Θεραπεία με τανγκό στα ψυχικά νοσήματα


tangoΣτο μεγαλύτερο νοσοκομείο  ψυχικών νοσημάτων του Μπουένος Άιρες έχει δημιουργηθεί  αίθουσα χορού όπου οι ασθενείς χορεύουν ταγκό  με τους γιατρούς και  τις νοσοκόμες.  Πριν από τέσσερις μήνες που ξεκίνησαν τα θεραπευτικά μαθήματα ταγκό  οι περισσότεροι  ασθενείς ντρέπονταν και μετά βίας έκαναν  δειλά βήματα στην πίστα. Σήμερα χορεύουν με άνεση με το ιατρικό προσωπικό και κάνουν φιγούρες  ακολουθώντας την μουσική.  Οι γιατροί σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου από την Ιταλία  μέχρι την Αυστραλία  χρησιμοποιούν τα μαθήματα   τανγκό  σαν θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ,  την νόσο Πάρκινσον, τα προβλήματα γάμου, τις φοβίες και τις ψυχιατρικές διαταραχές.
 Μεγάλη πρόοδος στους ψυχικά άρρωστους με το τανγκό
«Η θεραπεία δεν περιλαμβάνει μόνο φάρμακα αλλά και   πρέπει να δημιουργεί και αίσθημα ευχαρίστησης»  επισημαίνει η Trinidad Cocha, ψυχολόγος   που διδάσκει τανγκό  κάθε εβδομάδα στο Borda Hospital  του Μπουένος Άιρες. Η ίδια τονίζει ότι τα μαθήματα τανγκό βοήθησαν τους  ασθενείς  ακόμα και στο να συμμορφωθούν καλύτερα με τους κανόνες υγιεινής.   «Στο επόμενο μάθημα  θα έρθουν καθαροί και καλά ντυμένοι, κάτι που αποτελεί τεράστια βελτίωση γι αυτούς».
 Τανγκό, αντίδοτο στην άνοια
Από την άλλη,  ερευνητές  στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου  της Washington βρήκαν ότι  τα μαθήματα τανγκό  βελτιώνουν την ισορροπία των ασθενών με  Πάρκινσον,  ενώ στην M.  Bρετανία το τανγκό βελτίωσε τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ.  «Το τανγκό σου προσφέρει το  πλεονέκτημα επιλογής του κατάλληλου στυλ  για κάθε ασθενή» προσθέτει  ο Martin  Sotelano,  διευθυντής της International Association of Tango Therapy, που εδρεύει στην Ουαλία.
Πηγή: Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου