Συλλέγουν βλαστοκύτταρα από… δόντια

Από τα νεογιλά δόντια των παιδιών ή από τους φρονιμίτες των ενηλίκων μπορεί να γίνει η συλλογή των βλαστικών κυττάρων, τα οποία δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία σοβαρών νόσων.

http://www.perfectsmile-dental.com/_images/childrens_teeth.jpgΒλαστοκύτταρα από τα νεογιλά δόντια και τους φρονιμίτες συμβάλλουν στη θεραπεία ζωτικών οργάνων και των οστών.

Η συλλογή τους γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, λίγο πριν το παιδί «αλλάξει δόντια» και πριν αφαιρεθεί ο φρονιμίτης στους ενηλίκους. Πρόκειται για μία δεύτερη ευκαιρία συλλογής βλαστοκυττάρων σε άτομα τα οποία δεν υποβλήθηκαν σε συλλογή κατά τον τοκετό, από αίμα του ομφάλιου λώρου.
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων του οδοντικού πολφού, έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου οδήγησε σε βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας κ. Γιώργος Κολιάκος. Τα ίδια βλαστοκύτταρα -εξηγεί- μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπλαση του πνευμονικού ιστού, των νεφρών, του παγκρέατος και του μυϊκού ιστού.
Οι επιστήμονες πραγματοποιούν σειρά μελετών σε όλο τον κόσμο, καθώς η χορήγηση βλαστοκυττάρων φαίνεται ότι παρέχει σημαντικές ελπίδες για θεραπεία σοβαρών νόσων. Εχουν, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιηθεί για θεραπεία επούλωσης καταγμάτων, για αναγέννηση τμήματος του οστού της γνάθου και των ούλων και δημιουργία τμήματος του δοντιού και του περιοδοντίου.
Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρθρώσεων έπειτα από οστεοαρθρίτιδα, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και για εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος και δημιουργία σπερματοζωαρίων ή και τη θεραπεία της φαλάκρας.
Πλεονέκτημα
Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μεταναστεύουν στην πάσχουσα περιοχή, ανεξάρτητα από το αν θα χορηγηθούν τοπικά ή ενδοφλέβια. Εχουν μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης, σε σχέση με απλά μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία συλλέγονται από ιστούς ενηλίκων, όπως ο μυελός ή το λίπος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δύο τύπους βλαστοκυττάρων: τα αιμοποιητικά και τα μεσεγχυματικά. Τα αιμοποιητικά δημιουργούνται από κύτταρα του αίματος και του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος. Βρίσκονται κυρίως στον μυελό των οστών, στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο περιφερικό αίμα.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα δεν έχουν αιμοποιητική δραστηριότητα. Μπορούν, όμως, να δημιουργήσουν πολλούς άλλους τύπους κυττάρων, όπως κύτταρα των οστών, χονδροκύτταρα, λιποκύτταρα, μυοκύτταρα, κύτταρα του μυοκαρδίου, νευρικά κύτταρα και κύτταρα του δέρματος.
Εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες στον ομφάλιο λώρο, στον μυελό των οστών, στο λίπος και στα δόντια.
Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνται μελέτες σε πολλές χώρες του κόσμου, από βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από το λίπος (ύστερα από λιποαναρρόφηση). Υστερα από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο, χορηγούνται στον πάσχοντα για μια σειρά από παθήσεις, αλλά και για αισθητικούς λόγους.

dkarag@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου