Τροφαντοί μηροί ασπίδα για την καρδιά


Δανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκείνοι που έχουν μεγάλη περιφέρεια μηρών όχι μόνο δεν πρέπει να στεναχωριούνται αλλά και να μην κάνουν προσπάθεια να αδυνατίσουν, τουλάχιστον σε εκείνο το σημείο, αφού οι μεγάλοι μηροί προστατεύουν την καρδιά. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης διεπίστωσαν ότι όσοι και όσες έχουν μηρούς με διάμετρο γύρω στα 60 εκατοστά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα, που διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία, έδειξε ότι οι άνθρωποι με λεπτούς μηρούς (διαμέτρου κάτω των 55 εκατοστών) έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η αιτία γι΄ αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχουν αρκετή μυϊκή μάζα για να ρυθμίσουν σωστά την ινσουλίνη τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, στη συνέχεια, καρδιοπάθειας.

Πάντως όσοι έχουν μεγάλους μηρούς θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην υπερβαίνουν τα όρια σε άλλα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια περιφέρεια μέσης άνω των 89 εκατοστών για μια γυναίκα και άνω των 102 εκατοστών για έναν άνδρα αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.
Source : tovima

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν τα τελευταία 2,000 χρόνια

news-temperatures-increased-arcticΟι θερμοκρασίες στην Αρκτική είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 2,000 χρόνια, αποκάλυψε μελέτη επιστημόνων.
Οι αλλαγές στην τροχιά της Γης προκάλεσαν πολλούς αιώνες ψυχρών θερμοκρασιών, όμως τα τελευταία 100 χρόνια αυξήθηκαν λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Οι επιστήμονες συλλέξανε στοιχεία από τους πάγους, από τους κορμούς των δέντρων και από τα ιζήματα των λιμνών.
Η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας και στην αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Οι 23 περιοχές που επέλεξαν οι επιστήμονες ήταν αρκετές για να διαμορφώσουν μια πιο αναλυτική εικόνα των αρκτικών θερμοκρασιών ανά δεκαετία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η περίοδος από το 1998 έως 2008 ήταν η πιο θερμή.
Τα προηγούμενα 1900 χρόνια οι θερμοκρασίες έπεφταν, ενώ τα τελευταία 100 χρόνια αυξάνονται.
Ακόμα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονη μεταβλητότητα στις θερμοκρασίες στην Αρκτική τα τελευταία 100 χρόνια, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο πλανήτη.
Ο 20ς αιώνας είναι ο πρώτος αιώνας για τον οποίο, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο πράγμα η ενέργεια που παίρνουμε από τον ήλιο, αλλά οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της Αρκτικής, δήλωσε ένας επιστήμονες από την ομάδα που σύνταξε τη μελέτη.
Κατά μέσο όρο η Αρκτική ψυχραινόταν με 0,2 βαθμών Κελσίου ανά χιλιετία μέχρι το 1900. Έκτοτε όμως έχει θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Πρόσφατα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, επισκέφθηκε την Αρκτική για να διαπιστώσει από κοντά το λιώσιμο των πάγων.
Οι επιστήμονες κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι τρομοκρατούν τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά στην ουσία τρόμο προκαλούν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το οικονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δυσβάσταχτο, δήλωσε ο Ban Ki-moon σε ομιλία του στη Γενεύη.
Πηγή: econews

H νυχτερινή κατανάλωση φαγητού οδηγεί σε αύξηση του βάρους



mouse-with-cheese
Η κατανάλωση φαγητού μετά τη δύση του ηλίου μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους απ' ότι αν είχε ληφθεί η ίδια ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, έρχεται να επιβεβαιώσει μια μελέτη σε ποντίκια που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Το πείραμα διεξήχθη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η νυχτερινή κατανάλωση φαγητού συμβάλλει στην αύξηση του βάρους λόγω σχετικών με τη συμπεριφορά αιτίων -όπως η υπερβολική πρόσληψη τροφής κατά την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων- ή λόγω βιολογικών αιτίων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάρος σώματος των ποντικιών που έτρωγαν κατά τη διάρκεια των ωρών που φυσιολογικά θα έπρεπε να κοιμούνται αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 48%, ενώ τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου, που έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες των ίδιων τροφών, αλλά κατά τη διάρκεια των ωρών που φυσιολογικά είναι ξύπνια, παρουσίασαν μόνο 20% αύξηση του βάρους τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τώρα θα πρέπει να διεξαχθούν ανθρώπινες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, καθώς στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος καταναλώνει τις περισσότερες θερμίδες μετά τη δύση του ηλίου.
Πηγή: United Press International

Στο βιβλίο Γκίνες οι γιγαντιαίοι χαυλιόδοντες των Γρεβενών


Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο βρέθηκαν στο νομό Γρεβενών και καταχωρήθηκαν επισήμως στο βιβλίο Γκίνες, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς του δήμου Ηρακλεωτών.
Η Guinness World Records βράβευσε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται τα παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία είδαν το φως τα τελευταία χρόνια από τις ανασκαφές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Οι χαυλιόδοντες, που βρέθηκαν, ανήκουν σε προβοσκιδωτό (μαστόδοντα- Mammut borsoni) 3.000.000 ετών και είναι οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως, καθώς έχουν μήκος 5,02 μ. Το βραβείο παρέδωσε στο νομάρχη Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, η εκπρόσωπος της Guinness World Records στην Ελλάδα, Τζένη Καραμποίκη, η οποία τόνισε πως τα Γρεβενά καταγράφονται για δεύτερη φορά στο Ρεκόρ Γκίνες, το 1997 όταν βρέθηκαν χαυλιόδοντες προβοσκιδωτού μήκους 4,39 μέτρων και σήμερα για τους χαυλιόδοντες μήκους 5,02 μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στις παλαιοντολογικές ανασκαφές, που είχαν αποτέλεσμα την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωμάτων, στα μέλη της ομάδας του Α.Π.Θ. και στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, από τον Κοσμήτορα του Α.Π.Θ. Ι. Παπαδογιάννη. Από την πλευρά της η κ. Τσουκαλά, επικεφαλής των ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό των ανασκαφών στην Μηλιά και στα ευρήματα, που, όπως τόνισε, θα πρέπει να στεγαστούν στο Κέντρο Παλαιοντολογίας, το οποίο προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών.
Στην ομιλία του ο νομάρχης, Δημοσθένης Κουπτσίδης, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολυδύναμου Κέντρου Παλαιοντολογίας στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλιάς του δήμου Ηρακλεωτών σε έκταση, που βρίσκεται δίπλα από το χώρο των ανασκαφών .
Όπως είπε, έχουν ήδη υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις του έργου της σύνταξης των μελετών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης τους. Σύμφωνα με τους μελετητές, το Κέντρο Παλαιοντολογίας θα καλύπτει δύο βασικούς τομείς δραστηριοτήτων: της επιστημονικής έρευνας σε θέματα παλαιοντολογίας και της έκθεσης των ευρημάτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το Κέντρο Παλαιοντολογίας θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας, εργαστήρια συντήρησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ξενώνα αφιλοξενίας φοιτητών και ειδικών επιστημόνων, πωλητήριο, αναψυκτήριο, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους.
Η αρχική και βασική εκτίμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παλαιοντολογικού Κέντρου είναι 1.500-2000 μ2. Σε ότι αφορά τη συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών αυτή άρχισε το 1990. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια της πόλης των Γρεβενών, με την αποκάλυψη τμήματος σκελετού του γιγαντιαίου ελέφαντα Elephas antiquus 200.000 ετών, η ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., συνέχισε τις έρευνες στη Μηλιά.
Το 1997, το μέλος της ομάδας Βασίλης Μακρίδης εντόπισε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων ενός γιγαντιαίου, γένους αρσενικού, μαστόδοντα Mammut borsoni (Hays 1834), βάρους πάνω από 6 τόννους και ύψους περίπου 3,5 μέτρα. Το μήκος του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα είναι 4.39 μέτρα.
Οι χαυλιόδοντες, μαζί πλήθος απολιθωμάτων μαστόδοντων και άλλων ζώων (ρινόκερων, ιππαρίων, μαχαιροδόντων, ταπίρων κ.λπ.), στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πάνω από 8.000 επισκέπτες.
Το 2007, μέσα στο αμμορυχείο των αδελφών Πασαγιάννη, στην ίδια περιοχή της Μηλιάς, ανακαλύφθηκε δεύτερο ζευγάρι χαυλιοδόντων του ίδιου είδους του μαστόδοντα των 3 εκατ. ετών με μεγαλύτερο ακόμα μήκος, 5,02 μέτρα. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ανασκαφών του ΑΠΘ με επικεφαλής την κα Τσουκαλά, σε συνεργασία με τον Ολλανδό Dick Mol συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Διοξίνες και η απώλεια βάρους

forest-firesΟι διοξίνες δεν είναι μόρια που φτιάχνονται εκούσια από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως πχ τα παρασιτοκτόνα ή τα βαρέα μέταλλα. Συνήθως, είναι απόβλητα από της βιομηχανικής δραστηριότητας, ειδικά της χλωρίωσης του χαρτιού (για να γίνει άσπρο) και της σύνθεση χημικών ή παρασιτοκτόνων.

Που βρίσκονται οι διοξίνες
Δυστυχώς, μεγάλες ποσότητες διοξινών αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα και από την καύση. Είτε μέσα στο αστικό περιβάλλον από τους καυστήρες, ή από την καύση μηχανών εσωτερικής καύσης και φυσικά στην χώρα μας την καταστροφική καύση των δασών η οποία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξινών στο κοντινό περιβάλλον. Η καύση των σκουπιδιών, επίσης παράγει μεγάλες ποσότητες διοξινών.
Στη φύση μεγάλες ποσότητες διοξινών βρίσκονται στο έδαφος και στον πυθμένα ποταμών και λιμνών. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στον αέρα και το νερό.
Πως φτάνουν οι διοξίνες στο πιάτο μας
Οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές ουσίές που ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να αποβάλλει, και όπως οι περισσότερες λιποδιαλυτές τοξίνες αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό (στο λίπος) των ζώων (και των ανθρώπων). Οι διοξίνες βρίσκονται σε όλα τα ζωικά λίπη, όπως το λίπος των θηλαστικών και των πουλερικών, αλλά και των ψαριών και ψαρικών (γαρίδες, οστρακοειδή κτλ). Ο άνθρωπος λαμβάνει την μεγαλύτερη ποσότητα διοξινών από την διατροφή, έως και 96%.
Έκθεση από την τροφική αλυσίδα
Κύρια μορφή έκθεσης για τον άνθρωπο
  • Ζωικά λιπαρά
  • Γαλακτοκομικά με λιπαρά (πλήρη)
  • Ψάρια με λίπος (σολομός, τόνος, πέστροφα κτλ)
Έκθεση από τον αέρα
  • Εισπνοή προϊόντων καύσης
  • Βιομηχανική έκθεση
Έκθεση στην εργασία
  • Μονάδες παρασκευής παρασιτοκτόνων
  • Μονάδες επεξεργασίας ξύλου
  • Μονάδες επεξεργασίας χαρτιού
  • Μονάδες καύσης αποβλήτων
  • Και άλλες
Έκθεση από ατύχημα
Κυρίως από εργατικά ατυχήματα (όπως το Σοβέσο στην Ιταλία)
Έκθεση από περιοχές αποβλήτων
Διαβίωση κοντά σε περιοχές επεξεργασίας αποβλήτων

Τι προκαλούν οι διοξίνες στον οργανισμό
Οι διοξίνες διαταράσσουν των πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατό τους και να οδηγήσει σε υποπλασία ενός ιστού, ή ακόμα χειρότερα την παράταση της επιβίωσή τους ή των ανεξέλεγκτο διπλασιασμό τους και να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες και έχουν συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.
Επίσης, προκαλούν βλάβες στο έμβρυο, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές του ήπατος, στειρότητα, νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά, νευροπάθεια, διαταραχές του δέρματος και άλλα. Να σημειωθεί επίσης ότι οι διοξίνες απελευθερώνονται στο μητρικό γάλα (και στο γάλα των θηλαστικών που χρησιμοποιούμε για παρασκευή γαλακτοκομικών).
Τι συμβαίνει μετά την έκθεση σε διοξίνες
Μετά την έκθεση, πχ από την τροφή, οι διοξίνες απορροφούνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και γρήγορα αποθηκεύονται στο λίπος. Σταδιακά αποβάλλονται μαζί με τη χολή και στη συνέχεια στα κόπρανα. Ο μεταβολισμός των διοξινών είναι εξαιρετικά βραδύς, και ο χρόνος ημιζωής τους υπολογίζεται στα 7-12 χρόνια. Κοινώς, για να αποβληθούν εντελώς από τον οργανισμό χρειάζονται περίπου 70 χρόνια!
Διοξίνες και δίαιτα
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σχετικά με τις διοξίνες είναι το ίδιο που ισχύει για όλες τις λιπόφιλες τοξίνες: οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους προκαλούν τοξίνωση στον οργανισμό. Σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες, όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με τραγικές συνέπειες για την υγεία. Σκεφτείτε το αυτό πριν σας προτείνουν την επόμενη «θαυματουργή δίαιτα» που σας βοηθάει να χάσετε πολλά κιλά γρήγορα.
Source : Healthview

Ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για το εμβόλιο κατά του AIDS

Η ανακάλυψη δύο αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθενται στον ιό του AIDS ενδέχεται να οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει τον άνθρωπο από τη θανατηφόρο και ανίατη επί του παρόντος αυτή λοίμωξη. HIV-virus3Αμερικανοί ερευνητές, που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς το αίμα 1.800 ατόμων προσβεβλημένων από τον ιό HIV, εντόπισαν δύο αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον ιό και ένα νέο τμήμα του ιού που αποτελεί στόχο αυτών των αντισωμάτων. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν ένα νέο τρόπο σχεδιασμού ενός εμβολίου, δήλωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
Τα περισσότερα εμβόλια προκαλούν μια αντισωματική απόκριση, που δίνει το έναυσμα στον οργανισμό ώστε να παράγει αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν και επιτίθενται στους εισβολείς όπως τα βακτήρια και οι ιοί.
Τα δύο αντισώματα, που ονομάζονται PG9 και PG16, είναι τα πρώτα νέα αντισώματα στον HIV που εντοπίζονται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και στοχεύουν σε ένα τμήμα του ιού που το χρησιμοποιεί για να προσβάλλει τα κύτταρα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι για την ανακάλυψή τους οι ερευνητές.
Αν και τα αντισώματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία, ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που θα παράγει αντισώματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν εξαρχής την προσβολή των ανθρώπων από τον ιό.
Πηγή: Reuters

Τη Δευτέρα το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη

PANDIMIA_GRIPIsAρχίζουν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Πανεληνιου Συνεδρίου για την πανδημία της νέας γρίπης Α (H1N1) και τις πολιτικές προάσπισης της δημόσιας υγείας .  Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση κάθε ιατρικής κοινωνικής παραμέτρου σχετικά με τη νέα γρίπη και την εξάπλωση της στην Ελλάδα.
Το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) με τη συμμετοχή εξειδικευμένων και έγκυρων επιστημόνων, καθώς και επικεφαλής αρμόδιων φορέων. Την έναρξη θα κηρύξει ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ η εναρκτήρια διάλεξη θα δοθεί από τον Denis Coulombier, επικεφαλής της Ομάδας Ετοιμότητας και Αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC.

Τα κρίσιμα θέματα στο πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη

Με δεδομένες τις σημαντικές πιέσεις που θα δημιουργήσει η αύξηση του αριθμού των ασθενών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο σύστημα υγείας της χώρας, το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών της επιδημίας της νέας γρίπης. Επίσης, το πανελλήνιο συνέδριο για τη νέα γρίπη  εξετάσει διεξοδικά προβλήματα και προοπτικές σε κρίσιμα ζητήματα όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η νοσοκομειακή κάλυψη, το εμβόλιο της νέας γρίπης, οι ανάγκες των σχολείων, τα μέτρα στους χώρους εργασίας.
Στο συνέδριο, που διοργανώνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα εξετασθούν επίσης ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εξάπλωση του ιού Η1Ν1: οι οικονομικές επιπτώσεις, οι κοινωνικές συνέπειες, ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η λειτουργία θεσμών της διοίκησης και της δημόσιας υγείας, η διαχείριση της απόκρισης στην επιδημία, αλλά και η συμβολή των ίδιων πολιτών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site στη διεύθυνση http://www.synedriogripi.gr/

Με ενδοφλέβια ζαναμιβίρη σώθηκε 22χρονη από τη νέα γρίπη

Βρετανοί γιατροί έσωσαν τη ζωή 22χρονης γυναίκας που νοσούσε βαριά από τη νέα γρίπη, χορηγώντας της πειραματικά μια υψηλή δόση αντι-ιικού φαρμάκου απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Το περιστατικό περιγράφεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης The Lancet.
H1N1-sphereΗ γυναίκα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία διότι έπασχε από τη νόσο Hodgkin. Όταν μολύνθηκε από τον νέο ιό Η1Ν1 της γρίπης, οι πνεύμονές της γέμισαν με υγρό και η ασθενής τέθηκε σε μηχανικό αερισμό ώστε να βοηθηθεί η αναπνοή της. Παρόλο που έλαβε επί ημέρες Tamiflu, εισπνεόμενο Relenza και άλλα φάρμακα, η κατάστασή της επιδεινωνόταν.
Έτσι οι γιατροί της αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια άλλη οδό χορήγησης του φαρμάκου στο σώμα της, δεδομένου ότι οι πνεύμονές της αδυνατούσαν να απορροφήσουν τα αντι-ιικά από τη συνήθη οδό. Αφού έλαβαν άδεια από την οικογένειά της και από την αρμόδια επιτροπή του νοσοκομείου, της χορήγησαν μια μη εγκεκριμένη, ενδοφλέβια μορφή του αντι-ιικού φαρμάκου ζαναμιβίρη (Relenza), η οποία διατίθεται από την GlaxoSmithKline, την παρασκευάστρια εταιρεία. Η ασθενής ανέρρωσε σύντομα μετά από αυτό, ενώ δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Η μέθοδος αυτή μπορεί να παρέχει μια τρίτη οδό θεραπείας των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στην αντι-ιική θεραπεία λόγω του ότι το φάρμακο δεν φθάνει στους πνεύμονες» δήλωσε ο Dr. Michael Kidd, κύριος συγγραφέας της μελέτης, από το University College London.
«Αν και γνωρίζουμε ότι η ασθενής μας δεν είχε ιό με αντίσταση στο Tamiflu, η ενδοφλέβια ζαναμιβίρη μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού» πρόσθεσε ο Dr. Kidd.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η θεραπεία είναι πιθανό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι δεν διατίθεται ευρέως και δεν είναι εγκεκριμένη. Ωστόσο, σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα - όπως είναι οι ασθενείς που έχουν λάβει χημειοθεραπεία ή οι ασθενείς με HIV/AIDS - η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι οι ασθενείς αυτοί έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο ανθεκτική στα φάρμακα.
Πηγή:
Associated Press

Παυσίπονα με κωδεΐνη προκαλούν εθισμό σε τρεις ημέρες


Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που περιέχουν κωδεΐνη, όπως το Nurofen Plus και το Solpadeine Plus, τα οποία λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό ακόμη και μέσα σε τρεις ημέρες.
headacheΤα χάπια αυτά πωλούνται χωρίς συνταγή και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, τα προβλήματα με τη μέση και τους πόνους της περιόδου.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναπτύξει εξάρτηση από τα φάρμακα αυτά, πολλοί από αυτούς εν αγνοία τους - οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εθισμό.
Η ανησυχία για την εξάπλωση ενός φαινομένου που οι ειδικοί αποκαλούν «κρυφό εθισμό» οδήγησε την Υπηρεσία Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) του Ην. Βασιλείου να αναγγείλει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η MHRA δήλωσε ότι από το επόμενο έτος όλα τα πακέτα των παυσίπονων αυτών θα φέρουν εμφανή ετικέτα που θα αναγράφει: «Μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Χρήση για τρεις ημέρες μόνο».
Η μεγαλύτερη συσκευασία που θα διατίθεται χωρίς συνταγή θα περιέχει μόνο 32 χάπια, αντί για 100 που περιέχει σήμερα, ενώ οι προειδοποιήσεις θα επαναλαμβάνονται και στο ένθετο φυλλάδιο της συσκευασίας.
Οι διαφημίσεις τους δεν θα αναφέρουν πλέον ότι τα φάρμακα αυτά είναι θεραπείες για προβλήματα όπως ο βήχας και το κρυολόγημα. Θα αναφέρουν μόνο ότι μπορούν να ανακουφίσουν τον οξύ και μέτριο πόνο.
Η παραπάνω κίνηση ήταν αποτέλεσμα μιας έκθεσης που κατατέθηκε τον Ιούλιο από βουλευτές στη διακοινοβουλευτική ομάδα για την κατάχρηση φαρμάκων, η οποία υπογράμμισε τον κίνδυνο από τα φάρμακα αυτά. Επίσημες εκτιμήσεις δηλώνουν ότι 32.000 άτομα είναι εθισμένα σε αυτά τα παυσίπονα, αλλά οι βουλευτές δήλωσαν ότι αυτός ο αριθμός είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».
Η κατάχρηση των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι πολύ εύκολη, διότι διατίθενται χωρίς συνταγή, δηλώνουν οι ειδικοί. Όλα περιέχουν κωδεΐνη, ένα οπιούχο που συγγενεύει με την ηρωίνη και τη μορφίνη.
Μετά την αρχική ανακούφιση από τον πόνο, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν όλο και περισσότερα δισκία προκειμένου να επιτύχουν την ίδια αναλγητική δράση.
Υπάρχουν παραδείγματα εθισμένων ατόμων που λαμβάνουν έως και 70 χάπια την ημέρα, με κίνδυνο να υποστούν σοβαρές βλάβες, όπως αιμορραγία στομάχου, προβλήματα στο συκώτι, χολόλιθους και κατάθλιψη.
Οι χρήστες κωδεΐνης αναφέρουν συμπτώματα στέρησης όπως εφίδρωση, ευερεθιστότητα και ναυτία.
Ωστόσο, ο εθισμός συχνά περνά απαρατήρητος διότι η λήψη τέτοιων παυσίπονων σε τακτική βάση είναι κοινωνικά αποδεκτή. Οι γιατροί συχνά αγνοούν το πρόβλημα και οι εθισμένοι πολλές φορές ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια.
Περίπου 27 εκατομμύρια μη συνταγογραφούμενα χάπια που περιέχουν κωδεΐνη πωλούνται κάθε χρόνο, σε μια αγορά το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το Internet έχει διευκολύνει την αγορά των χαπιών αυτών σε μεγάλες ποσότητες.
Πηγή:
Telegraph