Η διάρκεια ύπνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος ώστε να ξεκουραστεί μπορεί τελικά να εξαρτάται από γονιδιακή μετάλλαξη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Ομάδα επιστημόνων ανέφερε ότι εντόπισε ένα γονίδιο που ρυθμίζει την ιδανική διάρκεια του ύπνου που χρειάζεται κάθε οργανισμός, εξηγώντας έτσι το λόγο που κάποιοι άνθρωποι ξεκουράζονται με έξι ώρες ύπνου, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζονται πολλές περισσότερες.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου μιας μητέρας και της κόρης της, που χρειαζόταν πολύ λιγότερες ώρες ύπνου από τις οκτώ που συνιστούν οι γιατροί. Εξετάσεις αίματος στα δύο άτομα αποκάλυψαν μία μετάλλαξη στο γονίδιο DEC2, που εμπλέκεται στον έλεγχο των κιρκαδικών ρυθμών, των κύκλων δηλαδή που ορίζουν την ημερήσια συμπεριφορά.
Η επικεφαλής της μελέτης, Γινγκ Χούι Φου, καθηγήτρια νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφορνία, στη συνέχεια μελέτησε τα αποτελέσματα σε γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια και μύγες, τα οποία παρατηρήθηκαν να κοιμούνται λιγότερο στη συνέχεια. Η Φου δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν να παρέχουν εξήγησε στο γιατί οι άνθρωποι με το τροποποιημένο γονίδιο δεν επηρεάζονται λίγες ώρες ύπνου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο |
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου