Οι Διοξίνες και η απώλεια βάρους

forest-firesΟι διοξίνες δεν είναι μόρια που φτιάχνονται εκούσια από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως πχ τα παρασιτοκτόνα ή τα βαρέα μέταλλα. Συνήθως, είναι απόβλητα από της βιομηχανικής δραστηριότητας, ειδικά της χλωρίωσης του χαρτιού (για να γίνει άσπρο) και της σύνθεση χημικών ή παρασιτοκτόνων.

Που βρίσκονται οι διοξίνες
Δυστυχώς, μεγάλες ποσότητες διοξινών αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα και από την καύση. Είτε μέσα στο αστικό περιβάλλον από τους καυστήρες, ή από την καύση μηχανών εσωτερικής καύσης και φυσικά στην χώρα μας την καταστροφική καύση των δασών η οποία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξινών στο κοντινό περιβάλλον. Η καύση των σκουπιδιών, επίσης παράγει μεγάλες ποσότητες διοξινών.
Στη φύση μεγάλες ποσότητες διοξινών βρίσκονται στο έδαφος και στον πυθμένα ποταμών και λιμνών. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στον αέρα και το νερό.
Πως φτάνουν οι διοξίνες στο πιάτο μας
Οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές ουσίές που ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να αποβάλλει, και όπως οι περισσότερες λιποδιαλυτές τοξίνες αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό (στο λίπος) των ζώων (και των ανθρώπων). Οι διοξίνες βρίσκονται σε όλα τα ζωικά λίπη, όπως το λίπος των θηλαστικών και των πουλερικών, αλλά και των ψαριών και ψαρικών (γαρίδες, οστρακοειδή κτλ). Ο άνθρωπος λαμβάνει την μεγαλύτερη ποσότητα διοξινών από την διατροφή, έως και 96%.
Έκθεση από την τροφική αλυσίδα
Κύρια μορφή έκθεσης για τον άνθρωπο
  • Ζωικά λιπαρά
  • Γαλακτοκομικά με λιπαρά (πλήρη)
  • Ψάρια με λίπος (σολομός, τόνος, πέστροφα κτλ)
Έκθεση από τον αέρα
  • Εισπνοή προϊόντων καύσης
  • Βιομηχανική έκθεση
Έκθεση στην εργασία
  • Μονάδες παρασκευής παρασιτοκτόνων
  • Μονάδες επεξεργασίας ξύλου
  • Μονάδες επεξεργασίας χαρτιού
  • Μονάδες καύσης αποβλήτων
  • Και άλλες
Έκθεση από ατύχημα
Κυρίως από εργατικά ατυχήματα (όπως το Σοβέσο στην Ιταλία)
Έκθεση από περιοχές αποβλήτων
Διαβίωση κοντά σε περιοχές επεξεργασίας αποβλήτων

Τι προκαλούν οι διοξίνες στον οργανισμό
Οι διοξίνες διαταράσσουν των πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατό τους και να οδηγήσει σε υποπλασία ενός ιστού, ή ακόμα χειρότερα την παράταση της επιβίωσή τους ή των ανεξέλεγκτο διπλασιασμό τους και να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες και έχουν συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.
Επίσης, προκαλούν βλάβες στο έμβρυο, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές του ήπατος, στειρότητα, νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά, νευροπάθεια, διαταραχές του δέρματος και άλλα. Να σημειωθεί επίσης ότι οι διοξίνες απελευθερώνονται στο μητρικό γάλα (και στο γάλα των θηλαστικών που χρησιμοποιούμε για παρασκευή γαλακτοκομικών).
Τι συμβαίνει μετά την έκθεση σε διοξίνες
Μετά την έκθεση, πχ από την τροφή, οι διοξίνες απορροφούνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και γρήγορα αποθηκεύονται στο λίπος. Σταδιακά αποβάλλονται μαζί με τη χολή και στη συνέχεια στα κόπρανα. Ο μεταβολισμός των διοξινών είναι εξαιρετικά βραδύς, και ο χρόνος ημιζωής τους υπολογίζεται στα 7-12 χρόνια. Κοινώς, για να αποβληθούν εντελώς από τον οργανισμό χρειάζονται περίπου 70 χρόνια!
Διοξίνες και δίαιτα
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σχετικά με τις διοξίνες είναι το ίδιο που ισχύει για όλες τις λιπόφιλες τοξίνες: οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους προκαλούν τοξίνωση στον οργανισμό. Σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες, όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με τραγικές συνέπειες για την υγεία. Σκεφτείτε το αυτό πριν σας προτείνουν την επόμενη «θαυματουργή δίαιτα» που σας βοηθάει να χάσετε πολλά κιλά γρήγορα.
Source : Healthview

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου