3ο Συνέδριο Ελλήνων Γιατρών και Βιοεπιστημόνων

Στην Αθήνα το 3ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Δικτύου Ελλήνων Γιατρών και Βιοεπιστημόνών

O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του 3ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Δικτύου Ελλήνων Γιατρών και Βιοεπιστημόνών, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Ελλάδα και ξεκινά την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος εκατοντάδες Έλληνες επιστήμονες, που διαπρέπουν με το έργο τους και τις έρευνές τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο 3ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Δικτύου Ελλήνων Γιατρών οι ειδικοί θα αναφερθούν μεταξύ άλλων στις εξελίξεις σχετικά με τη νέα γρίπη και τον ιό Η1Ν1, ενώ θα αναπτύξουν ομιλίες και συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια για σημαντικά επιστημονικά ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις του καπνού στη Δημόσια Υγεία, οι μεταμοσχεύσεις, τα βλαστοκύτταρα, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές Παθήσεις κ.α.

Το 3ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Δικτύου Ελλήνων Γιατρών και Βιοεπιστημόνών θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ενώ στην επίσημη έναρξη χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου κ. Χρίστος Πατσαλίδης

Κακή για την υγεία η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες

Το «multitasking» βλάπτει, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.


Αν και γενικότερα η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλά πράγματα είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται ως ένδειξη υψηλών νοητικών ικανοτήτων, πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι μάλλον το αντίθετο ισχύει.
Κατά την εν λόγω έρευνα, άνθρωποι οι οποίοι προβαίνουν σε ταυτόχρονες δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν πληθώρα τεχνολογικών μέσων (multitasking), όπως να γράφουν μηνύματα σε κινητό ενώ παράλληλα επικοινωνούν μέσω προγραμμάτων instant messaging, παρακολουθούν βίντεο online, πληκτρολογούν κείμενα στο Word και κάνουν περιήγηση στο διαδίκτυο ταυτοχρόνως, σημειώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ τα οποία απαιτούν τη μεταβίβαση της προσοχής από ένα αντικείμενο εργασίας σε ένα άλλο από ότι άτομα τα οποία δεν διαπρέπουν στο multitasking.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ομάδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Ως ένα από τα βασικά αίτια πίσω από το φαινόμενο αυτό θεωρείται η συνεχής διατήρηση άχρηστων πληροφοριών στη βραχυπρόθεσμη μνήμη των «multitaskers», κάτι το οποίο επηρεάζει τη δυνατότητα συγκέντρωσής τους.
«Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν αριθμό ερευνών οι οποίες υποδεικνύουν ότι τέτοιου είδους τάσεις προκαλούν προβλήματα υγείας, μειώνουν την παραγωγικότητα, ενώ οι επιπτώσεις τους μπορούν να επηρεάσουν και δραστηριότητες οι οποίες δε σχετίζονται άμεσα με το multitasking, όπως η οδήγηση» είπε ο Ντέηβιντ Γκούντμαν, γιατρός και διευθυντής του Adult AttentioDeficit Disorder Center (Μέριλαντ).
«Λαμβάνεις τέτοια πλημμύρα πληροφοριών, ώστε δεν έχεις τη δυνατότητα να 'φιλτράρεις' αυτές που χρειάζεσαι πραγματικά από αυτές που είναι ασήμαντες» συμπλήρωσε ο Γκούντμαν.
Αντίστοιχη είναι και η άποψη του Γκάρι Άστον Τζόουνς, (Ph.D.) του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Νότιας Καρολίνα: «Στην εν λόγω μελέτη υπάρχουν κάποιες πραγματικά τρομακτικές υπόνοιες. Αν τελικά (η επίδραση του multitasking) δεν είναι αναστρέψιμη, τότε, έτσι όπως η σύγχρονη κοινωνία μας πιέζει να ασχολούμαστε ταυτόχρονα με όλο και περισσότερα αντικείμενα, ο άνθρωπος θα χάνει όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να συγκεντρώνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς δεν ξέρουμε πόσο αναστρέψιμες ή θεραπεύσιμες είναι αυτές οι επιδράσεις».
Όσον αφορά το λόγο που κάποιοι άνθρωποι πραγματικά έλκονται από το multitasking, ο Άστον Τζόουνς ανέφερε ότι δεν έχει εξακριβωθεί εάν αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος λειτουργεί έτσι ή αν είναι το ίδιο το multitasking το οποίο προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία του.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από CNN

Αθώο το κοιλιακό λίπος, ένοχο το ηπατικό

surprised-hippo

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, έρχεται να αθωώσει το κοιλιακό (σπλαχνικό) λίπος που κατηγορείται από παλιά ως υπεύθυνο για πολλές σχετιζόμενες με την παχυσαρκία νόσους, υποδεικνύοντας ως πραγματικό ένοχο το ηπατικό λίπος.Το λιπώδες ήπαρ, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές, που συχνά συνυπάρχει με τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σχετιζόμενων με την παχυσαρκία μεταβολικών διαταραχών, που συχνά συνδέονται με διαβήτη, καρδιοπάθεια και άλλες νόσους.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και άλλους παράγοντες σε παχύσαρκα άτομα με παρόμοιο κοιλιακό λίπος αλλά με διαφορετικά επίπεδα ηπατικού λίπους, βρήκαν ότι τα άτομα με λιπώδες ήπαρ είχαν χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και υψηλότερη έκκριση τριγλυκεριδίων.
Ωστόσο, οι διαφορές αυτές δεν διαπιστώθηκαν όταν έγινε σύγκριση μεταξύ ατόμων με διαφορετικά επίπεδα κοιλιακού λίπους αλλά παρόμοια επίπεδα ηπατικού λίπους.
Καθώς το λιπώδες ήπαρ είναι μια νόσος που μπορεί να αντιμετωπισθεί, το εύρημα αυτό σημαίνει ότι η απώλεια μικρής ποσότητας σωματικού λίπους και μεγάλης ποσότητας ηπατικού λίπους ενδέχεται να παρέχει μεγάλο όφελος για την υγεία, αναφέρεται στη μελέτη.
«Στην πραγματικότητα», δήλωσαν οι ερευνητές, «ακόμη και δύο ημέρες περιορισμού της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση του ηπατικού λίπους και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη».
Πηγή: United Press International