Αλλεργία: Φθινόπωρο και αλλεργιογόνα


Οι αλλεργίες, επίμονες και ύπουλες, αποτελούν τις συνηθέστερες χρόνιες παθήσεις και ταλαιπωρούν σήμερα έναν στους τρεις Ελληνες. Το πρόβλημα της αλλεργίας μπορεί να φουντώνει μαζί με την φύση κυρίως την άνοιξη, τα αλλεργικά άτομα όμως αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα και το φθινόπωρο.
autumn-allergiesΤο δεύτερο αυτό αλλά εξίσου σημαντικό κύμα συμπτωματολογίας στις φθινοπωρινές αλλεργίες οφείλεται τόσο στην ανθοφορία συγκεκριμένων αλλεργιογόνων φυτών, όσο και σε άλλους φθινοπωρινούς παράγοντες. Οι μεγάλης έντασης άνεμοι, για παράδειγμα, που παρουσιάζονται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, προκαλούν διασπορά της γύρης των αλλεργιογόνων φυτών, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα των αλλεργιών, ενώ σπόρια αλλεργιογόνων μυκήτων εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις στον αέρα. Η αυξημένη υγρασία και οι ήπιες θερμοκρασίες δημιουργούν ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για τα αλλεργιογόνα, ενώ από την άλλη και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης - καθώς οι πρώτες ψύχρες φέρνουν και το κλείσιμο των παραθύρων - αρχίζουν να πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Το φθινόπωρο μπορεί να πυροδοτήσει επίσης αλλεργικές δερματοπάθειες, με συχνή εμφάνιση της κνίδωσης εκ ψύχους, που εκδηλώνεται με εξάνθημα και κνησμό μετά από έκθεση στις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες. Επιδείνωση παρουσιάζει και η ατοπική δερματίτιδα, που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και βρίσκεται συνήθως σε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ειδικοί, εξάλλου, συστείνουν το φθινόπωρο ως την καταλληλότερη περίοδο για την αξιολόγηση των εαρινών αλλεργιών αλλά και την έναρξη ριζικών θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως η ανοσοθεραπεία.
Source : Healthview

Άνδρες: λίγα επιπλέον κιλά στη γυναίκα δεν πειράζουν

couple


Τα επιπλέον κιλά των γυναικών δεν αποτρέπουν τους άνδρες από το να τις φλερτάρουν, ενώ 54% των ανδρών δηλώνουν ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο βάρος σώματος έχουν και καλύτερη σεξουαλική απόδοση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη από τρία websites γνωριμιών.
Την έρευνα πραγματοποίησαν οι ιστότοποι Date.com, Matchmaker.com και Amor.com, οι οποίοι κάλεσαν χιλιάδες μέλη τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου να αναφέρουν την άποψή τους σχετικά με μια ενδεχόμενη σχέση τους με υπέρβαρους άνδρες ή γυναίκες.
85% των ανδρών δήλωσαν ότι τους εξέφραζε η δήλωση «λίγα επιπλέον κιλά δεν με πειράζουν», ενώ 80% των ανδρών ανέφεραν ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν πιο καλή συμπεριφορά από τις αδύνατες. Επιπλέον, περίπου 70% των ανδρών δήλωσαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι το εσωτερικό και όχι η εξωτερική εμφάνιση των γυναικών.
Ωστόσο, 90% των γυναικών πιστεύουν ότι οι άνδρες βρίσκουν το επιπλέον βάρος απωθητικό και ότι οι υπέρβαρες γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν νέες γνωριμίες με το αντίθετο φύλο.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική διαφορά στον τρόπο που οι άνδρες αισθάνονται για τις υπέρβαρες γυναίκες και στο τι πιστεύουν οι γυναίκες ότι ζητά ένας άνδρας από μια σχέση», δήλωσε η Shira Zwebner, σύμβουλος γνωριμιών στα Date.com, Matchmaker.com and Amor.com. «Δυστυχώς, αυτές οι παρανοήσεις μεταξύ των φύλων είναι συνήθεις και ευθύνονται για πολλές χαμένες ευκαιρίες γνωριμιών και σχέσεων».
Πηγή: United Press International

Καρκίνος μαστού: κάπνισμα και παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο

overweight-woman


Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cancer Epidemiology, δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ του υπερβάλλοντος βάρους, του καπνίσματος και του καρκίνου του μαστού δεν υφίσταται μόνο για τις γυναίκες με τις γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, αλλά για όλες τις γυναίκες.
Οι ερευνητές απέκλεισαν από τη μελέτη τις γυναίκες με αυτές τις γονιδιακές μεταλλάξεις, που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού, προκειμένου να μπορέσουν να εστιάσουν στην επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η άσκηση, η διατροφή και το βάρος, στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
«Απ' όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διεξήχθη σε γυναίκες χωρίς τις μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, οι οποίες είναι αρκετά συχνές στις Καναδές γυναίκες γαλλικής καταγωγής», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Vishnee Bissonauth.
Η μελέτη βρήκε ότι η αύξηση του βάρους σώματος μετά την ηλικία των 20 ετών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Όταν η αύξηση του βάρους υπερβαίνει τα 15,5 κιλά, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 68%. Ο κίνδυνος, δήλωσαν οι ερευνητές, αυξάνεται ανάλογα με το πόσο αργά στη ζωή της αποκτά μια γυναίκα πρόσθετα κιλά. Έτσι, μια γυναίκα που αποκτά πάνω από 10 επιπλέον κιλά μετά την ηλικία των 30 ετών ή πάνω από 5,5 κιλά μετά την ηλικία των 40 ετών έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μία γυναίκα που διατηρεί το βάρος της σταθερό. Επιπλέον, ο κίνδυνος τριπλασιάζεται εάν ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται στα μέγιστα επίπεδά του μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η ομάδα των ερευνητών βρήκε επίσης ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως για εννέα έτη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 59%, επίδραση που μειώνεται για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε 50%.
Τα θετικά νέα είναι ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 52% για τις γυναίκες τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Ο συσχετισμός αυτός, δήλωσαν οι ερευνητές, παρατηρήθηκε και για τις γυναίκες με έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά χωρίς σημαντική διαφορά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Καθώς ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη νόσος που μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια, κατέληξαν οι ερευνητές, είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσέχοντας το βάρος μας, αποφεύγοντας το κάπνισμα και ασκώντας τακτικά το σώμα μας.
Πηγή: Medical News Today

Τα «γονίδια του Αλτσχάιμερ»

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.


Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα οποία αφορούν έως και το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ τα τελευταία 15 χρόνια.
Δύο μεγάλες έρευνες έδειξαν ότι τα τρία νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το πιο γνωστό APOE4 ως σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της πιο κοινής αυτής μορφής άνοιας.
«Αν μπορούσαμε να απαλείψουμε τις επιζήμιες επιδράσεις αυτών των γονιδίων μέσω θεραπειών, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αναλογία των ανθρώπων που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ κατά 20%», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η Τζούλι Ουίλιαμς, καθηγήτρια Νευροψυχολογικής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Κάρντιφ της Βρετανίας.
Από τη νόσο του Αλτσχάιμερ πάσχουν περισσότεροι από 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Το γεγονός ότι για τη νόσο αυτή δεν υπάρχει θεραπεία ή καλά μέσα αντιμετώπισης και η πρόβλεψη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από αυτήν θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ως το 2050 καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών αγωγών.
Οι σημερινές φαρμακευτικές αγωγές μπορούν μόνον να καθυστερήσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.
Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, η οποία ηγήθηκε της μίας από τις δύο έρευνες -τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Genetics- η απάλειψη, μόνον στη Βρετανία, των επιδράσεων των τριών νέων γονιδίων σημαίνει ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη που γίνεται για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα 15 χρόνια που πέρασαν από τότε που βρέθηκε ότι το γονίδιο APOE4 συνδέεται με την ασθένεια αυτή, κατέληξε η ίδια, σημειώνοντας ότι φαρμακοβιομηχανίες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνά τους.
Η έρευνα της οποίας ηγήθηκε η Ουίλιαμς, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από 8 χώρες, οδήγησε στον εντοπισμό δύο νέων γονιδίων που ονομάζονται Clusterin και PICALM, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η δεύτερη έρευνα που έγινε από τον Φιλίπ Αμουγέ και συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, στη οποία μετείχαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και σχεδόν 9.000 υγιείς άνθρωποι στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, οδήγησε στον εντοπισμό του Clusterin και ενός τρίτου γονιδίου που ονομάζεται CR1.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ