Το κλασικό παιχνίδι Tetris ενδέχεται, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, να βελτιώνει την ικανότητα σκέψης, καθώς η έρευνά τους έδειξε ότι, παρά τη σχετική του απλότητα σε σύγκριση με τα σημερινά βιντεοπαιχνίδια, η τακτική ενασχόληση με το εν λόγω παιχνίδι μπορεί να αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου των χρηστών. Στη μελέτη των ερευνητών συμμετείχαν κορίτσια εφηβικής ηλικίας, τα οποία κλήθηκαν να παίξουν Tetris για μισή ώρα ημερησίως για τρεις μήνες. Οι απεικονιστικές μελέτες, που έγιναν στη συνέχεια, αποκάλυψαν «δομικές μεταβολές» σε τμήματα του εγκεφάλου «που συνδέονταν με την κίνηση, την κριτική σκέψη, την αιτιολόγηση, τη γλώσσα και την επεξεργασία πληροφοριών», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό BMC Research Notes.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η πρακτική εξάσκηση στο παιχνίδι -που περιλαμβάνει την περιστροφή σχημάτων που πέφτουν ώστε να εφαρμόσουν στα σχήματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης χωρίς να αφήνουν κενά τετράγωνα- ενδέχεται να ενισχύει την «αποδοτικότητα του εγκεφάλου».
Όπως δήλωσε ο νευροψυχολόγος Dr Rex Jung, «ένα από τα πιο απρόσμενα ευρήματα της σχετικής με τον εγκέφαλο έρευνας της τελευταίας πενταετίας ήταν ότι η εξάσκηση με τέτοια παιχνίδια αυξάνει τη φαιά ουσία σε κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. Πραγματοποιήσαμε τη μελέτη με το Tetris προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν η εξάσκηση αυξάνει το πάχος του φλοιού, που αποτελεί ένδειξη αυξημένης φαιάς ουσίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί μία εξήγηση για τα ευρήματα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία η νοητική εξάσκηση αυξάνει την αποδοτικότητα του εγκεφάλου.»
Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει την υπόθεση αυτή, καθώς οι ερευνητές δήλωσαν ότι διαπίστωσαν διαφορές στο πάχος του φλοιού του εγκεφάλου μεταξύ των κοριτσιών που έπαιζαν καθημερινά Tetris και εκείνων που δεν ασχολήθηκαν με το παιχνίδι.
Για την ιστορία, το Tetris αναπτύχθηκε από το Ρώσο προγραμματιστή Alexey Pajitnov το 1984 και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια παγκοσμίως.
Πηγή: Telegraph
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου