν ότι  η αφαίρεση του θρόμβου απήλλαξε ένα οπτικό  νεύρο από την πίεση την οποία δεχόταν όλα αυτά τα χρόνια. «Μυστήριο» χαρακτήρισε την θετική παρενέργεια του εγκεφαλικού  ο δρ. Martin Fotherby,  γιατρός του Leicester Stroke Center.  Όπως προσθέτει ο ίδιος:  «Είναι  συχνό φαινόμενο  μετά από  εγκεφαλικό να προκληθεί διπλή όραση, αλλά συνήθως παρατηρείται επιδείνωση της όρασης και όχι  βελτίωση».
Πηγή: Telegraph

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μαύρη τρύπα

Ιάπωνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γιγάντιο γαλαξία, που περιβάλλει την πιο μακρινή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει ποτέ βρεθεί. Ο γαλαξίας, μεγάλος όσο ο δικός μας περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός και η τερατώδης μαύρη τρύπα του περιέχει ύλη τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από τον ήλιο μας.Η ανακάλυψη έγινε από τον αστρονόμο Τομοτσούγκου Γκότο του πανεπιστημίου της Χαβάης και τους συνεργάτες του, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Σουμπάρου» στο όρος Μάουνα Κέα, και δημοσιεύτηκε στο αστρονομικό περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας του Λονδίνου.
Οι αστρονόμοι ξαφνιάστηκαν που βρήκαν έναν τόσο μεγάλο γαλαξία να υπάρχει σε μια εποχή που το σύμπαν είχε μόνο το 1/16 της σημερινής ηλικίας του και παράλληλα να «φιλοξενεί» μια τέτοια γιγάντια μαύρη τρύπα. Όπως εκτιμούν, τόσο ο γαλαξίας και η μαύρη τρύπα πρέπει να σχηματίστηκαν τρομερά γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν.
Η ανακάλυψη περιπλέκει το μυστήριο του πώς γαλαξίες και μαύρες τρύπες σχηματίστηκαν και εξελίχτηκαν από κοινού στο σύμπαν. Επιπλέον, αντίθετα με τις μικρότερες μαύρες τρύπες, που θεωρούνται ότι σχηματίζονται όταν ένα πολύ μεγάλο άστρο πεθαίνει και καταρρέει προς το εσωτερικό του, η προέλευση των τεράστιων μαύρων οπών παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Μια εκδοχή είναι ότι προέρχονται από τη συγχώνευση μικρότερων μαύρων οπών. Όταν σχηματίζονται, τέτοιες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, επειδή η τρομακτική βαρύτητά τους έλκει συνεχώς ύλη από το γύρω χώρο τους. Η ενέργεια που απελευθερώνεται στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξηγεί το έντονο φως που εκπέμπεται από την περιοχή γύρω από τις μαύρες τρύπες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστήμονες κατέγραψαν συγχώνευση γαλαξιών



Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας φαίνεται να επεκτείνεται συγχωνεύοντας άστρα άλλων γαλαξιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όταν διεθνής ομάδα επιστημόνων χαρτογράφησαν τον μακρινό γαλαξία, ανακάλυψαν αστέρια που ήταν «απομεινάρια» άλλων μικρών γαλαξιών. Αν και το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ωστόσο η νέα εκτεταμένη μελέτη παρέχει λεπτομερείς εικόνες όσων συμβαίνουν.
Το επιστημονικό μοντέλο προβλέπει ότι μεγάλοι γαλαξίες περιβάλλονται από υπολείμματα γαλαξιών τους οποίους έχουν συγχωνεύσει. Σε ότι αφορά την Ανδρομέδα, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τις παρυφές του γαλαξία και εντόπισαν άστρα που δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον ίδιο γαλαξία.
Η Πολίν Μπάρμπι, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τις πρόσφατες παρατηρήσεις, δήλωσε ότι το είδος των άστρων φανέρωσε την προέλευση τους. «Η Ανδρομέδα βρίσκεται αρκετά κοντά ώστε να μπορούμε να χαρτογραφήσουμε όλα τα αστέρια της», επεσήμανε. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας απέχει 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, συνεχίζει να επεκτείνεται.
Οι επιστήμονες τους είδαν επίσης μια σειρά άστρων ενός κοντινού γαλαξία να «τεντώνονται» προς την Ανδρομέδα. Ο Δρ. Σκοτ Τσάπμαν, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανέφερε ότι οι δύο αυτοί γαλαξίες ενδέχεται τελικά να ενωθούν. «Με έναν ειρωνικό τρόπο, ο σχηματισμός και η καταστροφή των γαλαξιών, φαίνεται να πηγαίνουν χέρι-χέρι».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC


Αβέβαιο το μέλλον για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός του κόσμου, αντιμετωπίζει έντονη την απειλή εξαφάνισης λόγων των κλιματικών αλλαγών και της παράκτιας ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αν και έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το Φράγμα που έχει έκταση 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα ανατολικά της Αυστραλίας, ο κίνδυνος καταστροφής του αυξάνεται κάθε χρόνο. «Ακόμη και μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες διαχείρισης που έχουν σκοπό να αυξήσουν την αντοχή του κοραλλιογενούς φράγματος, η συνολική του εικόνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και η ζημιά στο οικοσύστημα δεν είναι αντιστρέψιμη», αναφέρει το κυβερνητικό όργανο διαχείρισης του φράγματος στην έκθεση.
Η πενταετής μελέτη βρήκε ότι οι κλιματικές αλλαγές, η επιδείνωση στην ποιότητα του νερού, η ανάπτυξη των ακτών και η παράνομη αλιεία συνιστούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για το φράγμα. Τα πορίσματα της μελέτης συμφωνούν με τις ανησυχίες των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, που αναφέρουν ότι το φράγμα μπορεί να μην υπάρχει σε μερικές δεκαετίες.
Ξεχωριστή μελέτη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι γη θερμοκρασία του ωκεανού στα βόρεια τμήματα του φράγματος είναι ένα βαθμό υψηλότερη από το μέσο όρο, γεγονός που προφανώς επιδεινώνει την κατάσταση.
Σχολιάζοντας τις νέες εκθέσεις, η WWF δήλωσε ότι έρχονται να προστεθούν και να επιτείνουν την ανάγκη διαλόγου για τον περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στην Αυστραλία. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι την ώρα που εξαφανίζεται το μεγαλύτερο κοραλλιογενές φράγματ ου κόσμου», δήλωσε η οργάνωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

Νέες ελπίδες για την κατασκευή εμβολίου κατά του AIDS

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν δύο νέα ισχυρά αντισώματα που θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση στην παραγωγή ενός εμβολίου για το AIDS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Τα αντισώματα παράγονται με φυσικό τρόπο σε κάποιους ανθρώπους μολυσμένους με τον HIV και μπορούν να εξουδετερώσουν μεγάλο ποσοστό των διαφορετικών τύπων του ιού. Ερευνητές στην Καλιφόρνια πιστεύουν ότι μπορούν να κατασκευάσουν αποτελεσματικό εμβόλιο αν μπορέσουν να προκαλέσουν τον οργανισμό να παράγει αυτά τα αντισώματα.
«Πρόκειται για συναρπαστική εξέλιξη προς την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για το AIDS, επειδή πλέον έχουμε ένα καλύτερο και ξεκάθαρο στόχο να πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο Γουέιν Κοφ, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Εμβολίου κατά του AIDS.
Πρόκειται για τα πρώτα αντισώματα με δυνατότητες καταπολέμησης του ιού που εντοπίζουν οι επιστήμονες εδώ και μια δεκαετία και είναι τα πρώτα από δότες σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου παρατηρείται το 95% των νέων μολύνσεων με τον HIV. Τα συγκεκριμένα αντισώματα στοχεύουν σε μια περιοχή του ιού που χρησιμοποιείται για να προσβάλλει τα κύτταρα, ενώ απομονώθηκαν χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο ελέγχου που μελέτησε το αίμα από περισσότερους από 1.800 φορείς του ιού σε χώρες της υπό-Σαχάριας Αφρικής, της Ταϊλάνδης, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο