Με ενδοφλέβια ζαναμιβίρη σώθηκε 22χρονη από τη νέα γρίπη

Βρετανοί γιατροί έσωσαν τη ζωή 22χρονης γυναίκας που νοσούσε βαριά από τη νέα γρίπη, χορηγώντας της πειραματικά μια υψηλή δόση αντι-ιικού φαρμάκου απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Το περιστατικό περιγράφεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης The Lancet.
H1N1-sphereΗ γυναίκα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία διότι έπασχε από τη νόσο Hodgkin. Όταν μολύνθηκε από τον νέο ιό Η1Ν1 της γρίπης, οι πνεύμονές της γέμισαν με υγρό και η ασθενής τέθηκε σε μηχανικό αερισμό ώστε να βοηθηθεί η αναπνοή της. Παρόλο που έλαβε επί ημέρες Tamiflu, εισπνεόμενο Relenza και άλλα φάρμακα, η κατάστασή της επιδεινωνόταν.
Έτσι οι γιατροί της αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια άλλη οδό χορήγησης του φαρμάκου στο σώμα της, δεδομένου ότι οι πνεύμονές της αδυνατούσαν να απορροφήσουν τα αντι-ιικά από τη συνήθη οδό. Αφού έλαβαν άδεια από την οικογένειά της και από την αρμόδια επιτροπή του νοσοκομείου, της χορήγησαν μια μη εγκεκριμένη, ενδοφλέβια μορφή του αντι-ιικού φαρμάκου ζαναμιβίρη (Relenza), η οποία διατίθεται από την GlaxoSmithKline, την παρασκευάστρια εταιρεία. Η ασθενής ανέρρωσε σύντομα μετά από αυτό, ενώ δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Η μέθοδος αυτή μπορεί να παρέχει μια τρίτη οδό θεραπείας των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στην αντι-ιική θεραπεία λόγω του ότι το φάρμακο δεν φθάνει στους πνεύμονες» δήλωσε ο Dr. Michael Kidd, κύριος συγγραφέας της μελέτης, από το University College London.
«Αν και γνωρίζουμε ότι η ασθενής μας δεν είχε ιό με αντίσταση στο Tamiflu, η ενδοφλέβια ζαναμιβίρη μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού» πρόσθεσε ο Dr. Kidd.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η θεραπεία είναι πιθανό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι δεν διατίθεται ευρέως και δεν είναι εγκεκριμένη. Ωστόσο, σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα - όπως είναι οι ασθενείς που έχουν λάβει χημειοθεραπεία ή οι ασθενείς με HIV/AIDS - η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι οι ασθενείς αυτοί έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο ανθεκτική στα φάρμακα.
Πηγή:
Associated Press

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου